Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Czy jest to pycha?
-
daniel
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Chyba nie rozumiem. Może sformułuj to inaczej.Ewelina123 pisze: 15 cze 2024, 22:20 Uważając się za osobę inteligentną wiedząc że to Boży dar ,a słysząc z ust innej osoby która tak o tobie mówi ,czy to jest pycha?
Nie ma co uważać się za człowieka o wysokim ilorazie inteligencji lub o niskim.
To można zbadać i wiedzieć.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
daniel
- Podziękował/a: 500
- Podziękowano: 948
Inteligencja nie jest kwestia uważania, a "pomiaru". Moje IQ to chyba 125. To wszystko na temat inteligencji.
Pycha może zrodzić się w momencie gdy zaczynasz karmić się tą wiedzą (lub w Twoim wypadku uważaniem) do nadymania swego ego.
Jeżeli ktoś Ci tak powiedział to miał być chyba komplement. Nadal nie widzę tu kwestii pychy. To jego "ocena".
Pycha może zrodzić się w momencie gdy zaczynasz karmić się tą wiedzą (lub w Twoim wypadku uważaniem) do nadymania swego ego.
Jeżeli ktoś Ci tak powiedział to miał być chyba komplement. Nadal nie widzę tu kwestii pychy. To jego "ocena".
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
-
ma_ga
- Podziękował/a: 49
- Podziękowano: 71
Może ujęłabym to inaczej. Można zadać sobie pytanie czym jest pokora?
'Pokora to świadomość swoich dobrych i słabych stron '.
Także jeśli ktoś jest inteligentny i to wie, to pychą będzie zarówno wynoszenie się ponad innych z tego powodu, ale! Też mówienie 'daj spokój, głupi jestem' czyli tzw. fałszywa pokora, będąca tak naprawdę pychą. Nie wiem czemu, ale bardzo popularna wśród Polaków
chyba przez źle rozumianą pokorę.
Śp ks. Pawlukiewicz kiedyś o tym miał dobrą konferencję, ale teraz raczej jej nie znajdę.
'Pokora to świadomość swoich dobrych i słabych stron '.
Także jeśli ktoś jest inteligentny i to wie, to pychą będzie zarówno wynoszenie się ponad innych z tego powodu, ale! Też mówienie 'daj spokój, głupi jestem' czyli tzw. fałszywa pokora, będąca tak naprawdę pychą. Nie wiem czemu, ale bardzo popularna wśród Polaków
Śp ks. Pawlukiewicz kiedyś o tym miał dobrą konferencję, ale teraz raczej jej nie znajdę.