Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Offtopik, czyli rozmowy niekontrolowane

Rozmowy na forum katolickim przy kawie i herbacie.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Nie podał żadnych źródeł, w tym statystyk mówiących o tym, jakoby wyznawcy islamu czytywali Biblię.
Twierdzi, wbrew temu co jest napisane w Koranie, o pierwszeństwie Biblii, tak jak o tym że muzułmanie zauważają błędy w swojej księdze :)
W taki sposób nie bedziemy dyskutowac bo to jest robienie z ludzi idiotów.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Co byście zrobili, gdybyście dostali takie pismo. Muszę dopłacić kilka zł. do faktur które prawidłowo opłaciłem trzy/cztery lata temu.
Jest to opłata za ciepło dostarczane do domu.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 lip 2026, 15:07 przez Dominik, łącznie zmieniany 2 razy.
Staszek

Jesli to bylo oplacone w calosci z jakiejs dotacji urzedowej to powinno byc do niej skierowane.
Sprawdz tez jakie sa legalne terminy na takie korekty.
Zwlaszcza jesli to byla chocby w czesci przedplata na konkretna ilosc energii to nie moze byc naliczana po nowych podwyzszonych cenach.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Nie ma przedpłat, płaci się za ilość zużytej energii.
Zapłacić, to pewnie zapłacę, pokazuję jakie rzeczy się dzieją.

Ta korekta dotyczy listopada 2022r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Staszek pisze: 01 lip 2026, 0:03 Wybacz, ale w offtopach nie pisze i nie odpowiadam bo nie ma to najmniejszego sensu gdyz jast to mieszanina przeroznych tematow i jakakolwiek odpowiedz traci sens.
Wiedziałem że się prędzej czy później wyłożysz. To poniżej to brak konsekwencji tego co powyżej.
Staszek pisze: 03 lip 2026, 17:33 Jesli to bylo oplacone w calosci z jakiejs dotacji urzedowej to powinno byc do niej skierowane.
Sprawdz tez jakie sa legalne terminy na takie korekty.
Zwlaszcza jesli to byla chocby w czesci przedplata na konkretna ilosc energii to nie moze byc naliczana po nowych podwyzszonych cenach.
Sam udowodniłeś że to była tylko wymówka aby uniknąć trudnej odpowiedzi.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Staszek

Gdzie ty to wszystko wyczytales, bo w moich wpisach tego nie ma?
Jk bedziemy tak rozmawiac to bedzie gorzej niz z ta shizma. :-)
Jezeli masz swoje przemyslenia i uwagi to nie cytuj mnie tylko napisz o tych swoich przemysleniach i uwagach.
A jak juz cytujesz to zaznacz ze w zwiazku z tym czy tamtym moim wpisem czy zdaniem to czy tamto trzeba by przypomniec, dodac lub wziasc pod uwage, a nie ze mnie cytujesz jakbym ja napisal twoje przemyslenia i skojarzenia w zwiazku z trescia mojego wpisu i mial sie z nich tlumaczyc.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2026, 0:04 przez Staszek, łącznie zmieniany 6 razy.
Staszek

W tym co cytujesz nie ma tego co wyczytales wyobraznia, czy skojazeniami.
A face boga nie uzywam i nigdy nie uzywalem.
Od czasu gdy tzw. Nasza klasa weszla w obieg jakies ok. 30-35 lat temu, zauwazylem ze to bzdury nad bzdurami i przestalem tam zagladac nawet nie konczac wielu wpisow o sobie, take nawet zdjecia tam nigdy nie bylo, szkol i wyksztalcenia, a wszelkie powiadomienia skierowalem do spamu.
Nawet niedawno po nawroce iu wchodzac na fora czasem napisalem co robilem i gdzie bylem to wywolywalo to alergiczne reakcje u wielu osob, wiec wyobrazam sobie co mysla ludzie o sobie nawzajem na facebogu, naszej klasie i kazdym innym medium spolecznosciowym ktorych unikam jak ognia, bo znam i rozumiem psychologie ktora wciaga w to ludzi choc nie wychodzi im to na dobre.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2026, 1:46 przez Staszek, łącznie zmieniany 3 razy.
Staszek

Jesli ksiadz pozwoli to wprowadze nagrode w formie butelki 10- letnigo wina na zdjeciu dla najlepszego pomyslu i zasady forumowej by dzialalo jak najlepiej z pozytkiem dla wszystkich.
Obrazek
Jesli admin uzna ze mozna zakwalifikowac 3 miejsca w konkursie, dostarcze wiecej takich win bo dostaje corocznie na swieta skrzynke tych win od klienta ktory kontynuje w ten sposob docenianie mojej pracy dla niego, choc juz nie pracuje od 4 lat.

Nie bede pisal na ile swiat dostaje te wina w prezencie, bo ktos wyczyta w tym alkocholizm. :-)
I bede sie potem musial tlumaczyc. :-)
A co do samego wina to czerwone, tzw. full bodied czyli o intensywnym kolorze i smaku niemal skondensowanym, a przy tym lagodne i odpowiednie do czerwonego miesa.
Osobiscie to pije je pol na pol z woda. a smak pozostaje niemal niezmieniony.
Ta butelke mam przy sobie w Polsce i bedzie dla glownej nagrody, a pozostale z opoznieniem bo dopiero pod koniec wrzesnia jak wroce do domu.
Wszystkie przechowywane w odpowiedniej temperaturze, a w zadnym sklepie nie jest dostepne, tylko na specjalne zamowienia czlonkow klubu koneserow win do ktorego moj klient nalezy.
By nie bylo niedomowien i niepewnosci, bo rozne roczniki moga miec totalnie rozna cene.
https://www.wwxplorer.com/wine/thenac-f ... enac-2016/
Ponad 500 pln za butelke.
A za 5 butelek moge kupic dla kogos potrzebujacego skuter inwalidzki.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2026, 2:53 przez Staszek, łącznie zmieniany 9 razy.
Staszek

Skoro jestes czlowiekiem to jestes dusza i cialem.
Nie ma tak ze w pracy wylaczasz dusze, albo wsadzasz do kata by sie nie wtracala, a wlaczasz ja do modlitwy czy w kosciele.

Chociaz niektorzy chyba tak maja ze widzac potrzebujacego wsadzaja dusze do kata by sie nie wtracala. :-)

Dodano po 12 minutach 17 sekundach:
Moze to dlatego niektorzy mysla ze dusza jest jak wklad do zelazka, bo tak im wygodniej myslec.
Zamkna ja w komorce by nie przeszkadzala, a cialo rzadzi
Ostatnio zmieniony 06 lip 2026, 15:37 przez Staszek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
@Staszek takie wypowiedzi zniechęcają do dyskusji z Tobą.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2026, 15:53 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Staszek

Co jest w tym takiego co zniecheca do dyskusji?
Wyjasnij bo innaczej nie bede mogl nic poprawic nie wiedzac co.
A to co pisalem to po to by pokazac nieco inne spojzenie na to co sie dzieje z czlowiekiem jako ciala i duszy.
To co sie dzieje z cialem dotyczy tez duszy, jak tez i to co sie dzieje z dusza dotyczy tez ciala, chociaz nauki przyrodnicze to rozdzielaja.
A to to tylko " scrach on the surface" tematu, bo rozwijajac go mozna dosc gleboko zrozumiec wiele szczegolow Wiary opisanych w Pismach.
IMHO tego wlasnie brakuje w metodach wyjasniania Pism by je dobrze rozumiec.
A jak przy takim wyjasnianiu pozniej dojdziesz do Syr. 17. 3 to sie przestraszysz, albo......
A przynajmniej zrozumiesz znaczenie i symbolike " plaszcza Eliasza".
I dlaczego Jezus nazwal Jana Chrzciciela Eliaszem, a przy tym dodal jeden niezauwazalny szczegol.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2026, 5:47 przez Staszek, łącznie zmieniany 7 razy.
konto usuniete

Marek Piotrowski pisze: 29 cze 2026, 22:40 Biorąc pod uwagę zgorszenie, jakie to wywołało - głęboko wątpię w dobre owoce tego gestu.
Cześć, chciałbym wrócić do tej kwestii "zgorszenia".
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem, ale jak to przeczytałem, to coś mnie osobiście zakłuło.
Czy na pewno można tak mówić o Ojcu Świętym Janie Pawle II?
Zgorszenie z definicji to "postępowanie (lub zaniechanie), które daje innym zły przykład i staje się dla nich przyczyną grzechu lub utraty wiary".
Jezus mówił o zgorszeniu:
Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza.
Może źle zrozumiałem intencję Autora posta, ale na pierwszy rzut oka ta wypowiedź obraża dwie kategorie Podmiotów -
1) samego Ojca Świętego, który w geście miłości bliźniego innego wyznania uczynił gest ucałowania księgi, która jest ważna dla tego bliźniego,
2) Muzułman, którzy przecież też wywodzą swoją religię od Abrahama (z tego co się orientuję).

To brzmi jak zarzut wobec Ojca Świętego, że siał zgorszenie - że powodował u innych grzech.
O co chodzi, @Marek Piotrowski ? Nie wierzę, że ktoś na forum katolickim mógłby coś takiego zarzucić Papieżowi.
Może lepiej napisać "kontrowersje"? Bo to słowo "zgorszenie" jest krzywdzące dla Papieża.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2026, 20:47 przez konto usuniete, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 Czy na pewno można tak mówić o Ojcu Świętym Janie Pawle II?
Tak, można tak mówić, niezależnie od tego czy ktoś jest papieżem i/lub świętym. To nic nie ujmuje jego świętości ani autorytetu.
jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 Zgorszenie z definicji to "postępowanie (lub zaniechanie), które daje innym zły przykład i staje się dla nich przyczyną grzechu lub utraty wiary".
To jest dosyć zawężona definicja zgorszenia. Są tez inne, słownik języka polskiego podaje nastepującą definicję zgorszenia:
zgorszyć
1. wzbudzić gwałtowne, nieprzychylne emocje; wzburzyć, zbulwersować;
2. wywrzeć zły, demoralizujący wpływ na kogoś; zdemoralizować, zdeprawować, znieprawić
W tym przypadku chodziło o to pierwsze znaczenie.
jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 Może źle zrozumiałem intencję Autora posta
Myslę, że źle zrozumiałeś.
jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 na pierwszy rzut oka ta wypowiedź obraża dwie kategorie Podmiotów -
1) samego Ojca Świętego, który w geście miłości bliźniego innego wyznania uczynił gest ucałowania księgi, która jest ważna dla tego bliźniego,
2) Muzułman, którzy przecież też wywodzą swoją religię od Abrahama (z tego co się orientuję).
Chrześcijaństwo nie polega na tym, że jest milusio, przyjemnie i będziemy robić wszystko aby ktoś nie poczuł się źle.
Gest pocałowania świętej księgi to nie tylko wyraz szacunku, to może być zrozumiane w ten sposób, że to co jest w tej księdze ja przyjmuję jako prawdę, to jest dla mnie coś cennego, coś co kocham. Porównaj gesty pocałunku podczas liturgii: całowanie ołtarza na początku i na końcu liturgii i całowanie ewangeliarza. Te gesty to znaki miłości do Jezusa.
Idąc Twoim tokiem rozumowania powinniśmy np. całować Biblię Szatana bo jest ona ważna dla satanistów.
jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 To brzmi jak zarzut wobec Ojca Świętego, że siał zgorszenie - że powodował u innych grzech.
Tak, zasiał zgorszenie czyli zbulwersował wielu chrześcijan, nie tylko katolików.
jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 Nie wierzę, że ktoś na forum katolickim mógłby coś takiego zarzucić Papieżowi.
W historii Kościoła wielu świętych (papieży) popełniało błędy ale te błędy ich nie dyskwalifikowały bo wiemy ile zrobili oni dobrego i jak dążyli do swietosci.
1 Tes 3,11
konto usuniete

Ok. Tak samo, jak pocałowanie księgi może być rozumiane w różny sposób, tak też powiedzenie przez Księdza oraz Marka, że Jan Paweł II wywołał zgorszenie, może być rozumiane w różny sposób - czy to przez wiernych, czy to przełożonych.

Ale domniemywam dobre intencje, dziękuję za wyjaśnienie powyższej kwestii.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Obawiam się, że "metodologia", w której o czynach nie mówimy w kontekście ich samych ani ich skutków, tylko w kontekście tego, przez kogo zastały uczynione jest dogłębnie fałszywa.
konto usuniete

Lubię Jana Pawła II, myślę, że żadnych negatywnych skutków to nie przyniosło. Myślę, że Jezus też mógłby się zdobyć na taki gest. Umył i ucałował nogi Judaszowi, pamiętacie?
I nie no, po co od razu ten zarzut o fałsz? I to dogłębny??
Ostatnio zmieniony 08 lip 2026, 1:55 przez konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
jwz pisze: 08 lip 2026, 1:54 Lubię Jana Pawła II
No to dobrze, że lubisz.
jwz pisze: 08 lip 2026, 1:54 myślę, że żadnych negatywnych skutków to nie przyniosło
Nikt Ci nie zabroni takiego myślenia. Są ludzie, którzy uważają inaczej i mają ku temu poważne argumenty.
jwz pisze: 08 lip 2026, 1:54 Myślę, że Jezus też mógłby się zdobyć na taki gest.
A ja z kolei myślę odwrotnie, nie zaglądam w rękaw Panu Bogu i nie prorokuję co Jezus mógłby zrobić.
jwz pisze: 08 lip 2026, 1:54 Umył i ucałował nogi Judaszowi, pamiętacie?
Dobrze, że nam przypomniałeś, dzięki. Twój logiczny wywód rzucił mnie na kolana. Czyli, Jezus umył Judaszowi nogi więc my jako wierni uczniowie Jezusa powinniśmy całować Koran bo ja tego nie zrobimy to wyznawcom islamu będzie przykro, chlip, chlip :( .
1 Tes 3,11
konto usuniete

Twój pełen ironii i chyba szydzący ze mnie wywód chyba pomija fakt, że jednak Jan Paweł II raczej nie zrobił tego tylko po to, żeby muzułmanom nie było przykro, tylko z innych powodów.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2026, 8:25 przez konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
jwz pisze: 08 lip 2026, 8:20 Twój pełen ironii i chyba szydzący ze mnie wywód
No cóż, myślę, że mówimy o reakcji na pewną demagogię.
chyba pomija fakt, że jednak Jan Paweł II raczej nie zrobił tego tylko po to, żeby muzułmanom nie było przykro, tylko z innych powodów.
No właśnie, ciekawa kwestia: jaki efekt chciał osiągnąć?
Czy ktoś mógłby wskazać pozytywne skutki, jakie wywołał u Muzułmanów?

W naszej kwestii:
Nie ma znaczenia kto coś zrobił.
Nie ma znaczenia z jakich powodów (bo nie oceniamy papieża)
Znaczenie ma jedynie czyn i jego skutki.

Każdy, kto trochę czyta media społecznościowe wie, jak wielu ludzi zgorszył ten gest. Jak silnym (i niestety, nie do końca nieprawdziwym) stał się argumentem w rękach innowierców oraz takich grup jak choćby schizmatycy z Bractwa FSSPX).
Jak fatalne skutki pastoralne wywołał.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2026, 9:04 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
konto usuniete

Normalnie świat się skończył, islam zdominował Europę...
Bo papież w myśl nauki Soboru o wolności religijnej i poszanowaniu cudzej religii zachował się z szacunkiem na terenie muzułmańskim. Strasznie fatalnymi skutkami, które nie nastąpiły, to dopiero demagogia.

A to co napisałeś o tym, że nie ma znaczenia strona podmiotowa czynu, a ma znaczenie jedynie czyn i skutki jest bardzo nieteologiczne. Chyba jednak strona podmiotowa ma jakieś znaczenie w ocenie czyjegoś zachowania... Ale jak dla Was nie, no to zaczynam powoli rozumieć, co tu jest grane.

Skutki były fatalne - ale tylko w ocenie wskazanej przez Ciebie grupy schizmatyckiej i osób odrzucających soborową naukę o ekumenizmie.

Jak Jezus przychodził do celników i jadł z nimi, to inni też się "gorszyli" (w tym Waszym rozumieniu tego pojęcia).
Ostatnio zmieniony 08 lip 2026, 9:16 przez konto usuniete, łącznie zmieniany 3 razy.