Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Świeci o Eucharystii

Nasi patroni, życiorysy świętych i błogosławionych, świętych obcowanie
AndrzejLukasz1910
Wyznanie: katolicyzm
Podziękowano: 5
Nie jesteś godzien przyjmować Eucharystii, ale jest ci niezbędna!"
(św. Jan Maria Vianney)

"Jedna dobrze przeżyta Komunia Święta zdolna jest zmienić nas w świętych i doskonałych".
(św. Franciszek Salezy)

"Tego, kto przyjmuje Zbawiciela w Komunii Świętej, coraz bardziej będzie pociągało na co dzień życie Boże; będzie wzrastał w Mistycznym Ciele Chrystusa, a jego serce ukształtuje się na wzór serca Bożego". 
(św. Edyta Stein)

"Każdy potrzebuje Komunii Świętej: dobrzy, aby pozostali dobrymi, i źli, aby stali się dobrymi". 
(św. Jan Bosko)

"Komunia nie jest dla świętych, a dla tych, którzy chcą stać się święci. Leki podaje się chorym, jak słabym daje się jeść".
(św. Jan Bosko)

"Rzeczywista obecność Ciała i Krwi Chrystusa w Eucharystii nie da się rozpoznać zmysłami ani rozumem, a tylko wiarą."
(św. Tomasz z Akwinu)

" Eucharystia jest nam dana po to, abyśmy się stali jednym ciałem i jedną krwią z Chrystusem".
(św. Cyryl Jerozolimski)

"Gdyby ludzie znali wartość Eucharystii, służby porządkowe musiałyby kierować ruchem u wejścia do kościołów".
(Święta Teresa z Lisieux)

"Częsta Komunia jest wielką kolumną, na której wspiera się biegun świata. Pobożność maryjna jest drugą kolumną, na której wspiera się drugi biegun".
(św. Jan Bosko)

"Nie mówcie mi, że jesteście grzesznikami, że jesteście nędzni i że dlatego nie przystępujecie do Komunii Świętej… To tak jakbyście mówili, że jesteście zbyt chorzy i dlatego nie chcecie ani lekarzy, ani lekarstw".
(św. Jan Maria Vianney)

"Komunia Święta duchowa czasem takie same łaski daje jak sakramentalna".
(św. Maksymilian Maria Kolbe)

"Eucharystia jest naszym chlebem codziennym. Zaletą tego Bożego pokarmu jest siła jedności. Jednoczy nas z Ciałem Zbawiciela i czyni nas Jego członkami, abyśmy mogli stać się tym, co przyjmujemy".
(św. Augustyn)

"To, co uobecniamy w sakramencie jest Ciałem zrodzonym z Dziewicy Maryi. Ciało Chrystusa w sakramencie jest rzeczywiście tym samym Ciałem, które zostało ukrzyżowane i pogrzebane. Sakrament ten jest więc sakramentem Jego Ciała".
(św. Ambroży)

"Przyjmujcie zawsze jak najczęściej Ciało Chrystusa i Jego Krew, a przezwyciężycie wszelkie trudności w drodze; dojdziecie w końcu na górę Boga, do owego niebieskiego Jeruzalem, gdzie będziecie oglądać twarzą w twarz Tego, którego teraz domyślacie się pod postacią chleba i wina".
(św. Karol Boromeusz)

"W Eucharystii jest Chrystus, bo ten sakrament jest Ciałem Chrystusa. Nie jest to pokarm dla ciała, ale dla duszy. Ciało Boga jest ciałem duchowym. Ciało Chrystusa jest Ciałem Ducha Bożego, ponieważ Chrystus jest Duchem".
(św. Ambroży)

"Lękać się trzeba i modlić, abyśmy na skutek powstrzymywania się od Eucharystii nie odłączyli się od Ciała Chrystusa i nie oddalili się od zbawienia. Przed czym ostrzega sam Chrystus".
(św. Cyprian)

"Niezwykły to stół, przy którym sam gospodarz staje się pokarmem. Nikt siebie nie daje za pokarm; czyni tak jedynie Chrystus Pan. Zrozumieli męczennicy, co spożywali i pili, skoro odpłacili tym samym". 
(św. Augustyn)

"Podobnie jak chleb ziemski dzięki wezwaniu Boga nie jest już zwykłym chlebem, ale Eucharystią, a składa się z dwóch elementów, ziemskiego i niebieskiego, tak też i my przyjmując Eucharystię, wyzbywamy się zniszczalności, a otrzymujemy nadzieję zmartwychwstania".
(św. Ireneusz)

"Ponad Eucharystię żaden inny sakrament nie jest bardziej zbawienny; on usuwa grzechy, pomnaża cnoty, duszę nasyca obfitością duchowych darów".
(św. Tomasz z Akwinu)

"Ktoś powie, że nie przyjmuje Komunii Świętej ponieważ jestem oziębły w miłości. A dlaczego chcesz oddalić się od ognia, skoro jesteś oziębły. Im bardziej ktoś jest chory, tym bardziej potrzebuje lekarza". 
(św. Alfons Ligurii)

"Pan Bóg w Eucharystii składa nam pocałunki miłości. Zatem przyjmujmy z wielką wiarą i miłością Komunię Świętą".
(św. Ojciec Pio)

"Gdybyśmy znali wartość Ofiary Mszy świętej, z jak wielkim zapałem byśmy jej słuchali."
(św. Jan Maria Vianney)

"Pan przyznaje nam wszystko to, o co we Mszy Świętej Go poprosimy, a nawet więcej, bo daje nam to, o co nawet nie myślimy prosić, a co nam jest potrzebne."
(św. Girolamo)

"Modlitwa połączona z Ofiarą Mszy Świętej ma cudowną moc, napełnia duszę niebiańskim pocieszeniem". 
(św. Franciszek Salzey)

"Wszystkie kroki człowieka, który idzie, aby wysłuchać Mszy Świętej, są ponumerowane przez Anioła i każdemu będzie przyznana najwyższa nagroda w tym i wiecznym życiu". 
(św. Augustyn)

"Używajcie dwóch duchowych skrzydeł, to jest, pobożności maryjnej i pobożności eucharystycznej. Na tych dwóch skrzydłach szybko podniesiecie się do nieba".
(św. Jan Bosko)
Velaya
Podziękował/a: 12
Podziękowano: 9

Polecam refleksje bł. Carlo Acutisa
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Velaya pisze: 24 lip 2026, 0:48 Polecam refleksje bł. Carlo Acutisa
Zacytujesz? Może polecisz książkę?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
helper
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

Ciekawa sprawa. Przyłączę się - wstawiam link do bloga inspirowanego oryginalnym blogiem Carlo Acutisa
https://cuda-eucharystyczne.pl/index.html