Aloes pisze: 09 lut 2022, 0:27
esperanza pisze: 08 lut 2022, 23:40
@Aloes może źle się wyraziłam, to takie porównanie. Dobre kłamstwo to takie, w którym jest trochę prawdy bo ta odrobina prawdy uwiarygodnia całe kłamstwo. W przypadku Dawida Mysiora te klika według niektórych dobrych filmów działa na wiele osób tak, że uwiarygodnia resztę tych delikatnie mówiąc wątpliwej jakości...
To podaj te które są wątpliwej jakości.
Wg mnie nie jest problemem "wątpliwa jakość" czy jakieś "nieprawdy". Poczytajcie komentarze pod filmami, w których Dawid atakuje Ojca Szustaka. Jakiś czas temu obejrzałem jego filmik i w zasadzie pomyślałem, że tam nie ma nic wprost złego. Znajomy kapłan wyjaśnił mi, że to agresja pasywna. NAJWAŻNIEJSZE jest to jakie są owoce naszych działań i tyle. Ja kilka razy dopytywałem widzów jego kanału - co to wnosi w ich chrześcijaństwo? W zasadzie dostałem odpowiedź w stylu "dobrze posłuchać mądrego".
Ja się pytam konkretnie jakie są owoce. Przykładowo jak ktoś chciałby mnie o to samo zapytać, to mogę przedstawić mnóstwo wiadomości i wpisów u mnie na stronie, że ludzie dzięki mojej twórczości trzymają się Pana Boga. To nie moja chwała, ale Pana Boga.
Jednak Dawid nawet kilka razy w swoich filmach bagatelizował pedofilie w kościele i twierdził, że to bardziej atak niż poważny problem kościoła.
NIEWAŻNE.
Ja po prostu jestem ciekaw owoców. A jak poczytac komentarze pod jego filmami, to pewne "owoce" możecie zobaczyć sami. Tam jest frakcja "bardziej oświeconych" i "nie modernistów" - ludzie rozumni sa u niego, a nie u niego to tak... średnio rozumni, a jak zapytacie ich o Ojca Szustaka, to też się naczytacie.
Dodano po 7 minutach 1 sekundzie:
Pozwolę sobie tutaj przytoczyć wypowiedź pewnego forumowicza z forum wiara:
"Onego czasu wszedłem na kanał Dawida Mysiora w związku z jego wypowiedziami o o. Szustaku.
To co napiszę to tylko moje subiektywne spostrzeżenia, jak wiadomo, nie ogłoszono jak dotąd dogmatu o nieomylności bramina.
Dawid jest krytyczny wobec pewnych zmian, nowości, reform w Kościele i bardzo dobrze.
Problem w tym, ze nieraz jego słuszna krytyka zamienia sie w krytykanctwo.
To co nowe, nieznane, z zasady jest podejrzane, niekatolickie, nieortodoksyjne, krótko mówiąc heretyckie.
Rzucanie oskarżeń pod adresem o. Szustaka, jakoby robił on swój kanał tylko dla kasy i jego poglądy są niezgodne z nauczanie Kościoła, twierdzenie, iż udzielanie Komunii przez kobiety to profanacja Sakramentu, to tylko niektóre kwiatki z jego ogródka.
Nie ma tam pozytywnego przekazu. Krótko mówiąc, to nie moje klimaty."
Dodano po 3 minutach 8 sekundach:
Aloes pisze: 08 lut 2022, 21:36
Magnolia pisze: 08 lut 2022, 15:34
Michał Bukowski: – Sam doświadczyłem tego, jak to jest być ofiarą fake newsa i tego, że ludzie poruszają się w swoich bańkach i nie weryfikują informacji. Mówię o wydarzeniu z Łodzi, gdzie podczas Areny Młodych abp Grzegorz Ryś rzekomo sprofanował mszę świętą. Mi dostało się rykoszetem. Jeden z jutuberów, pan Mysior, podawał nieprawdziwe informacje, że podczas mszy tańczyłem na scenie technotaniec. I tak poszedł fake news, który był później wielokrotnie powielany przez innych. To, co się naprawdę wydarzyło w Łodzi, a to, co było komunikowane w mediach, to był kompletny rozjazd. Ale oczywiście nikt się nie pofatygował, żeby mnie zapytać o zdanie. Teraz, kiedy jeżdżę po Polsce, muszę sam prostować informacje na mój temat i pokazywać, jak było naprawdę, bez wyciągania scen z kontekstu i podciągania pod tezę. Niestety nie docieramy dzisiaj do źródła, żeby wyrobić sobie opinię. Bazujemy na opiniach innych. I to bardzo często jest zgubne.
Michał Bukowski: – To swoją drogą. Ale kluczowe jest to, że pan Dawid Mysior wyciągnął sceny sprzed rozpoczęcia spotkania i ogłosił, że miały one miejsce podczas samej mszy św. To jest problem, że katolicy z Bractwa Kapłańskiego św. Piusa X i w ogóle związani z mszą trydencką traktują wszystko, co dzieje się poza nimi jako zło wcielone. Nie wchodzę w kwestie liturgiczne, bo to kompetencje arcybiskupa Rysia. Nie brakuje niestety osób, które właśnie będąc w swojej bańce chcą nakręcać się skandalami o tym, że ktoś proponuje nie taką duchowość, jaka zgadza się z ich oczekiwaniami. Tezy Dawida Mysiora powielał między innymi ks. Szymon Bańka z Bractwa. A do mnie osobiście nie odezwał się nikt. Nikt nie zapytał, jak było. Ja z kolei napisałem do pana Mysiora, zaprosiłem go na kawę i rozmowę. Przypomniałem mu, że jeśli trzymać się Ewangelii, to powinien najpierw upomnieć mnie w cztery oczy, a nie nagrywać o mnie filmik na YouTubie. Niestety, nie doczekałem się odpowiedzi.
https://misyjne.pl/gramy-z-ksiezmi-do-j ... i-rozmowa/
Oj, nieładnie, nieładnie...
Mysior to sprostował w kolejnym filmiku, powiedział że ten technotaniec był jednak przed Mszą a nie w trakcie Mszy.
Ale to co było na Arenie młodych i za co odpowiadał głównie Arcybiskup Rys ni da się obronić.
To nie tędy droga. Jak młodzież nie przyjdzie na Msze z powodu wiary, z miłości do Chrystusa to żadne tego typu eventy jej nie przyciągną na długo.
Prędzej przyciagnie Kościoł który stoi w opozycji do świata, znużeni i zmęczeni życiem które nie dało im szczęścia w tym co głosi świat.
Dodano po 5 minutach 42 sekundach:
eksprezz pisze: 08 lut 2022, 15:57
Szczerze mnie po prostu krew zalewa ile osób go popiera i, że choć jest człowiekiem, któremu pieniędzy nie brakuje, to naprawde ciągle podkreśla, żeby mu wpłacać, a nie ma informacji w ogóle w jakim celu?
A skąd wiesz czy mu brakuje czy nie?
Patronaite to system wspierania twórców za ich PRACĘ!
Jak się komuś podoba to co Tworzy dany youtuber to ma możliwość go wesprzeć i tyle w temacie.
Serio, to jest coś co mnie razi ogromnie. Jak widzę ile dzieciaków potrzebuje pomocy na tych różnych zbiórkach i nie raz chce mi się wyć, że nie ma jak im pomóc, a później takie zbiórki bez podania celu u biznesmena, który jątrzy... nosz kurde!
Chyba za bardzo się zagalopowujes i chcesz rozporządzać czyimiś pieniędzmi. Chyba póki co każdy może sam decydować kogo i co wspiera. Niezależnie od tego co Ty o tym myślisz. Mogę wspierać osobę która na YouTube opowiada co je na śniadanie i tak naprawdę nic Ci do tego.
Dodano po 2 minutach 41 sekundach:
esperanza pisze: 08 lut 2022, 17:44
@eksprezz jakiej pomocy na stronę szukasz?
Z tym, że Dawid ma trochę dobrych materiałów to wiecie jak jest... najlepsze kłamstwo to takie, które zawiera trochę prawdy.
Możesz sprobowac wskazać jakie kłamstwa głosić Dawid? Skoro już rzucasz takie oskarzenia to warto je udowodnić.
Poczekaj, poczekaj... KTO SIĘ ZAGALOPOWAŁ? JA? Temat pieniędzy nie poruszył nikt inny jak ów Dawid. To on w obrzydliwy sposób sugerował Ojcu Szustakowi, jakie to biznesy robi. Chciał grać tą kartą, to niech da przykład!
Mąż i tata. Fotograf i muzyk.