@Magnolia Cóż jak zwykle Kowal zawinił cygana powiesili. Nie spodziewałem się po tobie niczego innego. Właśnie potwierdziłaś że jesteś stronnicza. I prawdę napisałem że życzyłbym sobie żebyś nowego traktowała tak samo jak tych których nie lubisz.
I ostrzeżenie że napisałem uwagi w topiku odnośnie wyjaśnień. Mistrzostwo świata.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Pytania i wyjaśnianie kwestii moderacji postów
-
Jockey
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 9:28 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Ostrzeżenie zostało udzielone za konkretną treść Twojego wpisu, a nie za prezentowane poglądy ani za to, z kim prowadziłeś dyskusję.
Jeżeli uważasz, że inni użytkownicy naruszają regulamin, zgłaszaj ich wpisy moderatorom. Każde zgłoszenie jest rozpatrywane niezależnie. Nie jest natomiast uzasadnieniem dla własnego naruszenia regulaminu twierdzenie, że inni postępują podobnie.
Publiczne kwestionowanie bezstronności moderatora nie zmienia podstaw udzielonego ostrzeżenia.
Jeżeli uważasz, że inni użytkownicy naruszają regulamin, zgłaszaj ich wpisy moderatorom. Każde zgłoszenie jest rozpatrywane niezależnie. Nie jest natomiast uzasadnieniem dla własnego naruszenia regulaminu twierdzenie, że inni postępują podobnie.
Publiczne kwestionowanie bezstronności moderatora nie zmienia podstaw udzielonego ostrzeżenia.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Proponuję pewne zasady, które ułatwią rozmowę (podam z przykładami, żebym został lepiej zrozumiany):
To konstatancja faktów, i odniesienie do konkretnych działań innego uzytkownika (który zresztą nie stroni od podobnych ocen w stosunku do tych, z którymi się nie zgadza - tyle że on czyni to gołosłownie), a nie ad personam.
Niestety, osmielasz rozrabiających uczestników forum do destrukcyjnych działań takim wpisami.
Kilkukrotnie - podobnie jak powyżej - zaproponowałem pewne działania dla uspokojenia dyskusji (np. tu viewtopic.php?p=47229#p47229 ), ale nie otrzymałem wsparcia
- zanim się napisze, że Kosciół coś głosi/głosił, należy sprawdzić, czy tak jest naprawdę (casus rzekomego "niejednoznacznego stanowiska Kościoła wobec aborcji").
Jesli się nie jest pewnym - warto zapytać, jest parę osób, które chętnie pomogą - podobnie z Pismem Świętym - zanim się napisze, że rzekomo w Biblii są przykłady zaprzeczające (albo udowadniające), warto sprawdzić i powołać się na nie, podając cytaty lub chociaż sigle (casus: relikwie). Jesli jest problem ze znalezieniem, znów: warto zapytać osoby na forum lepiej znające Pismo Święte.
- jeśli powołujemy się na Pismo Święte, pokazanie jak fragment (najlepiej go zacytować) wspiera stawianą tezę, najlepiej wyróżniając tekst. Szczególnie ważne, gdy się twierdzi, że Pismo Święte mówi tak jak my (casus: I przykazanie a modlitwa do świętych)
- jeśli padną konkretne argumenty, teksty biblijne, statystyki, dokumenty, wypowiedzi autorytetów - odnieść sie do nich, a nie zbywać "uniwersalnym tekstem" (w rodzaju "dowód anegdotyczny" albo "to mnie nie przekonuje") casus antykoncepcja i aborcja oraz ponownie relikwie
- jesli podaje się jakiś fakt jako argument, podać, w jaki sposób wspiera według piszącego jego argumentację (casus: zdanie św. Tomasza na temat momentu animacji a stosunek Kościoł do aborcji).
- jesli chce się uzyskać odpowiedź, wyraźnie zadać pytanie (znów casus św. Tomasza)
- jeśli chce się zanegować autorytet (a tym bardziej naukę Kościoła czy naukę Pisma Świętego) trzeba wskazać na coś więcej, niż własna opinia (tym bardziej wyrażana w sposób "każdy mający odrobinę wrażliwości ci powie..." itp). casus: in vitro.
Oczywiście, że to nieprawda.[do Jockey]Udzielam Ci ostrzeżenia za naruszenie zasad dyskusji poprzez kierowanie ocen personalnych pod adresem innego użytkownika.
Sformułowania takie jak: „wszczynasz awantury”, „rzucasz się”, „manipulujesz”, „oskarżasz o wszystko” czy „zarzucasz innym to, co sam robisz” są ocenami osoby, a nie merytorycznym odniesieniem się do jej argumentów.
To konstatancja faktów, i odniesienie do konkretnych działań innego uzytkownika (który zresztą nie stroni od podobnych ocen w stosunku do tych, z którymi się nie zgadza - tyle że on czyni to gołosłownie), a nie ad personam.
Niestety, osmielasz rozrabiających uczestników forum do destrukcyjnych działań takim wpisami.
Kilkukrotnie - podobnie jak powyżej - zaproponowałem pewne działania dla uspokojenia dyskusji (np. tu viewtopic.php?p=47229#p47229 ), ale nie otrzymałem wsparcia
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 10:13 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 5 razy.
-
Jockey
@Marek Piotrowski ale to nie chodzi co ja napisałem. Ważne jest że napisałem o jej pupilku. Ewidentnie jest stronnicza. Teraz pewnie dostanę osta za krytykę działań moderatora. A moderator ma problem że ktoś pisze prawdę o działaniach innego w wątku przeznaczonym do wyjaśnień. Kuriozum. Nie zmieściło się że robię offtop bo wątek odpowiedni. Normalnie jak w tym dowcipie znowu bez czapki. .
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Trochę zaczynam rozumieć co jest grane. Pojawia się ktoś nowy, który ma inny niż my sposób myślenia i widzenia świata. Do tego chwilami mówi do rzeczy, więc nie jest całkiem od szurnięty. To może naruszać mój własny wygodny spokój i przeświadczenie, że cała racja jest po mojej stronie. Mogą powstać obawy, że mam może coś jeszcze do przemyślenia. Że może świat jest jednak nie zupełnie taki, jak mi się dotąd zdawało. To potrafi nieźle zdenerwować, znam ten stan z dawnych czasów. Stąd często obrona przez atak, poruszenie, nerwy. Ale w sumie to pozytywna sytuacja. Zawsze lepiej mieć okazję kolejny raz się przekonać, czy moja racja jest naprawdę "mojsza".
Ja za takie okazje uzyskane za sprawą adwersarzy w dyskusjach, lektur, filmów i programów popularno-naukowych zawsze w sumie jestem wdzięczny losowi. Co nie znaczy, żebym w pierwszej chwili się nie obruszał. To naturalna obrona , bardzo ludzka reakcja.
Proszę unikać przypisywania innym użytkownikom motywacji, emocji czy mechanizmów psychologicznych. Dyskutujemy z argumentami, a nie z domniemanymi powodami, dla których ktoś je przedstawia.
Ja za takie okazje uzyskane za sprawą adwersarzy w dyskusjach, lektur, filmów i programów popularno-naukowych zawsze w sumie jestem wdzięczny losowi. Co nie znaczy, żebym w pierwszej chwili się nie obruszał. To naturalna obrona , bardzo ludzka reakcja.
Proszę unikać przypisywania innym użytkownikom motywacji, emocji czy mechanizmów psychologicznych. Dyskutujemy z argumentami, a nie z domniemanymi powodami, dla których ktoś je przedstawia.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 9:53 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jockey
@Magnolia Musisz być konsekwentna. Należy się ostrzeżenie
-
Marek Piotrowski
Nie jest to dobre miejsce na wchodzenie w tego rodzaju analizy, ale ponieważ nie do końca się zgadzam, więc napiszę: nie sądzę, żeby pewnego rodzaju nierówna pobłazliwość @Magnolia dla tej osoby wynikała z tego, ze to Jej "pupilek".Jockey pisze: 23 lip 2026, 9:41 @Marek Piotrowski ale to nie chodzi co ja napisałem. Ważne jest że napisałem o jej pupilku.
Myślę, że nasza moderatorka ma nadzieję, że to, co tutaj nasz adwersarz wyrabia nie jest intencjonalne, lecz wynika z pewnego zagubienia i szukania pomocy.
Niestety, w mojej ocenie, ta nadzieja jest nieuzasadniona. Widzę tu działanie zamierzone, dość na zimno przeprowadzane,dzięki czemu osoby dobrej woli (jak @Magnolia) dają się na to nabierać. Wystarczy zresztą spojrzeć na powyższy wpis @Nowy - nie skomentuję, sami wyciągnijcie wnioski.
Myślę, że nie ma sensu dalej rozmawiać na ten temat - nikt tu chyba nie zmieni zdania.
Szerzej: sądząc po tym, co się w ciągu ostatniego miesiąca tu dzieje (wzniecanie sporów nie mających nic wspólnego z opisywanymi merytorycznymi tematami, festiwal klonów - tych z takim samym i z innym IP itd) mamy do czynienia z świadomym atakiem na forum.
Efektem ubocznym - niestety, zarówno tych działań jak i nietrafnych decyzji moderacji - jest wycofanie się zwykłych, merytorycznych uczestników z dyskusji.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 10:00 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Magnolia
Sam wpis nie jest tak jednoznacznie naruszający zasady regulaminu jak Twój.
Nie zawiera bezpośrednich wyzwisk ani personalnych epitetów.
Natomiast proszę, abyś powstrzymał się od udzielania moderatorom wskazówek, jak mają wykonywać swoją funkcję. Decyzje moderatorskie należą do moderatorów i są podejmowane na podstawie regulaminu oraz oceny konkretnej sytuacji.
mgr teologii,
-
Marek Piotrowski
Nie tak napisałem. Kolejny przykład manipulacji: przeinaczenia prawdziwej wypowiedzi. Jesli chciałaś przykładu, @Magnolia , to właśnie masz.
Wnioskuję o czasowe zamknięcie również tego wątku, bo jak widać, usiłowanie wywołania zamieszania na forum nie niknie.
Propozycja: stan wyjątkowy. Usuwanie WSZYSTKICH wpisów we WSZYSTKICH wątkach, nie związanych z merytorycznymi tematami.
Wnioskuję o czasowe zamknięcie również tego wątku, bo jak widać, usiłowanie wywołania zamieszania na forum nie niknie.
Propozycja: stan wyjątkowy. Usuwanie WSZYSTKICH wpisów we WSZYSTKICH wątkach, nie związanych z merytorycznymi tematami.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 10:10 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Magnolia
proszę o konkretny cytatNowy pisze: 23 lip 2026, 10:05 Nie przypisuj Marku zamiarów i motywacji innym uczestnikom. Niedawno wspomniałeś, że moje wypowiedzi nie są warte (twojej) uwagi i będziesz je ignorował.
Dodano po 1 minucie 13 sekundach:
proszę, abyś powstrzymał się od udzielania moderatorom wskazówek, jak mają wykonywać swoją funkcję. Decyzje moderatorskie należą do moderatorów i są podejmowane na podstawie regulaminu oraz oceny konkretnej sytuacji.Marek Piotrowski pisze: 23 lip 2026, 10:08 Wnioskuję o czasowe zamknięcie również tego wątku, bo jak widać, usiłowanie wywołania zamieszania na forum nie niknie.
mgr teologii,
Oto cytaty :Magnolia pisze: 23 lip 2026, 10:16proszę o konkretny cytatNowy pisze: 23 lip 2026, 10:05 Nie przypisuj Marku zamiarów i motywacji innym uczestnikom. Niedawno wspomniałeś, że moje wypowiedzi nie są warte (twojej) uwagi i będziesz je ignorował.
Dodano po 1 minucie 13 sekundach:proszę, abyś powstrzymał się od udzielania moderatorom wskazówek, jak mają wykonywać swoją funkcję. Decyzje moderatorskie należą do moderatorów i są podejmowane na podstawie regulaminu oraz oceny konkretnej sytuacji.Marek Piotrowski pisze: 23 lip 2026, 10:08 Wnioskuję o czasowe zamknięcie również tego wątku, bo jak widać, usiłowanie wywołania zamieszania na forum nie niknie.
"Widzę tu działanie zamierzone, dość na zimno przeprowadzane,dzięki czemu osoby dobrej woli (jak @Magnolia) dają się na to nabierać".
"mamy do czynienia z świadomym atakiem na forum."
-
Marek Piotrowski
Czyż nie do tego jest ten właśnie wątek?proszę, abyś powstrzymał się od udzielania moderatorom wskazówek, jak mają wykonywać swoją funkcję
Jak nazwać postawę, w której próba pomocy moderatorowi jest odrzucana w ten sposób?
To ma swoją nazwę...
No cóż, pozostaje iść na urlop wraz z braminem i czekać na Jego powrót. Jemu - podobnie jak mi - zalezy na tym forum.
Szkoda, że Twórczyni forum już nie zależy...
Ostatnio zmieniony 23 lip 2026, 10:31 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Magnolia
Ten wątek ma wyjaśniać moderację, ta dyskusję uważam za zakończoną. Każdy ma swoją perspektywę i ma do niej prawo.
Proszę nie przypisywać mi motywacji ani ocen dotyczących zaangażowania w forum.
To tylko Twoje domysły, a one mogą mylić.
Jestem już naprawdę zmęczona ta sytuacją, zdecydowałam że wszyscy trzej panowie dostajecie dobę blokady na ostudzenie emocji. Jesli to nie pomoże się uspokoić to podejmę kolejne decyzje.
Proszę nie przypisywać mi motywacji ani ocen dotyczących zaangażowania w forum.
To tylko Twoje domysły, a one mogą mylić.
Jestem już naprawdę zmęczona ta sytuacją, zdecydowałam że wszyscy trzej panowie dostajecie dobę blokady na ostudzenie emocji. Jesli to nie pomoże się uspokoić to podejmę kolejne decyzje.
mgr teologii,
Bardzo mi się nie podoba, że próbuje się wymuszać na moderacji określone działanie, zarzuca nieobiektywność itd. Robicie wszystko, żeby zbanować osoby, które są dla was niewygodne, bo ujawniają wasze (w mojej ocenie) błędy w rozumowaniu, nieuprzejme zachowanie, apodyktyczność, a czasem agresję i manipulację. Jak można wszystkich, z którymi się ktoś nie zgadza, nazywać rozrabiakami albo ciągle deprecjonować, wmawiać jakąś niemerytoryczność, czepiać się rzekomych błędów stylistycznych (ciągle robiąc ortografy xD) itd?
Uważam, że to jest zachowanie przemocowe, a już na pewno niechrześcijańskie.
Widziałem tu wcześniej ciągłe wręcz trochę budzące moje rozbawienie tzw. "kablowanie" do innego moderatora za wskazanie wam czegoś "w punkt", a sami, jak dostajecie w pełni zasłużone ostrzeżenia, to wyzywacie, zarzucacie stronniczość, demonstrowanie władzy itd. Przecież to wy się tak zachowujecie, a nie @Magnolia.
Przecież to forum to jest prywatna przestrzeń opłacana i utrzymywana przez moderatorkę, jak wy się zachowujecie?
Nie wstyd wam?
Dziewczyna już ma dość, robi to wszystko charytatywnie, a wy ją oskarżacie, bo "nie tańczy tak jak jej zagracie". Takim wymuszaniem i zastraszaniem nic nie osiągniecie, a tylko pokazujecie prawdziwą twarz.
P.S. i proszę przestać mi wmawiać, że jestem "nowym", bo to zaczyna wyglądać na obsesję. To nie ja, ja nie we wszystkim się zgadzam z "nowym", choć ma on sporo istotnych refleksji.
Takim zarzucaniem, że to niby ja, rzekomi specjaliści od identyfikacji klonów i rozpoznawania stylów się kompromitują.
Dlaczego każdy, kto wam nie przyklaskuje, jest niby od razu klonem? Jak pierwszy raz to przeczytałem to się za głowę złapałem.
I proszę mi tu nie zarzucać że piszę ad personam albo "offtop", to jest wątek o moderacji postów i w odpowiedzi na wasze personalne zarzuty do @Magnolia , do @Nowy , do mnie i właściwie do wszystkich, którzy mają dość waszej kliki, zwracam uwagę na karygodną postawę względem innych użytkowników i moderacji. Jesteście tu gośćmi.
Dlatego w pełni zgadzam się z magnolią, że się za bardzo zapędziliście i przypisujecie innym postawy, których nie przejawiają.
Uważam, że to jest zachowanie przemocowe, a już na pewno niechrześcijańskie.
Widziałem tu wcześniej ciągłe wręcz trochę budzące moje rozbawienie tzw. "kablowanie" do innego moderatora za wskazanie wam czegoś "w punkt", a sami, jak dostajecie w pełni zasłużone ostrzeżenia, to wyzywacie, zarzucacie stronniczość, demonstrowanie władzy itd. Przecież to wy się tak zachowujecie, a nie @Magnolia.
Przecież to forum to jest prywatna przestrzeń opłacana i utrzymywana przez moderatorkę, jak wy się zachowujecie?
Nie wstyd wam?
Dziewczyna już ma dość, robi to wszystko charytatywnie, a wy ją oskarżacie, bo "nie tańczy tak jak jej zagracie". Takim wymuszaniem i zastraszaniem nic nie osiągniecie, a tylko pokazujecie prawdziwą twarz.
P.S. i proszę przestać mi wmawiać, że jestem "nowym", bo to zaczyna wyglądać na obsesję. To nie ja, ja nie we wszystkim się zgadzam z "nowym", choć ma on sporo istotnych refleksji.
Takim zarzucaniem, że to niby ja, rzekomi specjaliści od identyfikacji klonów i rozpoznawania stylów się kompromitują.
Dlaczego każdy, kto wam nie przyklaskuje, jest niby od razu klonem? Jak pierwszy raz to przeczytałem to się za głowę złapałem.
I proszę mi tu nie zarzucać że piszę ad personam albo "offtop", to jest wątek o moderacji postów i w odpowiedzi na wasze personalne zarzuty do @Magnolia , do @Nowy , do mnie i właściwie do wszystkich, którzy mają dość waszej kliki, zwracam uwagę na karygodną postawę względem innych użytkowników i moderacji. Jesteście tu gośćmi.
Dlatego w pełni zgadzam się z magnolią, że się za bardzo zapędziliście i przypisujecie innym postawy, których nie przejawiają.
-
Magnolia
Sprostuję jedną rzecz. Jestem jedną z założycieli forum, ale z końcem czerwca oddaliśmy forum kapłanowi, braminowi. Jestem tu w ramach zastepstwa, bo bramin jest na urlopie.
mgr teologii,
Chyba o to chodziło:
viewtopic.php?p=47052#p47052
Dodano po 4 minutach 36 sekundach:Daruj sobie podobne gierki, bo po prostu przestanę z Tobą rozmawiać. CHętnie pomagam w różnych problemach, ale nie cierpię nieuczciwości w dyskusji, tego typu chwytów jak powyżej i marnowania mojego czasu.
Zatem, jeśli masz argumenty, to je podaj. Jeśli nie, to po prostu nie pisz.
Okej, czaję. To już tym bardziej, jak dobrowolnie po prostu zastępujesz bramina żeby mógł pojechać na urlop, a obrywasz od Marka i jockeja, to po prostu jestem oburzony. Jeszcze na to poświęcasz swój czas, a przecież chyba masz normalną rodzinę, obowiązki domowe i normalnie pracujesz (nie wiem, jak inni). Ja bym dawno to rzucił w... w kąt. Nie mam tyle cierpliwości.Magnolia pisze: 23 lip 2026, 11:11 Sprostuję jedną rzecz. Jestem jedną z założycieli forum, ale z końcem czerwca oddaliśmy forum kapłanowi, braminowi. Jestem tu w ramach zastepstwa, bo bramin jest na urlopie.
Tyle chciałem powiedzieć, niech już dyskusja ucichnie.
-
Magnolia
Zarzut o manipulację został odrzucony, bo cytaty twoich postów wskazują że użytkownik miał lepszą pamięć.Marek Piotrowski pisze: 23 lip 2026, 10:08 Nie tak napisałem. Kolejny przykład manipulacji: przeinaczenia prawdziwej wypowiedzi. Jesli chciałaś przykładu, @Magnolia , to właśnie masz.
Zamykam tematNowy pisze: 23 lip 2026, 10:05 Nie przypisuj Marku zamiarów i motywacji innym uczestnikom. Niedawno wspomniałeś, że moje wypowiedzi nie są warte (twojej) uwagi i będziesz je ignorował.
mgr teologii,
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
A co niby bylo wykrzywionego w tej rolce?Aloes pisze: wczoraj, 7:29 Bog dał nam rozum i różne talenty, abyśmy mogli kroczyć przez życie. Nie można oczekiwać od Niego, że w sposób magiczny usunie wszelkie przeciwności.
Rozstania to naturalna rzecz. Pracuj nad sobą i staraj się być najlepszą wersją siebie.
Bóg to nie czarodziej
(Ciach) usunęłam rolkę bo przedstawiała fałszywy obraz Boga. Magnolia
-
Magnolia
@Aloes W rolce padały słowa, dwukrotnie, że Bóg kogoś faworyzuje. Jako teolog nie mogę się na to zgodzić i nie chcę aby komuś w kryzysie wiary przedstawiać fałszywy obraz Boga.
Bóg kocha każdego wyjątkową miłością i w tym jest niezmienny. Nie zasługujemy niczym na tą miłość. Ani nic co zrobimy nie wpływa na tą miłość.
Bóg kocha każdego wyjątkową miłością i w tym jest niezmienny. Nie zasługujemy niczym na tą miłość. Ani nic co zrobimy nie wpływa na tą miłość.
mgr teologii,