Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Łaska i wolna wola
-
Marek Piotrowski
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Trudno mówić o tym, co jest ważniejsze w sytuacji, gdy obie rzeczy są konieczne.Aloes pisze: 13 maja 2026, 9:50 Czy do nawrocenia potrzdbujemy wiecej laski czy wiecej zalezy od naszej woli aby ta łaskę przyjac?
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
I jedno i drugie jest ważne. Ja także jak @Magnolia chciałbym wiedzieć skąd jest ten cytat.Aloes pisze: 13 maja 2026, 9:50 Czy do nawrócenia potrzebujemy więcej laski czy więcej zależy od naszej woli aby ta łaskę przyjąć?
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Tak myślałem ale nie byłem pewny. Zmyliła mnie numeracja. Powinno być 369 Reguła 17.
Ale to nie jest takie ważne.
Reguła 17 to przedostatnia reguła z "Reguły o trzymaniu z Kościołem".
Jest to wyraźna polemika z tezami Lutra, w tym przypadku polemika z tezą o łasce "sola gratia" czyli będziemy zbawieni tylko przez łaskę, nasze uczynki niewiele się przydadzą.
Dlatego Ignacy podkreśla, żeby nie kłaść zbyt dużego nacisku na działanie łaski gdyż może zrodzić się "trucizna błędu (...) w naszych tak niebezpiecznych czasach" to nawiązanie do nauki Lutra, innych reformatorów i czasów Reformacji.
W innych wcześniejszych regułach jest mowa aby "pochwalać" kult relikwii, pielgrzymki, odpusty, jubileusze, posty, pokuty wewnętrzne i zewnętrzne, obrazy w kościołach, przykazania kościelne itp.,itd.
Widzimy więc, ze te reguły to odpowiedz Ignacego na działania i nauki reformatorów.
Wracając do pytania.
Łaska Boża jak i nasza wola to jakby dwa wiosła bez których nie ma mowy o naszym duchowym wzroście, nie mówiąc już o zbawieniu.
Ale to nie jest takie ważne.
Reguła 17 to przedostatnia reguła z "Reguły o trzymaniu z Kościołem".
Jest to wyraźna polemika z tezami Lutra, w tym przypadku polemika z tezą o łasce "sola gratia" czyli będziemy zbawieni tylko przez łaskę, nasze uczynki niewiele się przydadzą.
Dlatego Ignacy podkreśla, żeby nie kłaść zbyt dużego nacisku na działanie łaski gdyż może zrodzić się "trucizna błędu (...) w naszych tak niebezpiecznych czasach" to nawiązanie do nauki Lutra, innych reformatorów i czasów Reformacji.
W innych wcześniejszych regułach jest mowa aby "pochwalać" kult relikwii, pielgrzymki, odpusty, jubileusze, posty, pokuty wewnętrzne i zewnętrzne, obrazy w kościołach, przykazania kościelne itp.,itd.
Widzimy więc, ze te reguły to odpowiedz Ignacego na działania i nauki reformatorów.
Wracając do pytania.
Łaska Boża jak i nasza wola to jakby dwa wiosła bez których nie ma mowy o naszym duchowym wzroście, nie mówiąc już o zbawieniu.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11