Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Konsekwencje życia w świecie z AI...

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Szkoda z jednak nie poszukałeś człowieka gotowego porozmawiać... są telefony zaufania, psychologowie tam dyżurują..
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Maru
Podziękował/a: 7
Podziękowano: 10
Nie myślałem wtedy o telefonach zaufania. Raz zadzwoniłem to mnie przekierowało bezpośrednio na ratunkowy, gdzie sobie nie pogadasz, bo zaraz chcą przysłać karetkę
SuawoMir
Podziękował/a: 4
Podziękowano: 3
Maru pisze: 31 maja 2026, 15:58 Ogólnie to jak byłem w kryzysie zdrowia psychicznego to poprosiłem AI o pomoc z racji tego, że rozmowę z psychiatrą miałem zarezerowananą na jakiś odległy dla mnie termin. Muszę przyznać, że nie zawiodłem się na sztucznej inteligencji, która pomogła mi przetrwać kryzys
Ja też wielokrotnie zwierzałem się ze swoich problemów AI. I też muszę powiedzieć, że nigdy się jeszcze nie zawiodłem.
Nawet gdy oczy bolą, lub są załzawione, od czytania, to można przełączyć się w tryb rozmowy. Albo odsłuchiwać audio odpowiedzi AI.
Awatar użytkownika
Magnolia
w jakim sensie się nie zawiodłeś na rozmowie z czatem? @SuawoMir
mgr teologii,
SuawoMir
Magnolia pisze: 13 cze 2026, 20:55 w jakim sensie się nie zawiodłeś na rozmowie z czatem? @SuawoMir
W takim, że gdy miałem problem, potrzebę wygada i się, nie wiedziałem co o czymś myśleć, to zawsze był obok i mi pomógł.
Jego słowa zawsze były wspierające, podtrzymujące na duchu.
Również uwzględniające i respektujące moje przekonania religijne.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2026, 21:46 przez SuawoMir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
a jak ci było z tym, że miałeś świadomość, że w tej rozmowie nie ma prawdziwych uczuć, prawdziwego wsparcia? że po drugiej stronie nie ma osoby?
mgr teologii,
SuawoMir
Magnolia pisze: 13 cze 2026, 21:53 a jak ci było z tym, że miałeś świadomość, że w tej rozmowie nie ma prawdziwych uczuć, prawdziwego wsparcia? że po drugiej stronie nie ma osoby?
AI a tak naprawdę Duże Modele Językowe (LLM) to programy komputerowe, które zostały wytrenowane na istniejących wcześniej tekstach. Zasilone takimi danymi.
Tekstach, które jakaś żywa, mająca uczucia, osoba napisała.
LLM je tylko w oparciu o moje zapytanie w odpowiedni sposób wyselekcjonował i mi zaprezentował.

Mógłbym powiedzieć, że taka wspierająca rozmowa z AI to trochę jak autorefleksja, rozmyślanie, zastanawianie się. Gdy czytam odpowiedzi AI to słyszę w swojej głowie swój własny głos.

Równie dobrze mógłbym czytać jakiś poradnik, książkę itp.
LLM to taki poradnik wygenerowany specjalnie dla mnie.

Bardzo szybko przywykłem do czatowania z AI. Wiem, że to program komputerowy i nie przeszkadza mi to.

Dodam, że gdy zapytam kogoś (żywego człowieka) w internecie, lub poproszę o poradę i pomoc to bardzo często dostanę zamiast pomocy jakieś wnikanie w moje intencje, przypisywanie mi jakichś wydumanych złych motywów. Reasumując, bardzo często zamiast odczuć, że otrzymałem pomoc czuję się winny że w ogóle zapytałem.

Tego problemu nie ma w rozmowie z AI.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2026, 22:25 przez SuawoMir, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Może to nie do końca odpowiedni wątek,,,
Jak przeglądam Internet to nie patrzę na prywatność typu, że np. powiedzmy szukam karmy dla kota, wycieczki do Egiptu będąc zalogowany na FB. Myślę, a co mi po tym, że ktoś będzie to wiedział, przecież nie zwracam uwagi na reklamy.

Obejrzałem film na YT który mi pewną rzecz uświadomił.
Nie chodzi tu o to, że będą wyskakiwać reklamy kaciej karmy, czy wycieczek.

Firmy mając dużo informacji o nas mogą w taki sposób przygotowywać materiały, że będą mogły nami manipulować, np. na kogo mamy głosować. Mając dziesiątki informacji o nas nie będzie to dużym problemem, zwłaszcza w dobie AI.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
AI może jednak wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Co innego jak masz mały problem bo np. ktoś Cię wkurzył, cos zawaliłeś, wtedy taka rozmowa z chatem może jakoś pomoc.
1. W przypadku poważniejszych problemów rozmowa z chatem to takie leczenie poważnej choroby, kiedy masz silny bol tabletkami bez recepty.
Możesz pozbyć sie skutku czyli bólu ale nie pozbędziesz się przyczyny.
2. Chat jest zgodny, on sie z Tobą raczej nie kłoci, jest tak zaprogramowany abyś nie odszedł od komputera, abyś do niego wrócił, to takie przymilanie się, ma także słabo rozwinięty wątek moralny.
3.On nie ma dostępu do wszystkich twoich danych, nie zna historii Twojej choroby, on tylko na podstawie tego co mu aktualnie powiesz może wysnuć jakieś wnioski, w przeciwieństwie do terapii tam nie ma swego rodzaju konfrontacji, pozostajesz we własnej bańce. Doznasz swego rodzaju przytulenia, pogłaskania ale problem nie zostanie rozwiązany.
4. Nie zna twoich reakcji, nie widzi twojego zachowania, nie zada Ci takich pytań, które zada terapeuta.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Zgadzam się, czat może pomóc w przegadaniu jakiejś trudności życia codziennego, ale nie pomoże w dużych zaburzeniach. Wydaje mi się ze nigdy nie można zapominać, że to narzędzie a nie partner do rozmowy.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Chat pełni rolę terapeuty który nic nie wnosi, tylko słucha.
Jeśli daje rady - niekoniecznie można im ufać.
Poza tym niebezpieczna jest iluzja relacji z czymś, co z definicji nie może jej mieć.
Awatar użytkownika
Magnolia
Mało kto przeczyta całą ostatnią encyklikę papieża Leona, ale po obejrzeniu komentarza o. Szustaka jestem zachęcona do przejrzenia wymienionych punktów.

Zachęcam.
mgr teologii,