Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Dylematy dzyndzelka

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
dzyndzelek

A ty nie widzisz różnicy miedzy zarodkiem a cżłowiekiem w pełni ukształtowanym?. Powiedz mi jakbys miałą zabic 1000 zarodków czyli odmrazajac je i wyrzucając gdzies, albo dziewczynke kilkuletnią pistoletem w głowe jesli bys musiała, co bys wybrała jesli nic by ci nie groziło za te czyny? Ja bym zabił zarodki i to chyb ajasne powinno byc dla kazdego uwazam.

Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Magnolia pisze: 18 cze 2026, 8:25
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 8:20 A jakby matka cierpiała i chciała skonczyz sobą a ja podałbym jej jakies leki bo sama by nie mogła to też bys mnie wsadził na dożywocie za morderstwo co nie?
Po pierwsze na forum trzymamy się tematu w wątku,
A po drugie tak to jest morderstwo. Przykładem jest choćby lekarz Michaela Jacksona, który miał proces za podanie piosenkarzowi leków, które ostatecznie doprowadziły do śmierci. Nie tylko katolicy, ale również na świecie jest to uznane za morderstwo i ścigane prawem.

Proszę jednak wrócić do tematu wątku.
Może inaczej spytam czy poskarzyłąbys sie policji jakbys wiedziałą ze zabiłem zarodek i matke a nikt by o tym nie wiedział? To powiedz mi jak ja mam traktowac takiego człowieka jak ty czy wy wszyscy tutaj ? No jak? Jak człowieka? No nie wydaje mi sie?
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Sam piszesz : "zabiłem zarodek" - czyli rozpoznajesz w sumieniu że to morderstwo. Tylko nie mieści ci się w głowie że można pójść za to do więzienia?

Kilka dni temu odkryto na prywatnej posesji koło Rzeszowa zakopane ludzkie płody, czytałeś takie informacje? Ludzie byli wstrząśnięci, ze ktoś - prawdopodobnie lekarka, dokonująca nielegalnych aborcji- tak pozbywała się zwłok.

Ciebie szokuje, że uważamy zarodek za człowieka? Mnie szokuje że można tak postępować z ludźmi, choć bardzo małymi, bezbronnymi, niechcianymi - tak nie powinno się dziać. Sprawdź prawo co mówi o takich czynach- jasno mówi - przęstepstwo.

Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 8:30 A ty nie widzisz różnicy miedzy zarodkiem a cżłowiekiem w pełni ukształtowanym?. Powiedz mi jakbys miałą zabic 1000 zarodków czyli odmrazajac je i wyrzucając gdzies, albo dziewczynke kilkuletnią pistoletem w głowe jesli bys musiała, co bys wybrała jesli nic by ci nie groziło za te czyny? Ja bym zabił zarodki i to chyb ajasne powinno byc dla kazdego uwazam.
Różnica jest jedynie w etapie rozwoju. Nie można wybierać między zabiciem człowieka jednego etapu a zabiciem człowieka w innym etapie życia, to nie jest wybór- zawsze morderstwo jest złem. A zło ma swoje konsekwencje - moralne i prawne.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 8:30 A ty nie widzisz różnicy miedzy zarodkiem a cżłowiekiem w pełni ukształtowanym?.
Widzę, Podobnie jak widzę różnicę pomiędzy nastolatkiem, człowiekiem dojrzałym i starcem. Nic z tej róznicy dla naszej rozmowy nie wynika.
Powiedz mi jakbys miałą zabic 1000 zarodków czyli odmrazajac je i wyrzucając gdzies, albo dziewczynke kilkuletnią pistoletem w głowe jesli bys musiała, co bys wybrała jesli nic by ci nie groziło za te czyny?
Nie zabiłbym nikogo,
Dość obrzydliwa technika manipulacyjna: przedstawianie rzekomego wyboru. Podobne pytanie: kogo byś zabił, jak byś mial do wyboru zabić kobietę czy mężczyznę? Coś wynika z odpowiedzi na takie pytanie?
To powiedz mi jak ja mam traktowac takiego człowieka jak ty czy wy wszyscy tutaj ? No jak? Jak człowieka? No nie wydaje mi sie?
Mam wrażenie, że w ogóle traktujesz ludzi - niezależnie od fazy ich rozwoju - w sposób, który jest odstręczający.
dzyndzelek

Marek Piotrowski pisze: 18 cze 2026, 9:19
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 8:30 A ty nie widzisz różnicy miedzy zarodkiem a cżłowiekiem w pełni ukształtowanym?.
Widzę, Podobnie jak widzę różnicę pomiędzy nastolatkiem, człowiekiem dojrzałym i starcem. Nic z tej róznicy dla naszej rozmowy nie wynika.
Powiedz mi jakbys miałą zabic 1000 zarodków czyli odmrazajac je i wyrzucając gdzies, albo dziewczynke kilkuletnią pistoletem w głowe jesli bys musiała, co bys wybrała jesli nic by ci nie groziło za te czyny?
Nie zabiłbym nikogo,
Dość obrzydliwa technika manipulacyjna: przedstawianie rzekomego wyboru. Podobne pytanie: kogo byś zabił, jak byś mial do wyboru zabić kobietę czy mężczyznę? Coś wynika z odpowiedzi na takie pytanie?
To powiedz mi jak ja mam traktowac takiego człowieka jak ty czy wy wszyscy tutaj ? No jak? Jak człowieka? No nie wydaje mi sie?
Mam wrażenie, że w ogóle traktujesz ludzi - niezależnie od fazy ich rozwoju - w sposób, który jest odstręczający.

Ale to taki dylamat wagonika skoro po jednej stronie jest 1000 zyć a po drugie jedno no to powinieneś zabić to jedno chyba no nie?
Awatar użytkownika
Magnolia
Nie wybieramy między zabiciem zarodka a zabiciem pięciolatka, bo samo zestawienie jest błędnie postawione. Pytanie nie brzmi, którego człowieka wolno zabić, tylko czy wolno różnicować wartość ludzkiego życia ze względu na etap rozwoju.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 9:28 Ale to taki dylamat wagonika skoro po jednej stronie jest 1000 zyć a po drugie jedno no to powinieneś zabić to jedno chyba no nie?
Mapnipulacji ciąg dalszy - fałszywe przedstawienie wyboru. Nie przed takim stoimy.

Fachowo taka manipulacja nazywa się fałszywym dylematem lub fałszywą dychotomią (względnie fałszywą alternatywą).
Polega na
  • zasugerowaniu, że istnieją tylko dwie opcje, "wygodne" dla manipulatora
  • przedstawieniu zła jako czegoś koniecznego, będącego jedyną alternatywą dla innego zła
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 9:45 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
dzyndzelek

No ale skoro 1000 żyć to jest to samo co 1000 malych dziewczynek no to sprawa powinna wygladac jasno.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 9:42 No ale skoro 1000 żyć to jest to samo co 1000 malych dziewczynek no to sprawa powinna wygladac jasno.
Nie odpowiadam na nieuczciwe praktyki manipulacyjne.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 9:46 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Dylemat wagonika (ang. Trolley Problem) to eksperyment myślowy stworzony przez filozofkę Philippa Foot, a później rozwijany m.in. przez Judith Jarvis Thomson. https://pl.wikipedia.org/wiki/Dylemat_wagonika
Klasyczna wersja brzmi:
Pędzący wagonik kolejowy zmierza w stronę pięciu osób przywiązanych do torów. Stoisz przy zwrotnicy. Możesz:
nic nie zrobić – wagonik zabije 5 osób,
przestawić zwrotnicę – wagonik pojedzie na boczny tor i zabije 1 osobę.
Czy powinno się przestawić zwrotnicę?
To ćwiczenie nie ma jednej „poprawnej” odpowiedzi. Służy badaniu naszych intuicji moralnych.
@dzyndzelek o taki dylemat ci chodzi?
mgr teologii,
dzyndzelek

No o to mi chodzi ale tu wiadomo mozna robic nieskonczoną ilosc kombinacji i nie koniecznie z wagonikiem. No i oczywiscie mozna wymyslac specjalnie to w taki sposób, wiedząc że druga osoba będzie miała problem z odpowiedzią i potem jechać po niej, wiem ze to nieuczciwe, ale skoro po jednej stronie 1000 zyć a po drugiej 1 życie o takiej samej wartosci no to ja osobiscie tu manipulacji nie widze.
Awatar użytkownika
Magnolia
Szkoda że nie wyjaśniasz jasno o co ci chodzi. To jest dylemat moralny czy filozoficzny oparty na fałszywym wyborze, między złem a złem. W tym sensie jest to manipulacja.

W etyce katolickiej dylemat wagonika jest ciekawy, ale nie rozstrzyga wszystkiego, ponieważ moralność ocenia: sam czyn, intencję i okoliczności.
Według tradycyjnej nauki katolickiej nie wolno bezpośrednio zamierzać śmierci niewinnej osoby nawet dla osiągnięcia dobrego celu. Dlatego wielu katolickich etyków odwołuje się do zasady podwójnego skutku, rozwijanej przez św Tomasza z Akwinu.
W uproszczeniu:
- można czasem podjąć działanie, które ma zły skutek uboczny, jeśli nie jest on zamierzony,
- nie wolno natomiast celowo zabić niewinnego człowieka jako środka do osiągnięcia dobra.
mgr teologii,
dzyndzelek

A powiedzcie mi wolelibyscie cierpiec tak jak ten chłpak z filmiku chory na EB około 25 lat przykladowo czy być abortowanym jako kilkutygodniowy płód? Gdybyscie sie zamienili z nim na tydzien chociaż to nie ma mowy zebyscie wybrali takie życie. Chciałbym usłyszec odpowiedz ale nie usłysze bo to niiby łatwe ale dla was niewygodne bardzo.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 10:56 przez dzyndzelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Widzę, ze nie umiesz dyskutować tematycznie, więc otrzymałeś wątek własny, gdzie możesz sobie skakać z tematu na temat.
mgr teologii,
dzyndzelek

Piłem wczoraj troche i dzisiaj taki skołowany jestem powiem szczerze, głowe mam jeszcze nie taką swierzą i dlatego moze tak to wyglada własnie
Ostatnio zmieniony 18 cze 2026, 11:16 przez dzyndzelek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 10:56 A powiedzcie mi wolelibyscie cierpiec tak jak ten chłpak z filmiku chory na EB około 25 lat przykladowo czy być abortowanym jako kilkutygodniowy płód? Gdybyscie sie zamienili z nim na tydzien chociaż to nie ma mowy zebyscie wybrali takie życie. Chciałbym usłyszec odpowiedz ale nie usłysze bo to niiby łatwe ale dla was niewygodne bardzo.
Sam to wymyślasz czy powtarzasz po kimś?
Zastanów się jak kilkutygodniowe płody mogą podejmować decyzje o swoim życiu....
No weź... zachowajmy logikę rzeczywistości.
mgr teologii,
dzyndzelek

Magnolia pisze: 18 cze 2026, 11:16
dzyndzelek pisze: 18 cze 2026, 10:56 A powiedzcie mi wolelibyscie cierpiec tak jak ten chłpak z filmiku chory na EB około 25 lat przykladowo czy być abortowanym jako kilkutygodniowy płód? Gdybyscie sie zamienili z nim na tydzien chociaż to nie ma mowy zebyscie wybrali takie życie. Chciałbym usłyszec odpowiedz ale nie usłysze bo to niiby łatwe ale dla was niewygodne bardzo.
Sam to wymyślasz czy powtarzasz po kimś?
Zastanów się jak kilkutygodniowe płody mogą podejmować decyzje o swoim życiu....
No weź... zachowajmy logikę rzeczywistości.
szczerze to to sam wymysliłem, ale takie pytania gdzies tam na pewino niektórzy zadają na pewno, tego typu własnie. Pytanie jest czy wolałąbyś zeby matka bez twojej zgody oczywiscie cie abortowałą czy żyć taki potwornym życiem i zostac zbawionym na koncu. Oczywiscie piszac "wybrali takie życie" chodziło mi hipotetycznie ze magicznie jakoś moznaby jako płód wybrać.
Awatar użytkownika
Magnolia
może najpierw dojdź do siebie... szanuję swój czas, też powinieneś szanować czas rozmówców.
mgr teologii,
dzyndzelek

Co ty gadasz, przeciez tylko czekasz az ktos cos napisze bo tu za duzego ruchu nie ma tak na prawde, o jakim marnowaniu czasu mówisz jak nie masz co innego do roboty tak na prawde

Dodano po 35 sekundach:
ja doszedłem do siebie w sumie tylko taki pobudzony jestem

Dodano po 1 godzinie 43 minutach 28 sekundach:
POwiem wam ze jestem alkoholikiem i codziennie bym pił najlepiej, przegrałem życie tak na prawde juz od urodzenia, nic sie nie da zrobic pociągm ostry mozna powiedziec

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
to sie dobrzenie skonczy na 100%. Nic si enie da zrobic z tym bo alkohol jest wszedzie, musiałbym zapomniec ze to istnieje
Awatar użytkownika
Magnolia
Co alkohol Ci daje, czego nie masz bez niego?
mgr teologii,
dzyndzelek

Magnolia pisze: 18 cze 2026, 14:00 Co alkohol Ci daje, czego nie masz bez niego?
Przyjemnosc mi daje. Jak normalnie jestem w stanie 5/10 to jak sie napije to jestem 10/10. Chodze sobie zaczepiam ludzi i gadam o takich przyziemnych rzeczach, o pierdólkach i cierpieniu w tym życiu.