Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
probowałeś odwyku?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
dzyndzelek

Na terapie sie wybieram indywidualną niedlugo, ale to nic nie da na 100%,, są jakies leki czytałęm na zmniejszenie pociągu ale pewnie to lipa, Zobaczymy.
Awatar użytkownika
Magnolia
zaciekawiłeś mnie, tym że wybierasz się na terapię. Jak do tego doszło? co cię skłoniło?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
@dzyndzelek, czy kiedykolwiek pracowałeś?
dzyndzelek

Dominik pisze: 18 cze 2026, 20:44 @dzyndzelek, czy kiedykolwiek pracowałeś?
Nie pracowałem i nie mam zamiaru, nie wytrzymałbym nigdzie obecnie, al enawet bez nałogu też nie.

Dodano po 4 minutach 13 sekundach:
Magnolia pisze: 18 cze 2026, 20:29 zaciekawiłeś mnie, tym że wybierasz się na terapię. Jak do tego doszło? co cię skłoniło?
A no bo sie zle dzieje, kłótnie ciągłe, sam stwierdziłem ze moze sprobuje ale marnie to i tak widze, gdybym sam mieszkał od dawna to kurcze na prawde nie mam pojecia co by teraz bylo, ale najprawdopobniej cała masa pobytów na izbie wytrzezwien, do wiezienia raczej bym nie poszedl bo nie jestem agresywny, no i najprawdopodobniej nie żyłbym już bo na potworną ilosc sytuacji zdarzyłoby sie cos typu pobicie smiertelne, albo jakis wypadek samochodowy czy cos innego.
Awatar użytkownika
Magnolia
słabe te perspektywy, naprawdę nie chcesz żyć inaczej?
mgr teologii,
dzyndzelek

Szczerze to teraz musiałem jedno wino wypic zeby zaczac pisac ale po mękach zeby kase dostać, nie chce na razie zmieniac nic bo miw cudzysłowie dobrze moentami kiedy endorfiny są na wysokim poziomie

Dodano po 23 sekundach:
teraz otwieram drugie i podbije poziom szczęscia

Dodano po 7 minutach 34 sekundach:
Daj mi Magnolia jakis sposób na te cały mój syf? Nic nie masz i o tym wiesz, mozesz sie jedynie pomodlić i nic więcej.

Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
Ale w sumie w tej sekundzie to nawet przyjemne a nie syf i cały czas si epodnosi ale do 10 /10 chyba nie dobije chociaż nie wiem sam zobaczymy
Awatar użytkownika
Magnolia
@dzyndzelek Nie będę z Tobą pisać kiedy jesteś pod wpływem alkoholu. Blokada konta na 24 h.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Maru
Podziękował/a: 7
Podziękowano: 10
No i pozamiatane.
Awatar użytkownika
Magnolia
a uważasz @Maru że jest sens pisać z kimś pijanym?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Maru
@Magnolia
Niby nie ma, ale przynajmniej byłoby śmiesznie.
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Tak śmiać się z cudzego nieszczęścia? Alkoholizm to straszna choroba. Dotyka nie tylko uzależnionego ale i najbliższych. To się często nazywa współuzależnieniem. Piekło ma i alkoholik i jego rodzina. To raczej trzeba by krucjatę modlitewną za taką osobę podjąć.

Mam propozycję. A może by tak podjąć wspólną modlitwę za dzyndzelka. Tak jedna zdrowaśka za niego. Kto się przyłącza?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Maru
Jockey pisze: 19 cze 2026, 18:43 Tak śmiać się z cudzego nieszczęścia? Alkoholizm to straszna choroba. Dotyka nie tylko uzależnionego ale i najbliższych. To się często nazywa współuzależnieniem. Piekło ma i alkoholik i jego rodzina. To raczej trzeba by krucjatę modlitewną za taką osobę podjąć.

Mam propozycję. A może by tak podjąć wspólną modlitwę za dzyndzelka. Tak jedna zdrowaśka za niego. Kto się przyłącza?
A co? Mam płakać nad kimś kto wypił wino i chce mu się gadać przez internet?
Awatar użytkownika
Jockey
@Maru nie będę tego komentował. Dokładnie pokazujesz swój poziom.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Jockey pisze: 19 cze 2026, 18:43
To jest dobra inicjatywa, ja się modlę za forumowiczów, ale to dobry pomysł, tak szczególnie za niego aby podjął terapię.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Maru
Jockey pisze: 19 cze 2026, 20:08 @Maru nie będę tego komentował. Dokładnie pokazujesz swój poziom.
Nie musisz. Nikt cię nie zmusza do wypowiadania swojego zdania, nawet jeśli nikogo to nie interesuje.
Awatar użytkownika
Jockey
Maru pisze: 19 cze 2026, 20:43
Jockey pisze: 19 cze 2026, 20:08 @Maru nie będę tego komentował. Dokładnie pokazujesz swój poziom.
Nie musisz. Nikt cię nie zmusza do wypowiadania swojego zdania, nawet jeśli nikogo to nie interesuje.
O i mamy przykład kultury. Długo nie trzeba było czekać.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2026, 20:50 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Maru powiedz skoro cię nie interesuje rozmowa z tym którzy tu są, ani nie interesuje cię zdanie innych to powiedz po co tu jesteś?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Maru
Magnolia pisze: 19 cze 2026, 21:03 @Maru powiedz skoro cię nie interesuje rozmowa z tym którzy tu są, ani nie interesuje cię zdanie innych to powiedz po co tu jesteś?
Żeby być bliżej Boga niż dalej, żeby poznawać zdanie innych użytkowników na tematy religijne. To że nie interesuje mnie zdanie jednej osoby nie przekreśla każdej osoby, z którą mogę zawiązać dyskusje na forum. A nie interesuje mnie zdanie użytkownika @Jockey ponieważ dotyka mojej osoby i przedstawia mnie w negatywnym świetle. Serio? Ktoś się napił wina i chciał popisać przez internet, i ja mam z tego powodu płakać, bo alkoholizm to straszna choroba? Modlę się codziennie w intencji użytkowników tego forum oraz własnej. Chciałbym być lepszym katolikiem, jednak na ten moment nim nie jestem, daleko mi do poziomu nazwania się dobrym katolikiem, ale jakoś próbuje i mam wiarę, że inni mnie nie przekreślą.
Awatar użytkownika
Jockey
I jakoś umknęło @Maru że dzyndzelek mówi że jest uzależniony.
Mówisz modlisz się. I podobno katolik a sam stawia się po stronie tych co nie akceptują nauczania Kościoła. Widać to szczególnie w popieraniu aborcji i eutanazji.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2026, 21:16 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.