Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

A.I. Sztuczna inteligencja

Polecajmy sobie dobre filmy, takie fabularne, dokumentalne, albo religijne.
Awatar użytkownika
Dominik
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Reżyser Steven Spielberg.
Film o chłopcu robocie, który chce kochać i chce być kochanym.

helper
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

ja uważam, że sztuczna inteligencja może być po prostu kolejnym narzędziem, które można dobrze wykorzystać. Tak jak kiedyś Kościół korzystał z druku, radia czy internetu. Może pomóc komuś znaleźć odpowiedź na pytanie, przygotować katechezę albo lepiej zrozumieć Pismo Święte.
Velaya
Podziękował/a: 12
Podziękowano: 9

Trochę się tego obawiam. Mam wrażenie, że dzisiaj ludzie coraz częściej zastępują prawdziwe relacje rozmowami z ekranem. A przecież wiara to nie tylko wiedza, ale też spotkanie, wspólnota i doświadczenie Boga.
helper

Velaya pisze: 24 lip 2026, 1:03 Trochę się tego obawiam. Mam wrażenie, że dzisiaj ludzie coraz częściej zastępują prawdziwe relacje rozmowami z ekranem. A przecież wiara to nie tylko wiedza, ale też spotkanie, wspólnota i doświadczenie Boga.
i chyba tu jest granica. AI nie może być przyjacielem, spowiednikiem czy przewodnikiem duchowym. Ale może być pomocą – tak jak książka albo wykład. Problemem nie jest samo narzędzie, tylko to, jak człowiek z niego korzysta.
helper

Wie ktoś gdzie można kupić po polsku albo po angielsku jakieś ładne wydanie encykliki Papieża o AI?