Czy faktycznie ta wypowiedz jest tak kontrowersyjna?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Kardynał Ryś: Bóg nie musi istnieć?
-
Albertus
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 73
- Podziękowano: 106
Moim zdaniem akurat ta wypowiedź nie jest kontrowersyjna.
Jeśli się ją wysłucha w pełnym kontekście to zobaczymy ze ksiądz kardynał nawiązuje w niej do Listu Jakuba i do demonów które wierzą i drżą.Czyli chodzi o to ze sama intelektualna wiara jest dla chrześcijanina niewystarczająca.
Za to w innych wypowiedziach z tego wywiadu jest dużo innych wypowiedzi naprawdę kontrowersyjnych.
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Ta wypowiedź jest kontrowersyjna ale przede wszystkim jest ona nielogiczna.
Ja to tak rozumiem, jeśli Bog nie istnieje to jak może się objawić w Jezusie?
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Albertus
Te 35 sekund wypowiedzi z filmiku na początku tematu to faktycznie byłoby kontrowersyjne gdyby nie to ze jest to fragment wyrwany z kontekstu. Gdyby był dalszy ciąg to tam jest wyjaśnione o co księdzu kardynałowi chodzi. A chodzi o to że sama intelektualna wiara w Boga jest dla chrześcijanina niewystarczająca.
To co ksiądz kardynał powiedział w tym wywiadzie moim zdaniem jak najbardziej wymaga krytycznej reakcji tylko akurat nie ten fragment.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
https://www.youtube.com/live/lwzOcZxMsJ ... f4XKbTvSr7
Tu jest cały wywiad
Tu jest cały wywiad
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Obawiam się, że Ksiądz Kardynał szukał jakiejś wypowiedzi... wymijającej i "nie bardzo Mu wyszło".
IMHO zupełnie niepotrzebnie - bodajże BXVI mówił o tym, że praktycznie każdy miewa wątpliwości i są one efektem tego, że człowiek po prostu myśli.
Ja bym powiedział, że "bez wątpliwości nie ma pewności".
Dla mnie osobiście wątpliwości, jakie wzbudzono we mnie w pewnym momencie, kwestionując moją wiarę, stały się błogosławieństwem - bo inspiracją do poszukiwań (kto ciekaw, opisałem to w tym wstępie https://analizy.biz/marek1962/swiadectwo.pdf).
Zatem chyba bardziej zależy co się z tym wątpliwościami robi (albo nie robi)...
Mam nadzieję, że ta wypowiedź Księdza Kardynała nie ma głębszego sensu...
-
bramin
- Ksiądz
Mam podobne obawy. Może kardynał szukał odpowiedzi wymijającej a może błyskotliwej? Wyszło, jak wyszło.Marek Piotrowski pisze: 14 maja 2026, 8:50 Obawiam się, że Ksiądz Kardynał szukał jakiejś wypowiedzi... wymijającej i "nie bardzo Mu wyszło".
Też mam taką nadzieję.Marek Piotrowski pisze: 14 maja 2026, 8:50 Mam nadzieję, że ta wypowiedź Księdza Kardynała nie ma głębszego sensu...
To co mnie uderzyło po tym wywiadzie to gremialny atak na kardynała ze strony tych najpobożniejszych, najprawdziwszych i najwierniejszych katolików, którzy nigdy nie wątpią, zawsze wierzą i w obronie wiary gotowi są zbierać chrust na stos dla heretyków.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Paweł
- Podziękował/a: 69
- Podziękowano: 72
Kardynał próbował przekierować uwagę red. Rymanowskiego na ważniejsze pytanie, czyli: "Czy wierzysz Bogu?".
To pytanie jest istotniejsze od pytania: "Czy wierzysz, że Bóg istnieje?". Odpowiedź twierdząca na pytanie pana Rymanowskiego nie gwarantuje Nieba. Diabły też wiedzą, a tym samym wierzą, że Bóg istnieje...
Co z tego, że w to wierzą, jak Boga za kłamcę uznają i nie idą za jego Słowem?
To pytanie jest istotniejsze od pytania: "Czy wierzysz, że Bóg istnieje?". Odpowiedź twierdząca na pytanie pana Rymanowskiego nie gwarantuje Nieba. Diabły też wiedzą, a tym samym wierzą, że Bóg istnieje...
Co z tego, że w to wierzą, jak Boga za kłamcę uznają i nie idą za jego Słowem?
-
Marek Piotrowski
Obawiam się, że treść wypowiedzi nie daje podstaw do takiego twierdzenia.Paweł pisze: 15 maja 2026, 20:47 Kardynał próbował przekierować uwagę red. Rymanowskiego na ważniejsze pytanie, czyli: "Czy wierzysz Bogu?".
-
Paweł
Powiedział wszystko, co pomyśli głowa”.
Nie zawsze wypowiedziane słowa oddają to co pomyśli głowa.
Aby dobrze zinterpretować słowa kardynała Rysia, trzeba po prostu dobrej woli. Nie wystarczy tutaj literalne zrozumienie.
Powiedział wszystko, co pomyśli głowa”.
Nie zawsze wypowiedziane słowa oddają to co pomyśli głowa.
Aby dobrze zinterpretować słowa kardynała Rysia, trzeba po prostu dobrej woli. Nie wystarczy tutaj literalne zrozumienie.
-
bramin
- Ksiądz
Tu nie potrzeba dobrej woli i nawet dyskusja i roztrząsanie tego nie ma za bardzo sensu. Padło proste pytanie i padła odpowiedź.Paweł pisze: 15 maja 2026, 21:28 Aby dobrze zinterpretować słowa kardynała Rysia, trzeba po prostu dobrej woli.
Każdemu się zdarzy, ze cos palnie bo jest zmęczony, rozkojarzony, ma zły dzień, działa pod wpływem emocji lub nie ma pojęcia o danej rzeczy, to normalne.
Kardynał jest ulepiony z takiej samej gliny jak my i tez może się pomylić lub z czymś zagalopować.
Wypowiedź kardynała w tym krótkim zdaniu to nie poezja ani traktat filozoficzny, który można w jakiś sposób interpretować:
Na podstawie powyższego uważam, iż ta wypowiedź nie jest logiczna.bo to nie chodzi o to czy Bog jest czy go nie ma, tylko czy objawił się w Jezusie Chrystusie i czy w ogóle się objawił ...
Ostatnio zmieniony 16 maja 2026, 9:20 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Paweł
Ja tutaj widzę logikę. Kardynała nigdy nie zajmowało pytanie: Czy Bóg jest? To było dla niego oczywiste.bramin pisze: 15 maja 2026, 22:28Na podstawie powyższego uważam, iż ta wypowiedź nie jest logiczna.bo to nie chodzi to czy Bog jest czy go nie ma, tylko czy objawił się w Jezusie Chrystusie i czy w ogóle się objawił ...
Ewentualnie dręczyło go pytanie: Czy Bóg objawił się w Jezusie Chrystusie? Czy w ogóle się objawił?
A może jest Bogiem, który ukrywa się?
Takie myśli dręczyły, czy też dręczą kardynała Rysia. (dręczą, co nie znaczy, że utożsamia się z nimi).
-
bramin
- Ksiądz
Pawle, nie wiem co dręczy kardynała, nie czytam w jego myślach, nie jestem jego przewodnikiem duchowym.
I daleko mi do tego, aby wylewać na niego wiadro pomyj, podejrzewać ze jest masonem, żydem etc. jak czynią to niektórzy pobożniejsi.
Mnie chodzi tylko o to, ze kardynał przejęzyczył się, popełnił lapsus językowy lub się zagalopował(niepotrzebne skreślić!).
W jego wypowiedzi widzę taka logikę jak w tej kiedy powiem: "bo to nie chodzi o to czy użytkownik Paweł jest czy go nie ma na forum, tylko czy on napisał kolejny post na forum".
I daleko mi do tego, aby wylewać na niego wiadro pomyj, podejrzewać ze jest masonem, żydem etc. jak czynią to niektórzy pobożniejsi.
Mnie chodzi tylko o to, ze kardynał przejęzyczył się, popełnił lapsus językowy lub się zagalopował(niepotrzebne skreślić!).
W jego wypowiedzi widzę taka logikę jak w tej kiedy powiem: "bo to nie chodzi o to czy użytkownik Paweł jest czy go nie ma na forum, tylko czy on napisał kolejny post na forum".
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Paweł
Być może, to był lapsus. Skróty myślowe mają taką właściwość, że mogą być źle zrozumiane. Trzeba tylko trochę dobrej woli i już wiadomo o co Kardynałowi chodziło. Tym bardziej, że on rozwinął swoją wypowiedź i wyjaśnił.
Natomiast ludzie o złej woli (czyt. nieprzychylni Kardynałowi) wycinają fragmenty, robią memy, a z niego osobiście ateistę...
Natomiast ludzie o złej woli (czyt. nieprzychylni Kardynałowi) wycinają fragmenty, robią memy, a z niego osobiście ateistę...
Ostatnio zmieniony 16 maja 2026, 10:20 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Albertus
No właśnie. Mnóstwo wyrwanych z kontekstu zdań może ktoś sobie uznać za nielogiczne ale pełniejszy kontekst wyjaśnia o co chodzi.I tak jest z tą wypowiedzią.Wystarczy jednak odrobina dobrej woli aby zrozumieć.I nie piszę tego jako jakiś szczególny sympatyk księdza kardynałaPaweł pisze: 16 maja 2026, 10:17 Być może, to był lapsus. Skróty myślowe mają taką właściwość, że mogą być źle zrozumiane. Trzeba tylko trochę dobrej woli i już wiadomo o co Kardynałowi chodziło. Tym bardziej, że on rozwinął swoją wypowiedź i wyjaśnił.
Kompletnie nie rozumiem tego skupiania się akurat na tym fragmencie jego wypowiedzi podczas gdy reszta wywiadu jest naprawdę bardzo kontrowersyjna i z wieloma tezami księdza kardynała trudno się zgodzić a nawet powinny one spotkać się ze zdecydowanym sprzeciwem.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2026, 12:41 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bramin
- Ksiądz
Bardzo mnie bawi jak ktoś znany np. polityk, duchowny, artysta palnie głupotę, w czymś się poplącze to wtedy gada się o kontekstach. Kontekst jest tu wyraźny i nie ma drugiego dna. Nie widzę logiki w tym wywodzie kardynała i wszystko na ten temat.
Nie wiem czy się zorientowałeś ale jesteśmy na forum dyskusyjnym, nasz szacowny forumowicz zwany @Aloes zadał pytanie czy wypowiedź ta jest kontrowersyjna. Zdania są różne jak zawsze ale kierując się podstawowymi zasadami logiki jest ona nielogiczna a dalsze wypowiedzi kardynała to już inna para kaloszy.Albertus pisze: 16 maja 2026, 12:40 Kompletnie nie rozumiem tego skupiania się akurat na tym fragmencie jego wypowiedzi
Oświeć nas zatem w czym kardynał jest kontrowersyjny i podaj argumenty, które przemawiają za tą kontrowersyjnością.Albertus pisze: 16 maja 2026, 12:40 podczas gdy reszta wywiadu jest naprawdę bardzo kontrowersyjna i z wieloma tezami księdza kardynała trudno się zgodzić
Tzn. co? Mamy iść robić pikiety pod kurią krakowską, jakieś demonstracje? Czy pisać donosy do Stolicy Apostolskiej?
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Marek Piotrowski
Cokolwiek kardynał powiedział (jak wiecie, oceniam tę wypowiedź bardzo nisko) sprawa jest (i tu, na forum, i w ogóle) komentowana w moim odczuciu znacznie szerzej niż na to zasługuje. Podejrzewam, że z powodu kontrowersyjności Księdza Kardynała w ogóle.
Tylko co ma dać taka dyskusja?
Tylko co ma dać taka dyskusja?
-
bramin
- Ksiądz
Jesteś już drugi obok użytkownika @Albertus, który mówi o kontrowersyjności kardynała.Marek Piotrowski pisze: 17 maja 2026, 15:17 Podejrzewam, że z powodu kontrowersyjności Księdza Kardynała w ogóle.
Ja nie śledzę uważnie wydarzeń w Polsce dotyczących Kościoła więc nie wiem. Napiszcie co Waszym zdaniem jest takiego kontrowersyjnego w działaniach lub wypowiedziach kardynała.
Zakładajcie nowy temat i możemy o tym podyskutować.
Jak dla mnie kontrowersyjne było odprawienie Mszy Sw. na stadionie w Łodzi i nadgorliwość kardynała w sprawach dotyczących dialogu Kościoła z żydami. Inne inicjatywy kardynała, które znam, są jak najbardziej, moim zdaniem, godne pochwały.
Z reguły dyskusja to poznanie argumentów drugiej strony, jakaś konfrontacja, w dobrym tego słowa znaczeniu, poszukiwanie prawdy itp. no chyba, że dyskusja to klasyczne młócenie słomy, wtedy jest to strata czasu.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Kardynał Ryś jest ustawiany po bardzo liberalnej stronie katolicyzmu. I to wiele osób ma mu za złe.
Ta wypowiedz jest nielogiczna. Zgadzam się z @Marek Piotrowski
A hejt który się na niego wylał moim zdaniem nie dotyczy samej wypowiedzi. A raczej, że powiedział to kardynał Ryś. Moim zdaniem to wystarczy do tego aby zaatakować. Takie trochę czepianie się.
Ta wypowiedz jest nielogiczna. Zgadzam się z @Marek Piotrowski
A hejt który się na niego wylał moim zdaniem nie dotyczy samej wypowiedzi. A raczej, że powiedział to kardynał Ryś. Moim zdaniem to wystarczy do tego aby zaatakować. Takie trochę czepianie się.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.