Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Czy apokatastaza jest herezją - w świetle nauczania katolickiego

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
helper
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

Ok. Nic merytorycznego nie wykazałeś. Cytaty nie na temat tylko ładnie wyglądają na pierwszy rzut oka. Metodę przegadania to notorycznie stosujesz Ty, ale w tym Twoim gadaniu baaardzo łatwo znaleźć błędy albo "celowo popełnione błędy", co Ci wcześniej wykazałem np. w pierwszym poście, jak się włączyłem do dyskusji.
I będę je znajdywał dalej, bo głosisz szkodliwe tezy pod pozorem, że jest to rzekome nauczanie Kościoła.
Awatar użytkownika
Jockey
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
helper pisze: dzisiaj, 21:54 Naprawdę nie rozumiesz?
Świat jest mały ;)

Dodano po 57 sekundach:
Marek Piotrowski pisze: dzisiaj, 21:52 tak, w świetle nauczania katolickiego apokastaza jest herezją
W świetle nauczania Marka Piotrowskiego.
Tylko dlatego, że w temacie wykazano, że Kościół katolicki na temat apokatastazy naucza dokładnie to co pisze @Marek Piotrowski
W kwestii rozmowy dalszej z helperem to powiem tylko tyle
Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 23:06 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
helper
Podziękował/a: 11
Podziękowano: 16

Jockey pisze: 48 min temu Kościół katolicki na temat apokatastazy naucza dokładnie to co pisze @Marek Piotrowski
Hah

Taki Wasz obraz:

Obrazek

:-bd
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 23:36 przez helper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jockey
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Przypomnę co napisałem w pierwszym wpisie otwierającym temat:
Kościół katolicki naucza że ta koncepcja jest herezją.
Synod w Konstantynopolu (543 r.): potępia pisma Orygenesa i jego teorii apokatastazy.
Wydano podczas niego 15 anathem potępiających pogląd, że męki szatana i bezbożników miały kiedykolwiek się skończyć.

Sobór Konstantynopolitański II (553 r.): Zatwierdził postanowienia synodu 543 r. i ostatecznie potępiateorię apokatastazy i uznaje ją jako sprzeczną z wiarą chrześcijańską.

Sobór Laterański IV (1215 r.): W orzeczeniu o zmartwychwstaniu ciał i sądzie ostatecznym mówi, że ludzie odbiorą zapłatę lub karę zależną od swoich uczynków, co odrzuca możliwość zmiany losu potępionych po śmierci.

Oprócz tego Katechizm Kościoła Katolickiego (1992 r.): podaje naukę o piekle (KKK 1035) i odrzuca ideę "ostatecznego zbawienia wszystkich". Kościół zawsze nauczał o wiecznym trwaniu kary piekła.
https://www.apologetyka.info/kosciol-ka ... a,1652.htm
https://opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/cz ... e_vignette
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.