Porównanie z Holokaustem jest uzasadniona. Około 60 milionów ludzi to ofiary II wojny światowej.
A statystyki wykonywanych aborcji rocznie to 73 miliony na świecie. 200 tysięcy dzieci dziennie. I pomnóż to jeszcze przez dekadę albo dwie.
A Holokaust wspomniałam bo zgodziłeś się że jedna grupa ludzi może decydować innej grupie ludzi. Tak zrobili naziści - zdecydowali że Żydzi do komór gazowych.
Popatrz gdzie zaprowadzi cię takie myślenie. Że jedni mogą decydować o życiu lub śmierci innych.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Maru
-
Marek Piotrowski
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Argumentacja "ja nie uważam że to aborcja" to grubo za mało.
Żydzi to nie ludzie, można ich mordować?
Słowianie to podludzie, więc można ich palić w krematoria?
Murzyni nie ludzie, można ich porywać i bezkarnie zabić?
Indianie nie ludzie, więc za ich zabicie to jedynie "kłusownictwo" i płaci się tylko niewielką karę?
(W Rwandzie) Tutsi to nie ludzie (tylko "karaluchy") więc można ich zabijać i nie ma w tym nic złego?
Takie poglądy "ułatwiają" sprawę, usprawiedliwiają wiele. Ale nie są żadnych argumentem.
Argumentacja "ja nie uważam że to aborcja" to grubo za mało.
Żydzi to nie ludzie, można ich mordować?
Słowianie to podludzie, więc można ich palić w krematoria?
Murzyni nie ludzie, można ich porywać i bezkarnie zabić?
Indianie nie ludzie, więc za ich zabicie to jedynie "kłusownictwo" i płaci się tylko niewielką karę?
(W Rwandzie) Tutsi to nie ludzie (tylko "karaluchy") więc można ich zabijać i nie ma w tym nic złego?
Takie poglądy "ułatwiają" sprawę, usprawiedliwiają wiele. Ale nie są żadnych argumentem.
-
Maru
- Podziękował/a: 7
- Podziękowano: 10
To, że aborcja w Polsce zostanie zakazana przez ograniczone myślenie nie sprawi, że w drugim końcu świata też zakażą aborcji. Do tego dochodzi fakt, że istnieje turystyka aborcyjna i zakazanie aborcji w Polsce wcale nie zakazuje jej w całej UE. Wciąż będzie możliwa tyle, że w innym kraju np. Czechach.
Te liczby są duże.
Tak samo duże jak ofiary w Srrefie Gazy nabite przez Izrael, ale o tym się głośno nie mówi, bo jak to tak. Ci którzy przeżyli holokaust robią go innym ludziom bezkarnie.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
I jaki z tego wniosek? Że aborcja to ludobojstwo. Takie samo jak w Strefie Gazy. I na Ukrainie.
Ale mylisz się pisząc że to niewiele zmieni jeśli zabronimy aborcji prawnie.
Tak, może ktoś wyjedzie za granicę, ale przede wszystkim jasno powiemy że to jest złe. I naprawdę ograniczymy dostęp do mordowania dzieci a przesuniemy akcent na myślenie czy aby na pewno chce mieć seks z kimś na imprezie? No może z tego będzie dziecko? No może to nie jest kandydat na ojca?
Te liczby są przerażające. Ale każde działanie aby ludzi uświadamiać o tym czym jest aborcja ma sens.
Może nie zmienimy prawa ale jeśli ty raz jeszcze przemyślisz swój światopogląd to było warto porozmawiać
Ale mylisz się pisząc że to niewiele zmieni jeśli zabronimy aborcji prawnie.
Tak, może ktoś wyjedzie za granicę, ale przede wszystkim jasno powiemy że to jest złe. I naprawdę ograniczymy dostęp do mordowania dzieci a przesuniemy akcent na myślenie czy aby na pewno chce mieć seks z kimś na imprezie? No może z tego będzie dziecko? No może to nie jest kandydat na ojca?
Te liczby są przerażające. Ale każde działanie aby ludzi uświadamiać o tym czym jest aborcja ma sens.
Może nie zmienimy prawa ale jeśli ty raz jeszcze przemyślisz swój światopogląd to było warto porozmawiać
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Dominik
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
Jakie są Twoje ulubione seriale SF?Maru pisze: 14 cze 2026, 22:05 Lubię gadać na temat gier komputerowych, oglądania seriali szczególnie sci-fi i space opera. Lubię też dyskutować na tematy religijne, dlatego się zarejestrowałem tutaj.
Ja lubię SG-1, stary serial, czasem do niego wracam.
Z nowszych, które są jeszcze kręcone to Silos i Pluribus.
W sumie to niewiele seriali z tego gatunku lubię, jestem wybredny.
Jest jeszcze Outlander, niby SF, ale czy możną o SF mówić gdy tematyki SF jest zaledwie w kilku odcinkach na kilkadziesiąt...
-
Magnolia
Ja oglądałam „Orphan Black” (2013–2017). ten serial zrobił na mnie duże wrażenie, głównie dzięki genialnemu scenariuszowi i niesamowitemu talentowi głównej aktorki, która wcielała się w różne postaci (klony). Bardzo wciągający.
I kolejny mój ulubiony motyw to podróże w czasie, i tu pamiętam Timeless (2016–2018). Cudownie wciągający i ciekawy. Tym bardziej ze bohaterowie nie chcieli ingerować w przeszłość, więc czasem było trudno i zabawnie, tak zapamiętałam.
Oglądaliście?
I kolejny mój ulubiony motyw to podróże w czasie, i tu pamiętam Timeless (2016–2018). Cudownie wciągający i ciekawy. Tym bardziej ze bohaterowie nie chcieli ingerować w przeszłość, więc czasem było trudno i zabawnie, tak zapamiętałam.
Oglądaliście?
mgr teologii,
-
Maru
- Podziękował/a: 7
- Podziękowano: 10
Z tych nowszych to produkcje Disneya o tematyce Star Wars między innymi moim ulubionym tworem jest Mandalorian. Czekam na film pełnometrażowy.
Ze starszych to Doctor Who.
A z animacji to jeszcze Invincible.
Ogólnie lubię też dzieła animowane DC o super bohaterach. Marvela trochę mniej, ale swego czasu czytałem komiks Venoma. Dotrwałem do drugiego tomu i się pogubiłem w wątkach. Trochę to skomplikowane było.
Ze starszych to Doctor Who.
A z animacji to jeszcze Invincible.
Ogólnie lubię też dzieła animowane DC o super bohaterach. Marvela trochę mniej, ale swego czasu czytałem komiks Venoma. Dotrwałem do drugiego tomu i się pogubiłem w wątkach. Trochę to skomplikowane było.
-
Magnolia
modlitwa jak najbardziej, ale skupiła bym się też na czynieniu dobra, od małego dla kogoś, po prostu zacznij od życzliwości.
mgr teologii,