Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Zakon Rycerzy Św. Jana Pawła II Wielkiego

Poznajmy bogactwo wspólnot i ruchów w Kościele
Awatar użytkownika
Dominik
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Co myślicie o Zakonie Rycerzy Św. Jana Pawła II Wielkiego?

Dostałem propozycję by do niego dołączyć, a nigdy się nie interesowałem tym
Awatar użytkownika
esperanza
Podziękował/a: 1264
Podziękowano: 777
@Dominik Nie znałam tego, ale tak na poerwszy rzut oka to osobiście mam mieszane uczucia, ale ja to jestem trochę chyba przewrażliwiona jeśli chodzi o takie grupy/wspólnoty. Obawiam się, że Jan Paweł II tutaj gra pierwsze skrzypce, że chodzi bardziej o niego niż o Pana Boga. Myląca też jest dla mnie trochę nazwa... zakon jednak kojarzy mi się z czymś innym. No i że rycerze Jana Pawła II jakby był jakimś królem czy coś. No trochę za bardzo jak dla mnie, ale z drugiej strony mogę się bardzo mylić i może się okazać że to piękna męska wspólnota, ciężko stwierdzić. Jak będę mieć chwilę to się pewnie zagłębię w temat bo też mnie zaciekawił.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
Awatar użytkownika
Grochowiak

Myślę, że patron nie zachęca mając na uwadze jego publiczne zgorszenie udziałem w fałszywych kultach demonicznych i fałszywymi naukami sprzecznymi z dogmatami katolickimi (np. definicja Kościoła katolickiego) a także łamaniem rubryk liturgicznych (profanacja).

Dodano po 2 minutach 20 sekundach:
esperanza pisze: 19 sty 2024, 21:56 Obawiam się, że Jan Paweł II tutaj gra pierwsze skrzypce, że chodzi bardziej o niego niż o Pana Boga.
Ciekawe spostrzeżenie, podpisuję się pod nim w tym sensie, że niekatolicki kult osoby papieża (tego czy innego) jest błędem papistycznym, a w przypadku tego konkretnego papieża jest rzeczywiście w Polsce znany z tego wykroczenia, jak również stanowi zagrożenie dla wiary katolickiej biorąc pod uwagę wyczyny tego papieża.

Witaj nowy użytkowniku. Wypada przeczytać regulamin tego miejsca bo już go łamiesz. Za co dostajesz ostrzeżenie
Użytkownikowi nie wolno pisać postów które :
4g - zawierają treści obrażające społeczność Kościoła Katolickiego w tym Trójcy Świętej, Świętych Kościoła,
Ostatnio zmieniony 03 lut 2025, 19:15 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.