Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

"Tolerancja" i otwartość na igrzyskach olimpijskich w Paryżu

Tu zamieść temat, jeśli nie wiesz, gdzie pasuje.
Awatar użytkownika
esperanza
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 1264
Podziękowano: 777
bramin pisze: 31 lip 2024, 13:24 Już napisałem co o tym sądzę, być może zabrzmiało to ironicznie, no to jak mam nazwać p. Bankę, wizjonerem? jasnowidzem? mistykiem? Ja nie wiem co dzieje się "w ziemskim sercu Jezusa" może jestem głupi albo niezbyt pobożny? Jak on wie to super.
Jak się spędza z kimś czas, jest czyimś przyjacielem otwartym na poznanie tego drugiego to myślę że naturalnie się po pewnym czasie wie lub mocno domysla co może czuć, jak reagować, myśleć w danej sytuacji. To jest wyraz bliskości... W rozmyślaniu o tym nie ma nic złego. Owoce takiego rozmyślania można ocenić już samemu. Ja to co powiedział p. Bańka rozeznaję pozytywnie. Może warto wziąć to pod uwagę zanim się spróbuje zdyskredytować człowieka.
Nie jest to jasnowidztwo ani wizjonerstwo. Mistycyzm nie wiem, może trochę...

Trzeba nazywać rzecz po imieniu, nie bać się być posądzonym o jakieś kołtuństwo, drobnomieszczaństwo.
ok, nazwaliśmy rzeczy po imieniu i co dalej?
Nie zgadzam sie z poglądem, ze nie należy reagować oburzeniem i ze to oburzenie nic nie da.
Oburzenie to naturalna reakcja, pierwsza jaka przychodzi, ale tez mam wrażenie szybko się wypala. Co z tym oburzeniem dalej? Jak ma się odpowiednio wyrażać i na co w praktyce przekładać? Mamy wyjść na ulicę? Pisać komentarze w internecie? Co ma niby w takiej sytuacji zrobić katolik Kowalski?
Jestem głodna odpowiedzi na te pytania bo podskórnie czuję, że to dopiero początek zjawisk z którymi przyjdzie nam się mierzyć.

Jak dla kogoś święte rzeczy nie są ważne to może jest to dobra strategia.
kogoś konkretnie masz na myśli? Ja tu takich osób czy na forum czy w podanych komentarzach nie zauważyłam.
Pierwotny Kościół modlił sie za swoich prześladowców ale bronił tez swoich świętości, które były opluwane.
no kościół robił też wiele rzeczy, których teraz byśmy nie pochwalili. O jakiej obronie konkretnie piszesz? Może tam będzie moja odpowiedź.
Uważam ze postawa "fajnokatolicka" relatywizująca takie zachowania jak te w Paryżu do niczego dobrego nie prowadzi.
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "fajnokatolicka". Mam wrażenie, że wiele można pod to określenie teraz przyklepać..
tez uważam, że nie można relatywizować takich zachowań. Trzeba nazywać po imieniu, ale inną rzeczą jest też wybór reakcji I podjęcia konkretnych kroków.

Mnie się to skleja, poza tym zmieniłaś kontekst wiec niech tak zostanie jak uważasz. Nie wszystko musi nam sie zgodnie sklejać.
Jasne, niech nam się skleja jak chce, ale nie mów że zmieniam kontekst. Bo zwróciłeś uwagę na to, że Jezus nie zawsze był łagodny (rozumiem, że nawiązując do tego co napisał p.Bańka) i podałeś na poparcie miejsca w Ewangelii. Myślę, że wspólnie mniej lub bardziej doszliśmy do tego, że owe fragmenty osadzone są w jakiś konkretnych sytuacjach dzięki którym możemy się dowiedzieć wobec kogo Jezus był mniej łagodny. Jakby nie patrzeć nie chodziło o jawnych grzeszników czy pogan a wierzących Żydów przestrzegających na swój sposób prawa.
esperanza pisze: 30 lip 2024, 15:23 Chyba źle mnie zrozumiałaś. Nie miałem na myśli radykalnych islamistów, których oczywiście nie brakuje w Europie. Miałem na myśli przeciętnego wyznawcę islamu, który m.in. przestrzega ramadanu, zachowuje przepisy koraniczne, modli się regularnie, w piątki idzie do meczetu, dzieci są dla niego znakiem Bożego błogosławieństwa a nie obciążeniem i więzi rodzinne są bardzo silne.
Z wyżej wymienionych powodów islam jest mocny a chrześcijaństwo w Europie umiera, wymiera tez Europa.
no rozumiem, ale nie mam zbytnio zdania na ten temat. Nie znam osobiście muzułmanów, tylko mam jakieś pojedyncze informacje o tej wierze, których nie bardzo potrafię w tym momencie zweryfikować.
W każdym razie wydaje mi się, że Islam jest podszyty strachem i ideologią dlatego ma się tak dobrze. No i wiadomo liczba ich ludności tutaj też robi i będzie robić robotę.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
TheGreat
Podziękował/a: 26
Podziękowano: 16

Ja nie widzę w owej scenie Ostatniej Wieczerzy, w ogóle, bo ja potrzebuję do "wyroku skazującego" nieco więcej danych.
Jeśliby środkowa postać miała po 6 osób z lewej i prawej-oczywiste nawiązanie.
Ale nawet jeśli wykorzystali by to, to jaki to ma przekaz? Może mi ktoś w końcu powie...
Nie widzę tam ośmieszenia.
Zgadzam się z Ojcem Biskupem.

Natomiast, co do puszczenia piosenki Lennona i fragmentu NO RELIGION-no to dla mnie przegięcie.
Bo tu odczytuję to tak, że Francja sugeruje, że świat bez religii byłby lepszy. Więc narzucają mi swoją "ideologię"-bo ja tak nie uważam.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 333
esperanza pisze: 31 lip 2024, 15:34 Może warto wziąć to pod uwagę zanim się spróbuje zdyskredytować człowieka.
Hm, krytyczne spojrzenie, wyrażenie wątpliwości nie jest dyskredytowaniem człowieka. Mam nadzieję, ze nie napiszesz o mowie nienawiści. Już po raz kolejny próbuję wytłumaczyć o co mi chodzi.
esperanza pisze: 31 lip 2024, 15:34 kogoś konkretnie masz na myśli? Ja tu takich osób czy na forum czy w podanych komentarzach nie zauważyłam.
Te osoby, którzy próbują to "artystyczne" przedsięwzięcie bagatelizować.
esperanza pisze: 31 lip 2024, 15:34 O jakiej obronie konkretnie piszesz? Może tam będzie moja odpowiedź.
Piszę o apologetach chrześcijańskich pierwszych wieków.
esperanza pisze: 31 lip 2024, 15:34 Nie wiem co masz na myśli mówiąc "fajnokatolicka".
Chodzi o to, żeby było fajnie, tolerancyjnie, bron Boze żeby nie mówić o trudnych sprawach no i najważniejsze, żeby wszystkim sie podobać.
esperanza pisze: 31 lip 2024, 15:34 W każdym razie wydaje mi się, że Islam jest podszyty strachem i ideologią dlatego ma się tak dobrze.
Nie, nie jest podszyty strachem, jedynie tam jest strach gdzie są radykałowie typu ISIS. Ideologia? tez nie , różnica jest taka ze są bardzo jasne zasady, nie ma takiego rozgraniczenia jak sacrum czy profanum. Religia przenika wszystkie aspekty codziennego życia i stąd islam jest taki mocny.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
TheGreat

Fajno katolicki:
Ja nie jestem fajnokatolicka, bo czepiam się-ale tego co złe w Kościele, i tam widzę źródło różnych porażek, a nie tylko w "dragqueenach co siędzą za stołem, który jest wybiegiem dla artystów".
Jak się czepiasz, siebie samego i ludzi których nazywasz "braćmi w wierze", to kim jesteś?
Odpowiem: lewakiem, feministką, wilkiem w owczej skórze i judaszem.
Więc nie czepiasz się-źle.
Czepiasz się swoich-jeszcze gorzej.
Prawdziwym katolikiem, obrońcą Jezusa, po otwarciu Igrzysk, mam wrażenie jest ten, kto widzi tam Ostatnią Wieczerzę, a nawet jeśli widzi, to musi się czuć obrażony albo widzieć atak-tylko wtedy ma dobrze poukładane w głowie.
Tak to wygląda.
Musisz widzieć TAM to co inni, no musisz, a jak nie-jesteś poprawny politycznie, masz wyprany mózg, i w ogóle won z Kościoła bo nie jesteś katolikiem.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2024, 10:56 przez TheGreat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4107
nie rozumiem Twojego przekazu @TheGreat, możesz jaśniej?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
TheGreat

Mogę:
nie mam żadnego przekazu, mówię o swoim doświadczeniu i odczuciach.
Nie widzę tam Ostatniej Wieczerzy, a nawet gdybym widziała-nie obraża mnie to i nie frapuje.
Jak przedstawiam taki pogląd w szeroko pojętej katosferze: jestem a)w mniejszości
b)jestem lewakiem i jestem niegodna bycia katoliczką. I mam cytuję: mózg z waty.
Tyle.

Dodano po 2 minutach 42 sekundach:
A jak krytykuję Kościół-jestem "judasz" i wilk w owczej skórze-mam krytykować tylko ludzi spoza Kościoła.
Preferuje w problemach Kościoła przyjrzenie się temu, co dzieje się po prostu wewnątrz-zamiast na zewnątrz. Dla nie których to zdrada.
Teraz jaśniej mam nadzieję.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2024, 11:22 przez TheGreat, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Widziałem to kilka dni temu. Nic mi to wtedy nie zrobiło. Mam jednak pewien problem z identyfikacją uczuć. Czasem rozpoznanie zajmuje mi dobę, a bywa, że kilka dni. Nie wiedziałem, jak odnieść się do tej sytuacji. Tak się zastanawiam jak bardzo trzeba czuć się sfrustrowanym, niedostrzeżonym, zmarginalizowanym, niekochanym, samotnym, wykluczonym, nieakceptowanym, aby dopuścić się takiego rodzaju performersu (wybaczcie nie znam ang.) na takiej imprezie. Nie wiem, może to dziwne z mojej strony, ale ja poniekąd współczuję osobą biorącym udział, organizatorom.

Wiem, że pozostaje pytanie o wpływ na innych. Wydaje mi się jednak, że człowiek ugruntowany w wierze to pomieści. Zresztą czy naprawdę należy przywiązywać wiarę do tego co pokazują nam media.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
TheGreat

Jako że nie widzę tej inscenizacji, to nie wiem.
Ale mogę sobie wyobrazić że ją widzę.
No, wyobrażam sobie:
I dalej mi to nic nie robi, nie widzę w tym naigrywania się, a wzięcie Ostatniej Wieczerzy jako motyw czysto obrazkowy, po środku osoba najważniejsza-dalej ważni bohaterowie drugiego planu. Takich odniesień OW w popkulturze jest tyle, że nie zdążyłam nawet przejrzeć wszystkiego. KAżdy ma tę wrażliwość gdzie indziej po prostu.
A już na pewno nie żal mi aktorów pozujących do parodii. Np. aktorów z serialu dr House...Czemu ma mi być ich żal, i mam ich uważać za sfrustowanych?
Może co przeszkadzało by mi w parodiach OW, to jakieś nawiązania do seksu grupowego. Jeszcze takiej nie widziałam, ale to by mnie ruszyło.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2024, 12:39 przez TheGreat, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
@TheGreat widziałaś to co tu komentujemy? Czy nie widziałaś?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
esperanza
Podziękował/a: 1264
Podziękowano: 777
bramin pisze: 02 sie 2024, 10:46 Hm, krytyczne spojrzenie, wyrażenie wątpliwości nie jest dyskredytowaniem człowieka.
Nie jest, ale pisanie o kimś ironicznie że jasowidzi czy też "mamy nowego proroka" już moim zdaniem taką próbą dyskredytacji jest.
Mam nadzieję, ze nie napiszesz o mowie nienawiści. Już po raz kolejny próbuję wytłumaczyć o co mi chodzi.
Nawet cię nie podejrzewam o mowę nienawiści.
Piszę o apologetach chrześcijańskich pierwszych wieków.
można coś konkretnie z tego porównać do tej sytuacji? Wziąć jakoś przykład?
Chodzi o to, żeby było fajnie, tolerancyjnie, bron Boze żeby nie mówić o trudnych sprawach no i najważniejsze, żeby wszystkim sie podobać.
aha, no to raczej z katolicyzmem niewiele ma wspólnego.
Nie, nie jest podszyty strachem, jedynie tam jest strach gdzie są radykałowie typu ISIS. Ideologia? tez nie , różnica jest taka ze są bardzo jasne zasady, nie ma takiego rozgraniczenia jak sacrum czy profanum. Religia przenika wszystkie aspekty codziennego życia i stąd islam jest taki mocny.
ok, widzisz nie znam tej religii piszę na podstawie tego co zasłyszałam z jakiś wywiadów. Dlaczego uważam, że podszyty strachem i ideologią? A no dlatego, że te jasne zasady i brak rozgraniczenia o których piszesz przeradzają się np. w prawo szariatu. Odłamów Islamu też jest kilka, ale warto spojrzeć tu np. na Iran i jak ludzie są tam zastraszani. Dodatkowo za ideologię uważam np. ich wiarę w to, że dane jest im "przejąć" świat poprzez zaludnienie.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
TheGreat

Magnolia pisze: 02 sie 2024, 14:15 @TheGreat widziałaś to co tu komentujemy? Czy nie widziałaś?
A że niby OT zrobiłam?
Czy że co?
Pisz konkretniej jak coś nie tak, bo niepotrzebnie się gadka przedłuża.

Dodano po 3 minutach 10 sekundach:
bramin pisze: 28 lip 2024, 16:03 Kicz, bluźnierstwo i lewacka cenzura dały znac o sobie na otwarciu tej imprezy.
Zyjemy w ciekawych czasach.
Organizatorzy pod wpływem nacisków i ze strachu przed utratą sponsorów zdecydowali się na przeprosiny chrześcijan.

https://www.bing.com/ck/a?!&&p=97eb78d3 ... 0Mzk&ntb=1
Taki jest temat.
I co napisałam źle Magnolia?
Ostatnio zmieniony 02 sie 2024, 20:30 przez TheGreat, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Ja nie mam pewności że widziałaś scenę na ceremonii otwarcia Igrzysk. O to pytam czy widziałaś ?
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Myślę, że można to rozważyć na dwa sposoby.

Bierzemy samo nagranie występu (nie stopklatkę), bez narracji że to scena z obrazu Leonarda. Wtedy ja bym nie powiązał tego z Ostatnią Wieczerzą. 18 osób stoi za wybiegiem/stołem, po którym zaraz ktoś idzie. Nie dopatrzyłem się na nagraniu elementów religijnych czy z obrazu Leonarda, po za ludźmi stojącymi za wybiegiem/stołem.
Można by wtedy potraktować to jako nadinterpretację, że to scena OW.
Może Wy czegoś się dopatrzyliście?

Tylko, że sama grupa przyznała, że tu chodziło o tą scenę. Tłumaczenie też organizatorów, że to z obrazu uczta bogów jest mało wiarygodne. To wszystko zmienia postać rzeczy.

Dodano po 20 minutach :
Po za tym, jak już zostało w wątku napisane, to w takiej imprezie takie skojarzenie powinno być przewidziane. Są robione wcześniej próby, więc wymówek i niewiedzy nie ma. Osoby odpowiedzialne za takie rzeczy wychwyciłyby to.
TheGreat

Magnolia pisze: 02 sie 2024, 21:27 Ja nie mam pewności że widziałaś scenę na ceremonii otwarcia Igrzysk. O to pytam czy widziałaś ?
Tak, widziałam. Jakieś 10 razy.

Dodano po 6 minutach 57 sekundach:
Oj DOminik-dokładnie tak.
PAtrząc na zdjęcie, jak jeszcze byłoby odpowiednio skadrowane, że np 6 osób po obydwu stronach-OW jak NIC!
Ale już oglądając-no ni w ząb.

Co do przyznania się: Barbara, ta Pani na środku napisała "O taak, taaak, nowy gejowski testament"!
I to było sarkastyczne, bo dodała" Byliśmy na Olimpie..."
I ta wypowiedź już jest "potwierdzeniem", że się przyznali, podczas gdy zaprzeczali(mam dwa źródła).

Ale pisząc dalej: NAWET JEŚLI: ja nie widzę tam naśmiewania się, przekazu, a widzę nawiązanie do jednego z dzieł, który jest naprawdę parodiowany w sztuce, i to w sposób dla mnie momentami obrazoburczy(poszukałam, i znalazłam naprawdę niefajne parodie.
Dlatego piszę, nawet jeśli wzięli motyw stołu i ułożenia postaci-i że siędzą tam drag queen-też mnie nie rusza-nic złego nie robią.

Za to piosenka Lennona i fr. NO RELIGION-to już jest powiedziane wprost, że widzą zaletę w świecie bez religii.
I na tym bym się skupiła, bo to mnie akurat denerwuje.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2024, 8:41 przez TheGreat, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 333
Każdy ma inną wrażliwość.
Miliony ludzi zauważyło, ze jest to bluźniercza parodia Ostatniej Wieczerzy, inni tego nie zauważyli lub nie chcieli zauważyć i mają do tego prawo, nikt ich nie zmusza, żeby widzieli to co widzi większość.

Nawet abstrahując od przedstawienia Ostatniej Wieczerzy, przedstawienie głowy ściętej Marii Antoniny jest nie tylko skandalem ale i naigrywaniem sie z ofiar Rewolucji Francuskiej, gdzie zgilotynowano tysiące niewinnych ludzi.
Gdyby w taki sposób przedstawiono więźnia obozu koncentracyjnego nie widziałbym żadnej różnicy w tym "artystycznym" przedsięwzięciu.
esperanza pisze: 02 sie 2024, 15:04 Nie jest, ale pisanie o kimś ironicznie że jasowidzi czy też "mamy nowego proroka" już moim zdaniem taką próbą dyskredytacji jest.
Wobec takiego dictum, nie będę po raz kolejny tłumaczył co miałem na myśli i kończę dyskusję na ten temat.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Apolonia
Podziękował/a: 52
Podziękowano: 43
No właśnie. Jeśli plują w twarz, to zawsze ktoś może udawać, że deszcz pada. Zdrowym i naturalnym odruchem jest jednak przyjąć do wiadomości, że ktoś zamierzył zniewagę - i zdecydowanie na to zareagować. Zdecydowana reakcja nie oznacza agresji, złości, ale zwykłe nazwanie rzeczy po imieniu i wyrażenie swojej niezgody na takie zachowania. Oraz bojkot.
TheGreat

Absolutnie się nie zgadzam: nie widzę, to nie widzę, a nie-udaję że nie widzę.
Przyjmowanie natomiast, że ktoś zamierzył zniewagę(bez dowodów)-nie jest ani zdrowe ani naturalne-moim zdaniem jest szkalowaniem bliźniego. I jest antychrześcijańskie.
Bo jak ja nie mam dowodów, nawet przesłanek, to nie mogę samej siebie okłamywać i zakładać złych intencji drugiego człowieka.
Reagować należy dopiero wówczas-gdy jest się o czymś przekonanym-to jest zdrowe i naturalne.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2024, 8:47 przez TheGreat, łącznie zmieniany 2 razy.
Apolonia
Podziękował/a: 52
Podziękowano: 43
Problem w tym, że są nie tylko przesłanki, ale i dowody na to, że było to jednoznacznie zamierzone i ogłaszane przez samych uczestników i twórców tej inscenizacji, co już było w tym wątku wskazane przez rozmówców.

Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
Gdyby to był taki drobiazg, jak próbują to ukazać relatywiści, to wielka firma telekomunikacyjna z USA nie zrezygnowałaby ze współpracy z organizatorem igrzysk.

Dodano po 3 minutach 32 sekundach:
Każdy szczery chrześijanin niezależnie od denominacji, nazwie sprawy po imieniu, tu przykład pastora protestanckiego

a tu księdza katolickiego

I obie te osoby wypowiadają się szczerze i bez agresji. Nie zieją żadną nienawiścią. Miłość to także nazywanie spraw po imieniu
Wiesława
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 29
Podziękowano: 17
bramin pisze: 28 lip 2024, 16:03 Kicz, bluźnierstwo i lewacka cenzura dały znac o sobie na otwarciu tej imprezy.
Zyjemy w ciekawych czasach.
Organizatorzy pod wpływem nacisków i ze strachu przed utratą sponsorów zdecydowali się na przeprosiny chrześcijan.

https://www.bing.com/ck/a?!&&p=97eb78d3 ... 0Mzk&ntb=1
Fałszywe przeprosiny i próby wciskania ludziom, że nie chodziło o Ostatnią Wieczerzę to jak splunięcie w twarz.
Gdyby tak zrobili z innym wyznaniem to dziś Paryż byłby kupą gruzów.
Każdy chrześcijanin - zawodnik powinien natychmiast wycofać się z tych zawodów.
A co robimy?
Nic. Bo te przebąkiwania i gładkie słówka ze strony władz KrK to jak popiskiwanie myszy.
Wstyd.
Jezus dobrze powiedział, że nie wie czy wiarę zastanie, jak powróci.
Ludzie wolą fałszywym bożkom przyklaskiwać, a Jezus...co tam, że Go wyśmiewają..

To początek przepowiadanych prześladowań.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Wiesława a co Ty zrobiłaś, aby pokazać Organizatorom co myślisz o takim znieważaniu Jezusa?
Mówisz ze zawodnicy chrześcijanie powinni się wycofać z Igrzysk... czyli mówisz innym co mają robić. A ja się pytam co Ty zrobiłaś?
mgr teologii,