Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Pytania o sobór watykański II

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Anna98765 pisze: 03 wrz 2025, 21:44 @Magnolia Magnolio szczerze dziękuję Ci za poświęcony czas. Wracam do zgłębiania moich lektur, wolę się ich trzymać.

Z Panem Bogiem, serdecznie życzę Wam (nam) zbawienia
Dziękuję Aniu za dyskusję. Pamiętaj że przede wszystkim każdy z nas jest odpowiedzialny za swoje zbawienie.
Niech Cię Bóg prowadzi! Amen.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Anna98765
Podziękował/a: 5

Obrazek

O Boże Przenajświętszy! Z deklaracji nostra aetate z soboru jeszcze się dowiaduję, że Hindusi też uciekają się do Boga (z dużej litery więc Jedynego Prawdziwego!) z miłością i ufnością!
A buddyzm naucza sposobów którymi mogliby osiągnąć stan doskonalego wyzwolenia albo dojść o własnych siłach do najwyższego oświecenia.

NAJWYŻSZEGO OSWIECENIA O WLASNYCH SIŁACH BEZ PRZYJECIA CHRYSTUSA!
PO CO KOMU KATOLICYZM? NAWRACANIE SIĘ?

I jeszcze mamy się "obopólnie wzbogacać". Jak inne religie mogą wzbogacić Jedyny Prawdziwy Kościół i Pełnię Objawienia, Tradycję!

aż mną trzęsie.
Jeżeli przed tym soborem ktoś by tak powiedział to by został oskarżony o herezje. A oni te herezje przyjęli.

@Magnolia jeszcze raz dziękuję Ci, że dzięki Tobie zajrzałam do tych dokumentów. Już jestem przekonana.
Awatar użytkownika
Teofilos
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 35
Podziękowano: 26
Dzień dobry, Nie jestem pewien Anno, czy dobrze zrozumiałaś tę wypowiedź, którą cytujesz.
Anna98765

Teofilos pisze: 04 wrz 2025, 12:25 Dzień dobry, Nie jestem pewien Anno, czy dobrze zrozumiałaś tę wypowiedź, którą cytujesz.
Jeżeli "stan najwyższego oświecenia" miałabym rozumieć jako nawrócenie i powrót na łono Kościoła, przyjęcie Chrystusa i wiary katolickiej to tak byłoby napisane prawda?
Jeżeli nie, to dlaczego, po co dokument jest w tych wypowiedziach tak bardzo mało precyzyjny? Dlaczego daje szerokie pole do interpretacji np mojej i zgorszenia wielu? Dlaczego? Jesteście świadomi że później na podstawie tego niektórzy księża nauczaja że buddyzm też prowadzi do Pana Boga, nawet lepiej niż Kosciol?

Oczywiście odnosi się to również do wszystkich innych kwiatków.

Dodano po 1 minucie 31 sekundach:
O własnych siłach dojść do najwyższego oświecenia.
A to dobre...
Łasko Boża, jesteś juz niepotrzebna 🤦

Dodano po 14 minutach 43 sekundach:
Jeżeli trzeba być po teologii, bo zwykły katolik zrozumie to "opatrznie" to po co podawać te dokumenty wiernym?
Costam tych książek katolickich przeczytałam. I to dwa różne nauczania. Jestem po fizyce technicznej, zdałam fizykę i mechanike kwantowa, mam mgr z fizyki medycznej. I widzę sprzeczność.

Jak na moje: Jaki koń jest każdy widzi. Chcecie ode mnie żebym konia interpretowala jako słonia.

Stanowczo się sprzeciwiam temu co w tej deklaracji stoi.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2025, 13:20 przez Anna98765, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Każdy człowiek jeśli poszukuje uczciwie prawdy to znajdzie Boga. Różne religie i ludzie są na różnym stopniu poznania Boga, ci którzy wierza w Boga Jedynego są najbliżej, trzeba z nimi rozmawiać, prowadzić dialog, świadczyć o Jezusie i Odkupieniu.

To jest katolickie spojrzenie na religie i poszukiwanie Boga, zwłaszcza w duchu Soboru Watykańskiego II.

Prawo naturalne i sumienie
- Kościół naucza, że każdy człowiek ma w sercu prawo naturalne i sumienie, które prowadzą go ku dobru i prawdzie.
Kto szczerze szuka prawdy i dobra, „nie pozostaje daleko od Boga” (por. Gaudium et spes 16).

Różne religie – różne stopnie poznania
Sobór w deklaracji Nostra aetate uznał, że w innych religiach są obecne „ziarna prawdy i dobra”.
W szczególny sposób Kościół podkreśla bliskość z tymi, którzy wierzą w Boga Jedynego:
Żydzi – jako naród wybrany i źródło objawienia.
Muzułmanie – którzy wyznają wiarę w jednego, żywego Boga, Stwórcę i Sędziego.

I to ma prowadzić do dialogu i świadectwa
- Dialog nie oznacza rezygnacji z własnej wiary, ale spotkanie w prawdzie i szacunku.
- Katolik jest wezwany do dawania świadectwa o Jezusie jako jedynym Zbawicielu, ale nie przez narzucanie, lecz przez słowo, czyn i przykład życia.

Zbawienie a poznanie Boga
Kościół wierzy, że pełnia Objawienia jest w Chrystusie i Kościele.
Ale jednocześnie naucza, że ci, którzy nie znają Ewangelii, a szczerze szukają Boga i pełnią Jego wolę według sumienia, mogą być zbawieni (por. Lumen gentium 16).
mgr teologii,
Anna98765

Kochana @Magnolia , tak, zgadzam się oczywiście z tym że jeżeli ktoś BEZ WŁASNEJ WINY jest poza Kościołem i wypełnia te warunki MOŻE doznać łaski Bożej i zostac zbawiony

Obrazek

Równocześnie Żydzi (oczywiście nie mówimy o starotestamentalnych to chyba jasne) ODRZUCILI ZBAWICIELA Z WLASNEJ WINY.

Ten dokument mimo że na początku trudno wyłuskać definicje "Ludu Bożego", trochę od poczatku sugeruje że to chodzi o Kosciol aż w końcu w to wprost przyznaje:

Obrazek

Aby w punkcie KK16 wpisać Żydów do Kościoła - Ludu Bożego. (To nawet nie jest jak to określiłas tylko (aż?) podkreślenie "szczególnej bliskości").

Tymczasem w Katechizmie Katolickim :

Obrazek

Poza tym jak się ma to co napisałaś do "osiągania własnymi silami stanu najwyższego oświecenia prowadzącego przez drogi buddyzmu"?

Tak pięknie argumentowałas i tłumaczyłas w tamtym jednym wątku lewi/prawi katolicy, a teraz... Mało się odnosisz do moich coraz to nowych szczegolowych pytań w postach 😢
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2025, 15:50 przez Anna98765, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Anna98765 jeśli wstawiasz zdjęcia to proszę podać źródło skąd pochodzą, to jest wymaganie regulaminu. I jeszcze dodam że czuje ze warto dodać rok wydania.
mgr teologii,
Anna98765

Ok, sorki, Katechizm Katolicki sw Piusa X 2006, akurat ten mam pod ręką, bo Gadowskiego zostawiłam u rodziny

Dodano po 34 minutach 59 sekundach:
Magnolia pisze: 04 wrz 2025, 15:55 I jeszcze dodam że czuje ze warto dodać rok wydania.[/color]
Odetchnęłam z ulgą, że taki rok. Jeszcze by się okazało że jakieś zamierzchłe czasy i już dawno nieaktualne co? 🙈🙈 Przecież tak szybko się to wszystko zmienia...
Z przymrużeniem oka 😉
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2025, 16:49 przez Anna98765, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Anna98765 Katechizm Katolicki św Piusa X po raz pierwszy został wydany w 1905 roku.
To, że są kolejne wydania nie ma większego znaczenia. Chodziło mi o ustalenie daty powstania.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Katechizm_Św._Piusa_X

Rozumiem, że Tobie się podobał katolicyzm 100 lat temu. Jednak czy ci się to podoba czy nie, Kościół się rozwija i mamy nowy Katechizm Kościoła katolickiego , który zredagował św Jan Paweł II i wydał go w 1992 r. :)

Jeżeli negujesz reformy jakie wprowadził SObór to jak odnosisz się do faktu że Pius X również był reformatorem,
https://www.niedziela.pl/artykul/92658/nd/Swiety-Pius-X
czyli cos ulepszał, rozwijał itd ? Rozumiem, ze Pius X może reformować, ale Sobór nie może reformować?
mgr teologii,
Anna98765

Magnolia pisze: 04 wrz 2025, 18:02 @Anna98765 Katechizm Katolicki św Piusa X po raz pierwszy został wydany w 1905 roku.
To, że są kolejne wydania nie ma większego znaczenia. Chodziło mi o ustalenie daty powstania.
Pytałaś o date WYDANIA. Zrozumiałam że mojego bo Imprimatur oraz Nihil Obstat także jest z tego roku 2006. 🤷

"Jeżeli negujesz reformy jakie wprowadził SObór to jak odnosisz się do faktu że Pius X również był reformatorem,
https://www.niedziela.pl/artykul/92658/nd/Swiety-Pius-X
czyli cos ulepszał, rozwijał itd ? Rozumiem, ze Pius X może reformować, ale Sobór nie może reformować?"

Nie wiem, nie słyszałam żeby jakikolwiek inny sobór coś diametralnie przeciwnie interpretował. Oczywiście, rola Kościoła jest rozwijać, doprecyzować, zachowując CIĄGŁOŚĆ w tej nauce i tak od czasów Chrystusa, gdy założył Kościół. Przynajmniej ja tak byłam uczona. (Ze Duch Święty został posłany przez Pana Jezusa żeby PRZYPOMNIAL I POGŁĘBIŁ Jego naukę, a nie wprowadzał nową). A coś takiego sprzecznego zmienił ten papież w nauce że powinnam się zainteresować? 🤔

"Rozumiem, że Tobie się podobał katolicyzm 100 lat temu. Jednak czy ci się to podoba czy nie, Kościół się rozwija i mamy nowy Katechizm Kościoła katolickiego , który zredagował św Jan Paweł II i wydał go w 1992 r. :)"

Oj Pani Teolog 😊 takie osobiste wycieczki a nie argumenty? 😉 Podoba mi się bardzo jedność i ciągłość tej nauki, że jest logiczna, piękna, jedno wynika z drugiego. A nagle przestała taka być.

Równie dobrze ja mogę zasugerować że Tobie podoba się taka sprzeczna interpretacja, nagle inna nauka. Że Tobie się podoba jak ktoś kto przyjął naukę Chrystusa i Tradycją Kościoła z tylu wieków, nagle się staje heretykiem, bo trudno mu nagle przeskoczyć na zupełnie inne tory "nowej wiosny Kościoła".

Ale myślę że to nie fair, bo nie znam Twoich intencji, a chcę zakładac, że są dobre.

Na początkowe pytania nie odpowiedziałaś -ok - przyjęłam Twoje zasady: próbowałam liznąć choć te dokumenty, z którymi polecilas mi się zapoznać. Zaczęłam zadawać pytania z tych właśnie dokumentów. Przeważnie nie dostaję odpowiedzi, zakładam z tego, że niektórych "mądrości" tam popisanych nie da się wybronic.
Za to wykazuję sprzeczności z "dawna" nauka KK. Przeważnie nie potraficie ich wyjaśnić, bo sprzeczności w nauce Kościoła nie powinny mieć miejsca, jedynie rozwinięcia tej samej koncepcji.

Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Czuję, że próbowałam szczerze, zgodnie z sumieniem jakoś zaakceptować ten sobór, poznać argumenty, ale sami mnie przekonujecie, że tradycjonaliści mają rację.

To mnie chyba usprawiedliwia (zwłaszcza, że jak rozumiem jesteś Teologiem - cieszy mnie to) jeżeli tym samym "postawie się poza Kościołem" choć wcale mi się nie wydaje żebym akceptując takie "kwiatki" pozostawała w jedności z Kościołem sprzed wieków. A taka jedność też ma znaczenie prawda? PRAWDA? Wg mnie nawet większe niż jedność z protestantami, Żydami czy muzułmanami i kim tam jeszcze.
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2025, 18:59 przez Anna98765, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wilczyca z Gubbio
Podziękował/a: 12
Podziękowano: 67
Ja również uważam, że posunęłaś się za daleko w dyskusji, @Magnolia .

Ja również chętnie przeczytałabym odpowiedzi na pytania postawione przez Annę.
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
W tym wątku jedna wypowiedz Magnolii mi się nie spodobała, że raz prosi o rok wydania, a dalej że nie jest to ważne.
Prostuje to, że o rok powstania chodziło,,, ale mogło obyć się bez pisania o tym.
Awatar użytkownika
Magnolia
Anna98765 pisze: 04 wrz 2025, 13:19
Stanowczo się sprzeciwiam temu co w tej deklaracji stoi.
Anna98765 pisze: 04 wrz 2025, 13:19 Przeważnie nie dostaję odpowiedzi, zakładam z tego, że niektórych "mądrości" tam popisanych nie da się wybronic.
Aniu, powiedz po co mam odpowiadać na twoje pytania, skoro ty reagujesz w ten sposób na dokumenty Kościoła?Ja Nie dostrzegam w tej dyskusji postawy otwartości, która by mnie motywowała do rzucenia wszystkiego czym się zajmuję (praca ) aby Tobie odpowiadać.

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
Dominik pisze: 04 wrz 2025, 20:22 W tym wątku jedna wypowiedz Magnolii mi się nie spodobała, że raz prosi o rok wydania, a dalej że nie jest to ważne.
Prostuje to, że o rok powstania chodziło,,, ale mogło obyć się bez pisania o tym.
Masz rację, pisałam post w biegu i pomyliłam datę wydania z datą powstania. Ale choćby ze względu na Autora- Piusa X- można było od razu się domyślić że to 100 letni katechizm.
mgr teologii,
Anna98765

Wydaje mi się, co do JP2 że nawet gdzieś podkreślał, że ten jego katechizm nie ma znosić poprzednich. Ale to akurat nie aż takie ważne w tej dyskusji, wiadomo że katechizmy nie będą słowo w słowo brzmiały tak samo, ważne żeby przedstawiały jedną spójną naukę Kościoła.

@Magnolia a jednak odpowiadasz (za co jestem wdzięczna, dużo czasu mi poswiecilas 😊) tylko niestety nie na te kluczowe pytania
Awatar użytkownika
Magnolia
Zasypałas mnie wieloma pytaniami na raz, skąd mam wiedzieć które dla ciebie są kluczowe?
mgr teologii,
Anna98765

Dziwi Cię moja reakcja? Czy nie mam prawa jako Katolik wkurzyć się gdy widzę w dokumencie Kościoła, opracowanym przez tyle mądrych głów jak sama mowilas, tak bardzo przemyślanym, przemodlonym itp, takie coś o buddyzmie chociażby?

Chyba że
1 trzeba być teologiem
2 czytać w języku oryginalnym i go znać na eksperckim poziomie, bo tłumacz może być jakiś poroniony, nigdy nie wiadomo

żeby widzieć że to co tam stoi napisane tak naprawdę nie znaczy tego co tam jest napisane tylko zupełnie co innego. Tylko to może nie powinnaś sugerować czytania tego?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
@Anna98765 , kilka uwag do tej dyskusji.
1. Jeśli już w dyskusji powołujemy się na katechizm to przypominam, ze obowiązującym w Kościele jest Katechizm Kościoła Katolickiego (w skrócie KKK) promulgowany prze Jana Pawła II. Na jego podstawie lokalne Kościoły mogą wydawać swoje katechizmy po uprzedniej aprobacie Stolicy Apostolskiej.
Oficjalnym katechizmem jest KKK.
Mówi o tym prawo kościelne, kan.775 i inne kanony np. kan. 827.
To ze kiedyś wydano imprimatur na pewne katechizmy nie oznacza, ze można je teraz ciągle drukować, zob. kan. 829: "Aprobata jakiegoś dzieła lub zezwolenie na jego wydanie dotyczy tekstu oryginalnego, nie zaś jego nowych wydań lub przekładów".
Czyli krótko mówiąc katechizmy Piusa X, Bellarmina, Gadowskiego nie są już aktualne. Podobnie ma sie rzecz z księgami liturgicznymi, przekładami Pisma Świętego itp.

2. Proszę mi odpowiedzieć na pytanie, czy Bog działa w innych religiach?

3. Dlaczego akurat katechizm Piusa X ma być wiążący do dzisiaj a nie wcześniejsze katechizmy np. soboru trydenckiego, czy wyznania wiary sformułowane w pierwszych wiekach przez Ojców Apostolskich czy Ojców Kościoła?

4. Czy na soborze działał Duch Święty? a może uważasz, ze zjechało się kilkuset starszych panów i pomyślało " a, zrobimy se parę reform w Kościele" i czy wierzysz w zapewnienie Jezusa, ze będzie z nami aż do skończenia świata, a bramy piekielne nie przemogą Kościoła?

5. Anegdotyczne opowiastki jak to okropnie jest na zgniłym Zachodzie mnie nie przekonują, to nie są argumenty w dyskusji ponieważ nie można ich zweryfikować. Na Zachodzie jestem bardzo długo i wiem, ze nie jest idealnie ale jest to żywy Kościół, ludzie się angażują a mam porównanie bo niedaleko jest Polska Misja Katolicka.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Anna98765

Pytanie o Komunię Sw dlaczego mieliśmy problem z przyjęciem na klęcząco - tamten wątek jest zablokowany więc nie mam jak Ci tam odpowiedzieć. To było nawet przed pandemią. W Polsce w Tarnowie. Widzimisię Księdza. Gdy ukleknelismy spróbował nas "wytresować" jak się tresuje psa smaczkiem - Komunie Świętą dawał nam przed usta a gdy chcieliśmy przyjąć podwyższał rękę z Hostią azebysmy nie mogli jej dosięgnąć tylko wstać. Gdy próbowaliśmy z powrotem uklęknąć bo już była za wysoko, od nowa przybliżył nam ją do ust i po otwarciu ust znowu zamiast Hostię na język podnosił do góry. Ekstra nie?

Teraz kluczowe właściwie 2 pytania żeby już Ci nie zabierać więcej czasu @Magnolia

1. Czy nauka katolicka powinna być ciągła, jedna, spójna ze wszystkimi wiekami nauczania Kościoła, nie wykluczając jej precyzowania i pogłębiania? Czy zgadzasz się z tym że nie powinna być wprost ze sobą sprzeczna? To najważniejsze pytanie. Rozwiązuje wszystko już właściwie
2. Jeżeli byłabys tak dobra możesz mi łopatologicznie wyjaśnić ten cytat z buddyzmem, najwyższym oświeceniem itd z Deklaracji soboru

Obrazek

Dodano po 24 minutach 2 sekundach:
bramin pisze: 04 wrz 2025, 20:50 @Anna98765 , kilka uwag do tej dyskusji.
1. Jeśli już w dyskusji powołujemy się na katechizm to przypominam, ze obowiązującym w Kościele jest Katechizm Kościoła Katolickiego (w skrócie KKK) promulgowany prze Jana Pawła II. Na jego podstawie lokalne Kościoły mogą wydawać swoje katechizmy po uprzedniej aprobacie Stolicy Apostolskiej.
Oficjalnym katechizmem jest KKK.
Mówi o tym prawo kościelne, kan.775 i inne kanony np. kan. 827.
To ze kiedyś wydano imprimatur na pewne katechizmy nie oznacza, ze można je teraz ciągle drukować, zob. kan. 829: "Aprobata jakiegoś dzieła lub zezwolenie na jego wydanie dotyczy tekstu oryginalnego, nie zaś jego nowych wydań lub przekładów".
Czyli krótko mówiąc katechizmy Piusa X, Bellarmina, Gadowskiego nie są już aktualne. Podobnie ma sie rzecz z księgami liturgicznymi, przekładami Pisma Świętego itp.

2. Proszę mi odpowiedzieć na pytanie, czy Bog działa w innych religiach?

3. Dlaczego akurat katechizm Piusa X ma być wiążący do dzisiaj a nie wcześniejsze katechizmy np. soboru trydenckiego, czy wyznania wiary sformułowane w pierwszych wiekach przez Ojców Apostolskich czy Ojców Kościoła?

4. Czy na soborze działał Duch Święty? a może uważasz, ze zjechało się kilkuset starszych panów i pomyślało " a, zrobimy se parę reform w Kościele" i czy wierzysz w zapewnienie Jezusa, ze będzie z nami aż do skończenia świata, a bramy piekielne nie przemogą Kościoła?

5. Anegdotyczne opowiastki jak to okropnie jest na zgniłym Zachodzie mnie nie przekonują, to nie są argumenty w dyskusji ponieważ nie można ich zweryfikować. Na Zachodzie jestem bardzo długo i wiem, ze nie jest idealnie ale jest to żywy Kościół, ludzie się angażują a mam porównanie bo niedaleko jest Polska Misja Katolicka.
Proszę Ksiedza z całym szacunkiem, Ksiądz mnie totalnie olał. Jeszcze sugerował, że pytania sobie wzięłam od kogoś. Nie odpowiedział na żadne. Ja mam teraz Księdzu odpowiadać? Podziękuję.

Ps. Pisałam że imprimatur i Nihil Obstat są nowe z 2006 r. Ten dlatego że jedynie taki miałam akurat pod ręką w domu. Z Panem Bogiem

@Magnolia tylko te dwie odpowiedzi i znikam 🙏 nie truje Ci życia dalej 😊
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2025, 21:00 przez Anna98765, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Widzę ze masz problemy z kulturą osobistą a ponadto manipulujesz.
Zaproponowałem Ci w jaki sposób można o tych sprawach dyskutować ale nie byłaś tym zainteresowana. A teraz masz tupet twierdząc ze Cię olałem.
Zadałem Ci parę pytań ale nie chcesz na nie odpowiedzieć bo po prostu nie masz argumentów i boisz się, ze Twoje poglądy byłyby obalone więc rzeczywiście taka "dyskusja" nie ma sensu.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Anna98765

Brak mi słów...