Bingo
Dodano po 22 sekundach:
Już pisałem wcześniej o usunięcie mojego konta
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Pytania i wyjaśnianie kwestii moderacji postów
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 338
Drodzy użytkownicy, nie było mnie na forum dwa tygodnie.
Moderatorka @Magnolia zastępowała mnie moderując forum, według swojego sumienia i na podstawie regulaminu, za co jestem jej wdzięczny.
Tylko w Indiach są święte krowy, na forum ich nie ma, dotyczy to moderacji jak i użytkowników, obojętnie czy są oni tutaj krótko czy długo, czy mają jakieś osobiste problemy cze tez nie.
Dyskutujmy zachowując elementarne zasady kultury, jeśli trzeba krytykujmy ale nie atakujmy.
Nie prowokujmy ani tez nie dajmy się sprowokować.
Jeśli dyskutujemy posługujmy się rzeczowymi argumentami, szanujmy swój czas i czas swoich rozmówców.
I na koniec ku pamięci i przestrodze:
1. tylko w hyde parku mamy większą swobodę wypowiedzi ale nie zwalnia nas to z zasad kultury,
2. w innych działach nie będzie tolerowane ani akceptowane głoszenie niekatolickich treści, dyskusja tak, ale nie "misjonowanie"
3. w dziale "pytania do księdza" odpowiada tylko ksiądz, ewentualnie moderator jeśli księdza nie ma, jak ktoś chce zabrać glos, proszę w odpowiednim dziale otworzyć nowy temat, tytuł może być identyczny z tytułem w dziale "pytania do księdza"
4. proszę nie pisać długich tekstów, ściana tekstu zniechęca ludzi do czytania i do dyskusji, zalewanie tekstem czyli flooding jest zabronione, tak samo cytowanie całej długiej wypowiedzi zaśmieca forum i niepotrzebnie obciąża serwer
To tyle z mojej strony.
Moderatorka @Magnolia zastępowała mnie moderując forum, według swojego sumienia i na podstawie regulaminu, za co jestem jej wdzięczny.
Tylko w Indiach są święte krowy, na forum ich nie ma, dotyczy to moderacji jak i użytkowników, obojętnie czy są oni tutaj krótko czy długo, czy mają jakieś osobiste problemy cze tez nie.
Dyskutujmy zachowując elementarne zasady kultury, jeśli trzeba krytykujmy ale nie atakujmy.
Nie prowokujmy ani tez nie dajmy się sprowokować.
Jeśli dyskutujemy posługujmy się rzeczowymi argumentami, szanujmy swój czas i czas swoich rozmówców.
I na koniec ku pamięci i przestrodze:
1. tylko w hyde parku mamy większą swobodę wypowiedzi ale nie zwalnia nas to z zasad kultury,
2. w innych działach nie będzie tolerowane ani akceptowane głoszenie niekatolickich treści, dyskusja tak, ale nie "misjonowanie"
3. w dziale "pytania do księdza" odpowiada tylko ksiądz, ewentualnie moderator jeśli księdza nie ma, jak ktoś chce zabrać glos, proszę w odpowiednim dziale otworzyć nowy temat, tytuł może być identyczny z tytułem w dziale "pytania do księdza"
4. proszę nie pisać długich tekstów, ściana tekstu zniechęca ludzi do czytania i do dyskusji, zalewanie tekstem czyli flooding jest zabronione, tak samo cytowanie całej długiej wypowiedzi zaśmieca forum i niepotrzebnie obciąża serwer
To tyle z mojej strony.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
Te słowa napawają mnie pewnym optymizmem. Będę trzymał za słowo. W związku z powyższym mam pytanie:bramin pisze: wczoraj, 14:36 Tylko w Indiach są święte krowy, na forum ich nie ma, dotyczy to moderacji jak i użytkowników, obojętnie czy są oni tutaj krótko czy długo, czy mają jakieś osobiste problemy cze tez nie.
jaka będzie reakcja na to?:
Marek Piotrowski pisze: 27 lip 2026, 21:20
Dziwi mnie, że nie widzisz ewidentnych prowokacji, dążenia do awantur i toczenia wojenki a atakujesz mnie, który w niczym nie obraziłem tu nikogo w tej, ani w żadnej innej prowadzonej dziś dyskusji.
Zrobiłem tylko jeden błąd - zrozumiałem, że od dziś znów tu będzie moderował @bramin , który dużo lepiej orientuje się jak widać, co dzieje się na forum i jest obiektywny. A także umie rozpoznawac klony - nawet jeśli te, które, dzięki wiadomej opcji, mają inne IP.
Mam wrażenie, że nie masz pojęcia, kogo masz na forum.
Ten zgłoszony post, o którym mowa, to właśnie ten o przypisywaniu ataku i o próbie skłócenia moderacji poprzez porównywanie, zarzucanie nieobiektywności oraz ad personam.Magnolia pisze: 27 lip 2026, 22:18 Zamykam temat do powrotu @bramin zgłoszony post wisi do moderacji o co proszę obecnego właściciela forum. Jak wspomniałam wyżej (oraz pod koniec czerwca) ja już przekazałam forum Braminowi i on teraz tu rządzi, ja byłam jedynie na zastępstwo w czasie jego urlopu.
Czekałem, aż wrócisz, i zastanawia mnie, jakie jest rozstrzygnięcie.
P.S. też dziękuję @Magnolia za dobre dyskusje i odważne, obiektywne moderowanie. Dostałem po tyłku i ja i koledzy, mimo że to ja jestem tu od niedawna a oni mają "wypracowaną pozycję". Jednak ja wiedziałem, w którym momencie się uspokoić i chyba dlatego nadal tu mogę być, a niektórzy z nich nie. Problemów stwarzac nie zamierzam.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2026, 16:08 przez helper, łącznie zmieniany 2 razy.
Zastanawiam się, jako jeden z autorów wpisów o wątpliwościach i pytaniach, czym różni się stawianie pytań i zgłaszanie wątpliwości od "propagowania" czy w innym ujęciu "misjonowania". Czy da się to zdefiniować i rozgraniczyć, czy pozostanie do swobodnego wyboru przez moderujących? Czy obstawanie przy wlasnym przekonaniu , nawet może nie trafnym, ale wlasnym może być zaetykietkowane jako trolling? Lub co gorsza, misjonowanie ? Czy nie wymaga dopracowania regulamin, dla zminimalizowania niejasności?
Na wszelki wypadek moje kłopoty z wiarą i potknięcia w kwestii Nauki KRK , jeśli już, umieszczę w Hyde parku.
Na wszelki wypadek moje kłopoty z wiarą i potknięcia w kwestii Nauki KRK , jeśli już, umieszczę w Hyde parku.
-
bramin
- Ksiądz
Odniosłem się do konfliktu, jaki miał miejsce na forum i nie będę więcej tego drążył.
Jak wyżej.
No chyba potrafisz te rzeczy odróżnić? Każdy może mieć wątpliwości. Człowiek wierzący to człowiek, który poszukuje, pyta, ma wątpliwości, to normalne.Nowy pisze: wczoraj, 16:23 Zastanawiam się, jako jeden z autorów wpisów o wątpliwościach i pytaniach, czym różni się stawianie pytań i zgłaszanie wątpliwości od "propagowania" czy w innym ujęciu "misjonowania".
Co innego jak ktoś przychodzi i ośmiesza nasze przekonanie, naszą wiarę, uważa nas za idiotów, głosi, ze Kościół się myli a my daliśmy się oszukać, żyjemy w błędzie i powinniśmy inaczej myśleć itp.
Nie wszystko da się zdefiniować, to jasne i regulamin nam w tym nie pomoże bo nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego.Nowy pisze: wczoraj, 16:23 Czy da się to zdefiniować i rozgraniczyć, czy pozostanie do swobodnego wyboru przez moderujących?
Twórcy czy właściciele forum mieli/mają pewną ideę, wizję i na tej podstawie oni decydują jak to ma wyglądać, jak ktoś się z tym nie zgadza to powinien zmienić lokal.
Ja mam taką ideę, być może ktoś ma inną, dlatego też założyłem nowy dział "hyde park", który będzie raczej oszczędnie moderowany, gdzie będzie można swobodniej rozmawiać zachowując jednak zasady netykiety, kultury osobistej i szanując wiarę gospodarzy forum.
Żaden kodeks prawny lub regulamin nie przewidzi wszystkiego.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
Ok, czyli głosić poglądy i mówić, że ktoś się myli i powinien inaczej myśleć (czasami niestety też moim zdaniem ośmieszać, chyba że po prostu jestem przewrażliwiony) możecie tylko Wy, a reszta może tylko ewentualnie zadawać pytania i się od Was uczyć Waszych poglądów i Waszej wizji?
Naprawdę proszę o uczciwe wskazanie wprost, czy celem tego forum jest wymiana myśli, czy jest to po prostu Wasz środek masowego przekazu Waszej wizji. Bo jeśli to drugie, to chyba po prostu źle trafiłem i będziecie mieli jednego niewygodnego z głowy.
Naprawdę proszę o uczciwe wskazanie wprost, czy celem tego forum jest wymiana myśli, czy jest to po prostu Wasz środek masowego przekazu Waszej wizji. Bo jeśli to drugie, to chyba po prostu źle trafiłem i będziecie mieli jednego niewygodnego z głowy.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2026, 11:38 przez helper, łącznie zmieniany 1 raz.
Dlaczego @bramin nie będziesz drążył ? Mógłbyś uzasadadnić? Bo to częsta sprawa i można wyciągnąć określoną naukę na przyszłość.
"Żaden kodeks prawny lub regulamin nie przewidzi wszystkiego."
Człowiek jest bardzo omylny. Siłą rzeczy wszystkie jego produkty również. To nie powód żeby tych produktów w dobrej wierze nie doskonalić i ulepszać.
"Żaden kodeks prawny lub regulamin nie przewidzi wszystkiego."
Człowiek jest bardzo omylny. Siłą rzeczy wszystkie jego produkty również. To nie powód żeby tych produktów w dobrej wierze nie doskonalić i ulepszać.
-
bramin
- Ksiądz
Wyraźnie określiłem swoje stanowisko i nie będę się powtarzał.helper pisze: dzisiaj, 11:37 Ok, czyli głosić poglądy i mówić, że ktoś się myli i powinien inaczej myśleć (czasami niestety też moim zdaniem ośmieszać, chyba że po prostu jestem przewrażliwiony) możecie tylko Wy,
Odsyłam do regulaminu forum.helper pisze: dzisiaj, 11:37 Naprawdę proszę o uczciwe wskazanie wprost, czy celem tego forum jest wymiana myśli, czy jest to po prostu Wasz środek masowego przekazu Waszej wizji.
Sprawa została wyjaśniona z @Magnolią.
Regulamin spełnia swoją rolę dlatego nie będzie on poszerzany.Nowy pisze: dzisiaj, 13:34 To nie powód żeby tych produktów w dobrej wierze nie doskonalić i ulepszać.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11