Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Adopcja prenatalna

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Miałam okazję uczestniczyć w spotkaniu dotyczącym in vitro, pisałam z tego tematu pracę magisterską, wiec śledzę temat. A po spotkaniu trafiłam na bardzo dobry wywiad z ks. prof. Andrzejem Muszalą
bioetykiem specjalizującym się w bioetyce początków życia człowieka. Wykładowcą akademickim, współzałożycielem Poradni Bioetycznej w Krakowie, oferującej także porady internetowe (poradniabioetyczna.pl)

https://www.przewodnik-katolicki.pl/Arc ... mniejszych

Kościół jasno ocenia procedurę in vitro jako niegodziwą, powodów jest wiele. Ale dziś nie o tym. Zwykle z powodu nadmiernej stymulacji hormonalnej powołuje się do życia wiele embrionów, a do implantacji dochodzi raz albo kilka razy, co oznacza konieczność mrożenia embrionów. Jak się dowiemy z artykułu obecnie ponad 100 tys embrionów czeka na implantację, tylko w Polsce. Liczba ta pewnie jest naprawdę duża patrząc a światową skalę.

Można się nie zgadzać z procedura in vitro, ale też można chcieć uratować życie dziecka i przyjąć je do małżeństwa, stworzyć takiego dziecku rodzinę. Nie ma tu jasnego stanowiska Kościoła (jeszcze) ale wydaje się to być godziwe aby ratować każde zagrożone życie.
Polecam ten wywiad, gorąco.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)