@Paweł Ty to jak interpretujesz?
Tak jak w tym filmie, że ci biskupi będą działać w czasie burzy w Kościele? Czy jak to sugerowali jak mogą myśleć ich przeciwnicy?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Lefebryści: trudne pojednanie
-
Paweł
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 69
- Podziękowano: 72
Grzmoty podczas Konsekracji, to dla mnie przejaw Bożego gniewu.
"W terminologii biblijnej osoba, która próbuje dostać się do owczarni (Królestwa Bożego) w inny sposób niż przez oficjalne wejście, określana jest w Ewangelii św. Jana jako złodziej i rozbójnik."
Złodziejami i rozbójnikami są ci, którzy szafują sakramentami "na lewo", działając bez odpowiednich Chrystusowych "plenipotencji", których udziela Jego namiestnik na ziemi tj. papież.
Wodna kurtyna oddzielająca nielegalnych szafarzy od świeckich uczestników to znak, by nie przystępować do takiej niegodnej "komunii".
Tak to czytam...
"W terminologii biblijnej osoba, która próbuje dostać się do owczarni (Królestwa Bożego) w inny sposób niż przez oficjalne wejście, określana jest w Ewangelii św. Jana jako złodziej i rozbójnik."
Złodziejami i rozbójnikami są ci, którzy szafują sakramentami "na lewo", działając bez odpowiednich Chrystusowych "plenipotencji", których udziela Jego namiestnik na ziemi tj. papież.
Wodna kurtyna oddzielająca nielegalnych szafarzy od świeckich uczestników to znak, by nie przystępować do takiej niegodnej "komunii".
Tak to czytam...
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Znalazłem na ekai. https://www.ekai.pl/vaticannews-dla-kos ... -podzialu/
Gest jak najbardziej schizmatycki.
Dodano po 11 minutach 1 sekundzie:
Na EWTN News znalazłem taki tekst
Trudno się nie zgodzić z kardynałem.
I myślę tak samo że wszystko się rozbija o Sobor i o to czy Kościół ma stanąć w jakimś momencie dziejów czy nie.
Jak dla mnie to przejaw pychy w szeregach bractwa a to nie wygląda dobrze.
Zaciągnęli ekskomunikę z mocy samego prawa.
Znalazłem na ekai. https://www.ekai.pl/vaticannews-dla-kos ... -podzialu/
Gest jak najbardziej schizmatycki.
Dodano po 11 minutach 1 sekundzie:
Na EWTN News znalazłem taki tekst
https://www.ewtnnews.com/vatican/paroli ... schismatic
RZYM - Kardynał Pietro Parolin, Watykański sekretarz stanu, powiedział w środę, że święcenia biskupie przeprowadzone wcześniej tego dnia bez mandatu papieskiego przez Towarzystwo św. Pius X (SSPX) stanowi akt schizmatyczny.
"Nie sądzę, żeby było wiele do powiedzenia na temat tego odcinka" - powiedział Parolin na wydarzeniu 1 lipca. "Przede wszystkim chcę wyrazić wielki smutek. Chcę wyrazić wielki smutek, ponieważ mówiąc o jedności Kościoła, taki akt głęboko rani jedność Kościoła.
Kardynał komentował święcenia biskupie czterech nowych biskupów w siedzibie SSPX w Szwajcarii.
"Oczywiście jest to akt schizmatyczny, ponieważ wiemy, że święcenia biskupie bez mandatu papieskiego łamią jedność Kościoła, a także podlegają bardzo precyzyjnym sankcjom, które są zasadniczo ekskomuniką" - powiedział Parolin.
Kardynał powiedział, że nie zna "czasu i sposobu", w jaki ekskomunika zostanie formalnie rozwiązana.
"Mam nadzieję, że pomimo tego, co wydarzyło się dzisiaj, dialog może zostać wznowiony i że rozwiązanie można naprawdę znaleźć również tutaj" - powiedział. "Podstawowym punktem jest sobór - to znaczy, czy przyjąć Sobór Watykański II, czy nie."
"Z pewnością nie można myśleć, że historia Kościoła zatrzymuje się w pewnym momencie" - kontynuował Parolin. „Historia Kościoła trwa, a zatem Sobór Watykański II jest kamieniem milowym w historii Kościoła, który musi zostać zaakceptowany i wdrożony we właściwy sposób”.
Parolin dodał, że "pomimo tej poważnej rany, która została wywołana", ma nadzieję, że dialog z SSPX może zostać wznowiony i "znalezie się ścieżki, które umożliwią rozwiązanie tego problemu"
Trudno się nie zgodzić z kardynałem.
I myślę tak samo że wszystko się rozbija o Sobor i o to czy Kościół ma stanąć w jakimś momencie dziejów czy nie.
Jak dla mnie to przejaw pychy w szeregach bractwa a to nie wygląda dobrze.
Zaciągnęli ekskomunikę z mocy samego prawa.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
]Watykan zdecydował.
Ekskomunikowani zostali nie tylko biskupi, ale również księża Bractwa.
Ekskomunikowani są także wierni, którzy przynależą do FSSPX.
Dotyczy to również ZWYKŁYCH wiernych, którzy po prostu chodzą do Bractwa i uważają, że Bractwo ma rację.
Spowiedzi w Bractwie są odtąd nieważne, podobnie jak małżeństwa.
za https://pch24.pl/wiadomosci/watykan-ogl ... a-x,724637
]Watykan zdecydował.
Ekskomunikowani zostali nie tylko biskupi, ale również księża Bractwa.
Ekskomunikowani są także wierni, którzy przynależą do FSSPX.
Dotyczy to również ZWYKŁYCH wiernych, którzy po prostu chodzą do Bractwa i uważają, że Bractwo ma rację.
Spowiedzi w Bractwie są odtąd nieważne, podobnie jak małżeństwa.
za https://pch24.pl/wiadomosci/watykan-ogl ... a-x,724637
TEKST NOTY DYKASTERII NAUKI WIARY pisze:
Od czasów św. Pawła VI aż po ostatnie rozmowy, które odbyły się niedawno w tej Dykasterii, liczne próby doprowadzenia członków ruchu zapoczątkowanego przez abp. Marcela Lefebvre’a do pełnej komunii z Kościołem katolickim okazały się daremne.
Sytuacja ta uległa dalszemu pogorszeniu wskutek ostatnich konsekracji biskupich dokonanych bez papieskiego zlecenia, wbrew woli Ojca Świętego oraz z jawnym naruszeniem prawa kanonicznego. W związku z tym Dykasteria, wiernie wykonując powierzone jej zadania, uznaje za konieczne stwierdzić, że czyn ten stanowi przestępstwo schizmy, pociągające za sobą przewidziane przez prawo kanoniczne konsekwencje dla duchownych oraz zaangażowanych wiernych świeckich.
Jak już bowiem stwierdzono w 1988 roku, „takie nieposłuszeństwo – niosące ze sobą praktyczne odrzucenie prymatu Biskupa Rzymu – stanowi czyn schizmatycki” (por. Jan Paweł II, List apostolski Ecclesia Dei, nr 3).
W związku z powyższym, od tej chwili:
Duchowni należący do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X znajdują się w schizmie i dlatego należy ich uważać za schizmatyków (por. Ecclesia Dei, nr 5 c; Papieska Rada ds. Tekstów Prawnych, Nota wyjaśniająca dotycząca ekskomuniki za schizmę, w którą popadają członkowie ruchu biskupa Marcela Lefebvre’a, 24.08.1996, nr 5–6). W związku z tym podlegają oni ekskomunice przewidzianej przez prawo kanoniczne (kan. 1364 § 1 KPK).
W odniesieniu do wiernych świeckich za schizmatyków i ekskomunikowanych należy uznać tych, którzy formalnie przystępują do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X na warunkach określonych w Nocie wyjaśniającej Papieskiej Rady ds. Tekstów Prawnych z 1996 roku (por. tamże, nr 7), która nadal zachowuje moc obowiązującą i którą niniejsza Dykasteria przyjmuje jako własną.
3. Na zakończenie informuje się święty Lud Boży, że duchowni Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X sprawują sakramenty w sposób niegodziwy (illicite), a sakrament pokuty udzielany przez nich oraz małżeństwa, przy zawieraniu których asystują, są nieważne.
Kościół, jako troskliwa Matka, z serdeczną miłością i żywą troską przyjmie wszystkich, którzy pragną powrócić do pełnej komunii. Nuncjusze Apostolscy określą procedury, z których ordynariusze będą mogli korzystać w poszczególnych przypadkach.
Na koniec zachęca się wszystkich wiernych, aby trwali niewzruszenie w komunii z Biskupem Rzymu, z biskupami pozostającymi z nim w jedności oraz z całym Kościołem (por. Lumen Gentium, nr 22; kan. 751 KPK), a także powstrzymywali się od uczestnictwa w celebracjach liturgicznych i działalności organizowanej przez wspomniane Bractwo Kapłańskie Świętego Piusa X.
-
Jockey
Nie powiem, że mnie to cieszy. Chociaż za czasów papieża Franciszka było to mocno łagodne traktowanie. Ale jak widać nie przynosiło to żadnego pozytywnego skutku. W końcu musiało się to tak skończyć. Pomimo napomnień i próśb nie można było z nimi rozmawiać bo uważali że dialog ma odwołać sobór a jak nie to idziemy na noże. No i poszli.
Szkoda mi tylko tych wiernych, którzy święcie wierzą i podlegają ekskomunice. Ale może to przynajmniej niektórych doprowadzi do nawrócenia. Pamietam jak podobnie było z Oławą. Dopiero ostra reakcja kardynała doprowadziła do opamiętania się niektórych. Daj Boże żeby ta ekskomunika zadziałała podobnie.
Szkoda mi tylko tych wiernych, którzy święcie wierzą i podlegają ekskomunice. Ale może to przynajmniej niektórych doprowadzi do nawrócenia. Pamietam jak podobnie było z Oławą. Dopiero ostra reakcja kardynała doprowadziła do opamiętania się niektórych. Daj Boże żeby ta ekskomunika zadziałała podobnie.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Paweł
Rzeczywiście ekskomunika nie jest powodem do radości. To był raczej przykry obowiązek stojących na straży kościelnej prawowierności. Dobrze jednak, że nieuregulowana sytuacja, w jakiej było "Bractwo" oraz rzesze jego sympatyków, stała się zupełnie oczywista, przejrzysta.
Liczę, że choć część księży-lefebrystów oraz duża część ich sympatyków wróci teraz do Kościoła.
Niektórzy myśleli, że można być w Kościele oraz można ignorować papieża jednocześnie deklarując mu swoje posłuszeństwo...
Czas "lefebryjskiego" obłędu właśnie się zakończył.
Liczę, że choć część księży-lefebrystów oraz duża część ich sympatyków wróci teraz do Kościoła.
Niektórzy myśleli, że można być w Kościele oraz można ignorować papieża jednocześnie deklarując mu swoje posłuszeństwo...
Czas "lefebryjskiego" obłędu właśnie się zakończył.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2026, 16:57 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jockey
Ekskomunikę daje się aby się człowiek zreflektował.
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Ja byłbym jednak bardzo ostrożny w wypowiadaniu takowych sądów i interpretacji. No chyba ze jesteś prorokiem i te znaki tak odczytałeśPaweł pisze: 01 lip 2026, 18:45 Grzmoty podczas Konsekracji, to dla mnie przejaw Bożego gniewu.(...)
To jest smutne co się stało, z drugiej strony robi sie jakaś tragifarsa.
Sami schizmatycy jak i ich wyznawcy używają takich argumentów, fikołków intelektualnych, ze aż przykro tego słuchać.
Poziom żenady osiągnął już dno a ksiądz Bańka i inne kanały tradsów z youtuba pukają od spodu. Mam wrażenie, ze słucham dzieci z przedszkola.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Jockey
Ja jestem dość sceptyczny do wszelkich proroctw. A już na pewno do takich co to wiemy co Pan Bóg chce przez te znaki pokazać. Ale w pewnym sensie rozumiem @Paweł.
Oglądałem ten filmik i to ten sprawozdawca zauważył że to tak będzie interpretowane ale oni interpretują to inaczej.
Jedno jest pewne Bogu ich nieposłuszeństwo na pewno się nie podoba. A już pych która mówi przez nich że tylko oni są tym prawdziwym Kościołem katolickim a wszyscy inni zbłądzili i są zwiedzeni i wręcz sami protestanci. To jakiś odklejka totalna.
Jak mówiłem ekskomunikę daje się aby ktoś poczuł się źle i wykluczony i żeby zastanowił się nad sobą i się nawrócił. Czego z całego serca życzę wszystkim odłączonym z bractwa
Oglądałem ten filmik i to ten sprawozdawca zauważył że to tak będzie interpretowane ale oni interpretują to inaczej.
Jedno jest pewne Bogu ich nieposłuszeństwo na pewno się nie podoba. A już pych która mówi przez nich że tylko oni są tym prawdziwym Kościołem katolickim a wszyscy inni zbłądzili i są zwiedzeni i wręcz sami protestanci. To jakiś odklejka totalna.
Jak mówiłem ekskomunikę daje się aby ktoś poczuł się źle i wykluczony i żeby zastanowił się nad sobą i się nawrócił. Czego z całego serca życzę wszystkim odłączonym z bractwa
-
Marek Piotrowski
Uważam, że teraz Watykan powinien uwolnić możliwość (dla katolików, o schizmatykach nie piszę, zresztą nic Kosciołowi do nich a im do Kościoła) odprawiania Mszy Świętej w "starym" rycie tam, gdzie znajdzie się dość chętnych wiernych.
Dodano po 4 minutach 39 sekundach:
Dykasteria Nauki Wiary przekazuje biskupom na całym świecie komunikat dotyczący działań, jakie należy podjąć w celu ponownego przyjęcia tych, którzy zdecydują się opuścić Bractwo św. Piusa X po akcie schizmatyckim, który doprowadził do nowej ekskomuniki:
https://m.niedziela.pl/artykul/125654/K ... j5WVK50i1w
Dodano po 5 minutach 53 sekundach:
Na niepokojący aspekt zwróciła mi uwagę jedna z moich koleżanek:
Zwolennicy Bractwa (część oczywiście) wydurniają się w internecie deklaracjami "fajnie że mam ekskomunikę".
Nie zdają sobie sprawy, jak poważna jest to deklaracja - może być nawet proklamacją o charakterze satanistycznym.
Innymi słowy, być może istnieje możliwość opętania (może przesadzam: ale jest pewnym zagrożeniem duchowym).
Dodano po 4 minutach 39 sekundach:
Dykasteria Nauki Wiary przekazuje biskupom na całym świecie komunikat dotyczący działań, jakie należy podjąć w celu ponownego przyjęcia tych, którzy zdecydują się opuścić Bractwo św. Piusa X po akcie schizmatyckim, który doprowadził do nowej ekskomuniki:
https://m.niedziela.pl/artykul/125654/K ... j5WVK50i1w
Dodano po 5 minutach 53 sekundach:
Na niepokojący aspekt zwróciła mi uwagę jedna z moich koleżanek:
Zwolennicy Bractwa (część oczywiście) wydurniają się w internecie deklaracjami "fajnie że mam ekskomunikę".
Nie zdają sobie sprawy, jak poważna jest to deklaracja - może być nawet proklamacją o charakterze satanistycznym.
Innymi słowy, być może istnieje możliwość opętania (może przesadzam: ale jest pewnym zagrożeniem duchowym).
-
Paweł
Wytyczne Dykasterii Nauki Wiary są opublikowane tutaj w języku włoskim:
https://www.doctrinafidei.va/pl/documenti.html
poniżej tłumaczenie automatyczne:
Wytyczne dotyczące pojednania osób związanych z Bractwem Kapłańskim św. Piusa X (2 lipca 2026)
PRAKTYKI DOTYCZĄCE POJEDNANIA
KAPŁANÓW Z
BRACTWA KAPŁAŃSKIEGO ŚW. PIUSA X
Procedura stosowana przez Dykasterię Nauki Wiary, począwszy od 1 lipca 2026 r.,
stanowi, że kapłan, który podjął decyzję o opuszczeniu Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X, chcąc
zaakceptować Sobór Watykański II i legalność Novus Ordo Missae, chociaż związany
usus antiquior, musi:
1) Znaleźć ordynariusza (biskupa diecezjalnego, przełożonego wyższego kleryckich
instytutów zakonnych na prawie papieskim i kleryckich stowarzyszeń życia apostolskiego na prawie papieskim itp.), który będzie gotów przyjąć go ad experimentum.
2) Napisać odręczny list do Ojca Świętego, w którym przedstawi się i poprosi
o zwolnienie z cenzur wynikających z przyjęcia święceń od biskupa ekskomunikowanego lub nieuregulowanego, lub po otrzymaniu ważnych i zgodnych z prawem święceń, a następnie wstąpieniu do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X.
3) Załączyć świadectwo święceń kapłańskich.
4) Załączyć Professio fidei i Formułę adhaesionis, opatrzone datą i podpisane (patrz załączniki
A-B).
5) Przesłać trzy wyżej wymienione dokumenty do Dykasterii Nauki Wiary
przez Ordynariusza, który w załączonym liście wyrazi swoją
wolę przyjęcia go ad experimentum w swojej diecezji lub
instytucie.
Po otrzymaniu trzech dokumentów od Ordynariusza, Dykasteria sporządzi Reskrypt
Zniesienia Cenzur, który zostanie podpisany przez Prefekta i Sekretarza
Sekcji Nauki Wiary.
Dykasteria prześle ten Reskrypt Ordynariuszowi wraz z
listem przewodnim upoważniającym ją do przyjęcia proszącego księdza na
okres próbny trwający co najmniej rok, lecz nie dłużej niż trzy lata, po czym będzie można
przystąpić do jego inkardynacji.
Niedawno postanowiono, że w przypadku niepowodzenia wyznaczonego okresu próbnego,
Ordynariusz zwróci reskrypt Dykasterii Nauki Wiary,
dołączając raport wyjaśniający powody odmowy jego inkardynacji.
PRAKTYKI POJEDNANIA
NIEKTÓRYCH OSÓB ŚWIECKICH Z
Praktyka ta dotyczy kwestii poczytalności lub stopnia subiektywnej odpowiedzialności
wiernych świeckich, którzy formalnie wstąpili do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X lub do niego uczęszczają,
i którzy proszą o przystąpienie do pełnej komunii z Kościołem katolickim.
Nałożenie kary na świeckich członków Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X nie
może być automatycznie domniemywane, lecz musi być oceniane indywidualnie w każdym przypadku.
Ponieważ poczytalność wymaga pełnej świadomości i świadomej zgody, przykłady
udowodnionej poczytalności mogą dotyczyć:
1. Osób świeckich należących do Trzeciego Zakonu Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X;
2. Osób świeckich regularnie uczestniczących w celebracjach Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X, formalnie podzielających jego stanowiska doktrynalne.
Z kolei nie należy uważać za poczytalne:
3. Osób świeckich, które uczęszczały do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X wyłącznie ze względów
liturgicznych lub duchowych;
4. Osoby świeckie, które, mimo świadomości napięć ze Stolicą Apostolską, nie odrzucają
Magisterium ani autorytetu Papieża.
Procedura, którą powinni stosować świeccy należący do Bractwa Kapłańskiego Świętego
Piusa X, którzy zostali ukarani i proszą o przystąpienie do pełnej komunii z
Kościołem katolickim, obejmuje formalny akt pełnego przylgnięcia do doktryny i posłuszeństwa wobec
hierarchii katolickiej, pod jurysdykcją Ordynariusza miejsca, gwaranta jedności
Kościoła partykularnego.
Dlatego wierny świecki, o którym mowa w n. 1-2, który podjął decyzję o wystąpieniu z Bractwa Kapłańskiego Świętego
Piusa X, musi:
Przedstawić Ordynariuszowi miejsca Professio fidei i Formułę adhaesionis, opatrzone datą i podpisem (patrz załączniki A-B).
Po uzyskaniu dokumentacji, ordynariusz miejsca przyjmie członka świeckiego w czasie i w sposób, który uzna za najodpowiedniejszy, stosując na przykład Obrzęd
Przyjęcia do Pełnej Komunii Świętej Kościoła Katolickiego dla Osób Już Ważnie Ochrzczonych, odpowiednio dostosowany.
W odniesieniu do członka świeckiego, o którym mowa w n. 3-4, wystarczy, że skontaktuje się on z księdzem
posiadającym pełną komunię świętą, z decyzją o nieuczęszczaniu do Bractwa Kapłańskiego
św. Piusa X w przyszłości.
ZAŁĄCZNIK A
WYZNANIE WIARY
Ja ____________________________________________________
mocną wiarą wierzę i wyznaję wszystko i każdą rzecz zawartą w Wyznaniu Wiary,
mianowicie:
Wierzę w jednego Boga Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych, i w jednego Pana Jezusa Chrystusa, Jednorodzonego Syna Bożego, narodzonego z Ojca przed wszystkimi wiekami, Boga z Boga, światłość ze światłości, Boga prawdziwego z Boga prawdziwego, zrodzonego, a nie stworzonego, współistotnego Ojcu, przez którego wszystko się stało,
który dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba i wcielił się z Ducha Świętego, z Maryi Dziewicy, i stał się człowiekiem; ukrzyżowany również za nas pod Poncjuszem Piłatem, cierpiał i został pogrzebany; zmartwychwstał trzeciego dnia według Pisma Świętego i wstąpił do nieba, siedzi po prawicy Ojca, i powtórnie przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych, a Jego królestwu nie będzie końca; I w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca i Syna pochodzi, który z Ojcem i Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę, który mówił przez Proroków, oraz w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół. Wyznaję jeden chrzest na odpuszczenie grzechów. I oczekuję zmartwychwstania umarłych, i życia wiecznego w przyszłym świecie. Amen.
Wierzę również niezachwianą wiarą we wszystko, co jest zawarte w Słowie Bożym, spisanym lub przekazanym, i przez Kościół, czy to w uroczystym orzeczeniu, czy w zwyczajnym i powszechnym Magisterium, jako objawione przez Boga do wierzenia.
Z przekonaniem przyjmuję i zachowuję każdą i każdą rzecz, która została przez niego nauczana w sposób ostateczny w sprawach wiary i obyczajów.
Ponadto z religijnym posłuszeństwem woli i umysłu przylgnąłem do nauk, które ogłasza Papież lub Kolegium Biskupów, sprawując autentyczny Urząd Nauczycielski, nawet jeśli nie zamierzają ich głosić w sposób definitywny.
W miejscu ________________________ Dnia _______________________
Przyrzekam wierność Kościołowi katolickiemu i Biskupowi Rzymskiemu,
Najwyższemu Pasterzowi Kościoła, Wikariuszowi Chrystusa, Następcy św. Piotra w Jego Prymatu i Głowie Kolegium Biskupów, powstrzymując się od wszelkich publicznych oświadczeń przeciwnych tej osobie lub Magisterium (por. kan. 1373 i 1365 KPK).
Przyjmuję naukę zawartą w § 25 Konstytucji dogmatycznej Lumen Gentium
Soboru Watykańskiego II o Magisterium Kościoła i należnym mu przyjęciu.
Odnośnie
niektórych doktryn, których nauczał Sobór Watykański II, lub
późniejszych odrodzeń Liturgii lub Prawa Kanonicznego, które niektórym osobom trudno pogodzić z
wcześniejszymi deklaracjami Magisterium, zobowiązuję się
do przestrzegania pozytywnej linii interpretacji doktryny pod przewodnictwem Magisterium, aby nikt nie oddzielał jej od reszty świętego dziedzictwa doktryny Kościoła.
Oświadczam również, że uznaję ważność Ofiary Mszy Świętej i sakramentów sprawowanych w intencji czynienia tego, co czyni Kościół, zgodnie z obrzędami zawartymi w wydaniach typicznych Mszału Rzymskiego, a także w Rytuałach opublikowanych przez Papieży Pawła VI i Jana Pawła II. Przyrzekam przestrzegać wspólnej dyscypliny Kościoła i jego praw, zwłaszcza tych zawartych w Kodeksie Prawa Kanonicznego ogłoszonym przez Papieża Jana Pawła II. Wszystko to podpisałem własnoręcznie, w miejscu _______________ dnia ________________________________________________________
https://www.doctrinafidei.va/pl/documenti.html
poniżej tłumaczenie automatyczne:
Wytyczne dotyczące pojednania osób związanych z Bractwem Kapłańskim św. Piusa X (2 lipca 2026)
PRAKTYKI DOTYCZĄCE POJEDNANIA
KAPŁANÓW Z
Procedura stosowana przez Dykasterię Nauki Wiary, począwszy od 1 lipca 2026 r.,
stanowi, że kapłan, który podjął decyzję o opuszczeniu Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X, chcąc
zaakceptować Sobór Watykański II i legalność Novus Ordo Missae, chociaż związany
usus antiquior, musi:
1) Znaleźć ordynariusza (biskupa diecezjalnego, przełożonego wyższego kleryckich
instytutów zakonnych na prawie papieskim i kleryckich stowarzyszeń życia apostolskiego na prawie papieskim itp.), który będzie gotów przyjąć go ad experimentum.
2) Napisać odręczny list do Ojca Świętego, w którym przedstawi się i poprosi
o zwolnienie z cenzur wynikających z przyjęcia święceń od biskupa ekskomunikowanego lub nieuregulowanego, lub po otrzymaniu ważnych i zgodnych z prawem święceń, a następnie wstąpieniu do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X.
3) Załączyć świadectwo święceń kapłańskich.
4) Załączyć Professio fidei i Formułę adhaesionis, opatrzone datą i podpisane (patrz załączniki
A-B).
5) Przesłać trzy wyżej wymienione dokumenty do Dykasterii Nauki Wiary
przez Ordynariusza, który w załączonym liście wyrazi swoją
wolę przyjęcia go ad experimentum w swojej diecezji lub
instytucie.
Po otrzymaniu trzech dokumentów od Ordynariusza, Dykasteria sporządzi Reskrypt
Zniesienia Cenzur, który zostanie podpisany przez Prefekta i Sekretarza
Sekcji Nauki Wiary.
Dykasteria prześle ten Reskrypt Ordynariuszowi wraz z
listem przewodnim upoważniającym ją do przyjęcia proszącego księdza na
okres próbny trwający co najmniej rok, lecz nie dłużej niż trzy lata, po czym będzie można
przystąpić do jego inkardynacji.
Niedawno postanowiono, że w przypadku niepowodzenia wyznaczonego okresu próbnego,
Ordynariusz zwróci reskrypt Dykasterii Nauki Wiary,
dołączając raport wyjaśniający powody odmowy jego inkardynacji.
PRAKTYKI POJEDNANIA
NIEKTÓRYCH OSÓB ŚWIECKICH Z
Praktyka ta dotyczy kwestii poczytalności lub stopnia subiektywnej odpowiedzialności
wiernych świeckich, którzy formalnie wstąpili do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X lub do niego uczęszczają,
i którzy proszą o przystąpienie do pełnej komunii z Kościołem katolickim.
Nałożenie kary na świeckich członków Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X nie
może być automatycznie domniemywane, lecz musi być oceniane indywidualnie w każdym przypadku.
Ponieważ poczytalność wymaga pełnej świadomości i świadomej zgody, przykłady
udowodnionej poczytalności mogą dotyczyć:
1. Osób świeckich należących do Trzeciego Zakonu Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X;
2. Osób świeckich regularnie uczestniczących w celebracjach Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X, formalnie podzielających jego stanowiska doktrynalne.
Z kolei nie należy uważać za poczytalne:
3. Osób świeckich, które uczęszczały do Bractwa Kapłańskiego Świętego Piusa X wyłącznie ze względów
liturgicznych lub duchowych;
4. Osoby świeckie, które, mimo świadomości napięć ze Stolicą Apostolską, nie odrzucają
Magisterium ani autorytetu Papieża.
Procedura, którą powinni stosować świeccy należący do Bractwa Kapłańskiego Świętego
Piusa X, którzy zostali ukarani i proszą o przystąpienie do pełnej komunii z
Kościołem katolickim, obejmuje formalny akt pełnego przylgnięcia do doktryny i posłuszeństwa wobec
hierarchii katolickiej, pod jurysdykcją Ordynariusza miejsca, gwaranta jedności
Kościoła partykularnego.
Dlatego wierny świecki, o którym mowa w n. 1-2, który podjął decyzję o wystąpieniu z Bractwa Kapłańskiego Świętego
Piusa X, musi:
Przedstawić Ordynariuszowi miejsca Professio fidei i Formułę adhaesionis, opatrzone datą i podpisem (patrz załączniki A-B).
Po uzyskaniu dokumentacji, ordynariusz miejsca przyjmie członka świeckiego w czasie i w sposób, który uzna za najodpowiedniejszy, stosując na przykład Obrzęd
Przyjęcia do Pełnej Komunii Świętej Kościoła Katolickiego dla Osób Już Ważnie Ochrzczonych, odpowiednio dostosowany.
W odniesieniu do członka świeckiego, o którym mowa w n. 3-4, wystarczy, że skontaktuje się on z księdzem
posiadającym pełną komunię świętą, z decyzją o nieuczęszczaniu do Bractwa Kapłańskiego
św. Piusa X w przyszłości.
ZAŁĄCZNIK A
WYZNANIE WIARY
Ja ____________________________________________________
mocną wiarą wierzę i wyznaję wszystko i każdą rzecz zawartą w Wyznaniu Wiary,
mianowicie:
Wierzę w jednego Boga Ojca wszechmogącego, Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych, i w jednego Pana Jezusa Chrystusa, Jednorodzonego Syna Bożego, narodzonego z Ojca przed wszystkimi wiekami, Boga z Boga, światłość ze światłości, Boga prawdziwego z Boga prawdziwego, zrodzonego, a nie stworzonego, współistotnego Ojcu, przez którego wszystko się stało,
który dla nas ludzi i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba i wcielił się z Ducha Świętego, z Maryi Dziewicy, i stał się człowiekiem; ukrzyżowany również za nas pod Poncjuszem Piłatem, cierpiał i został pogrzebany; zmartwychwstał trzeciego dnia według Pisma Świętego i wstąpił do nieba, siedzi po prawicy Ojca, i powtórnie przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych, a Jego królestwu nie będzie końca; I w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca i Syna pochodzi, który z Ojcem i Synem wspólnie odbiera uwielbienie i chwałę, który mówił przez Proroków, oraz w jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół. Wyznaję jeden chrzest na odpuszczenie grzechów. I oczekuję zmartwychwstania umarłych, i życia wiecznego w przyszłym świecie. Amen.
Wierzę również niezachwianą wiarą we wszystko, co jest zawarte w Słowie Bożym, spisanym lub przekazanym, i przez Kościół, czy to w uroczystym orzeczeniu, czy w zwyczajnym i powszechnym Magisterium, jako objawione przez Boga do wierzenia.
Z przekonaniem przyjmuję i zachowuję każdą i każdą rzecz, która została przez niego nauczana w sposób ostateczny w sprawach wiary i obyczajów.
Ponadto z religijnym posłuszeństwem woli i umysłu przylgnąłem do nauk, które ogłasza Papież lub Kolegium Biskupów, sprawując autentyczny Urząd Nauczycielski, nawet jeśli nie zamierzają ich głosić w sposób definitywny.
W miejscu ________________________ Dnia _______________________
Przyrzekam wierność Kościołowi katolickiemu i Biskupowi Rzymskiemu,
Najwyższemu Pasterzowi Kościoła, Wikariuszowi Chrystusa, Następcy św. Piotra w Jego Prymatu i Głowie Kolegium Biskupów, powstrzymując się od wszelkich publicznych oświadczeń przeciwnych tej osobie lub Magisterium (por. kan. 1373 i 1365 KPK).
Przyjmuję naukę zawartą w § 25 Konstytucji dogmatycznej Lumen Gentium
Soboru Watykańskiego II o Magisterium Kościoła i należnym mu przyjęciu.
Odnośnie
niektórych doktryn, których nauczał Sobór Watykański II, lub
późniejszych odrodzeń Liturgii lub Prawa Kanonicznego, które niektórym osobom trudno pogodzić z
wcześniejszymi deklaracjami Magisterium, zobowiązuję się
do przestrzegania pozytywnej linii interpretacji doktryny pod przewodnictwem Magisterium, aby nikt nie oddzielał jej od reszty świętego dziedzictwa doktryny Kościoła.
Oświadczam również, że uznaję ważność Ofiary Mszy Świętej i sakramentów sprawowanych w intencji czynienia tego, co czyni Kościół, zgodnie z obrzędami zawartymi w wydaniach typicznych Mszału Rzymskiego, a także w Rytuałach opublikowanych przez Papieży Pawła VI i Jana Pawła II. Przyrzekam przestrzegać wspólnej dyscypliny Kościoła i jego praw, zwłaszcza tych zawartych w Kodeksie Prawa Kanonicznego ogłoszonym przez Papieża Jana Pawła II. Wszystko to podpisałem własnoręcznie, w miejscu _______________ dnia ________________________________________________________
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Jestem ciekaw ile osób zreflektuje się i wróci a ile będzie trwało w uporze.
Paradoksem jest , że w wielu dyskusjach i oficjalnych wypowiedziach Bractwo Piusa X zarzuca Kościołowi protestantyzację a czyni dokładnie to co Luter.
Wprawdzie bractwo nie spaliło publicznie żadnych papieskich dokumentów, nie nazwało papieża Antychrystem ale zrobiło coś co można nazwać nową reformacją bo m.in. zakwestionowało liturgię posoborową, zakwestionowało autorytet biskupa Rzymu, nazwało ołtarz posoborowy zwykłym stołem a innych myślących inaczej nazwało heretykami.
Paradoksem jest , że w wielu dyskusjach i oficjalnych wypowiedziach Bractwo Piusa X zarzuca Kościołowi protestantyzację a czyni dokładnie to co Luter.
Wprawdzie bractwo nie spaliło publicznie żadnych papieskich dokumentów, nie nazwało papieża Antychrystem ale zrobiło coś co można nazwać nową reformacją bo m.in. zakwestionowało liturgię posoborową, zakwestionowało autorytet biskupa Rzymu, nazwało ołtarz posoborowy zwykłym stołem a innych myślących inaczej nazwało heretykami.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Staszek
Dla mnie dziwnym jest uznanie wczesniejszej liturgii jak i tradycji z tym zwiazanej jako cos niewazne, lub zabronione.
Dziwi mnie tez upor i negowanie NOM.
Mozna w tych sporach doszukac sie niezrozumienia czym jest Msza Sw. i czemu ma sluzyc. Bogu, czlowiekowi, czy Bogu i czlowiekowi.
Dziwi mnie tez upor i negowanie NOM.
Mozna w tych sporach doszukac sie niezrozumienia czym jest Msza Sw. i czemu ma sluzyc. Bogu, czlowiekowi, czy Bogu i czlowiekowi.
-
Marek Piotrowski
A kto uznaje wcześniejszą liturgię za nieważną? Nie spotkałem się z takim zdaniem.
Natomiast w przeciwną stroną i owszem.
Natomiast normalnym jest to, że wprowadza się nową liturgię więc poprzednia idzie w odstawkę.
Tak było także po Soborze Trydenckim, gdy zdefiniowano "Tridentinę".
Jeszcze w XIX wieku były grupy, które ją kwestionowały (nawet jedna we Wrocławiu).
Natomiast w przeciwną stroną i owszem.
Natomiast normalnym jest to, że wprowadza się nową liturgię więc poprzednia idzie w odstawkę.
Tak było także po Soborze Trydenckim, gdy zdefiniowano "Tridentinę".
Jeszcze w XIX wieku były grupy, które ją kwestionowały (nawet jedna we Wrocławiu).
Ostatnio zmieniony 04 lip 2026, 19:40 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Staszek
Z doswiadc,enia wiem ze wszelkie znaczace zmiany destabilizuja.
Najbardziej zauwazalnymi bo glebokimi sa zmiany ustroje panstw, a takze jak widac obecnie same systemy sa wewnetrznie niestabilne, a to powoduje kryzysy, czy to spoleczne, czy gospodarcze, a nawet miedzynarodowe.
Najbardziej zauwazalnymi bo glebokimi sa zmiany ustroje panstw, a takze jak widac obecnie same systemy sa wewnetrznie niestabilne, a to powoduje kryzysy, czy to spoleczne, czy gospodarcze, a nawet miedzynarodowe.
-
Jockey
Dla mnie dziwnym jest obrażanie papieża, biskupów, księży pozostających w wierności papieżowi. Dziwnym jest odrzucanie soboru i wykazywanie się pychą ja wiem lepiej niż ojcowie soborowi. Dla mnie niezrozumiałe jest zarzucanie Kościołowi katolickiemu protestantyzacje a sami czynią jeszcze gorsze rzeczy niż cała reformacja. Obrażają katolików biorący udział w rycie NOM. Zarzucją, że to nie jest msza. Warto przeczytać co chyba @Marek Piotrowski udostępniał. Te ich poczynania mają podłoże demoniczne.
Uważam ruch Watykanu za jak najbardziej słuszny.
Ekskomunika ma wywierać wpływ ku nawróceniu. Wiele lat czekano na opamiętanie się ale lefebryści tylko utwierdzali się w tym że trzeba atakować katolików. Teraz jest szansa, że przynajmniej część się nawróci.
Uważam ruch Watykanu za jak najbardziej słuszny.
Ekskomunika ma wywierać wpływ ku nawróceniu. Wiele lat czekano na opamiętanie się ale lefebryści tylko utwierdzali się w tym że trzeba atakować katolików. Teraz jest szansa, że przynajmniej część się nawróci.
-
Staszek
Kto ma sie nawrocic to sie nawroci, nie nasza w tym glowa.
Kazdy slyszal Ewangelie i co z tym zrobi to jego wolna wola.
Na sile nikt nikogo nie przekona.
Mi glownie przychodzi na mysl walka o wplywy, a nie poprawnosc Wiary. Tak jak w scenie z magiem chcacym kupic moc Ducha Sw. od Apostola.
Mam nadzieje ze sie myle.
Kazdy slyszal Ewangelie i co z tym zrobi to jego wolna wola.
Na sile nikt nikogo nie przekona.
Mi glownie przychodzi na mysl walka o wplywy, a nie poprawnosc Wiary. Tak jak w scenie z magiem chcacym kupic moc Ducha Sw. od Apostola.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2026, 21:02 przez Staszek, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Jockey
Uważasz, że papież i kardynałowie nic nie mają robić? Nie ich to sprawa? Bo ekskomunika to kara ukazująca, że jesteś poza Kościołem i nakłaniająca do przemyślenia swojej sytuacji.
Zlikwidujmy wszelkie zakony misyjne. Zamknijmy szkoły ewangelizacji. Zamknijmy zakony modlące się za misjonarzy i kraje misyjne. Zaprzestańmy otwierania akcji ewangelizacyjnych w parafiach i np. na Przystanku W.
Cóż. Św. Paweł Apostoł mówił "Biada mi gdybym nie głosił Ewangelii."
Nie wiadomo kiedy i jak Bóg posłuży się tym co ktoś usłyszy.
A rozmawiamy o tym, że ktoś przez pychę osób którym wierzyli (duchowieństwo FSSPX) zostali wyłączeni ze wspólnoty Kościoła katolickiego (wierni należący do bractwa)
A niby kto chce kupić?Staszek pisze: 04 lip 2026, 20:52
Przemyśl czym jest Kościół i czego Jezus wymaga od odpowiedzialnych.
-
Jockey
Przecież to ty negujesz możliwość zastosowania ekskomuniki w celu nawrócenia niektórych zwiedzionych na kontestowanie Kościoła katolickiego.
To ty mówisz o tym że nie ma co nawracać bo przecież na siłę nie nawrócimy. Przecież każdy zna Ewangelię.
Przypomnę. Jesteśmy w wątku o lefebrystach i ostatnich wydarzeniach. Po złamaniu woli papieża dopełnili czary goryczy i dostali ekskomunikę tak oni jak i wierni. Ekskomunika mająca na celu ratowanie tych którzy nawrócą się i przemyślą swoją sytuację.
To ty mówisz o tym że nie ma co nawracać bo przecież na siłę nie nawrócimy. Przecież każdy zna Ewangelię.
Przypomnę. Jesteśmy w wątku o lefebrystach i ostatnich wydarzeniach. Po złamaniu woli papieża dopełnili czary goryczy i dostali ekskomunikę tak oni jak i wierni. Ekskomunika mająca na celu ratowanie tych którzy nawrócą się i przemyślą swoją sytuację.