Jeśli mi się uda to: Szczęść Boże wszystkim
Urodziłem się katolickiej rodzinie i tak dorastałem, a potem jakiś czas żyłem. Parę lat temu moja wiara zaczęła się zmieniać, dość gwałtownie. Jedyny sensowny powód, jaki przychodzi mi do głowy to taki, że poprosiłem o coś dość mocno w modlitwie kilka lub kilkanaście razy z rzędu i wygląda na to, że to dostałem. Chyba mogę stwierdzić, że dawna wiara stała się nieaktualna i straciłem trochę równowagę ale teraz jakoś sobie radzę. Fizycznie sporo rzeczy zaczęło mi się spinać ale duchowo trochę jakby mniej, a przynajmniej jeszcze. Obecnie przeglądam różne fora katolickie w poszukiwaniu informacji, z różnym skutkiem. Aczkolwiek dość zadowalającym.
Moją obecną wiarę mógłbym usystematyzować następująco.
Na 1-szymi miejscu oczywiście Biblia i tak:
1. Słowo Boże w pierwszym znaczeniu. W tym punkcie hierarchii nie uznaję żadnych interpretacji.
2. Natchnione słowa poszczególnych autorów w pełni spójne ze Słowem Bożym.
3. Pozostałe treści i interpretacje.
Na 2-gim miejscu KK i tak:
4. Zakres misyjny.
5. Ewentualnie pozostały zakres (organizacyjny itp.).
Oczywiście broń Boże nie mam żadnego zamiaru narzucać nikomu swojej wiary. Jeśli ktoś zauważy potrzebę korekty tego usystematyzowania to chętnie ją poznam. Mam nadzieję, że powyższe kwalifikuje mnie do pisania na tym forum przez jakiś czas.
Miałem trochę pytań, ale poczytałem dość bogate informacje na tym forum, co było miłym zaskoczeniem i połowa z nich odpadła. Prezentacja ludzi forum też była bardzo fajna, wydaj mi się jakbym niektórych już dobrze znał. Jednak druga połowa moich pytań została i chciałbym je tu zadać w najbliższym czasie. Być może napisać także kilka postów w celu ewentualnej wymiany informacji i wniosków.
Nie ukrywam, że liczę na Waszą cierpliwość i owocną współpracę
Tak przy okazji, co właściwie oznacza: prawidłowa formacja chrześcijanina w wierze katolickiej z 1 pktu regulaminu?