Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Pytania i wyjaśnianie kwestii moderacji postów

Regulamin, ekipa forum religijnego.
Wszystko, co musisz wiedzieć na początku o pisaniu postów, cytowaniu, pisowni religijnej
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Od niedawna jestem tu adminem i moderatorem. Nie chcę wyważać otwartych drzwi ani odkrywać na nowo Ameryki. Nie uważam tez, ze wraz z moim przyjściem tutaj zaczęła się jakaś nowa epoka a ja będę robił za mesjasza :D.
Podtrzymuję to co napisała tu kiedyś @Magnolia:
To jest miejsce prywatne, opłacane przez nas i tworzone przez nas, panują tu zasady, których staramy się przestrzegać - w każdej grze planszowej od szachów począwszy są zasady i uczymy się grać wg nich, inaczej gra przestaje mieć sens... Jeśli ktoś nie chce grać wg zasad to psuje grę, po prostu... gra się kończy ...
I dalej:
to gospodarze mają przygotowany dom dla gości, jeśli Ci zachowują się źle, np upili się i rozrabiają to się ich wyprasza. Gospodarze mają prawo zaproponować zasady w swoim domu, np tu nie palimy, można na tarasie...
Czyli jeśli gość na forum stara się ustalać zasady rozmowy to jako gospodarze mamy prawo przywołać go do porządku, przypomnieć kto jest gospodarzem, ale poinformować co nam się nie podoba.
Gospodarz powinien to zrobić - przejąć kontrolę .
Nikt tu nikogo nie będzie prześladował, zasady są proste, wyrażone w regulaminie, w zasadach dobrego wychowania i netykiecie.
Kto uważa inaczej to żegnamy i nie zapraszamy ponownie.

Dodano po 6 minutach 25 sekundach:
Z przyczyn obiektywnych, że tak się wyrażę, usunąłem posty z tego tematu.
Proszę pisać tutaj swoje uwagi, pytania związane tylko i wyłącznie z moderowaniem postów!
Posty niezwiązane z tematem będą od razu usuwane.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
@Nowy nie odpowie a ty zaraz dostaniesz osta. Już @Magnolia podstawę znajdzie. Np. że to adpersonam. Ja np. zostałem upomniany za przypomnienie regulaminu
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 12:26 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Nie, @Jockey nie dostałeś upomnienia za przypomnienie regulaminu ale za uwagę ad personam. Bo często ci się zdarza takie uwagi stosować.
Jak również mówienie za kogoś jak powyżej. Odbieram twoje wypowiedzi jako złośliwe i personalne. I bardzo mi się to nie podoba. I uważam już zasłużyłeś sobie na ostrzeżenie takim postem.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Jockey
To najlepiej mnie zbanuj. No pokaż do końca kto ma władzę.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Nowy
Podziękował/a: 22
Podziękowano: 7
Gdzieś , ale już nie znajduję, zostałem slusznie upomniany , że zamiast na temat, piszę o gramatyce. Nadmieniam tylko, że gdy jeden z forumowiczów pouczał mnie, też offtopowo w dodatku bezpodstawnie, że "kaleczę" język polski, żadnych upomnień nie zauważylem, więc sobie pomyślałem, że tak wolno. Będę uważał.

Druga sprawa, jak już jest taki temat. Jestem zgodny i spokojny, bo mam zdrowe nerwy. Nigdy nikogo pierwszy nie zaczepiam, nie atakuję. Ale w odpowiedzi, to już całkiem inna sprawa. Uważam, że pozostawianie braku kultury bez odpowiedzi i reakcji jest kiepskim rozwiązaniem. Nie dydaktycznym, bo prowadzi do upadku obyczajów. A choćbym nawet chciał nadstawiać drugi policzek, zwyczajnie mi to nie wychodzi.
Proszę forumowiczów i moderację o natychmiastową reakcję, gdybym gdzieś z rozpędu był tym pierwszym wszczynającym.
Pisano tu o mnie, że zaczynam coś (często?)pierwszy - nie sądzę. A jesli tak, bardzo proszę o wskazanie w którym miejscu, zaraz z miejsca sam sobie wyznaczę karę. Ban jakiś, albo 100x "przepraszam i żałuję". Czekam na linki.
Awatar użytkownika
Magnolia
Moderacja nie może być stale w pogotowiu i natychmiast reagować. najlepszym sposobem jest zgłoszenie posta, który łamie regulamin i powstrzymanie się od pisania kolejnych postów. To zwykle pomaga moderacji.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
"Uważam, że pozostawianie braku kultury bez odpowiedzi i reakcji jest kiepskim rozwiązaniem." - niby pokora, a dalsze oszczerstwa i przypisywanie adwersarzom własnych zachowań.
Jak się nazywa takie postępowanie? Pytanie retoryczne.
I tak to się kręci.
EOT
Ostatnio zmieniony 21 lip 2026, 14:14 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Od godziny rozważam zamknięcie forum do czasu powrotu bramina, ktoś jeszcze chce cos dodać i mnie do końca przekonać? jeszcze jakaś "szpileczka"? kamyczek lub kamień? wystarczy słowo - tyle mi brakuje do podjęcia decyzji.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
@Magnolia, co Ty straszyć nas chcesz?
Szantażujesz nas tym, o co Ty powinnaś dbać. Nieładnie.
Nowy
Jak EOT , to EOT Marku. Po męsku.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Marek Piotrowski przypomnij sobie dzisiejsze pw do mnie i kto kogo zaczął straszyć. Ja jedynie próbuję utrzymać porządek na forum wedle mojej oceny sytuacji.
mgr teologii,
Nowy
Magnolia pisze: 21 lip 2026, 13:48 Moderacja nie może być stale w pogotowiu i natychmiast reagować. najlepszym sposobem jest zgłoszenie posta, który łamie regulamin i powstrzymanie się od pisania kolejnych postów. To zwykle pomaga moderacji.
Od drobiazgów typu "co ma piernik do wiatraka" się zaczyna, a to chyba nie od razu powód do zgłoszenia i zawracania głowy.
Wystarczy nawet po czasie zobaczyć jak i od kogo się sprawa faktycznie zaczęła i podkreślić na czerwono.

Nie zawieszaj forum, wszystko się ułoży, pilnujmy się jakoś sami . Będę na takie toksyczne , niczym nie uzasadnione wisty i zaczepki reagował "uwaga fochy". Będzie łatwo znaleźć wyszukiwarką. I wzajemnie proszę, jeśli i ja będę zaczynał pierwszy takie wygłupy i dąsy.

Dodano po 1 minucie 17 sekundach:
Jak już powołujesz się Marku na priv, to może jeszcze zacytujesz?
Gdzie ja trafiłem?
Awatar użytkownika
Magnolia
Nowy pisze: 21 lip 2026, 14:49
Jak już powołujesz się Marku na priv, to może jeszcze zacytujesz?
Gdzie ja trafiłem?
chyba coś żle przeczytałeś, ja się powołałam na pw od Marka.
mgr teologii,
Nowy
fakt. Przepraszam. I ciebie i Marka. Mlody nie jestem, miewam różne literówki. Ale tutaj sporo się uczę.
Nowy
Przed chwilą chcialem pomóc moderacji i zasygnalizowałem "wszczynanie" naparzanki przez Marka.
Wszczynanie pozostalo, "co NIBY przemilczałem" , mój komentarz diabli wzięli. A od takich własnie wistów, które w piaskownicy dzieci trafnie nazywają żmijkowatym zaczyna się infekowanie forum paskudną czepliwoscią i trollowaniem. Jeżeli takie wstawki nie będą moderowane od samego początku i u źródła, nic się tutaj nie naprawi. Ciekawy początek dnia.
Pisanina typu "co NIBY przemilczalem" co niby ma zasugerować? Przecież kazdy widzi co jest grane : "jestem wspaniały, nigdy nic nie przemilczam tylko stawiam czoła, a kto twierdzi inaczej , myli się i jest czepliwą fujarą".
Prościej nie można. Apeluję o elementarny obiektywizm.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 8:53 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Kto "wszczyna naparzanki", właśnie zademonstrowałeś.
quod erat demonstrandum
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 8:54 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Nowy
Było wlączyć pomyślunek, zanim napisaleś to swoje żmijkowate "niby" :-)))))))))))
Trochę cię rozumiem. Mam taką nerwową teściową. Ale warto czytać, co się wypisuje. No i jest mozliwość korekty.
Ad personam i złośliwy komentarz. Ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 8:58 przez Magnolia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Obiektywnie mam dość moderowania, dlatego za zgodą @bramin zamykam wątki w których nie umiecie wszyscy dyskutować na spokojnie. Każdy ma coś za uszami - a ja mam dość.
mgr teologii,
Nowy
No wreszcie. KAŻDY. Wraca mi nadzieja . Warto dostać osta.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 9:00 przez Nowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jockey
@Nowy wszczynasz awantury. Moderatorka cię broni a ty jeszcze się rzucasz jak to źle.
Do tematów wrzucasz offtopy. Oskarżasz mnie i @Marek Piotrowski o wszystko co się da żeby tylko nie rozmawiać konstruktywnie. Manipulujesz tekstami. Zarzucasz Kościołowi czego nigdy nie głosił. Zarzucasz innym ataki na siebie gdzie wymagana jest od ciebie rzetelność w dyskusji i podawanie źródeł. Zarzucasz innym tak naprawdę to co sam robisz.

Dodano po 3 minutach 34 sekundach:
@Nowy nie pisz do mnie maili na pw próbując obrażać mnie i tych z którymi się znam. Z tobą korespondencja tylko publicznie.

Udzielam Ci ostrzeżenia za naruszenie zasad dyskusji poprzez kierowanie ocen personalnych pod adresem innego użytkownika.
Sformułowania takie jak: „wszczynasz awantury”, „rzucasz się”, „manipulujesz”, „oskarżasz o wszystko” czy „zarzucasz innym to, co sam robisz” są ocenami osoby, a nie merytorycznym odniesieniem się do jej argumentów.
Jeżeli uważasz, że rozmówca naruszył zasady lub błędnie przedstawił stanowisko Kościoła, wskaż konkretną wypowiedź i przedstaw rzeczowe argumenty lub źródła. Zarzuty bez wskazania przykładów nie spełniają standardów obowiązujących na forum.
Proszę ograniczyć się do komentowania treści wypowiedzi, a nie oceniania intencji czy charakteru innych użytkowników.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 9:21 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.