Dzień dobry.
Mam pytanie odnośnie chrzcin dziecka które pochodzi ze związku nie małżeńskiego. matka katolik, ojciec z rodziny świadków Jehowy. Chciałabym ochrzcić córkę i wychowywać ją w naszej wierze, ojciec dziecka chociaż wychował się w innej wierze (matka świadek Jehowy, ojciec katolik ale on sam nie był chrzczony ani bierzmowany) twierdzi że nie ma nic przeciwko.
Drugi problem to brak Chrzestnych. Czy jest wogóle możliwość ochrzczenia córki jeżeli jest taka sytuacja?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Chrzest dziecka a wiara rodziców.
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ochrzcić Twoją córkę. Jednak kiedy będziesz załatwiać chrzest, ojciec dziecka musi podpisać zgodę na chrzest.Rosa pisze: 10 maja 2026, 16:36 Chciałabym ochrzcić córkę i wychowywać ją w naszej wierze, ojciec dziecka chociaż wychował się w innej wierze (matka świadek Jehowy, ojciec katolik ale on sam nie był chrzczony ani bierzmowany) twierdzi że nie ma nic przeciwko.
Nie wiem jak w Polsce ale w innych krajach kiedy rodzice zgłaszają chrzest dziecka to zarówno ojciec jak i matka podpisują specjalny formularz przed chrztem. Bez podpisu obojga rodziców nie można dziecka ochrzcić.
Jest taka możliwość.Rosa pisze: 10 maja 2026, 16:36 Drugi problem to brak Chrzestnych. Czy jest w ogóle możliwość ochrzczenia córki jeżeli jest taka sytuacja?
Prawo kościelne mówi wyraźnie:"przyjmujący chrzest powinien mieć, jeśli to możliwe, chrzestnego" KPK, kan.872.
Jeśli nie ma takiej możliwości można ochrzcić dziecko również bez chrzestnych.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
O ile wiem, w Polsce wystarczy zgoda jednego z rodziców (choć oczywiście zalecana jest zgoda obojga).
Jesli jednak idzie o prawo cywilne, nie koscielne: w przypadku sprzeciwu drugiego rodzica, może on dochodzić przed sądem rodzinnym (raczej teoretycznie, ale jednak).
Co do rodziców chrzestnych - jeśli nie można znaleźć ani jednego kandydata/tki to stosuje się zazwyczaj instytucję "świadka chrztu" - nawet przypadkowej osoby obecnej na miejscu, która zaświadczy podpisem, że chrzest się odbył. Czasami jest to np. kościelny.
Chyba najlepiej udać się do kancelarii parafialnej i porozmawiać z księdzem, jak to widzi.
Może też to się przyda: https://jakobczak.pl/co-potrzebne-do-ch ... y-poradnik
Jesli jednak idzie o prawo cywilne, nie koscielne: w przypadku sprzeciwu drugiego rodzica, może on dochodzić przed sądem rodzinnym (raczej teoretycznie, ale jednak).
Co do rodziców chrzestnych - jeśli nie można znaleźć ani jednego kandydata/tki to stosuje się zazwyczaj instytucję "świadka chrztu" - nawet przypadkowej osoby obecnej na miejscu, która zaświadczy podpisem, że chrzest się odbył. Czasami jest to np. kościelny.
Chyba najlepiej udać się do kancelarii parafialnej i porozmawiać z księdzem, jak to widzi.
Może też to się przyda: https://jakobczak.pl/co-potrzebne-do-ch ... y-poradnik
-
bramin
- Ksiądz
Prawo kanoniczne wymaga zgody rodziców lub przynajmniej jednego z nich (kan.868,§ 1,p.1.) to się łączy z p. 2. gdzie jest mowa o uzasadnionej nadziei, ze dziecko będzie wychowane po katolicku. Jak jedno z rodziców nie wyraża zgody to można mieć wątpliwości co do katolickiego wychowania dziecka. W Polsce kościelne prawo zwyczajowe nie może być ponad prawem kościelnym.Marek Piotrowski pisze: 11 maja 2026, 8:40 O ile wiem, w Polsce wystarczy zgoda jednego z rodziców (choć oczywiście zalecana jest zgoda obojga).
Nie tylko rodzinnym.Marek Piotrowski pisze: 11 maja 2026, 8:40 Jesli jednak idzie o prawo cywilne, nie koscielne: w przypadku sprzeciwu drugiego rodzica, może on dochodzić przed sądem rodzinnym
Na Zachodzie są to coraz częstsze przypadki. Jeden ksiądz z youtuba beztrosko głosi, ze można dziecko ochrzcić nie pytając drugiego rodzica o zgodę. Jest to kompletna bzdura. Jak wielebnego będą ciągać po sądach to będzie płacz ze, to walka z Kościołem
Tez tak można ale świadkami są już rodzice, wszyscy obecni i ksiądz.Marek Piotrowski pisze: 11 maja 2026, 8:40 Co do rodziców chrzestnych - jeśli nie można znaleźć ani jednego kandydata/tki to stosuje się zazwyczaj instytucję "świadka chrztu" - nawet przypadkowej osoby obecnej na miejscu, która zaświadczy podpisem, że chrzest się odbył. Czasami jest to np. kościelny
To co jest zawarte w tych wymaganiach do chrztu w załączonym artykule (to obowiązuje w całej Polsce) jest dla mnie nielogiczne.Marek Piotrowski pisze: 11 maja 2026, 8:40 Może też to się przyda: https://jakobczak.pl/co-potrzebne-do-ch ... y-poradnik
Z jednej strony dziecko może być ochrzczone bez zgody jednego rodzica, z drugiej stawia się wymagania, które z realnym życiem a także życiem wiary nie mają wiele wspólnego:
(...)metrykę ślubu kościelnego rodziców lub odpis kontraktu cywilnego, gdy nie mają ślubu kościelnego,
zaświadczenia o odbytej spowiedzi(...)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2026, 19:57 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
To jest rozsądne, ale... chyba niezgodne prawnie z KPK. Skoro KPK mówi o zgodzie jednego z rodziców, nie ma podstaw do kwestionowania z innego paragrafu tylko dlatego, że jest zgoda tylko jednego z rodziców. Gdyby taka była intencja ustawodawcy, zapisano by obowiązek zgody obojga.bramin pisze: 12 maja 2026, 10:57Prawo kanoniczne wymaga zgody rodziców lub przynajmniej jednego z nich (kan.868,§ 1,p.1.) to się łączy z p. 2. gdzie jest mowa o uzasadnionej nadziei, ze dziecko będzie wychowane po katolicku. Jak jedno z rodziców nie wyraża zgody to można mieć wątpliwości co do katolickiego wychowania dziecka. W Polsce kościelne prawo zwyczajowe nie może być ponad prawem kościelnym.Marek Piotrowski pisze: 11 maja 2026, 8:40 O ile wiem, w Polsce wystarczy zgoda jednego z rodziców (choć oczywiście zalecana jest zgoda obojga).
-
bramin
- Ksiądz
Ja mówię jaka tutaj jest praktyka. Pod formularzem zgłoszenia chrztu muszą podpisać się ojciec i matka. Bez tego nie wolno mi ochrzcić dziecka. Kropka.
Są oczywiście wyjątki np. jak jedno z rodziców umrze, jest ubezwłasnowolnione, sąd pozbawił rodzica praw rodzicielskich, w aktach zapisano, że ojciec nieznany lub po urodzeniu dziecka ojciec ulotnił się itp.
To co mnie zaskoczyło, to ze w Polsce nie ma czegoś takiego, iż rodzice podpisują sie pod formularzem zgłoszenia do chrztu.
Widocznie w Polce uważa się za cos oczywistego, ze dziecko powinno się ochrzcić nie pytając o zgodę obojga rodziców.
Ale przecież jest wyraźnie napisane, ze wymagana jest "aby zgodzili się rodzice lub przynajmniej jedno z nich". Wyjątki zawsze się zdarzają ale regułą jest zgoda obojga.Marek Piotrowski pisze: 13 maja 2026, 23:19 Gdyby taka była intencja ustawodawcy, zapisano by obowiązek zgody obojga.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11