Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Gdy dziecko porzuca wiarę…
-
Adam880
A może towarzystwo złe ? Dziecko gdy porzuca wiare często za sprawą swoich kolegów. Generalnie bunt nastolatków kazdy przezywał, jedni chca się wyszaleć i tak dalej. Głownie można zwalić na towarzystwo.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2022, 8:14 przez Adam880, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skaza
Tylko gdzie Adamie szukać takiego wyłącznie "dobrego towarzystwa" coraz trudniej o to już i właściwie na każdym kroku w życiu można się w coś władować co ciągnie nas w dół i zatraca.
-
Aloes
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Jest masa takich miejsc. Np w wspólnotachSkaza pisze: 28 sty 2022, 22:41 Tylko gdzie Adamie szukać takiego wyłącznie "dobrego towarzystwa" coraz trudniej o to już i właściwie na każdym kroku w życiu można się w coś władować co ciągnie nas w dół i zatraca.
-
Julka
@Aloes , no tak, ale z tego co pisze Magnolia, wynika, że dziewczyna była w dobrym towarzystwie, Domowy Kościół itp.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Moja córka nie ma złego towarzystwa, poza tym od dwóch lat naprawdę więcej siedzi w domu na zdalnych niż chodzi do szkoły. Ze znajomymi wychodziła w tym czasie bardzo mało, bo ledwie znała osoby z nowej klasy, przecież takie mamy czasy.
Faktycznie jako dziecko jeździła z nami na rekolekcje i bardzo jej się podobało... po prostu chwilowo u niej wiatr wieje w kierunku niewiary...
Ale udało mi się ja namówić (po przeróżnych wcześniejszych odrzuconych filmikach) na filmik z kanału "Ksiądz z osiedla", poprosiłam by obejrzała bo mam do niej pytanie później.
Myślała że znowu będę ją "nękać" (tak nazywa delikatnie poruszane tematy ra na kilka miesięcy), a ja zapytałam czy ten kapłan trafia do młodych? Zaskoczona pytaniem nawet udzieliła odpowiedzi ze tak... i podała argumenty... czyli haczyk udało mi się zarzucić... może z ciekawości obejrzy jeszcze coś tego kapłana..kto wie..
Faktycznie jako dziecko jeździła z nami na rekolekcje i bardzo jej się podobało... po prostu chwilowo u niej wiatr wieje w kierunku niewiary...
Ale udało mi się ja namówić (po przeróżnych wcześniejszych odrzuconych filmikach) na filmik z kanału "Ksiądz z osiedla", poprosiłam by obejrzała bo mam do niej pytanie później.
Myślała że znowu będę ją "nękać" (tak nazywa delikatnie poruszane tematy ra na kilka miesięcy), a ja zapytałam czy ten kapłan trafia do młodych? Zaskoczona pytaniem nawet udzieliła odpowiedzi ze tak... i podała argumenty... czyli haczyk udało mi się zarzucić... może z ciekawości obejrzy jeszcze coś tego kapłana..kto wie..
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Adam880
Jeśli chodzi o księży. To ja muszę powiedzieć ,ze miałem fajnego księdza w parafii. Co organizował różne wydarzenia sportowe dla każdego. I ten co nie chodził do kościoła nawet był ministrantem. Robił mianowanie, awanse dla ministrantów naprawdę fajne czasy były. Może zależy od księży na jakich trafisz.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2022, 9:59 przez Adam880, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
jasne, ale czy odebranie dziecku smartfona i komputera (który obecnie jest jego jedynym narzędziem do nauki i rozmowy ze znajomymi) zmieni momentalnie jego nastawienie do wiary?Aloes pisze: 30 sty 2022, 12:11 Dzisiaj całe pranie mózgów młodym odbywa się za pomocą smartfona, internetu, filmów itd
Kto z dorosłych wie jakie treści są publikowane na tiktoku itd?
Raczej zobaczy w rodzicach jeszcze większych fanatyków i jeszcze bardziej uprzedzi do wiary.
Staram się zachować spokój i zastanowić się "jak by zrobił Jezus w takiej sytuacji?" Mam już pewne przemyślenia.
A Wy jak myślicie co by zrobił?
mgr teologii,
-
Skaza
Co by zrobił Pan Bóg nie mam pojęcia, ale zabranie telefonu itd to kiepski pomysł tak osobiście uważam i tylko wzmocni to bunt u każdego nastolatka.
-
Aloes
Zabrać nie ale może namówić do tegoMagnolia pisze: 30 sty 2022, 12:19jasne, ale czy odebranie dziecku smartfona i komputera (który obecnie jest jego jedynym narzędziem do nauki i rozmowy ze znajomymi) zmieni momentalnie jego nastawienie do wiary?Aloes pisze: 30 sty 2022, 12:11 Dzisiaj całe pranie mózgów młodym odbywa się za pomocą smartfona, internetu, filmów itd
Kto z dorosłych wie jakie treści są publikowane na tiktoku itd?
Raczej zobaczy w rodzicach jeszcze większych fanatyków i jeszcze bardziej uprzedzi do wiary.
Staram się zachować spokój i zastanowić się "jak by zrobił Jezus w takiej sytuacji?" Mam już pewne przemyślenia.
-
Magnolia
Dziękuję za polecenie filmu. To jednak nie jest temat o telefonach.
Proszę wróćmy do tematu, czyli jak sobie radzić z odrzuceniem Boga/wiary przez nastolatka.
Zadałam pytanie: "jak by zrobił Jezus w takiej sytuacji?"
Proszę wróćmy do tematu, czyli jak sobie radzić z odrzuceniem Boga/wiary przez nastolatka.
mgr teologii,
-
Aloes
Bóg gdy od niego odchodzimy daje delikatne laski i natchnienia aby do niego powrócić, jednak gdy je odrzucamy to z czasem przestają się pojawiac.Magnolia pisze: 30 sty 2022, 20:55 Dziękuję za polecenie filmu. To jednak nie jest temat o telefonach.
Ale Bóg czeka i kocha aż do niego wrócimy.
Więc rodzić w tej sytuacji też niewiele może zrobić i raczej wszelkie działania odniosą odwrotny skutek.
Zostaje modlitwa.
-
Magnolia
Generalnie tak, tez tak myślę, że Bóg czeka, nie przestaje kochać, nie odrzuca nikogo.Aloes pisze: 31 sty 2022, 11:09 Bóg gdy od niego odchodzimy daje delikatne laski i natchnienia aby do niego powrócić, jednak gdy je odrzucamy to z czasem przestają się pojawiac.
Więc rodzić w tej sytuacji też niewiele może zrobić i raczej wszelkie działania odniosą odwrotny skutek.
Zostaje modlitwa.
Ale nie zgodzę się że łaski i natchnienia przestają się pojawiać, bo Bóg się nie nudzi zabieganiem o grzesznika
Ap 3, 20 Oto stoję u drzwi i kołaczę:
jeśli kto posłyszy mój głos i drzwi otworzy,
wejdę do niego i będę z nim wieczerzał,
a on ze Mną.
Stoję - sugeruje że nic się nie zmienia, niezależnie od "czasu" ile trzeba stać i czekać, ciągle czas teraźniejszy
Jest jeszcze inny cytat pasujący do tej sytuacji, gdy dziecko zapewne (również z buntu) odrzuca wiarę jako postawę rodziców. Żaden prorok nie jest mile widziany w swojej ojczyźnie., co można zrozumieć, ze rodzice nie są mile widziani i w pewnym sensie powinni przyjąć na klatę, że niewiele mogą już zdziałać. Ale mogą wciąż podsuwać "innych proroków", bo wiadomo że obcy człowiek nie ma tylu obciążeń emocjonalnych i mówi to samo (co np rodzic, albo katecheta), a lepiej trafia.
Dlatego modlitwa o nawrócenie, pełne ufności powierzenie dziecka Bogu - jest chyba fundamentalne w tej sytuacji.
mgr teologii,
-
Aloes
Tak przeczytałem w książce Fultona Sheena, że z czasem przestają się pojawiać bo też nasze sumienie jest coraz mniej wrażliwe na nie.Magnolia pisze: 31 sty 2022, 12:10Aloes pisze: 31 sty 2022, 11:09 Bóg gdy od niego odchodzimy daje delikatne laski i natchnienia aby do niego powrócić, jednak gdy je odrzucamy to z czasem przestają się pojawiac.
Zostaje modlitwa.
Ale nie zgodzę się że łaski i natchnienia przestają się pojawiać, bo Bóg się nie nudzi zabieganiem o grzesznika
-
Magnolia
NIe mam oczywiście autorytetu abp Sheena, ale myślę ze zatwardziały grzesznik po prostu nie zauważa natchnień od Boga, bo jego serce jest zamknięte.Aloes pisze: 31 sty 2022, 12:23
Tak przeczytałem w książce Fultona Sheena, że z czasem przestają się pojawiać bo też nasze sumienie jest coraz mniej wrażliwe na nie.
mgr teologii,
-
Aloes
Poszukam ci w wolnej chwili dokładnie jak on to napisał.Magnolia pisze: 31 sty 2022, 12:49NIe mam oczywiście autorytetu abp Sheena, ale myślę ze zatwardziały grzesznik po prostu nie zauważa natchnień od Boga, bo jego serce jest zamknięte.Aloes pisze: 31 sty 2022, 12:23
Tak przeczytałem w książce Fultona Sheena, że z czasem przestają się pojawiać bo też nasze sumienie jest coraz mniej wrażliwe na nie.
-
Aloes
Aloes pisze: 31 sty 2022, 12:56Poszukam ci w wolnej chwili dokładnie jak on to napisał.Magnolia pisze: 31 sty 2022, 12:49NIe mam oczywiście autorytetu abp Sheena, ale myślę ze zatwardziały grzesznik po prostu nie zauważa natchnień od Boga, bo jego serce jest zamknięte.Aloes pisze: 31 sty 2022, 12:23

chyba jednak masz racje
-
Magnolia
Dziękuję za wysiłek znalezienie tej strony w książce.
No i bardzo cieszę się, że ja i abp Sheen znamy tego samego Boga.
mgr teologii,
-
Magnolia
Tym, którzy mówią, że przestali chodzić do kościoła przez księdza albo przez innych chrześcijan, przypominam, że do kościoła nie chodzi się ani z sympatii do posługujących, ani ze względu na serdeczność parafian.
Pamiętajmy, że tym, co się liczy, kiedy chce nam się pić, jest woda, nie ładna szklanka.
J 4, 13-14 «Każdy, kto pije tę wodę, znów będzie pragnął. 14 Kto zaś będzie pił wodę, którą Ja mu dam, nie będzie pragnął na wieki, lecz woda, którą Ja mu dam, stanie się w nim źródłem wody wytryskającej ku życiu wiecznemu»
Pamiętajmy, że tym, co się liczy, kiedy chce nam się pić, jest woda, nie ładna szklanka.
J 4, 13-14 «Każdy, kto pije tę wodę, znów będzie pragnął. 14 Kto zaś będzie pił wodę, którą Ja mu dam, nie będzie pragnął na wieki, lecz woda, którą Ja mu dam, stanie się w nim źródłem wody wytryskającej ku życiu wiecznemu»
mgr teologii,