Twierdzi, wbrew temu co jest napisane w Koranie, o pierwszeństwie Biblii, tak jak o tym że muzułmanie zauważają błędy w swojej księdze
W taki sposób nie bedziemy dyskutowac bo to jest robienie z ludzi idiotów.
Wiedziałem że się prędzej czy później wyłożysz. To poniżej to brak konsekwencji tego co powyżej.Staszek pisze: 01 lip 2026, 0:03 Wybacz, ale w offtopach nie pisze i nie odpowiadam bo nie ma to najmniejszego sensu gdyz jast to mieszanina przeroznych tematow i jakakolwiek odpowiedz traci sens.
Sam udowodniłeś że to była tylko wymówka aby uniknąć trudnej odpowiedzi.Staszek pisze: 03 lip 2026, 17:33 Jesli to bylo oplacone w calosci z jakiejs dotacji urzedowej to powinno byc do niej skierowane.
Sprawdz tez jakie sa legalne terminy na takie korekty.
Zwlaszcza jesli to byla chocby w czesci przedplata na konkretna ilosc energii to nie moze byc naliczana po nowych podwyzszonych cenach.

Cześć, chciałbym wrócić do tej kwestii "zgorszenia".Marek Piotrowski pisze: 29 cze 2026, 22:40 Biorąc pod uwagę zgorszenie, jakie to wywołało - głęboko wątpię w dobre owoce tego gestu.
Tak, można tak mówić, niezależnie od tego czy ktoś jest papieżem i/lub świętym. To nic nie ujmuje jego świętości ani autorytetu.
To jest dosyć zawężona definicja zgorszenia. Są tez inne, słownik języka polskiego podaje nastepującą definicję zgorszenia:jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 Zgorszenie z definicji to "postępowanie (lub zaniechanie), które daje innym zły przykład i staje się dla nich przyczyną grzechu lub utraty wiary".
W tym przypadku chodziło o to pierwsze znaczenie.zgorszyć
1. wzbudzić gwałtowne, nieprzychylne emocje; wzburzyć, zbulwersować;
2. wywrzeć zły, demoralizujący wpływ na kogoś; zdemoralizować, zdeprawować, znieprawić
Myslę, że źle zrozumiałeś.
Chrześcijaństwo nie polega na tym, że jest milusio, przyjemnie i będziemy robić wszystko aby ktoś nie poczuł się źle.jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 na pierwszy rzut oka ta wypowiedź obraża dwie kategorie Podmiotów -
1) samego Ojca Świętego, który w geście miłości bliźniego innego wyznania uczynił gest ucałowania księgi, która jest ważna dla tego bliźniego,
2) Muzułman, którzy przecież też wywodzą swoją religię od Abrahama (z tego co się orientuję).
Tak, zasiał zgorszenie czyli zbulwersował wielu chrześcijan, nie tylko katolików.jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 To brzmi jak zarzut wobec Ojca Świętego, że siał zgorszenie - że powodował u innych grzech.
W historii Kościoła wielu świętych (papieży) popełniało błędy ale te błędy ich nie dyskwalifikowały bo wiemy ile zrobili oni dobrego i jak dążyli do swietosci.jwz pisze: 07 lip 2026, 20:23 Nie wierzę, że ktoś na forum katolickim mógłby coś takiego zarzucić Papieżowi.
No to dobrze, że lubisz.
Nikt Ci nie zabroni takiego myślenia. Są ludzie, którzy uważają inaczej i mają ku temu poważne argumenty.
A ja z kolei myślę odwrotnie, nie zaglądam w rękaw Panu Bogu i nie prorokuję co Jezus mógłby zrobić.
Dobrze, że nam przypomniałeś, dzięki. Twój logiczny wywód rzucił mnie na kolana. Czyli, Jezus umył Judaszowi nogi więc my jako wierni uczniowie Jezusa powinniśmy całować Koran bo ja tego nie zrobimy to wyznawcom islamu będzie przykro, chlip, chlip
No cóż, myślę, że mówimy o reakcji na pewną demagogię.
No właśnie, ciekawa kwestia: jaki efekt chciał osiągnąć?chyba pomija fakt, że jednak Jan Paweł II raczej nie zrobił tego tylko po to, żeby muzułmanom nie było przykro, tylko z innych powodów.