Ksiądz Rafał ma na YouTube kanał "Ksiądz z Osiedla". Jest to kanał raczej nakierowany na młode osoby. Jak myślicie, czy trafia do nich?
https://www.youtube.com/c/Ksiądzzosiedla
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Ksiądz z Osiedla, Youtube
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4107
Udało mi się namówić młodsza córkę na jeden filmik, aby obejrzała... a potem zadałam takie samo pytanie, co Ty Dominiku. Uznała że trafia do młodych, że ma odpowiedni styl.Dominik pisze: 18 lut 2022, 18:45 Ksiądz Rafał ma na YouTube kanał "Ksiądz z Osiedla". Jest to kanał raczej nakierowany na młode osoby. Jak myślicie, czy trafia do nich?
https://www.youtube.com/c/Ksiądzzosiedla
Więc niech robi co potrafi, na Chwałę Panu!
Mi się bardzo podobają jego wywiady, te z siostrami zakonnymi, oraz z kapelanami więziennymi, szacunek!
albo taki wywiad ostatnio widziałam
Generalnie ma swój pomysł na ten kanał i mądrze go prowadzi. Mimo młodzieńczego wyglądu i stylu mówienia przedstawia poprawnie Naukę Katolicką, nie idzie na ustępstwa, żeby się młodym przymilić, ale dużo wysiłku wkłada w dobre argumenty, aby Naukę dobrze wyjaśnić. Szacunek!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Dominik
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
W TVP wczoraj był reportaż z księdzem, druga połowa nagrania 9m 15sek. Są też inni księża co robią materiały dla młodzieży
https://vod.tvp.pl/video/alarm,18022022,58208852
https://vod.tvp.pl/video/alarm,18022022,58208852
-
Pawełek0799
No według mnie do młodych trzeba inaczej podchodzić jeżeli chodzi o wiarę.
Właśnie w taki luźny, swobodny sposób bo jak wiadomo młodzi nie lubią się nudzić a jak ktoś im odczyta tekst z jakiegoś listu z Pisma który nie oszukujmy się nie zawsze jest dla wszystkich zrozumiały to mogą uznać że wiara jest nudna.
Właśnie w taki luźny, swobodny sposób bo jak wiadomo młodzi nie lubią się nudzić a jak ktoś im odczyta tekst z jakiegoś listu z Pisma który nie oszukujmy się nie zawsze jest dla wszystkich zrozumiały to mogą uznać że wiara jest nudna.
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Mi się wydaje że filmy na YouTube czy to religijne czy nie są jednak jakaś "rozrywka" i ta jest też przez oglajacych traktowane, jasne że Bóg działa wszelkimi drogami i może zasiać ziarno też poprzez filmiki z i ternetu ale ja nie liczę że kogoś nawróci gadający ksiądz z ekranu jak ktoś 5 minut obejrzeniu tego będzie np potem łoil 3h w jakąś grę ryjąca psyche.
Nawrócenie też jest procesem, rzadko to się dokonuje szybko
Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
Nawrócenie też jest procesem, rzadko to się dokonuje szybko
Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
Mi się wydaje wręcz odwrotnie. Rozrywkę młodzi mają gdzie indziej, jak się tym znudzą i dostrzega ze to nie daje pełni szczęścia to przyjdą tam gdzie są wymagania i nie jestt cukierkowo.Pawełek0799 pisze: 20 lut 2022, 15:33 No według mnie do młodych trzeba inaczej podchodzić jeżeli chodzi o wiarę.
-
Adam880
Zgadzam się ,ze nie zawsze jest zrozumiały dla wszystkich.Pawełek0799 pisze: 20 lut 2022, 15:33 No według mnie do młodych trzeba inaczej podchodzić jeżeli chodzi o wiarę.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2022, 8:52 przez Adam880, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pawełek0799
@Aloes
Kolega pisze tutaj w sumie trochę o mnie. Odnoszę wrażenie że większą rozrywkę daje mi trwanie przy Bogu niż zabawa w klubie.
Jest jakieś takie spełnienie którego wcześniej nie było i chęć trwania przy tym.
Kolega pisze tutaj w sumie trochę o mnie. Odnoszę wrażenie że większą rozrywkę daje mi trwanie przy Bogu niż zabawa w klubie.
Jest jakieś takie spełnienie którego wcześniej nie było i chęć trwania przy tym.
-
Aloes
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Ja chodziłem na dyskoteki i do klubów bardzo dawno temu. Oczywiście żadnej szanownej kandydatki na żonę nie było tam, a były takie co chciały uciech sekualnych. Zatem było to raczej niezbyt dobre miejsce, Nie polecam.Pawełek0799 pisze: 27 lut 2022, 15:30 @Aloes
A ostatnio obejrzałem z 3 filmy tego KS. Z Osiedla. Jest w porządku.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2022, 8:17 przez Aloes, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Magnolia
Ksiądz z osiedla zapytał młodych na TikToku czego się boją, mieli napisać komentarz a on z tego zrobi rekolekcje:
Pierwszy film z tej serii
, mnie ukoił.
Pierwszy film z tej serii
mgr teologii,
-
Magnolia
film jest ustawiony na 1:30, pominęłam przepowiednię, bo może nie każdy chce ją słyszeć, aby nie wzbudzić lęków.
Warto jednak posłuchać kapłana.
film jest ustawiony na 1:30, pominęłam przepowiednię, bo może nie każdy chce ją słyszeć, aby nie wzbudzić lęków.
Warto jednak posłuchać kapłana.
mgr teologii,
-
Hildegarda
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 89
- Podziękowano: 137
Mimo, że do młodzieży już od dawna nie należę, to jest to jeden z niewielu księży, którego bardzo chętnie oglądam. Jego najnowsze odcinki już nawet same wyskakują mi na You Tube
W dzisiejszym odcinku opowiada historię pewnego małżeństwa...
Ksiądz z Osiedla - "Powiedziała mi o kochance"
W dzisiejszym odcinku opowiada historię pewnego małżeństwa...
Ksiądz z Osiedla - "Powiedziała mi o kochance"
-
Hildegarda
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 89
- Podziękowano: 137
@Magnolia ksiądz porusza ciekawe tematy, nie przynudza, podoba mi się u niego szczerość, to, że nie boi się mówić o trudnych tematach Kościoła i jest w tym uczciwy. Bardzo podoba mi się również u niego takie "wyluzowanie" w wierze. Mimo, że ma na celu trafiać przede wszystkim do młodzieży, to jednak uwagę dorosłej "młodzieży"
też może przykuć. Myślę, że to taki ksiądz na poziomie współczesnych czasów.
-
Szukająca
Ma ciekawe tematy, ale bardzo ciężko mi się tego słucha, nie wiem, jakoś trudno jest mi śledzić tok wypowiedzi księdza, ponadto sposób wymowy dla mnie niewyraźny.
-
Magnolia
@Szukająca masz rację, też mnie ciut drażni jego sposób mówienia i mimika, ale taki po prostu jest. Czasem słucham na słuchawkach nie patrząc zupełnie w ekran i wtedy doceniam to co mówi.
mgr teologii,
-
Magnolia
Lubię tego kapłana, jest szczery i uczciwy, wydaje mi się ze trafia nie tylko do młodych ludzi.
mgr teologii,