Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Modlitwa skuteczna

Wszystko o modlitwie, co nam pomaga, co nam przeszkadza, jak ją rozwijać
Justynajj
Wyznanie: katolicyzm
Podziękowano: 1
Z całego serca polecam Wam modlitwę do Świętej Rity oraz 9 dniową modlitwę do Świętego Szarbela 🩷🩷🩷🩷 działa cuda !!
Awatar użytkownika
Koss
Podziękował/a: 245
Podziękowano: 224
To samo słyszałam o różańcu że działa cuda...:) a tak w ogóle każda modlitwa "działa cuda", jeśli modlimy się szczerym sercem:)
.................
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
A jak rozumieć te działa cuda?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Maru
Podziękował/a: 7
Podziękowano: 10
Jockey pisze: 16 cze 2026, 22:57 A jak rozumieć te działa cuda?
No działa cuda. Czego nie rozumiesz?
Awatar użytkownika
Jockey
Ale zawsze działa cuda?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
dzyndzelek

No zawsze działa cuda i ulecza zwłaszcza te najgorsze choroby.

WITAMY W PIEKLE:

Awatar użytkownika
Jockey
A gdzie jest w tym wola Boga?
Bóg zawsze wysłuchuje ale czy zawsze tak jak my tego oczekujemy?
Czy skuteczna modlitwa to nie jest czasem dostrojenie naszego myślenia do woli Boga?
dzyndzelek

Wolą Boga jest nie wyleczenie z cieprienia nikogo? Jest jakies jedno dostrojenie z 30 tys dzieci chorych na dystroficzne EB ? A może te dzieci nie chcą byc wyleczone i Bóg ich nie ulecza, no i tak to interpretujesz ze ich wola nie wyelczenia jest dostrojona z wolą Boga? Po prostu przyznac trzeba że Bóg nie ingeruje i nie ma tematu. Śmiac mi sie chce z ludzi piszacych ze Bóg ingeruje w ich życiu bez przerwy. To ich urojenia zwykłe są przecież, nic innego.
Awatar użytkownika
Jockey
@dzyndzelek To idź w pokoju. Zastanawiam się jaka to masz misje że rozmawiasz z tak ograniczonymi ludźmi co to wierzą że Bóg ingeruje w ich życie.
A tutaj rozmawiamy nie o tym czy Bóg ingeruje ale o tym jak się modlić i jaka modlitwa jest skuteczna i co to oznacza że modlitwa jest skuteczna.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Posty nie na temat modlitwy przeniesione do offtopu, proszę trzymać się tematu wątku.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
dzyndzelek

Załóżmy że niektóre modlitwy działają, no to wydaje mi sie ze Bóg każdą modlitwe traktowałby tak samo i każda powinna być tak samo skuteczna, ale jak to wygląda to każdy wie tylko wypiera ze jest inaczej.
Awatar użytkownika
Jockey
@dzyndzelek po pierwsze czy ty w ogóle wierzysz w Boga?
Modlitwa to rozmowa z Bogiem. Rozmowa zakłada i mówienie i słuchanie.
Każdy chrześcijanin doświadcza tego, że w przeróżny sposób Bóg mu odpowiada.
Może załóż temat o wierze i możemy tam porozmawiać o tym czy Bóg istnieje i dlaczego odpowiada w różny sposób.
Widzę, że ty zakładając że wierzysz w Boga oczekujesz, że to będzie automat. Wrzucasz pieniążek (modlitwę) i dostajesz batonik (spełnienie prośby). A to jest traktowanie Boga przedmiotowo. A Bóg jest Osobą. On chce być z nami w relacji. On jak ojciec czy matka nie spełni każdej prośby dziecka. Zaraz pewnie wyskoczysz z chorobami i cierpieniem. Ale to inny temat i są to konsekwencje naszego grzechu.