Witam,
Od 3 lat jestem w separacji. Nie mieszkam z mężem, wychowuję 14 letniego syna. Kontakt z mężem polega wyłącznie na rozmowie telefonicznej o dziecku. Nie zamierzam z nikim wiązać się, rozwodzić się. Zastanawiam się, czy poznanie drugiego mężczyzny z którym nie będę mieszkać i będzie zachowana relacja białego związku, to grzech? Mam bardzo dużo zajęć i obowiązków, ale czasem miło byłoby wyjść z kimś na spacer, do kina, pogadać.
Niestety mojego małżeństwa nie da się uratować. Nic nie czuję do męża, a on nie interesuje się mną. Przeszłam piekło na ziemi w związku z przemocą psychiczną. Bardzo zraziłam się do bliższych relacji damsko- męskich i nie chcę powtórki złego.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Biały związek
-
Melisska
@Iskierka
według mnie, nie grzech ponieważ bardziej mi się to kojarzy jako taka relacja koleżeńska.
Też bym kogoś takiego chciała poznać.
Powodzenia:)
Też bym kogoś takiego chciała poznać.
Powodzenia:)
-
Aloes
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 197
- Podziękowano: 621
Mężczyźni nie są zainteresowania białymi związkami. Natura meska jest jaka jest i trudno miec tu do kogos pretensje. Nikt nie będzie Cie brał do kina od tak dla zabicia czasu. Nie idź ta droga bo prędzej czy później skończysz takiemu facetowi w łóżku i będziesz żyła w grzechu.
Znajdź sobie kolezanke/przyjaciółkę.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2023, 20:24 przez Aloes, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Wyjście do kina czy na kawę jako znajomi nie jest grzechem. Ale każda z osób ma swoje emocje, pragnienia i oczekiwania. A jak napisał Aloes... mężczyźni chodzą na randki bo chcą zdobyć a nie dla altruistycznych powodów.
Dla Ciebie także jest to sytuacja w której możliwe jest ze się zakochasz... że będziesz chciała z kimś spędzić życie.. a przecież nadal jesteś mężatką...
Dla Ciebie także jest to sytuacja w której możliwe jest ze się zakochasz... że będziesz chciała z kimś spędzić życie.. a przecież nadal jesteś mężatką...
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Trudno jest wypowiadać się o osobie w trudnej sytuacji i ferować wyroki. Jednak instytucja "białego małżeństwa" jest w porządku w sytuacjach przymusowych (rozwód, drugi związek w którym są dzieci, nawrocenie - nie ma dobrego ruchu, bo ani pozostanie, a ni odejście - ze względu na dzieci - nie jest dobre. Wtedy białe małżeństwo jest jakimś wyjściem).
Jednak związek w sytuacji nie przymusowej - choćby niecielesny - z innym mężczyzną (a, skoro piszesz o "białym związku" to rozumiem, ze chodzi o coś więcej niż kawa i przyjazne rozmowy - chyba, że źle zrozumiałem), to jest jakiś rodzaj niewierności.
Przepraszam. że to piszę, ale spytałaś, inaczej bym się nie ośmielił.
Jednak związek w sytuacji nie przymusowej - choćby niecielesny - z innym mężczyzną (a, skoro piszesz o "białym związku" to rozumiem, ze chodzi o coś więcej niż kawa i przyjazne rozmowy - chyba, że źle zrozumiałem), to jest jakiś rodzaj niewierności.
Przepraszam. że to piszę, ale spytałaś, inaczej bym się nie ośmielił.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2023, 21:12 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Melisska
Dlatego należy to sobie z taką osobą wyjaśnić na początku znajomości, że blizsza zażyłość (czytaj zbliżenie) nie wchodzi w grę żeby mężczyzna wiedział i zdecydował już na początku czy chce w takim razie kontynuować znajomośćMagnolia pisze: 12 mar 2023, 20:35 Wyjście do kina czy na kawę jako znajomi nie jest grzechem. Ale każda z osób ma swoje emocje, pragnienia i oczekiwania. A jak napisał Aloes... mężczyźni chodzą na randki bo chcą zdobyć a nie dla altruistycznych powodów.
-
Dominik
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
Czyli jeśli już to najlepiej, żeby taki mężczyzna był zmuszony do białego związku z powodu chęci zachowania łaski uświęcającej, np. też będący w separacji. Jedno i drugie chce traktować drugiego jak przyjaciela. Żadne nie będzie się poświęcać dla drugiego.
Tylko że ja bardziej rozumiem biały związek jako mieszkanie ze sobą, w osobnych pokojach, oczywiście bez spania ze sobą. Nie łatwe, ale możliwe. Biały związek, gdzie każdy mieszka osobno przez kilkadziesiąt lat nie ma w moim odczuciu szansy przetrwania.
Tylko że ja bardziej rozumiem biały związek jako mieszkanie ze sobą, w osobnych pokojach, oczywiście bez spania ze sobą. Nie łatwe, ale możliwe. Biały związek, gdzie każdy mieszka osobno przez kilkadziesiąt lat nie ma w moim odczuciu szansy przetrwania.
-
Aloes
Ta jasne bo ludźmi nie targają uczucia czy popędy i wszystko robią pod kreskę. Nie wspominając już o sytacji gdzie ewentualnych mezczyzna mógłby działać na przekór i próbować zdobyć mimo kobiecych oporów. Zresztą kobiet o które nie trzeba sir specjalnie starać nie bardzo się szanujeMelisska pisze: 12 mar 2023, 21:22Dlatego należy to sobie z taką osobą wyjaśnić na początku znajomości, że blizsza zażyłość (czytaj zbliżenie) nie wchodzi w grę żeby mężczyzna wiedział i zdecydował już na początku czy chce w takim razie kontynuować znajomośćMagnolia pisze: 12 mar 2023, 20:35 Wyjście do kina czy na kawę jako znajomi nie jest grzechem. Ale każda z osób ma swoje emocje, pragnienia i oczekiwania. A jak napisał Aloes... mężczyźni chodzą na randki bo chcą zdobyć a nie dla altruistycznych powodów.
Dodano po 2 minutach 32 sekundach:
Żadne osoby nie związane małżeństwem płci przeciwnej nie powinny mieszkać że sobą. To ślub uprawnia do dzielenia wspolnego zyciaDominik pisze: 12 mar 2023, 22:03 Czyli jeśli już to najlepiej, żeby taki mężczyzna był zmuszony do białego związku z powodu chęci zachowania łaski uświęcającej, np. też będący w separacji. Jedno i drugie chce traktować drugiego jak przyjaciela. Żadne nie będzie się poświęcać dla drugiego.
-
Melisska
Krzywdzące twierdzenie że się nie szanuje kobiet o ktore nie trzeba się specjalnie staraćAloes pisze: 12 mar 2023, 22:09Ta jasne bo ludźmi nie targają uczucia czy popędy i wszystko robią pod kreskę. Nie wspominając już o sytacji gdzie ewentualnych mezczyzna mógłby działać na przekór i próbować zdobyć mimo kobiecych oporów. Zresztą kobiet o które nie trzeba sir specjalnie starać nie bardzo się szanujeMelisska pisze: 12 mar 2023, 21:22Dlatego należy to sobie z taką osobą wyjaśnić na początku znajomości, że blizsza zażyłość (czytaj zbliżenie) nie wchodzi w grę żeby mężczyzna wiedział i zdecydował już na początku czy chce w takim razie kontynuować znajomośćMagnolia pisze: 12 mar 2023, 20:35 Wyjście do kina czy na kawę jako znajomi nie jest grzechem. Ale każda z osób ma swoje emocje, pragnienia i oczekiwania. A jak napisał Aloes... mężczyźni chodzą na randki bo chcą zdobyć a nie dla altruistycznych powodów.
-
Bibliotekarz
- Podziękował/a: 69
- Podziękowano: 129
Czy zdajesz sobie sprawę, że z czasem możesz (możecie) postępować źle i jedynie szukasz usprawiedliwienia swojego obecnego postępowania u innych?
U mnie nie znajdziesz. Aloes ma rację.
U mnie nie znajdziesz. Aloes ma rację.
"Zadziwiające, jak wielu ludzi wstydzi się swojego ciała,
a jak niewielu swojego umysłu"
a jak niewielu swojego umysłu"
-
Skaza
Chyba faktycznie lepiej w takiej sytuacji postawić na poznanie przyjaciółki i spędzanie z nią czasu czy to przy kawie czy na spacerze.
Lepiej nie kusić losu tak mi się wydaje.
-
Melisska
No według mnie Aloes nie ma racji.
Nie ma nic złego w tym żeby pójść z kimś do kina czy na spacer i nie trzeba być w związku.
Nie ma nic złego w tym żeby pójść z kimś do kina czy na spacer i nie trzeba być w związku.
-
Skaza
Oczywiście wszystko zależy od konkretnej sytuacji w jakiej człowiek się znajduje. Jednak gdy ktoś ma już męża/żonę to musi dużo bardziej być ostrożnym w relacji nawet czysto przyjacielskiej bo serce nie sługa. Jak się od czasu do czasu spotkać przy kawie czy wyskoczyć do kina z kimś to pewnie, że nic złego w tym nie ma. Gdyby jednak to miałoby się odbywać kilka razy w tygodniu to o zbytnie zaangażowanie nie będzie już trudno i może powstać niefajna sprawa. A gdy ktoś stanu wolnego jest wciąż i jest dorosły plus wierzący to już jak sobie z kimś także wolnego stanu cywilnego relację ułoży to już jego sprawa wiadomo.
-
Pawełek0799
A tu się kolego nie zgodzę bo ja akurat bardzo dobrze czułbym się w białym związku.Aloes pisze: 12 mar 2023, 20:22 Mężczyźni nie są zainteresowania białymi związkami. Natura meska jest jaka jest i trudno miec tu do kogos pretensje. Nikt nie będzie Cie brał do kina od tak dla zabicia czasu. Nie idź ta droga bo prędzej czy później skończysz takiemu facetowi w łóżku i będziesz żyła w grzechu.
Dodano po 2 minutach 24 sekundach:
Gorzej jak ta koleżanka albo przyjaciółka okażę się homoseksualnaSkaza pisze: 12 mar 2023, 22:59 Chyba faktycznie lepiej w takiej sytuacji postawić na poznanie przyjaciółki i spędzanie z nią czasu czy to przy kawie czy na spacerze.
-
Skaza
No to .... szukać przyjaciółek pośród osób które mają już swoją życiową sytuacje uczuciową pookładaną w pełni są zamężne.
-
Aloes
A wg tego księdza, osoba żyjąca w nowym związku ze względu na dzieci musi żyć w całkowitej wstrzemięźliwości seksualnej inaczej żyje w grzechu ciężkim.
Czyli co Kościół nakłada ciężary nie do uniesienia?
-
Magnolia
@Aloes a kto podjął decyzje o wejściu w ponowny związek, będąc małżonkiem innej osoby?
Kościół?!
To człowiek zdecyduje a Kościół mówi o konsekwencjach - to jest cudzołóstwo.
Chcesz żyć w łasce to wyrzecz się grzechu, znowu konsekwencja... decyzja należy do człowieka...
Kościół?!
Chcesz żyć w łasce to wyrzecz się grzechu, znowu konsekwencja... decyzja należy do człowieka...
mgr teologii,
-
Aloes
W świetle encykliki Papieża Franciszka wcale nie musi być grzechu ciężkiego.Magnolia pisze: 04 kwie 2023, 13:28 @Aloes a kto podjął decyzje o wejściu w ponowny związek, będąc małżonkiem innej osoby?
Kościół?!
Np brak dobrowolności, które wpływa na materię grzechu.
-
Magnolia
@Aloes ale gdy ja tłumaczyłam w swojej sprawie brak dobrowolności to nie rozumiałeś, nie chciałeś zrozumieć, i uważałeś że współżycie jest nieobowiązkowe, A teraz nie rozumiesz na czym polega biały związek?
Jestem bardzo zaskoczona twoją (zmienną) postawą.
Jestem bardzo zaskoczona twoją (zmienną) postawą.
mgr teologii,