Kręcisz.
Napisałem że niektóre choroby mogą być skutkiem grzechów człowieka lub jego przodków i podałem przykład alkoholizmu.
Spróbuj jeszcze raz przeczytać ze zrozumieniem to co napisałem.
Kręcisz.
Najpierw proszę o grzeczne odpowiedzenie na moje pytanie na które nie odpowiedziałeś.
Grzecznie przejrzałem i nie widzę pytania. Może grzecznie powtórz, proszę.Albertus pisze: 18 lut 2025, 22:04 Najpierw proszę o grzeczne odpowiedzenie na moje pytanie na które nie odpowiedziałeś.
A Biblijne przykłady podawałem. Konkretnym przykładem takiego nadzwyczajnego karcenia wobec osoby wierzącej był przypadek Zachariasza.
A współcześnie to każdy wierzący powinien rozeznawać co jest takim karceniem kochającego Ojca w jego życiu.
Nie zamierzam tego robić za kogoś innego.
Pytałem co to za różnica współcześnie czy nie współcześnie.daniel pisze: 18 lut 2025, 22:15Grzecznie przejrzałem i nie widzę pytania. Może grzecznie powtórz, proszę.Albertus pisze: 18 lut 2025, 22:04 Najpierw proszę o grzeczne odpowiedzenie na moje pytanie na które nie odpowiedziałeś.
A Biblijne przykłady podawałem. Konkretnym przykładem takiego nadzwyczajnego karcenia wobec osoby wierzącej był przypadek Zachariasza.
A współcześnie to każdy wierzący powinien rozeznawać co jest takim karceniem kochającego Ojca w jego życiu.
Nie zamierzam tego robić za kogoś innego.
Tak to już jest jak się nie odpowiada na pytania to później bywa, że i druga strona nie odpowie.
Przypadek Zachariasza nie jest dla mnie karą. Podobnie jak kary nie wymierzył Jezus Marii i Marcie zwlekając z uzdrowieniem, a następnie wskrzeszeniem Łazarza, "ale stało się tak aby się (...) objawiły dzieła Boże".
Nie chodzi mi być cokolwiek rozeznawał, a podał jakiś możliwy przykład.
Z Twojej perspektywy nawet spotkanie Szawła z Chrystusem pod Damaszkiem i jego ślepota było karą.Albertus pisze: 18 lut 2025, 22:24 Pytałem co to za różnica współcześnie czy nie współcześnie.
Czyli uczynienie człowieka ,który wcześniej mówił, niemową na ponad 9 miesięcy za to że nie uwierzył słowom anioła nie jest dla ciebie karceniem?
![]()
Wybacz ale stwierdzenie że daniel czegoś sobie autorytatywnie nie uzna za karę nie zmienia postaci rzeczy.
I co z tego że podałbym ci jakiś przykład skoro ty sobie uznasz autorytatywnie ze to nie jest kara?
No nie. Tak to nie ma sensu rozmawiać.daniel pisze: 18 lut 2025, 22:31Z Twojej perspektywy nawet spotkanie Szawła z Chrystusem pod Damaszkiem i jego ślepota było karą.Albertus pisze: 18 lut 2025, 22:24 Pytałem co to za różnica współcześnie czy nie współcześnie.
Czyli uczynienie człowieka ,który wcześniej mówił, niemową na ponad 9 miesięcy za to że nie uwierzył słowom anioła nie jest dla ciebie karceniem?
![]()
Wybacz ale stwierdzenie że daniel czegoś sobie autorytatywnie nie uzna za karę nie zmienia postaci rzeczy.
I co z tego że podałbym ci jakiś przykład skoro ty sobie uznasz autorytatywnie ze to nie jest kara?
Czyli sugerujesz że to nie było żadne karcenie tylko po prostu nastąpił handel wymienny - dostali syna za ponad 9 miesięcy uczynienia Zachariasza niemową?daniel pisze: 18 lut 2025, 22:49 2. Nie wiem gdzie widzisz tu karę. Zachariasz z żoną nie mieli potomstwa, byli w podeszłym wieku, a tu Bóg daje im syna
"Będzie bowiem wielki w oczach Pana; wina i sycery pić nie będzie6 i już w łonie matki napełniony będzie Duchem Świętym. 16 Wielu spośród synów Izraela nawróci do Pana, Boga ich; 17 on sam pójdzie przed Nim w duchu i mocy Eliasza, żeby serca ojców nakłonić ku dzieciom7, a nieposłusznych - do usposobienia sprawiedliwych, by przygotować Panu lud doskonały»", za 9 miesięcy ciszy.

Jak byś przeczytał ten wątek, nie wspominając o ewangelii, to nie pisałbyś takich głupot.... choroby w tamtych czasach były po prostu wynikiem braku higieny i braku znajomości antybiotyków.Aloes pisze: 28 maja 2025, 21:18 Ostatnio miałem okazję słuchać podcastu na YouTube od historii o Henryku VIII. Grzechów popelnil bardzo wiele, nawet zabił jedna ze swoich żon..
Koniec jego byl raczje marny. Umierał z ropiejąca i bardzo bolącą rana. Miał gangrene. Umierał w cierpieniach.
Słuchając tego nasunął mi sie wnioske ze taka śmieci jest w jakoś sposób efektem kary Bożej
Dlaczego piszesz tu takie słowa. Pomijając już, że twoja ocena jest nie tylko niemiła ale i uznaniowa.Magnolia pisze: 28 maja 2025, 23:07 Jak byś przeczytał ten wątek, nie wspominając o ewangelii, to nie pisałbyś takich głupot....