Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Wspólnoty chrześcijańskie i ekumenizm

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Awatar użytkownika
Jockey
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Pomijając kwestie stref czasowych. To nie ma możliwości porozumienia pomiędzy różnymi denominacjami chrześcijańskimi. Jeszcze z Cerkwią można rozmawiać to z protestantyzmem już nie wiadomo z kim rozmawiać.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Niebiesky
Wyznanie: agnostycyzm
Podziękował/a: 24
Podziękowano: 4
I jak tam? O której godzinie zaczynają się u Was uroczystości związane z Wigilią Paschalną? Przed czy po zachodzie Słońca?

Dodano po 7 minutach 55 sekundach:
Jockey pisze: 03 kwie 2026, 16:00 Pomijając kwestie stref czasowych. To nie ma możliwości porozumienia pomiędzy różnymi denominacjami chrześcijańskimi. Jeszcze z Cerkwią można rozmawiać to z protestantyzmem już nie wiadomo z kim rozmawiać.
Światowa Rada Kościołów (ang. World Council of Churches) – ekumeniczna organizacja chrześcijańska, założona w 1948 w Amsterdamie. Siedzibą organizacji jest Genewa. Warunkiem przystąpienia Kościołów do rady jest podzielanie wiary w dogmat chrystologiczny oraz trynitarny: Ojca, Syna i Ducha Świętego[1].

Światowa Rada Kościołów zrzesza 354 (sierpień 2006) różne Kościoły chrześcijańskie (z ponad 110 krajów, ponad 500 mln wiernych) z różnych tradycji:

protestanckiej (obecnie ponad 90%),
prawosławnej (mimo poparcia większości autokefalii dla ruchu ekumenicznego, niektóre z nich go negują[9]),
anglikańskiej,
starokatolickiej,
przedchalcedońskiej.
Polskie Kościoły wchodzące w skład Rady:

Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny,
Kościół Ewangelicko-Augsburski w RP,
Kościół Starokatolicki Mariawitów w RP,
Kościół Polskokatolicki w RP.
Kościół rzymskokatolicki nie jest członkiem ŚRK, ale współpracuje z Radą, wysyłając obserwatorów na wszystkie większe konferencje, jak również na spotkania Komitetu Centralnego i Zebrania plenarne Grup roboczych. Podczas spotkania ŚRK w 2006 roku było obecnych 19 przedstawicieli (obserwatorów) z Kościoła rzymskokatolickiego, przesłanie Benedykta XVI odczytał wówczas przewodniczący Rady ds. Jedności Chrześcijan kard. Walter Kasper[10]. Papieska Rada do spraw Popierania Jedności Chrześcijan mianuje 12 osób w charakterze pełnoprawnych członków do komisji Wiara i Porządek (Faith and Order).

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awia ... %82%C3%B3w
Awatar użytkownika
Jockey
Spróbuj coś ustalić z protestantami. Oni się mnożą jak grzyby po deszczu. Każdy zbór jest niejako samodzielnym bytem. To że się czują protestantami nie oznacza że będą wspólnie coś organizować. Mam bardzo negatywne wspomnienia ze współpracy ekumenicznej. Widziałem ich wewnętrzne spory.
Przypomnę tylko że pomiędzy baptystami a zielonoświątkowcami są duże różnice. A jak wejdą w to np adwentyści, którzy uważają że należy świętować sobotę a nie niedziele. Jest kilka różnych nurtów protestantyzmu. Mają wiele różnic pomiędzy sobą. A jak jeszcze dołożymy do tego wspólnoty ewangeliczne które całkowicie odrzucają tradycyjne zbory protestanckie i dla pełnego kolorytu można dorzucić do całości żydowskie wspólnoty mesjanistyczne które są w chrześcijaństwie umiejscawiane po stronie nowych wspólnot ewangelicznych - uwaga nie mylić z ewangelikami.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Z mojego doświadczenia wynika, ze lepiej, łatwiej prowadzi się dialog ekumeniczny z Kościołami Reformacji niż z prawosławnymi.
Jockey pisze: 04 kwie 2026, 12:37 Przypomnę tylko że pomiędzy baptystami a zielonoświątkowcami są duże różnice. A jak wejdą w to np adwentyści, którzy uważają że należy świętować sobotę a nie niedziele.
Są to tzw. wolne Kościoły.
Jockey pisze: 04 kwie 2026, 12:37 Jest kilka różnych nurtów protestantyzmu.
Są dwa główne nurty protestantyzmu: Kościoły luterańskie i ewangelicko-reformowane.
Jockey pisze: 04 kwie 2026, 12:37 A jak jeszcze dołożymy do tego wspólnoty ewangeliczne które całkowicie odrzucają tradycyjne zbory protestanckie
To są tzw. wspólnoty ewangelikalne, dość radykalne, dosłownie interpretujące Biblię i nie uznające dialogu ekumenicznego.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
Problem z protestantami a zwłaszcza z tymi radykałami, że katolicy i prawosławni nie są dla nich chrześcijanami.
bramin pisze: 04 kwie 2026, 16:01 Są dwa główne nurty protestantyzmu: Kościoły luterańskie i ewangelicko-reformowane.
Spotkałem się z o wiele szerszym pojmowaniem
Luteranizm, Prezbiterianizm, Anglikanizm, Metodyzm - jako główny nurt protestantyzmu ale niektórzy każdy z tych kierunków są określane jako osobne nurty. Są kościoły w tak zwanej unii Kościołów ewangelicko-unijnych.

Mamy Ewangelikalizm. Niektórzy dzielą je na baptyzm, ruch zielonoświątkowy, Kościoły Chrystusowe, bracia plymuccy, ruch ewangelicznych chrześcijan, ruch uświęceniowy, Kościoły lokalne, Kościoły neo-charyzmatyczne, anabaptyzm
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Przeniosłem niektóre posty z tego wątku: viewtopic.php?t=231

Dodano po 1 godzinie 43 minutach 48 sekundach:
Re: Wspólnoty chrześcijańskie i ekumenizm
Jockey pisze: 05 kwie 2026, 0:58 Problem z protestantami a zwłaszcza z tymi radykałami, że katolicy i prawosławni nie są dla nich chrześcijanami.
I vice versa, dla wielu Kościołów prawosławnych zarówno katolicy jak i protestanci to heretycy.
Jockey pisze: 05 kwie 2026, 0:58 Spotkałem się z o wiele szerszym pojmowaniem
Są różne kryteria, to prawda. Ja opieram się na kryteriach, które są przyjmowane w krajach niemieckiego obszaru językowego, w końcu Niemcy to kolebka reformacji.
Jockey pisze: 05 kwie 2026, 0:58 Luteranizm, Prezbiterianizm, Anglikanizm, Metodyzm - jako główny nurt protestantyzmu ale niektórzy każdy z tych kierunków są określane jako osobne nurty. Są kościoły w tak zwanej unii Kościołów ewangelicko-unijnych.
Prezbiterianie, anglikanie i metodyści to są już poreformacyjne wspólnoty.
Anglikanie uważani są za tzw."via media" ponieważ łączą elementy katolicyzmu i protestantyzmu. Nie można ich uważać za Kościół czysto protestancki.
Oczywiście w bardzo szerokim sensie można ich wrzucić do jednego worka.
Jockey pisze: 05 kwie 2026, 0:58 Są kościoły w tak zwanej unii Kościołów ewangelicko-unijnych.
Różne unie lub związki mają różny charakter, formalny lub nieformalny, łączą je albo wspólne artykuły wiary albo po prostu chcą się jakoś zorganizować jak np. w Niemczech EKD czy ACK.
Oprócz tego lokalne Kościoły protestanckie w Niemczech w danym kraju związkowym choć są zrzeszone zachowują swoja samodzielność, mają własne księgi liturgiczne, własne przepisy i tradycje.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
bramin pisze: 05 kwie 2026, 14:28 I vice versa, dla wielu Kościołów prawosławnych zarówno katolicy jak i protestanci to heretycy.
Ja mówię o konkretnym postępowaniu. Niestety ale osoby, związane z ekumenizmem dystrybuowały pozycje o tym, że sakramenty są niezgodne z Biblią. Takich przypadków znam wiele. Większość, która dała się nabrać na ekumenizm opuścili Kościół katolicki.
Wiem, że wsród katolików są radykałowie, którzy mówią o tym, że jedyna szansa na zbawienie dla protestantów to wejście dk Kościoła katolickiego.

O nurtach w protestantyzmie odnosiłem się aby pokazać tezę, że nie wiadomo z kim prowadzić dyskusję, bo nie ma tam jak w katolicyzmie jednego ośrodka władzy, w prawosławiu nie jest to jeden ale wiadomo z kim można rozmawiać i można dojść do porozumienie.
bramin pisze: 05 kwie 2026, 14:28 Różne unie lub związki mają różny charakter, formalny lub nieformalny, łączą je albo wspólne artykuły wiary albo po prostu chcą się jakoś zorganizować jak np. w Niemczech EKD czy ACK.
Oprócz tego lokalne Kościoły protestanckie w Niemczech w danym kraju związkowym choć są zrzeszone zachowują swoja samodzielność, mają własne księgi liturgiczne, własne przepisy i tradycje.
To dowodzi dokładnie tego co próbuję powiedzieć.
A protestantyzm nie dziele na różne opcje ale wziąłem wszystkich, którzy w jakiś sposób odwołują się do reformacji. Zrobiłem strasznie uproszczony podział na katolicyzm, prawosławie i protestantyzm. Czyli wszyscy którzy nie są katolikami i prawosławnymi są protestantami. Wiem, że to straszne uproszczenie.

W tym całym gąszczu protestantyzmu np. z luteranami mamy wspólną deklaracje o usprawiedliwieniu. Sprawują oni też eucharystię tylko, że Ciało i Krew dla nich są Ciałem i Krwią Pana ale tylko do końca liturgii.
Niebiesky
Luteranizm, kalwinizm i metodyzm to ewangelicy i to jest główny, największy i najstarszy ruch reformacyjny.

Anglikanizm to mieszanka katolicyzmu z protestantyzmem.

Cała reszta to ewangelikanie i sekty.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Obawiam się, że w tej chwili to, co nie jest bezpośrednio poreformacyjne, co często określa się jako "wolne kościoły" to w tej chwili bardzo duża (ok 1/3) część chrześcijaństwa w ogóle i do tego najbardziej dynamiczna (grupy charyzmatyczne).
Luteranizm znajduje się w stanie uwiądu. Trochę lepiej jest z grupami popurytańskimi na Południu USA, ale one z kolei idą w baardzo dziwnym kierunku i nie jestem pewien, czy nie zasługują bardziej do zaliczenia do grupy "wolnych kościołów". Co prawda tam jest mniej elementów charyzmatycznych, ale za to np. są elementy uwielbienia Izraela i przedkładania jego dobra niezależnie od tego, co zrobi.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Jockey pisze: 05 kwie 2026, 16:42 O nurtach w protestantyzmie odnosiłem się aby pokazać tezę, że nie wiadomo z kim prowadzić dyskusję, bo nie ma tam jak w katolicyzmie jednego ośrodka władzy,
No właśnie wiadomo, z tym nie ma problemu. Pisałem już o tym wcześniej.
Była już podpisana deklaracja o usprawiedliwieniu, są dokumenty o małżeństwach mieszanych, dokument o wzajemnym uznawaniu chrztu itd.
Oczywiście w ostatnich latach ten dialog ekumeniczny trochę przygasł gdyż takie sprawy jak np. Eucharystia, kapłaństwo nie mogą być przedmiotem jakiegoś kompromisu, wzajemnych ustępstw itp.
Natomiast dialog ekumeniczny toczy się nadal i jest bardzo żywy w lokalnych kościelnych społecznościach i dotyczy takich spraw jak chociażby akcje charytatywne, duszpasterstwo w szpitalach, hospicjach, domach seniorów itp
Niebiesky pisze: 07 kwie 2026, 7:12 Luteranizm, kalwinizm i metodyzm to ewangelicy i to jest główny, największy i najstarszy ruch reformacyjny.
.
Luteranizm i kalwinizm czyli ewangelicy reformowani to główne Kościoły Reformacji, w krajach niemieckich zwane dużymi Kościołami. Poreformacyjne Kościoły to anglikanizm i metodyści.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
Nie zgadzam się. Najwięcej jest ilościowo wspólnot ewangelicznych. A tam jest masakra.
Deklarację o usprawiedliwieniu mamy tylko z luteranami. A np. Polscy baptyści jej nie uznają. Dla wielu z nich katolicy nie są chrześcijanami bo oddają część bałwanom. To samo z polskimi zielonoświątkowcami.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Jockey pisze: 11 kwie 2026, 7:25Nie zgadzam się.
Z czym się nie zgadzasz?
Jockey pisze: 11 kwie 2026, 7:25 Najwięcej jest ilościowo wspólnot ewangelicznych.
Nie ma oficjalnie czegoś takiego jak wspólnoty ewangeliczne, są albo wspólnoty ewangelickie albo ewangelikalne (ten termin funkcjonuje tez w innych językach).
Jockey pisze: 11 kwie 2026, 7:25 Deklarację o usprawiedliwieniu mamy tylko z luteranami.
Muszę Cię rozczarować, nie tylko z luteranami.
Po Światowej Federacji Luterańskiej i Kościele katolickim, 23 lipca 2006 Deklaracja została oficjalnie podpisana przez Światową Radę Metodystyczną.
5 lipca 2017 do Deklaracji przystąpiła Światowa Wspólnota Kościołów Reformowanych czyli wspólnota Kościołów reformowanych, prezbiteriańskich, kongregacjonalnych, waldensów, unijnych i tzw. jednoczących.
Jockey pisze: 11 kwie 2026, 7:25 A np. Polscy baptyści jej nie uznają.
Nie uznają tej deklaracji różne konserwatywne odłamy wspólnot protestanckich.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Obawiam się, że istnieją problemy nieprzekraczalne (przynajmniej przy zachowaniu tożsamości wyznaniowej).
Poza tym miesza się dialog doktrynalny z dość płytkimi, choc emocjonalnie poruszającymi achami i ochami w stylu "kochajmy się".
Nie mam nic przeciw kochaniu, ale to nie na tym ma polegać. A jeszcze gorzej, gdy owo "kochajmy się" powoduje nawoływania do zaciemnienia rzeczy waznych.
Od 50 lat jestem "zamieszany" w ekumenizm (trochę z własnej woli, trochę z powodów rodzinnych) i wydaje mi się, że pole do współpracy jest, ale to wszystko musi być zdrowo rozumiane.
Nie jest tajemnicą, że w minionych latach (tak mniej więcej od lat 80. XX wieku) hasło ekumenizmu zostało w Polsce wykorzystane wielokrotnie do po prostu wyciagania wiernych (a niekiedy całych grup) z Kościoła. Ostatnio jakby to zjawisko nieco osłabło, ale za to widzę swoisty "marsz przez instytucje" - wprowadzanie dziwnych nauczań do ciał w których zasiadają świeccy w Kościele (CHARIS, Rada d/s ewangelizacji itd).
No, ale chyba wyszedłem poza temat wątku ...
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Marek Piotrowski pisze: 11 kwie 2026, 14:54 Obawiam się, że istnieją problemy nieprzekraczalne (przynajmniej przy zachowaniu tożsamości wyznaniowej).
Pisałem o tym wyżej, to jasne.
Marek Piotrowski pisze: 11 kwie 2026, 14:54 Poza tym miesza się dialog doktrynalny z dość płytkimi, choc emocjonalnie poruszającymi achami i ochami w stylu "kochajmy się".
Dialog doktrynalny praktycznie się zakończył. Patrz wyżej. Próby kombinowania i szukania pewnych wybiegów powoduje własnie
Marek Piotrowski pisze: 11 kwie 2026, 14:54 nawoływania do zaciemnienia rzeczy waznych.
Marek Piotrowski pisze: 11 kwie 2026, 14:54 Nie jest tajemnicą, że w minionych latach (tak mniej więcej od lat 80. XX wieku) hasło ekumenizmu zostało w Polsce wykorzystane wielokrotnie do po prostu wyciągania wiernych (a niekiedy całych grup) z Kościoła.
Tutaj mógłbym polemizować. Nie traktujmy ludzi jak bezmyślne baranki, które dają się wyciągać ze wspólnoty Kościoła.
Choć będąc jeszcze w Polsce słyszałem o takich przypadkach i niestety winę za to ponoszą ci, którzy byli odpowiedzialni za te wspólnoty.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Myślę, że trudno mówić o winie. Byli pionierami, a pionierzy narażeni są na błędy.
Jednym z nich był ks. Blachnicki (choć do RŚŻ wpuszczono nauczania protestanckie tak na całą parę, gdy już wyjechał).
Tych wspólnot było kilkanaście. Ludzi, którzy przyszli na spotkania "ekumeniczne" i zostali zwerbowani (bo trudno to inaczej nazwać) były tysiące. Zresztą wystarczy zajrzeć do wspomnień Joe Łosiaka (ten, który wniósł do RŚŻ te nauki) czy przemówień pastora Wilkersona (od "Krzyża i sztyletu"), zeby upewnić się, ze była to świadoma akcja.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@Marek Piotrowski a skąd masz taką wiedzę? gdzie można to sprawdzić?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Marek Piotrowski pisze: 14 kwie 2026, 15:58 Myślę, że trudno mówić o winie. Byli pionierami, a pionierzy narażeni są na błędy.
Miałem na myśli księży prowadzących rożnego rodzaju grupy modlitewne czy charyzmatyczne bo pod ich adresem często padały oskarżenia (słusznie lub nie) o protestantyzm i bywały przypadki odejść do protestanckich wspólnot.
Marek Piotrowski pisze: 14 kwie 2026, 15:58 Jednym z nich był ks. Blachnicki (choć do RŚŻ wpuszczono nauczania protestanckie tak na całą parę, gdy już wyjechał).
Miałem do czynienia jako kleryk, później jako ksiądz do czynienia z księżmi, którzy prawie od początku działali w Ruchu Światło Zycie, ponadto choć nigdy się tym nie zajmowałem to przeczytałem wiele materiałów formacyjnych dla różnorodnych grup oazowych począwszy od Dzieci Bożych i nie zauważyłem tam nauczania protestanckiego.
Jak masz jakieś materiały na ten temat to chętnie bym poczytał.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Magnolia pisze: 15 kwie 2026, 9:33 @Marek Piotrowski a skąd masz taką wiedzę? gdzie można to sprawdzić?
Mam stąd, że mniej - więcej od 1998 roku śledziłem ten proces. A wcześniej sam doświadczyłem podobnego werbunku.
Przyznam, że ostatnio trochę zaniedbałem monitorowanie tych rzeczy (zresztą taktyka też się zmieniła: dziś pewne osoby wchodzą wprost w strukturę kościelnych ciał świeckich - różnych rad itd) i rzadziej - choć to ciagle trwa - jest proces zmiany wyznania - podejmowane są raczej starania do zmiany praktyki Kościoła. Niestety, często z powodzeniem.
Duży temat.

Wcześniejsze sprawy i dyskusje znajdziesz na kopii strony dawnej "Apologetyki" (niestety, brak nowych tekstów na ten temat).
Tak na szybko:

Np. Siemieniewski ROZŁAM - CHARYZMATYCZNA SPECJALNOŚĆ? https://analizy.biz/apologetyka/index.p ... mid=62.htm (wyliczenia ówczesnych odejść - od tego czasu ich liczba znacznie się wydłużyła)

Np. Siemieniewski PRZYJĄŁEM JEZUSA I NARODZIŁEM SIĘ NA NOWO
https://analizy.biz/apologetyka/index.p ... id=111.htm

Kerygmat w kursach ewangelizacyjnych (moj)
(jest też polemika rzecznika RŚŻ https://analizy.biz/apologetyka/index.p ... id=111.htm, replika bp. Siemieniewskiego https://analizy.biz/apologetyka/index.p ... id=111.htm i moja replika https://analizy.biz/marek1962/polem.htm oraz kontynuacja https://analizy.biz/marek1962/polem.htm )

EWANGELIZACJA EKUMENICZNA? GARŚĆ CYTATÓW bp. Siemieniewski

Omówienie sprawy tzw "Ruchu Nowego Zycia" (czyli baptystycznej organizacji powołanej do przechwytywania katolików - mieli - pod inną nazwą - wielki wpływ na "oazy" zanim w końcu ich nie wyproszono https://analizy.biz/apologetyka/index.p ... mid=63.htm )

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
bramin pisze: 15 kwie 2026, 11:15
Marek Piotrowski pisze: 14 kwie 2026, 15:58 Myślę, że trudno mówić o winie. Byli pionierami, a pionierzy narażeni są na błędy.
Miałem na myśli księży prowadzących rożnego rodzaju grupy modlitewne czy charyzmatyczne bo pod ich adresem często padały oskarżenia (słusznie lub nie) o protestantyzm i bywały przypadki odejść do protestanckich wspólnot.
Ja też o nich właśnie piszę.
Marek Piotrowski pisze: 14 kwie 2026, 15:58 Jednym z nich był ks. Blachnicki (choć do RŚŻ wpuszczono nauczania protestanckie tak na całą parę, gdy już wyjechał).
Miałem do czynienia jako kleryk, później jako ksiądz do czynienia z księżmi, którzy prawie od początku działali w Ruchu Światło Zycie, ponadto choć nigdy się tym nie zajmowałem to przeczytałem wiele materiałów formacyjnych dla różnorodnych grup oazowych począwszy od Dzieci Bożych i nie zauważyłem tam nauczania protestanckiego.
Jak masz jakieś materiały na ten temat to chętnie bym poczytał.
Myślę, że przydadzą się linki, jakie podałem powyżej.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2026, 11:33 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Niebiesky
bramin pisze: 10 kwie 2026, 22:16
Jockey pisze: 05 kwie 2026, 16:42 O nurtach w protestantyzmie odnosiłem się aby pokazać tezę, że nie wiadomo z kim prowadzić dyskusję, bo nie ma tam jak w katolicyzmie jednego ośrodka władzy,
No właśnie wiadomo, z tym nie ma problemu. Pisałem już o tym wcześniej.
Była już podpisana deklaracja o usprawiedliwieniu, są dokumenty o małżeństwach mieszanych, dokument o wzajemnym uznawaniu chrztu itd.
Oczywiście w ostatnich latach ten dialog ekumeniczny trochę przygasł gdyż takie sprawy jak np. Eucharystia, kapłaństwo nie mogą być przedmiotem jakiegoś kompromisu, wzajemnych ustępstw itp.
Natomiast dialog ekumeniczny toczy się nadal i jest bardzo żywy w lokalnych kościelnych społecznościach i dotyczy takich spraw jak chociażby akcje charytatywne, duszpasterstwo w szpitalach, hospicjach, domach seniorów itp
Niebiesky pisze: 07 kwie 2026, 7:12 Luteranizm, kalwinizm i metodyzm to ewangelicy i to jest główny, największy i najstarszy ruch reformacyjny.
.
Luteranizm i kalwinizm czyli ewangelicy reformowani to główne Kościoły Reformacji, w krajach niemieckich zwane dużymi Kościołami. Poreformacyjne Kościoły to anglikanizm i metodyści.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
@Niebiesky, to jest forum dyskusyjne.
Nie "dyskutujemy" podając tylko linki do jakiegoś artykułu lub filmu.
Napisz jakie jest Twoje zdanie na dany temat i na poparcie Twoich argumentów możesz wtedy podać link.
1 Tes 3,11