Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Wspólnoty chrześcijańskie i ekumenizm

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Niebiesky
Wyznanie: agnostycyzm
Podziękował/a: 24
Podziękowano: 4
bramin pisze: 18 kwie 2026, 12:01 @Niebiesky, to jest forum dyskusyjne.
Nie "dyskutujemy" podając tylko linki do jakiegoś artykułu lub filmu.
Napisz jakie jest Twoje zdanie na dany temat i na poparcie Twoich argumentów możesz wtedy podać link.
Luteranizm, kalwinizm i metodyzm to jedna linia kościołów ewangelickich.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Co rozumiesz przez linię?
Niebiesky
Marek Piotrowski pisze: 20 kwie 2026, 9:24 Co rozumiesz przez linię?
Wspólnota ołtarza i ambony oznacza w praktyce, że luteranie mogą przystępować do komunii w kościołach metodystycznych czy reformowanych (kalwińskich) i odwrotnie, a pastorzy mogą wymieniać się przy głoszeniu słowa i sprawowaniu sakramentów.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Niebiesky pisze: 18 kwie 2026, 17:45 Luteranizm, kalwinizm i metodyzm to jedna linia kościołów ewangelickich.
To nie jest jedna linia czy wspólnota.
Masz jednak rację, ze istnieje wspólnota jeśli chodzi o przyjmowanie Wieczerzy (Abendmahl), w tych wspólnotach funkcjonuje oficjalne zaproszenie do przyjmowania chleba i wina podczas Wieczerzy dla wszystkich chrześcijan.
Luteranizm i kalwnizm łączą oczywiście zasady, które Luter przedstawił w swojej nauce czyli sola gratia, sola sciptura itd. ale jednak wiele tez ich dzieli choćby w kwestii realnej obecności Jezusa w chlebie i winie, no i silne poczucie tożsamości.
A metodyści dla luteranizmu i kalwinizmu to egzotyka choć są zrzeszeni w różnych organizacjach i współpracują ekumenicznie.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Mam wrażenie, że metodyści mają więcej wspólnego z baptystami niż z luteranami...
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Luteranie unikają metodystów i vice versa. Metodyści uważają luteran za sztywniaków, twierdzą ze ich kazania są przeintelektualizowane, natomiast luteranie uważają metodystów za nawiedzonych charyzmatyków, u mnie w parafii ostatni są uważani za jakąś sektę w takiej lżejszej wersji.
Na terenie parafii mam i luteranów i metodystów. O ile z luteranami mamy 4 nabożeństwa ekumeniczne w ciągu roku plus inne imprezy to z metodystami nie ma nic.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2026, 11:22 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
1 Tes 3,11
Niebiesky
Marek Piotrowski pisze: 20 kwie 2026, 11:06 Mam wrażenie, że metodyści mają więcej wspólnego z baptystami niż z luteranami...
Chodzi mi o to, że luteran, kalwinistów i metodystów określa się jednym słowem "ewangelicy".
Innych ewangelików po prostu nie ma.

Jeżeli ktoś mówi o sobie "ewangelik" to wiadomo, że należy do którejś z tych trzech grup religijnych.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Niebiesky pisze: 21 kwie 2026, 10:59 Chodzi mi o to, że luteran, kalwinistów i metodystów określa się jednym słowem "ewangelicy".
Innych ewangelików po prostu nie ma.
No niezupełnie. W mowie potocznej, w życiu codziennym a nawet w piśmiennictwie jako ewangelików określa się ludzi należących również do innych wspólnot które mniej lub bardziej sięgają swoimi korzeniami do tradycji czy ruchów reformacyjnych.
Natomiast jak się rozmawia z np. z baptystami, adwentystami, metodystami itp. to oni zaznaczają swoją odrębność i tożsamość mówiąc dokładnie kim są.
Luteranie i reformowani zawsze powiedzą: "ich bin evangelisch", jestem ewangelikiem.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Zgadza się. Tu zresztą jest dość duża niejednoznaczność w różnych terminach - często np. określamy wszystkich niekatolików i nie "wschodnich" mianem "protestantów" - a w sposób ścisły protestanci to ci, którzy wywodzą się od wspólnoty luterańskiej, która złożyła protest w sejmie Rzeszy w Spirze w 1529 roku - czyli dziś byliby to chyba luteranie, anglikanie i kalwiniści, a w szerszym znaczeniu, po kolejnych rozłamach, baptyści, metodyści, zielonoświątkowcy i adwentyści. Tyle że np. adwentyści już niewiele mają wspólnego (zależy jeszcze który odłam - mamy wszak nawet adwentystów nietrynitarnych).
Niebiesky
Marek Piotrowski pisze: 21 kwie 2026, 11:53 Zgadza się. Tu zresztą jest dość duża niejednoznaczność w różnych terminach - często np. określamy wszystkich niekatolików i nie "wschodnich" mianem "protestantów" - a w sposób ścisły protestanci to ci, którzy wywodzą się od wspólnoty luterańskiej, która złożyła protest w sejmie Rzeszy w Spirze w 1529 roku - czyli dziś byliby to chyba luteranie, anglikanie i kalwiniści, a w szerszym znaczeniu, po kolejnych rozłamach, baptyści, metodyści, zielonoświątkowcy i adwentyści. Tyle że np. adwentyści już niewiele mają wspólnego (zależy jeszcze który odłam - mamy wszak nawet adwentystów nietrynitarnych).
O ile dobrze pamiętam z historii, Bracia Polscy też nie byli trynitarni i dlatego nie można ich określać jako ewangelicy, ale mogę się mylić, bo to przecież odłam od kalwinów.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2026, 22:46 przez Niebiesky, łącznie zmieniany 1 raz.