Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Pytania i wyjaśnianie kwestii moderacji postów

Regulamin, ekipa forum religijnego.
Wszystko, co musisz wiedzieć na początku o pisaniu postów, cytowaniu, pisowni religijnej
Awatar użytkownika
Aloes
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 197
Podziękowano: 621

Magnolia pisze: dzisiaj, 10:53 @Aloes W rolce padały słowa, dwukrotnie, że Bóg kogoś faworyzuje. Jako teolog nie mogę się na to zgodzić i nie chcę aby komuś w kryzysie wiary przedstawiać fałszywy obraz Boga.
Bóg kocha każdego wyjątkową miłością i w tym jest niezmienny. Nie zasługujemy niczym na tą miłość. Ani nic co zrobimy nie wpływa na tą miłość.
Rolka nie dotyczyla tego ze Bog przestaje kogoś kochac a te goze bez naszego dzialania Bog nie jest czarodziejem aby nam klody spod nog usuwac w zyciu.
helper
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

W mojej ocenie - wszystko.

Dodano po 22 minutach 19 sekundach:
@Marek Piotrowski, pozwoliłem sobie zgłosić Twój post moderacji.

Napisałem tak:

No dobrze, a więc zgłaszam:

1. Nieuzasadnione używanie wielkich, powiększonych i pomniejszonych liter nie jako tytuł, tylko w tekście.

Uzasadnienie:
@Magnolia napisała, udzielając mi upomnienia w innym wątku:
Proszę nie stosować powiększonej czcionki na dużej części tekstu, bo się bardzo źle czyta. co najwyżej może to być tytuł w poście. Magnolia
oraz
dostałeś upomnienie, że źle czyta się post z duża ilością powiększonej czcionki. więc już wiesz, że to nie jest mile widziane. Proszę pisać zwykłą czcionką, ewentualnie coś podkreślić w tekście, co chcesz wyróżnić.
viewtopic.php?t=58&start=40

Tymczasem Marek frazy:
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 16:28 Na przykład (specjalnie podaję przykłady daleko się od siebie różniące, proszę nie zarzucać, że je zrównuję, bo to nieprawda – wszystkie te tezy odpowiadają jednak temu "arbitralnemu" rozumieniu sumienia) czy prawdą jest, ze:
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 16:28
Katechizm pisze:1792 Nieznajomość Chrystusa i Jego Ewangelii, złe przykłady dawane przez innych ludzi, zniewolenie przez uczucia, domaganie się źle pojętej autonomii sumienia, odrzucenie autorytetu Kościoła i Jego nauczania, brak nawrócenia i miłości mogą stać się
początkiem wypaczeń w postawie moralnej.
oraz
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 16:28 Najlepszym podsumowaniem jest chyba kanon 1800 Katechizmu:
Katechizm pisze:1800 Człowiek powinien być zawsze posłuszny pewnemu sądowi swego sumienia.
napisał z naruszeniem zasad ustanowionych przez Magnolię.

Co więcej, ja byłem nowy na forum i po prostu o tym nie wiedziałem, że tak nie można, a Marek jest tu od wielu lat i uczestniczył w dyskusji, w której dostałem upomnienie za stosowanie wielkich liter w kontekście innym, niż tytuł.
I sam mi zwrócił na to uwagę, próbując mnie deprecjonować.

2. Przenoszenie sporów z innego forum.

Uzasadnienie:
Tekst Marka jest po prostu lekko zmodyfikowaną kopią tekstu, który zamieścił na innym forum w odpowiedzi na podobne zagadnienie.
@bramin jakiś czas temu udzielił za dosłownie coś takiego formalnego ostrzeżenia (nie upomnienia - ostrzeżenia. Ostrzeżenie zostało udzielone za dosłownie takie samo zachowanie - napisanie na forum tego samego, co zostało napisane na innym forum. Ostrzeżenie otrzymał użytkownik jwz, zaś dyskusja, w której miało to miejsce, została przez moderatora usunięta.
Moderacja ma jednak dostęp do usuniętych wątków i może to zweryfikować.
Link do posta z innego forum:
https://zchrystusem.pl/viewtopic.php?t= ... 75#p480378
Wstawiam go nie celem przeniesienia sporu, lecz udowodnienia.

Czekam więc na reakcję i mam nadzieję na równe traktowanie.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 17:56 przez helper, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Moderacja podjęła działania i udzieliła upomnienia. Ja nie odpowiadam za decyzje innego moderatora, moderuję wg własnego rozeznania. Przykro mi jeśli rozczarowuję.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
helper

Magnolia pisze: dzisiaj, 18:26 moderuję wg własnego rozeznania
I bardzo dobrze, to Twoje forum. A decyzję pozostaje mi uszanować, przynajmniej jest jakaś reakcja.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
I dalszy ciąg wzniecania wojenek:
- w przeciwieństwie do Ciebie, @helper wyróżniłem pojedyncze stwierdzenia (zresztą dość oszczędnie) wielką literą, a nie pisałem całych partii tekstu
- nie przenosiłem żadnych sporów z innego forum, choć wykorzystałem swoją własną wypowiedź tam: dodam, że w odpowiedzi natekst praktycznie z tamtego forum przeniesiony.
helper

Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 19:19 wyróżniłem pojedyncze stwierdzenia (zresztą dość oszczędnie) wielką literą, a nie pisałem całych partii tekstu
Oj oj, nie takie pojedyncze. Calusieńkie partie u Ciebie były.
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 19:19 - nie przenosiłem żadnych sporów z innego forum, choć wykorzystałem swoją własną wypowiedź tam
Super, dokładnie za to samo inny użytkownik dostał ostrzeżenie. Tak, to było przenoszenie sporów z innego forum.

Odzywam się bo znowu zostałem wywołany i zaatakowany, ale ja nie jestem od tłumaczenia słusznych decyzji moderacji, z którymi się po prostu nie zgadzasz, bo są dla Ciebie niekorzystne.
Nie zgadzam się, że @Magnolia rzekomo wznieca wojenki.
"EOT".
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 19:27 przez helper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
helper pisze: dzisiaj, 19:26
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 19:19 wyróżniłem pojedyncze stwierdzenia (zresztą dość oszczędnie) wielką literą, a nie pisałem całych partii tekstu
Oj oj, nie takie pojedyncze. Calusieńkie partie u Ciebie były.
Kto chce, niech sprawdzi:

Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 19:19 - nie przenosiłem żadnych sporów z innego forum, choć wykorzystałem swoją własną wypowiedź tam
Super, dokładnie za to samo inny użytkownik dostał ostrzeżenie. Tak, to było przenoszenie sporów z innego forum.
Nic podobnego.
Odzywam się bo znowu zostałem wywołany i zaatakowany,
To kłamstwo.
Nie zgadzam się, że @Magnolia rzekomo wznieca wojenki.
Chodziło, oczywiście, o Ciebie, a nie o Magnolię.
Ta próba przekręcenia też coś mówi.
EOT

Dodano po 35 minutach 21 sekundach:
Po drugie i bez zgłoszenia wiedziałam, że to jest wklejony post z innego forum, bo nie jest kontynuacją dyskusji powyżej.
Mowa w tym wątku jest o tym czego naucza papież w sprawie doktryny i indokrynacji a Ty Marku kleiłeś wielki wykład o sumieniu. Nie rozumiem. Upominam. Magnolia

Po pierwsze: w pewnej części mój post był z innego forum, ale nie był przenoszeniem żadnej dyskusji. I oczywiście, zarzut jest bezpodstawny - ten sam tekst, póki jest mój. Podobnie cytuję często własne teksty z moich książek czy innych publikacji na różne tematy i nie widze powodu, by je przeformatowywać.

Po drugie, oczywiście, że jest na temat -czego jasnym dowodem jest to, że pochodzi właśnie z tego tematu z tamtego forum, które tu osoba przedstawiająca się jako @Rafał postanowiła powielić.

Po trzecie, oczywiście, ze odnosi się do sumienia - wystarczy przeczytać komentarz zarówno wklejającego @Rafała, jak i pozostałych osób związanych z tą argumentacją. To jest kluczowe zagadnienie w tej reinterpretacji słow papieża.

Dziwi mnie, że nie widzisz ewidentnych prowokacji, dążenia do awantur i toczenia wojenki a atakujesz mnie, który w niczym nie obraziłem tu nikogo w tej, ani w żadnej innej prowadzonej dziś dyskusji.

Zrobiłem tylko jeden błąd - zrozumiałem, że od dziś znów tu będzie moderował @bramin , który dużo lepiej orientuje się jak widać, co dzieje się na forum i jest obiektywny. A także umie rozpoznawac klony - nawet jeśli te, które, dzięki wiadomej opcji, mają inne IP.
Mam wrażenie, że nie masz pojęcia, kogo masz na forum.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 21:22 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
helper

Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 21:20
Odzywam się bo znowu zostałem wywołany i zaatakowany,
To kłamstwo.
Mocny zarzut. A jakaś podstawa jest?
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 21:20 Dziwi mnie, że nie widzisz ewidentnych prowokacji, dążenia do awantur i toczenia wojenki a atakujesz mnie,
Chyba trochę przeginasz powoli - i w stosunku do mnie i do @Magnolia
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 21:20 Zrobiłem tylko jeden błąd - zrozumiałem, że od dziś znów tu będzie moderował @bramin , który dużo lepiej orientuje się jak widać, co dzieje się na forum i jest obiektywny.
Sugeruję, byś takie oceny zostawił jednak dla siebie. Pamiętaj, kto jest właścicielką tego forum i płaci, żebyś mógł tu zamieszczać swoje "tezy", łącznie z tymi obraźliwymi wobec niej.
Wygląda to, jakbyś próbował skłócić moderatorów, podważyć kompetencje Magnolii i zdeprecjonować ją tylko dlatego, że nie wykonuje Twoich poleceń. A zarówno ona, jak i bramin, robią dobrą robotę, choć z braminem nie miałem jeszcze przyjemności osobiście rozmawiać.
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 21:20 Mam wrażenie, że nie masz pojęcia, kogo masz na forum.
Nie wiem o które moje rzekome alterego Ci tym razem chodzi, ale chyba rozważę zgłoszenie tego za ad personam. I całego postu.
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 21:20 a atakujesz mnie, który w niczym nie obraziłem tu nikogo w tej, ani w żadnej innej prowadzonej dziś dyskusji.
Czyżby? Pozwól, że ocenią inni i moderacja.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 21:42 przez helper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Baw się sam, helper, w rozkręcanie. Podtrzymuję wszystko, co napisałem powyżej. Co do alter ego - uderz w stół...
helper

Przecież to o mnie. Cały czas mi zarzucasz, że jestem @Nowy i że jestem jego klonem
A jemu że jest moim klonem i tak w kółko.
Wszyscy, co się nie zgadzają z Twoimi błędnymi tezami i Twoją postawą są od razu klonami
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 21:45 przez helper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
helper pisze: dzisiaj, 21:44 Przecież to o mnie. Cały czas mi zarzucasz, że jestem @Nowy i że jestem jego klonem
Nie. Nie jego. Pomyliłeś mnie z Jockeyem.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Zamykam temat do powrotu @bramin zgłoszony post wisi do moderacji o co proszę obecnego właściciela forum. Jak wspomniałam wyżej (oraz pod koniec czerwca) ja już przekazałam forum Braminowi i on teraz tu rządzi, ja byłam jedynie na zastępstwo w czasie jego urlopu.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)