Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Wyjaśnianie sporów między forumowiczami

Regulamin, ekipa forum religijnego.
Wszystko, co musisz wiedzieć na początku o pisaniu postów, cytowaniu, pisowni religijnej
Adam01
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 2
Podziękowano: 7
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 20:09 Cytowane słowa pochodzą z KKK, ich autor jest świętym Kościoła Katolickiego, Kościoła Prawosławnego oraz kościołów protestanckich. Nazywanie ich bluźnierstwem, sugerowanie ich głupoty, przypisywanie ich cytowania brakowi kompasu moralnego i trolowaniu jest co najmniej nie na miejscu. Poza tym obrażając świętego Kościoła łamiesz regulamin § 4.4g.
Dominik
Sprawdź sobie KKK, to nie jest cytat stamtąd.
Żaden KKK nie jest ponad Pismo i powiem Ci człowieku tylko tyle:
30 Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; i kto nie zbiera ze Mną, rozprasza.
31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone.
32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym.

Dlatego lepiej dobrze się zastanów, zanim będzie wspierał kolegę w świadomym rozgłaszaniu, że głoszenie o Chrystusie jest nieroztropne albo że Duch Święty jest ciężarem.
Dla mnie jest to bluźnierstwo, a swoje ostrzeżenia i uprzedzenia do mnie zachowaj dla siebie.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2024, 10:11 przez Magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24 Sprawdź sobie KKK, to nie jest cytat stamtąd.
Obrazek
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-3.htm
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24 Żaden KKK nie jest ponad Pismo (...)
Żadne Pismo nie jest ponad Słowo.
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24 Dlatego lepiej dobrze się zastanów, zanim będzie wspierał kolegę w świadomym rozgłaszaniu, że głoszenie o Chrystusie jest nieroztropne albo że Duch Święty jest ciężarem.
Wierzę, że to oskarżenie wynika z niezrozumienia.
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24 Dla mnie jest to bluźnierstwo, a swoje ostrzeżenia i uprzedzenia do mnie zachowaj dla siebie.
Dla Ciebie może być, dla Kościoła nie jest.
Wchodząc na forum podejmujesz świadomą dojrzałą decyzję, że będziesz moderowany. Bądź zatem gotów ponosić konsekwencje tego co piszesz.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2024, 22:43 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24
Sprawdź sobie KKK, to nie jest cytat stamtąd.
A jednak jest to cytat z KKK.
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24 Żaden KKK nie jest ponad Pismo i powiem Ci człowieku tylko tyle:
30 Kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie; i kto nie zbiera ze Mną, rozprasza.
31 Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone.
32 Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciw Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym.
Nikt tu nie dyskutuje z tym fragmentem Pisma św.
Mowa jest o tym, jak w historii zbawienia czyli jak w czasie wielu wieków ujawniał się Bóg ludziom.
W historii zbawienia było właśnie to w takiej kolejności jak pisał św Grzegorz, najpierw objawił się Bóg jako Stworzyciel i Ojciec, Syn był zapowiadany w proroctwach, ale w sumie dotyczyły one Mesjasza co lud rozumiał po swojemu, dlatego tak trudno było im zrozumieć że Jezus jest Bogiem i Człowiekiem - to że siebie równał z Bogiem odbierali jako bluźnierstwo - bo to im się nie mieściło w głowie- czyli był to "ciężar nie do udźwignięcia". A dopiero na końcu ludzie poznali Ducha św.
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24 Dlatego lepiej dobrze się zastanów, zanim będzie wspierał kolegę w świadomym rozgłaszaniu, że głoszenie o Chrystusie jest nieroztropne albo że Duch Święty jest ciężarem.
Dla mnie jest to bluźnierstwo, a swoje ostrzeżenia i uprzedzenia do mnie zachowaj dla siebie.
Ludzie w IV wieku mieli swój styl pisania i omawiania rzeczy trudnych, ale pod ta przenośnia że to jest ciężar - można zrozumieć że to było coś trudnego do zrozumienia - tak byśmy powiedzieli to dziś.

Jesteś pewien że znając dogmat o Trójcy wiesz już o Niej wszystko?!

KKK 40 Ponieważ nasze poznanie Boga jest ograniczone, ograniczeniom podlega również nasz język, którym mówimy o Bogu. Nie możemy określać Boga inaczej, jak tylko biorąc za punkt wyjścia stworzenie, i to tylko według naszego ludzkiego, ograniczonego sposobu poznania i myślenia.

KKK 50 Za pomocą rozumu naturalnego człowiek może w sposób pewny poznać Boga na podstawie Jego dzieł. Istnieje jednak inny porządek poznania, do którego człowiek nie może dojść o własnych siłach; jest to porządek Objawienia Bożego. Na mocy swego całkowicie wolnego postanowienia Bóg objawia się i udziela człowiekowi. Czyni to, objawiając swoją tajemnicę, swój zamysł życzliwości, który odwiecznie przygotował w Chrystusie dla dobra wszystkich ludzi. Objawia w pełni swój zamysł, posyłając swego umiłowanego Syna, naszego Pana Jezusa Chrystusa, i Ducha świętego.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Adam01
daniel pisze: 12 maja 2024, 22:30
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:24 Sprawdź sobie KKK, to nie jest cytat stamtąd.
Obrazek
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-3.htm
684 Duch Święty przez swoją łaskę pierwszy wzbudza naszą wiarę i udziela nowego życia, które polega na tym, abyśmy znali "jedynego prawdziwego Boga oraz Tego, którego posłał, Jezusa Chrystusa" (J 17, 3).
Przypisy nie są częścią KKK, podobnie jak przypisy nie są Słowem Bożym w Biblii, ani w ogóle jej treścią
Myślę, że wiesz co rozgłaszasz. Nie ja będę Cię sądził. Mogę Cię tylko spróbować ostrzec.
Awatar użytkownika
daniel
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:46 684 Duch Święty przez swoją łaskę pierwszy wzbudza naszą wiarę i udziela nowego życia, które polega na tym, abyśmy znali "jedynego prawdziwego Boga oraz Tego, którego posłał, Jezusa Chrystusa" (J 17, 3).
Przypisy nie są częścią KKK, podobnie jak przypisy nie są Słowem Bożym w Biblii, ani w ogóle jej treścią
Myślę, że wiesz co rozgłaszasz. Nie ja będę Cię sądził. Mogę Cię tylko spróbować ostrzec.
A czym jest "Słowo Boże w Biblii"?

........
Wydaje mi się, że przypis w KKK pełni nieco inną funkcję niż Biblijny. Biblijny raczej wyjaśnia jak rozumieć coś pierwotnego. W KKK jest wręcz odwrotnie - przypis odnosi się do pierwociny powstania zapisu.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2024, 23:00 przez daniel, łącznie zmieniany 2 razy.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Adam01
daniel pisze: 12 maja 2024, 22:50 A czym jest "Słowo Boże w Biblii"?
........
Wydaje mi się, że przypis w KKK pełni nieco inną funkcję niż Biblijny. Biblijny raczej wyjaśnia jak rozumieć coś pierwotnego. W KKK jest wręcz odwrotnie - przypis odnosi się do pierwociny powstania zapisu.
3 razy napisałeś tutaj, że Duch Święty jest dla człowieka ciężarem.
Nawet jeśli to cytat z przypisu jakiejś opoki to napisałeś to z własnej woli i świadomie.
Takie są fakty i żadna dyskusja ich nie zmieni.
Zapytaj lepiej może sam siebie, czy Duch Święty naprawdę jest dla Ciebie ciężarem, że się podpisujesz tu pod takim stwierdzeniem z resztą moderacji.
Dopóki to forum jest dla katolików to uważam, że mam prawo do wyrażania swoich opinii, nawet tych negatywnych, gdy ktoś wypowiada słowo przeciwko Chrystusowi i Duchowi Świętemu i nie życzę sobie za to żadnych szykan.
Awatar użytkownika
daniel
Adam01 pisze: 13 maja 2024, 0:03 3 razy napisałeś tutaj, że Duch Święty jest dla człowieka ciężarem.
Nawet jeśli to cytat z przypisu jakiejś opoki to napisałeś to z własnej woli i świadomie.
Takie są fakty i żadna dyskusja ich nie zmieni.
"Stary Testament głosił wyraźnie Ojca, Syna zaś bardzo niejasno. Nowy objawił Syna i pozwolił dostrzec Bóstwo Ducha. Teraz Duch mieszka pośród nas i udziela nam jaśniejszego widzenia samego siebie. Nie było bowiem rzeczą roztropną głosić otwarcie Syna, gdy nie uznawano jeszcze Bóstwa Ojca, i dodawać Ducha Świętego jako nowy ciężar, jeśli można użyć nieco śmiałego wyrażenia, kiedy jeszcze Bóstwo Syna nie było uznane... Jedynie na drodze postępu i przechodzenia "od chwały do chwały" światło Trójcy Świętej zajaśnieje w pełniejszym blasku." św. Grzegorz z Nazjanzu (KKK 684)

Drogi @Adam01 wydaje mi się, że masz spory problem z czytaniem, rozumieniem oraz interpretacją.
Gdzie napisałem, że Duch Święty jest da człowieka ciężarem?
To co napisałem zacytowałem całkowicie świadomie w duchu Tradycji, która również jest źródłem poznania Objawienia o czym katolik winien wiedzieć.
Adam01 pisze: 13 maja 2024, 0:03 Zapytaj lepiej może sam siebie, czy Duch Święty naprawdę jest dla Ciebie ciężarem, że się podpisujesz tu pod takim stwierdzeniem z resztą moderacji.
Dopóki to forum jest dla katolików to uważam, że mam prawo do wyrażania swoich opinii, nawet tych negatywnych, gdy ktoś wypowiada słowo przeciwko Chrystusowi i Duchowi Świętemu i nie życzę sobie za to żadnych szykan.
Wiem, a raczej wierzę Kim jest dla mnie Trójca Przenajświętsza, Ojciec, Syn i Duch Święty.
Co do moderacji, jeżeli masz jakieś problemy proszę napisz zażalenie, skargę czy co tam uważasz za słuszne.
Oczywiście, że masz prawo do wypowiadania opinii. Odróżnij jednak opinię od obrażania użytkowników, moderacji, świętych.
Przyjmuję do wiadomości Twoje życzenie i postaram się zrobić wszystko, by je wypełnić.

...............
Adam01 pisze: 12 maja 2024, 22:46 684 Duch Święty przez swoją łaskę pierwszy wzbudza naszą wiarę i udziela nowego życia, które polega na tym, abyśmy znali "jedynego prawdziwego Boga oraz Tego, którego posłał, Jezusa Chrystusa" (J 17, 3).
A czym jest "Słowo Boże w Biblii"?

Nadal czekam na odpowiedź, opinię czym Twoim zdaniem jest "Słowo Boże w Biblii"?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2024, 8:24 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
Zakładam ten wątek aby można było wyjaśniać spory miedzy użytkownikami, a nie tworzyć offtopy w wątkach.

Drogi forumowiczu, mimo że masz coś komuś do powiedzenia bezpośrednio czyli ad personam to zawsze staraj się zachować kulturę osobistą i szacunek jaki sam chcesz otrzymać.
mgr teologii,
Adam01
daniel pisze: 13 maja 2024, 8:08
Drogi @Adam01 wydaje mi się, że masz spory problem z czytaniem, rozumieniem oraz interpretacją.
Gdzie napisałem, że Duch Święty jest da człowieka ciężarem?
To co napisałem zacytowałem całkowicie świadomie w duchu Tradycji, która również jest źródłem poznania Objawienia o czym katolik winien wiedzieć.
Drogi @Danielu to jest uwaga do Ciebie, a nie moderacji.
Problem potwierdzam, ale niestety u Ciebie.
Wiesława już zwróciła Ci uwagę, że nie zrozumiałaś kompletnie jej prostego pytania i dalej Twoje zrozumienie jest bardzo wybiórcze.
Jeśli chodzi o tradycje, to zapewniam Cię, że w moim katechizmie, wydanym oficjalnie przez kościół i tamże kupionym na zaliczenie katechizmu do I Komunii oraz Bierzmowania żadnych przypisów nigdy nie było.
Póki się wypierasz tego, co napisałeś to może jest jakaś nadzieja dla Ciebie choć wiedz, że z Ducha Świętego żartów się nie robi i warto sobie 2 razy przemyśleć, zanim się co o Nim powie lub napisze.
Słowo przeciw Niemu jest niewybaczalne.
Żaden święty nigdy nie był nieomylnym Bogiem i do błędów mieli takie samo prawo jak każdy.
Awatar użytkownika
daniel
Adam01 pisze: 13 maja 2024, 22:28 Drogi @Danielu to jest uwaga do Ciebie, a nie moderacji.
Problem potwierdzam, ale niestety u Ciebie.
Wiesława już zwróciła Ci uwagę, że nie zrozumiałaś kompletnie jej prostego pytania i dalej Twoje zrozumienie jest bardzo wybiórcze.
Jeśli chodzi o tradycje, to zapewniam Cię, że w moim katechizmie, wydanym oficjalnie przez kościół i tamże kupionym na zaliczenie katechizmu do I Komunii oraz Bierzmowania żadnych przypisów nigdy nie było.
Póki się wypierasz tego, co napisałeś to może jest jakaś nadzieja dla Ciebie choć wiedz, że z Ducha Świętego żartów się nie robi i warto sobie 2 razy przemyśleć, zanim się co o Nim powie lub napisze.
Słowo przeciw Niemu jest niewybaczalne.
Żaden święty nigdy nie był nieomylnym Bogiem i do błędów mieli takie samo prawo jak każdy.
Jeżeli dla Ciebie w rozumieniu nie jest istotny św. Kościoła to dla mnie tym bardziej Wiesława, na którą się powołujesz.
Nie interesuje mnie Twój katechizm, Twoja I Komunia Św., ani Twoje bierzmowanie, to czy jesteś we wspólnocie Kościoła, czy przystępujesz do sakramentów, a to w jaki sposób prezentujesz się jako chrześcijanin i katolik, a co za tym idzie cały Kościół.

Nie wypieram się niczego co napisałem i mogę to powtórzyć. I nie strasz mnie proszę, bo chyba nie po to tu jesteś, a jeśli jest inaczej to napisz to wprost.

Wybacz ale Ty nie jesteś ani świętym, ani bogiem, a zatem tym bardziej człowiekiem omylnym.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2024, 22:47 przez daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daniel
Adam01 pisze: 13 maja 2024, 0:11 Zwróciłem tylko uwagę, że bramin może w życiu więcej zyskać uprzejmością, do której nie widać, żeby był przyzwyczajony.
Natomiast po takim porównaniu uważam Twoją uwagę za trochę niestosowną i proszę, nie rób tutaj takiej patologii,
(...)
bo naprawdę odechce mi się tu zaglądać.
:-?
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
@Adam, odwracasz kota ogonem. Określasz duchownych pojęciem "czarni" a jak zwracam ci uwagę to twierdzisz , ze jestem nieuprzejmy i mówisz o moich fobiach.
Bądź proszę kulturalny i używaj takich pojęć jakich używa się w cywilizowanym świecie wśród kulturalnych ludzi: kapłani, księża, duchowni.
A wracając do wypowiedzi Grzegorza z Nazjanzu. Jest to cytat z jego "Orationes theologicae" czyli chodzi o mowy teologiczne, po naszemu kazania. Nie jest to ścisły, precyzyjny, naukowy wykład tylko właśnie kazanie, gdzie mówca posługuje sie rożnymi środkami retorycznymi aby przekazać pewne prawdy trudne do zrozumienia.
Polskie tłumaczenie nie jest aż tak dokładne ale dobrze oddaje ducha tego co Grzegorz chciał powiedzieć.
Pojęcie "ciężar" można tez przetłumaczyć jako brzemię, przeszkoda.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
daniel
Wiesława pisze: 19 maja 2024, 20:37
My tu rozmawiam
A to przepraszam pana bramina, że ośmieliłam się odezwać.
@braminowi chodzi raczej o fakt, że odbiegamy od tematu dyskusji. Nie denerwuj się @Wiesława i postarajmy się wrócić do tematu. To moje niedopatrzenie i sam miałem w tym udział.

Dodano po 3 minutach 11 sekundach:
Wiesława pisze: 19 maja 2024, 20:39
My tu chyba rozmawiamy
Powtórnie przepraszam pana bramina, że się odezwałam.
Ps. W wielu sprawach mylisz się, ale ja nie będę bronić swojego stanowiska, bo ty musisz mieć rację. Sorki, że się ośmielam mieć własmne zdanie i to poparte dowodami historycznymi.
@Wiesława podobnie jak wyżej.
Wiesława
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 29
Podziękowano: 17
Wybacz, ale bez sensu jest to, że każdą prawie moją wypowiedź trzeba przenosić do tematu "rozmowy z Wiesławą"🙁 lub do innego kosza.
Nie umiem rozmawiać krótkimi zdaniami bez nakreślenia szerszego kontekstu.
Ujmowanie wszystkiego w jednym zdaniu to raczej w wojsku, jako rozkaz, wykonać, odmaszerować, albo...w rozmowie z braminem?
Zniechęcające bardzo.
Awatar użytkownika
daniel
Wiesława pisze: 20 maja 2024, 13:10 Wybacz, ale bez sensu jest to, że każdą prawie moją wypowiedź trzeba przenosić do tematu "rozmowy z Wiesławą"🙁 lub do innego kosza.
Nie umiem rozmawiać krótkimi zdaniami bez nakreślenia szerszego kontekstu.
Ujmowanie wszystkiego w jednym zdaniu to raczej w wojsku, jako rozkaz, wykonać, odmaszerować, albo...w rozmowie z braminem?
Zniechęcające bardzo.
Chyba nie każdą ;)
Ja też często odlatuję od tematu. Po prostu starajmy się trzymać zasad.
Adam01
Apolonia pisze: 17 maja 2024, 23:17 Dlaczego nie szanujesz drugiego człowieka, przecież masz prawo się z nim nie zgadzać i przedstawiać własne zdanie, ale po co od razu takie działa wytaczać?
28 Zbliżył się także jeden z uczonych w Piśmie, który im się przysłuchiwał, gdy rozprawiali ze sobą. Widząc, że Jezus dobrze im odpowiedział, zapytał Go: «Które jest pierwsze ze wszystkich przykazań?»
29 Jezus odpowiedział: «Pierwsze jest: Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz, Pan jest jeden.
30 Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą.
31 Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych».

I tym staram się w życiu kierować. Miłować bliźniego jak siebie samego. Tak jak nakazał Chrystus, nie mniej ani więcej. Od zawsze mówiono, że na szacunek trzeba zasłużyć. Na szacunek do samego siebie także muszę zasłużyć, zamiast żądać go od siebie i reszty bezwarunkowo, bo mam 2 nogi i chodzę w miarę wyprostowany więc mi się należy. Bramina znam z jego zachowania i wypowiedzi z innego forum, a nimi bynajmniej na mój szacunek, podobnie jak innych z tamtego forum, nie zasłużył. To nie jest żadna obraza tylko zwyczajna informacja. Mógł zasłużyć, ale najwyraźniej nie chciał - widać nie był mu potrzebny, jego sprawa.
Poza tym napisałem wyraźnie o drużynie czarnych, którzy są ubrani na czarno, a nie czarni. Ludzie, co jest tu z wami nie tak? Nigdy nie graliście w drużynie, chociażby w piłkę, w koszulkach jednego koloru lub w szarfach jednego koloru? Nawet w szkole?
Widocznie i na siłę dopatrujecie się tu wszelkiego możliwie negatywnego kontekstu w wypowiedziach innych, a potem inni na czele z moderacją tylko się jeszcze bardziej nakręcają. Przecież to jest typowe trolowanie i nazywanie tego typu rzeczy po imieniu nie jest obraźliwe wg regulaminu, ponieważ takie zachowania są obraźliwie i pozytywnie ich się nazwać nie da. Wstydzilibyście się, a zwłaszcza bramin, który jest na tyle inteligentny, że udawanie obrazy i wmawianie innym, że nazwałem go czarnym po prostu mu nie przystoi. To ewidentnie jest jakaś fobia, ponieważ innego wyjaśnienia u takiego człowieka nie znajduję.
Więc zabieraj daniel to swoje ostrzeżenie ode mnie i daj je sobie, ponieważ zgodnie z § 4. 4c ubliżyłeś nim tutaj naszej, a przynajmniej mojej, inteligencji i wszelkim normalnym zasadom społecznym.
Awatar użytkownika
daniel
Adam01 pisze: 21 maja 2024, 21:46 28 Zbliżył się także jeden z uczonych w Piśmie, który im się przysłuchiwał, gdy rozprawiali ze sobą. Widząc, że Jezus dobrze im odpowiedział, zapytał Go: «Które jest pierwsze ze wszystkich przykazań?»
29 Jezus odpowiedział: «Pierwsze jest: Słuchaj, Izraelu, Pan Bóg nasz, Pan jest jeden.

30 Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą.

31 Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych».
Drogi Adamie, bez pierwszego, drugie na wiele się nie zda.
Awatar użytkownika
Magnolia
Jeśli to co tu i wcześniej pisałeś miłość do bliźniego to mi ręce opadają z bezradnością.

To co piszesz o braminie to jest niegrzeczne wobec niego, bo jest na nowym forum a Ty go obmawiasz na domiar złego wprost człowiekowi w twarz.
Ty sam sobie wystawiasz świadectwo jakim jesteś człowiekiem!

Na forum wypowiedzi są publiczne i każdy je widzi i może wrócić i przeczytać raz jeszcze. Znaczy się na nic twoje tłumaczenia ze czarny to elegancki kolor albo że to kwestia grania w drużynie, bo to nie przykryje braku kultury w twojej wypowiedzi, którą próbujesz usprawiedliwić.
Naprawdę wstyd!
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Adam01 pisze: 21 maja 2024, 21:46 Bramina znam z jego zachowania i wypowiedzi z innego forum, a nimi bynajmniej na mój szacunek, podobnie jak innych z tamtego forum, nie zasłużył.
Nie zasłużyłem bo dałem ci ostrzeżenie za niekulturalne zachowanie wobec innego moderatora :).
Adam01 pisze: 21 maja 2024, 21:46 Wstydzilibyście się, a zwłaszcza bramin, który jest na tyle inteligentny, że udawanie obrazy i wmawianie innym, że nazwałem go czarnym po prostu mu nie przystoi.
Najpierw naucz sie kultury a później możesz nas zawstydzać. W publicznej debacie nie używa się takich określeń "czarni". Jest to wbrew przykazaniu miłości bliźniego i wbrew wymogom kultury osobistej.
Jak tego nie rozumiesz to trudno.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2024, 23:39 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Adam01
Magnolia pisze: 21 maja 2024, 22:13 Jeśli to co tu i wcześniej pisałeś miłość do bliźniego to mi ręce opadają z bezradnością.

To co piszesz o braminie to jest niegrzeczne wobec niego, bo jest na nowym forum a Ty go obmawiasz na domiar złego wprost człowiekowi w twarz.
Ty sam sobie wystawiasz świadectwo jakim jesteś człowiekiem!

Na forum wypowiedzi są publiczne i każdy je widzi i może wrócić i przeczytać raz jeszcze. Znaczy się na nic twoje tłumaczenia ze czarny to elegancki kolor albo że to kwestia grania w drużynie, bo to nie przykryje braku kultury w twojej wypowiedzi, którą próbujesz usprawiedliwić.
Naprawdę wstyd!
Po serdecznym powitaniu na tym forum Dominik zaraz zaczął mi grozić na PW, bo ktoś mnie mu pomówił z innego forum. Nawet tego nie zweryfikował. Potem daniel zaczął mnie obrażać i judzić z mojego Boga nazywając go bogiem. Zresztą on to osobny temat i o tym z chwilę. Potem Magnolia w swojej analogi przyrównała księży do "psów". Po prostu takie są fakty. Aż mnie zamurowało. Projektujesz na mnie swoje porównania i piszesz mi, że mam się wstydzić, a potem grozisz mi banem na PW? No to mnie zbanuj, jak te fakty są aż tak Ci nie miłe.
Z tego co widziałem, to daniel ma na tym forum chyba najwięcej konfliktów z forumowiczami. Nawet ostatnio czepił się jakieś kobiety, która pochwaliła się swoim nawróceniem i radością z niego. Przy czym nie omieszka się chełpić co jakiś czas swoim neofictwem, skłonnościami do depresji i epizodami psychicznymi / psychiatrycznymi, a także tym, że nie zna Biblii i najwyraźniej nie zamierza jej poznać. Bo z tego co wiem, to normalni ludzie takimi rzeczami się raczej nie chwalą. I takiemu człowiekowi daliście tutaj władzę wykorzystywaną do oceny moralnej i katolickiej innych? Uważacie, że to jest uczciwe wobec użytkowników?
Napisałem z sympatyczną intencją o drużynie czarnych na co już nawet przysięgałem. Księża ubierają się w jeden kolor i tworzą poniekąd jedną drużynę, a przynajmniej powinni. Skoro koniecznie chcecie mnie tu zhejtować to proszę bardzo. Jeśli to ma Wam w czymś pomóc to chętnie zdzierżę każdy policzek :ymhug:

3 ostrzeżenie, złamanie regulaminu pkt 4c.
esperanza
Ostatnio zmieniony 24 maja 2024, 9:48 przez esperanza, łącznie zmieniany 1 raz.