Chyba zupełnie nie zrozumiałeś mojego wpisu.daniel pisze: 12 maja 2024, 19:27"Stary Testament głosił wyraźnie Ojca, Syna zaś bardzo niejasno. Nowy objawił Syna i pozwolił dostrzec Bóstwo Ducha. Teraz Duch mieszka pośród nas i udziela nam jaśniejszego widzenia samego siebie. Nie było bowiem rzeczą roztropną głosić otwarcie Syna, gdy nie uznawano jeszcze Bóstwa Ojca, i dodawać Ducha Świętego jako nowy ciężar, jeśli można użyć nieco śmiałego wyrażenia, kiedy jeszcze Bóstwo Syna nie było uznane... Jedynie na drodze postępu i przechodzenia "od chwały do chwały" światło Trójcy Świętej zajaśnieje w pełniejszym blasku." św. Grzegorz z Nazjanzu (KKK 684)Wiesława pisze: 12 maja 2024, 18:36 Ja wiem, że od pierwszego rozdziału Biblii są obecni Ojciec-Syn i Duch św. W wielu dalszych Księgach też przewija się Trójca św. Mnie bardzo zdziwiło, że chrześcijanin, Grzegorz o tym nie wiedział. Przecież Izraelici w jednego Boga wierzyli. Nie od początku, ale jednak.
Taka retoryka do pierwszych chrześcijan przez, bądź co bądź nie byle kogo, ale świętego katolickiego sugeruje, że jednak coś nie tak od samego początku w katolicyzmie się działo.
Ale to inna bajka.
W którym miejscu święty pisze, że w Starym Testamencie nieobecny jest Ojciec, Syn i Duch lub gdzie sugeruje, że tak nie jest?
Ewentualnie po czym wnosisz, że Grzegorz o tym nie wiedział?
Moim zdaniem pisze, iż:
1. ST głosił Ojca wyraźnie
2. ST głosił Syna niejasno
3. Nic nie wspomina natomiast o Duchu - nie oznacza to, że duch w ST jest nieobecny, jak, o ile dobrze rozumiem, sugerujesz.
![]()
Adam01 zrozumiał.
Ja ze swej strony podsunę do przemyślenia taką sprawę.
św.Grzegorz i inni "ojcowie" do IV wieku nie potrafili "rozeznać", że Jezus Chrystus to Bóg prawdziwy i że Duch św. istniał od początku, a mieli "pod nosem" Ewngelie.
W Ew.Jana 20,28 Tomasz Apostoł i zgromadzenie powiedział: "Pan mój i Bóg mój", a Jezus nie zaprzeczył. Przedtem tchnął Ducha św. To tylko jeden przykład, że Bóg - Syn był znany Apostołom.
Wcześniej inne sytuacje sugerują bóstwo Jezusa (Ja i Ojciec jedno jesteśmy i inne).