Do tej rozmowy odniósł się p. Mikołaj Kapusta (youtuber, świecki teolog). Pokrótce: totalne "zgruzowanie" lefebrystów.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Lefebryści: trudne pojednanie
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Kolejne wieści dotyczące Bractwa, które zachowuje się jak dziecko, które cos przeskrobało ale udaje, że nic sie nie stało i udaje niewiniątko.
Bractwo w pełni świadomie dokonało czynu schizmatyckiego łamiąc prawo kościelne a teraz mamy do czynienia z klasyczny udawaniem głupiego i powoływanie sie na to właśnie prawo. Przecież to tragifarsa.
https://stacja7.pl/ze-swiata/bractwo-sw ... awieszony/
Bractwo w pełni świadomie dokonało czynu schizmatyckiego łamiąc prawo kościelne a teraz mamy do czynienia z klasyczny udawaniem głupiego i powoływanie sie na to właśnie prawo. Przecież to tragifarsa.
https://stacja7.pl/ze-swiata/bractwo-sw ... awieszony/
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Taka ciekawostka: Bractwo przyjęło nazwę Piusa X - zobaczmy, co On napisał na temat konieczności opracowania nowej liturgii zastępującej Tridentinę
"(...) reforma będzie wymagała wielkiej i zarazem długotrwałej pracy, a zatem będzie musiało upłynąć wiele lat, zanim ta „budowla liturgiczna” na nowo ukaże się w swojej godności i harmonii, jakby oczyszczona z zapuszczenia spowodowanego STAROŚCIĄ"
1 PIUS X, Motu proprio „Abhinc duos annos ” (23.10.1913),
"(...) reforma będzie wymagała wielkiej i zarazem długotrwałej pracy, a zatem będzie musiało upłynąć wiele lat, zanim ta „budowla liturgiczna” na nowo ukaże się w swojej godności i harmonii, jakby oczyszczona z zapuszczenia spowodowanego STAROŚCIĄ"
1 PIUS X, Motu proprio „Abhinc duos annos ” (23.10.1913),
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Mnie najbardziej rozbawiło to że to ich nie dotyczy ale odwołali się od decyzji.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Paweł
- Podziękował/a: 69
- Podziękowano: 72
O. Jacek Salij OP w poniższym artykule pisze o donatystach i widzi ich podobieństwo do współczesnych lefebrystów.
Donatyści wymyślili sobie utopijny Kościół, w którym szafarzami Sakramentów są jakoby wyłącznie osoby bezgrzeszne, wręcz idealne. Nie tak jak u ułomnych, grzesznych rzymskich katolików, którzy poprzez swą grzeszność sprawiają, że Sakramenty tracą moc, są nieważne. Donatyzm przez parę wieków miał silne oddziaływanie przede wszystkim w północnej Afryce, a dość mocno polemizował z nim m.in. św. Augustyn, jednocześnie wzywając "odłączonych braci" do powrotu na łono Kościoła. Walka donatystów o "idealne" sakramenty doprowadziła tylko do podziałów wśród chrześcijan i ich znacznie osłabiła, tworząc niejako podglebie dla islamu, który wkrótce opanował tereny zajmowane przez donatystów.
Nie bez kozery współczesnym ruchom alt-prawicowym wsparcia udzielają wrogowie Watykanu, czy szerzej patrząc wrogowie cywilizacji zachodniej.
https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/S ... LPmU5LPnew
Dopisek.
Metafora św. Augustyna do współczesnych faryzeuszy:
"Z łaską Bożą jest podobnie jak z promieniami słońca – nie brudzą się one ani nie tracą swoich dobrych mocy, nawet kiedy biegną przez wychodek"
Donatyści wymyślili sobie utopijny Kościół, w którym szafarzami Sakramentów są jakoby wyłącznie osoby bezgrzeszne, wręcz idealne. Nie tak jak u ułomnych, grzesznych rzymskich katolików, którzy poprzez swą grzeszność sprawiają, że Sakramenty tracą moc, są nieważne. Donatyzm przez parę wieków miał silne oddziaływanie przede wszystkim w północnej Afryce, a dość mocno polemizował z nim m.in. św. Augustyn, jednocześnie wzywając "odłączonych braci" do powrotu na łono Kościoła. Walka donatystów o "idealne" sakramenty doprowadziła tylko do podziałów wśród chrześcijan i ich znacznie osłabiła, tworząc niejako podglebie dla islamu, który wkrótce opanował tereny zajmowane przez donatystów.
Nie bez kozery współczesnym ruchom alt-prawicowym wsparcia udzielają wrogowie Watykanu, czy szerzej patrząc wrogowie cywilizacji zachodniej.
https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PR/S ... LPmU5LPnew
Dopisek.
Metafora św. Augustyna do współczesnych faryzeuszy:
"Z łaską Bożą jest podobnie jak z promieniami słońca – nie brudzą się one ani nie tracą swoich dobrych mocy, nawet kiedy biegną przez wychodek"
Ostatnio zmieniony 15 lip 2026, 17:52 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jockey
Jestem w trakcie oglądania tego spotkania u Rymanowskiego i powiem że nic mnie nie zdziwiło w postawie lefebrysty. To że oni są w swojej bańce i nic do nich nie dociera to doświadczyłem tego wielokrotnie rozmawiając z nimi w różnych miejscach na sieci. Zawsze wykazują to samo nielogicznie. To znaczy odmawiamy Rzymowi prawa i nie akceptujemy tego co papież mówi ale jesteśmy w jedności. Pomimo czynów które przeczą.
Pięknie ten ksiądz podsumował jedność na co ks Banka odpowiedział jak to zwykle lefebryści.
Pięknie ten ksiądz podsumował jedność na co ks Banka odpowiedział jak to zwykle lefebryści.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Paweł
Dlaczego w Chinach nie ma schizmy, w przeciwieństwie do Ecône?
- wyjaśnia Lucio Brunelli na łamach włoskiego dziennika katolickiego „Avvenire".
https://misyjne.pl/dlaczego-w-chinach-n ... -do-econe/
- wyjaśnia Lucio Brunelli na łamach włoskiego dziennika katolickiego „Avvenire".
https://misyjne.pl/dlaczego-w-chinach-n ... -do-econe/
-
Paweł
O. Jacek Prusak SJ odnosi Słowa z dzisiejszej Ewangelii, do lefebrystów. Zapytuje, czy sieją oni chwast, czy pszenicę? Skonfrontował ich postawę, z postawą św. o. Pio, który nigdy nie buntował się przeciwko Papieżowi. Również jego duchowi spadkobiercy nie buntowali się przeciwko Papieżowi, tak jak to robią duchowi synowie oraz córki abp. Lefebra.
Pszenica i chwast aż do końca będą w Kościele i jest to niezależne od formy Sakramentu, niezależne od danego rytu. Z listów o. Pio z początku XX w. (pół wieku przed SWII) wynika, że wówczas również był problem niegodziwego sprawowania Sakramentów.
Forma Sakramentu nie może zagwarantować jego godziwości, bo to zależy od serca szafarza, czy też serca przyjmującego, od tego czego w tym sercu jest więcej: czy pszenicy, czy chwastu?
Pszenica i chwast aż do końca będą w Kościele i jest to niezależne od formy Sakramentu, niezależne od danego rytu. Z listów o. Pio z początku XX w. (pół wieku przed SWII) wynika, że wówczas również był problem niegodziwego sprawowania Sakramentów.
Forma Sakramentu nie może zagwarantować jego godziwości, bo to zależy od serca szafarza, czy też serca przyjmującego, od tego czego w tym sercu jest więcej: czy pszenicy, czy chwastu?
-
Jockey
@Paweł ale św. O. Pio czy ks. Dolindo byli mocno niesprawiedliwie traktowani przez ówczesne władze Kościoła ale nigdy nie wypowiedzieli posłuszeństwa. Cierpieli bardzo jak im zabraniano odprawiać mszę św. Ale pomimo tego stawali w posłuszeństwie wobec biskupów i papieża.
-
Paweł
Diecezja świdnicka przestrzega wiernych: FSSPX podszywa się pod dominikanów.
https://diecezja.swidnica.pl/aktualnosc ... usa-x,1060Świdnicka Kuria Biskupia pisze:Na prośbę Ojców Dominikanów, informujemy, że na przełomie lipca i sierpnia br. schizmatyckie Bractwo organizuje w Kotlinie Kłodzkiej wydarzenie pod mylącą nazwą „Dominikański Tydzień Duchowości”.
Zakon Dominikański odcina się od tej inicjatywy. W związku z tym wzywamy katolików do powstrzymania się od udziału w tym wydarzeniu
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Bo próbowano podjąć dialog, aby wrócili do wspólnoty Kościoła, zresztą sami twierdzili ze nie odeszli z Kościoła.
Bardzo podobna sytuacja do obecnej.
Bardzo podobna sytuacja do obecnej.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)