Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Jakie kary za gwałt i pedofilię?

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Przyczepię temat (czy słusznie?) do tego wątku: ostatnio głośno było o gwałcie w policji.
Co myślicie o karach kwalifikowanych związanych z gwałtem (temat dotyczy też pedofili)?
Mam na myśli interwencje chirurgiczne.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 11:57 przez bramin, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Rozumiem, ze poruszasz ten temat w celach wyłącznie akademickiej dyskusji?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Oczywiście. Temat jest ciekawy (szczególnie jeśli idzie o pedofilię) bo jest konflikt wartości.
O ile wiem, Kościół nie odnosi się życzliwie do tego rodzaju kar (czy nawet "prewencji")
KrystynaS
Podziękował/a: 18
Jesieñ sredniowiecza ?
To moze amputacja glowy za wystrzal z granatnika?
A jaki zabieg za ciaganie psa za samochodem i maltretowanie zony?
Tu Ziemia.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 10:24 przez KrystynaS, łącznie zmieniany 2 razy.
Give me that old time religion
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Żeby jeszcze skomplikować odpowiedź :) - kolejny wariant.
Donald Tusk proponował w swoim czasie wariant kastracji farmakologicznej (zmiany miały nastąpić w ciągu "kilkunastu dni") https://www.money.pl/archiwum/wiadomosc ... 70633.html
Z jednej strony ochrona dzieci, z drugiej ochrona nietykalności ciała.
Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 10:28 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Przeniosłem tutaj niektóre posty dotyczące tematu kary za przestępstwa gwałtu i pedofilii.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Jeszcze może doprecyzuję pytanie: w zasadzie nie tylko pytam o to "czy?" (przypuszczam, że przytłaczająca większość z nas - ze mną włącznie, uzna, że kastracja jest niedopuszczalna) co raczej jestem ciekaw argumentacji "dlaczego nie?".
Do pytania zainspirowały mnie inne wątki, w tym dwa ostatnie, w których pojawiło się zjawisko konfliktu wartości.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 12:31 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Kastracja jest okaleczeniem. Okaleczanie ciała jest grzechem ciężkim. Choćby tu jest powód na nie.
Mimo wszystko kastracja nie rozwiązuje problemu krzywdzenia dzieci czy innych bo można użyć rąk , przedmiotów. A przecież nie odejmiemy takiemu przestępcy rąk.
Jeśli kończy się kara z wyroku a istnieje niebezpieczeństwo i zagrożenie ponownego przęstepstwa to może jednak farmakologia przyszła by tu z pomocą. Albo opaska elektroniczna czy jakieś inne rozwiązania kontroli.
Ale okaleczanie nie wydaje mi się słusznym rozwiązaniem
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Ta farmakologiczna też jest dyskusyjna... poza tym jak tego dopilnować?
Tu już nawet nie idzie o karę, tylko o prewencję.

Z drugiej strony: skoro kiedyś dopuszczaliśmy karę śmierci z tego powodu, że nie mieliśmy środków, by zabezpieczyć się przed działaniem zabójcy (tak to mniej-więcej brzmiało w korekcie katechizmu za św.JP2) to jeśli dzisiaj nie mamy środków by zabezpieczyć się przed działaniem pedofila?...

Inna rzecz, że, jak słusznie podniósł @bramin, skrzywdzić dziecko seksualnie może i impotent.
Zresztą w ogóle wielu psychologów twierdzi, że gwałt ma więcej wspólnego z dominacją, umiłowaniem przemocy, niż z seksem...
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 15:40 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Niebiesky
Wyznanie: agnostycyzm
Podziękował/a: 24
Podziękowano: 4
Morderstwa (nie zabójstwa) i gwałty wszelakiej maści, czyli te na dzieciach również, powinny być karane śmiercią przez powieszenie.

Gdy w Polsce zacznie być w końcu normalnie, czyli będzie ogólny dostęp do broni i będzie kara śmierci, to zgłoszę się do pracy jako kat. Będę tym gościem od kopania w taboret, na którym stoi skazany na szubienicę. Praca marzeń. Przypominam, że jestem po 40-tce, więc do 65 jeszcze trochę mi zostało.
Awatar użytkownika
Aloes
Podziękował/a: 197
Podziękowano: 621

Niebiesky pisze: 23 lut 2026, 10:40 Morderstwa (nie zabójstwa) i gwałty wszelakiej maści, czyli te na dzieciach również, powinny być karane śmiercią przez powieszenie.

Gdy w Polsce zacznie być w końcu normalnie, czyli będzie ogólny dostęp do broni i będzie kara śmierci, to zgłoszę się do pracy jako kat. Będę tym gościem od kopania w taboret, na którym stoi skazany na szubienicę. Praca marzeń. Przypominam, że jestem po 40-tce, więc do 65 jeszcze trochę mi zostało.
Obecne stanowisko Koscioła wyklucza coś takiego.

Pozattm kara smierci nigdy nie była jako "zemsta".
Trzeba tych ludzi do śmierci wyeliminowac ze spoleczeństwa i mamy takir metody, w USA kary sa surowe ale w Polsce sądy i kary sa do zaorania.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2026, 11:36 przez Aloes, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Osobiście nie rozumem, czemu zarówno gwałt, jak i pedofilia nie są karane równie surowo, jak morderstwo.
Niebiesky
Wyznanie: agnostycyzm
Podziękował/a: 24
Podziękowano: 4
Marek Piotrowski pisze: 23 lut 2026, 11:47 Osobiście nie rozumem, czemu zarówno gwałt, jak i pedofilia nie są karane równie surowo, jak morderstwo.
Być może chodzi o symetryczność.
Gdy ktoś kogoś zabije, to śmierć za śmierć.
Gdy ktoś kogoś zgwałci, to nie zrobimy gwałtu za gwałt, więc też powinna być śmierć.
Ale to tylko moja własna opinia.

Więc gdy za morderstwo mamy dożywocie lub 25 lat, to za gwałt też tak powinno być. Niestety gwałciciele, pedofile i (ciach) dostaje niższe wyroki.

Także ja też tego nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2026, 12:17 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Osobiście - nie kamienujcie proszę - nie zgadzam się z papieżem Franciszkiem, który uznał, że dziś takie środki jak kara śmierci nie są już potrzebne, bo dysponujemy innymi (wcześniej takie przypuszczenie - jednak z "być może" - wyraził św. Jan Paweł II).
Wydaje mi się, że epidemia pedofilii (i to, jak sobie z nią radzimy - czy raczej nie radzimy) zaprzecza takim wnioskom.
Awatar użytkownika
Aloes

Marek Piotrowski pisze: 23 lut 2026, 11:47 Osobiście nie rozumem, czemu zarówno gwałt, jak i pedofilia nie są karane równie surowo, jak morderstwo.
Bo pdfilia dotyczy najbogatszych tego świata patrz. Akta Epsteina
Awatar użytkownika
Magnolia
@Aloes We wszystkich krajach, gdzie prowadzi się badania nad przestępstwami seksualnymi wobec nieletnich, powtarza się jeden wniosek:
zdecydowana większość sprawców to osoby znane dziecku, często z jego najbliższego otoczenia.
Najczęściej są to:
-członkowie rodziny
-partnerzy rodziców
-znajomi rodziny
-osoby zaufane
Czyli nie „obcy z zewnątrz”, lecz osoby mające relację z dzieckiem.
w tych wnioskach chyba wcale nie chodzi o pieniądze, tylko o dostęp do dzieci.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Chyba jest tak i tak. @Magnolia na pewno ma rację co do przewagi liczbowej pedofilii ze strony bliskich - że tak się wyrażę "pedofilii detalicznej". Natomiast rzeczywiście istnieje też ten aspekt pedofilii zorganizowanej.
Do takich krajów jak Tajlandia, Kambodża, FIlipiny wyjeżdżają wręcz "turyści seksualni" (i chyba wcale nie tak przesadnie bogaci).

A i zapewne są bogate siatki przestępcze dla najbogatszych.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2026, 15:58 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aloes

Magnolia pisze: 23 lut 2026, 15:24 @Aloes We wszystkich krajach, gdzie prowadzi się badania nad przestępstwami seksualnymi wobec nieletnich, powtarza się jeden wniosek:
zdecydowana większość sprawców to osoby znane dziecku, często z jego najbliższego otoczenia.
Najczęściej są to:
-członkowie rodziny
-partnerzy rodziców
-znajomi rodziny
-osoby zaufane
Czyli nie „obcy z zewnątrz”, lecz osoby mające relację z dzieckiem.
w tych wnioskach chyba wcale nie chodzi o pieniądze, tylko o dostęp do dzieci.
Oczywiscie takie postrzeganie sprzwy usypia naszą czujność i bagatelizuje sprawe. Myslimy a to jakies pojedyncze przypadki.
Mydlenie oczu na fakty o ktorych pisze Marek.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Aloes naprawdę odebrałeś to jako usypianie czujności? zacytowałam badania statystyczne aby uświadomić że problem właśnie jest blisko dziecka, a nie gdzieś na wyspie Epsteina.
Ja nie podróżuje po świecie więc nie mam wyobrażenia jak to wyglada na świecie. Ale widziałam wiele dzieci zostawionych samym sobie czy to na placach zabaw czy pod sklepami w wózkach. Zawsze w takiej sytuacji pilnowałam dziecka i szukałam opiekuna. Bo byłam przerażona nieroztropnością rodzica.

Więc profilaktyka handlu dziećmi zaczyna się od opieki nad dziećmi które mamy pod opieką. Na to mamy realny wpływ. Aby nasze córki uniknęły gwałtu również jest potrzebna edukacja, konkretne środki ostrożności (nie zostawianie napoju bez opieki) i czasem gaz albo alarm osobisty, który wydaje głośny hałas.

Niczego nie bagatelizuję Aloes tylko myślę o tym na co mam realny wpływ i co mogę zrobić w najbliższym otoczeniu. Mając dwie piękne córki nigdy nie straciłam czujności.

Naprawdę dziwi mnie twoja reakcja na mój post. Marek w swoim poście uzupełnił moje dane szerszą perspektywą , bo jedno i drugie to prawda. A Ty przychodzisz i mi zarzucasz mydlenie oczu... może zastanów się chwile zanim coś napiszesz.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Aloes pisze: 24 lut 2026, 7:32 Oczywiscie takie postrzeganie sprzwy usypia naszą czujność i bagatelizuje sprawe. Myslimy a to jakies pojedyncze przypadki.
Mydlenie oczu na fakty o ktorych pisze Marek.
Przyznam, że nie taka była moja intencja.
Obrazki z afery Epstaina są bardzo buwersujące i rzeczywiście dają nam obraz o moralności "wielkich tego świata" (jeśli jeszcze mieliśmy wątpliwości...). Cóż, w sumie rzecz ani nie nowa, ani nie zaskakująca.
Czy to będzie wyspa ogólnoświatowego bogacza, czy jakaś sopocka "Zatoka sztuki" (też dotyczyła celebrytów, a sprawę zgrabnie wyciszono) - to się dzieje.
Ale dzieje się też (i to jest liczbowo jest najwięcej przypadków - przynajmniej u nas, nie pisze o Tajlandii czy Kambodży, gdzie to jest przemysł) w rodzinach. Molestującym często jest ojciec, wujek, przyjaciel rodziny, trener, nauczyciel - a niekiedy także ksiądz.

WSZYSTKIE te sprawy musimy wypadać gorącym żelazem - ale... rozsądnie.
Dziś dość częstą praktyką przy rozwodach (zwłaszcza gdy jest "walka o dziecko") jest oskarżenie o pedofilię.
W podobny sposób często dotknięci są takimi oskarżeniami księża (co jest szczególnie rujnujące - i to niezależnie czy są winni) księża.

Sam się spotkałem z tym osobiście - na facebooku pewien gosć (który wcześniej ze mną pisał i poprosił mnie o "pożyczkę" - mała kwota, ale założyłem, ze potrzebuje) oskarżył mnie o pedofilię.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2026, 9:15 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.