Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Rachunek sumienia

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
Quinque
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3
Podziękowano: 5
Powtórzę to co napisałem gdzie indziej ale nie dostalem jeszcze odpowiedzi

Mam ważną sprawę! Zrobiłem niedokładny rachunek sumienia. Skupiłem się na jednej rzeczy, a zapomniałem wyspowiadać inny grzech (związany z mową), jak zgrzeszyłem mową jakiś czas temu i przy spowiedzi (u mnie w parafii nie ma spowiedzi przed mszą bo jest tylko jeden ksiądz), chciałem to wyznać. Ale skrupuły i powracanie do starych spraw wzięły gorę. Oczywiście nie chciałem zataić żadnego grzechu, ale niedbały rachunek sumienia sprawia że spowiedź jest nie ważna. Wiem że pamiętałem o tym grzechu wcześniej (kilka dni przed spowiedzią chyba przypominałem sobie co mam powiedzieć na spowiedzi) i miałem silną potrzebę go wyspowiadać, ale kompletnie zapomniałem o nim, dodatkowo ksiądz zaczął ze mną rozmawiać w konfesjonale i już całkiem wybiło mnie to z rytmu. Zawsze staram się przykładać do rachunku sumienia, nie wiem czy moja spowiedź była ważna? Co mam robić? Byłem u spowiedzi w piątek? Pójść do sąsiedniej parafii i spowiadać się jeszcze raz?

Chyba nie pójdę do komuni dziś. Nie chce zaciągać na siebie nowej winy i obrażać sakramentu
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2024, 1:11 przez Quinque, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Napisałeś dwie istotne rzeczy: zapomniałem wyznać oraz nie miałem intencji zatajać. To oznacza, ze spowiedź jest ważna.
Rozgrzeszenie usuwa wszystkie grzechy które masz na sumieniu te wyznane i niewyznane, a także te nieuświadomione. Warunkiem ważności jest niczego celowo nie zataić.

Jeśli to co ci się przypomni po spowiedzi jest grzechem ciężkim to wyznajesz to przy kolejnej spowiedzi.
A teraz możesz przystępować do komunii św.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Quinque
Chodzi mi o niedokładny rachunek sumienia
Awatar użytkownika
Magnolia
Ja zrozumiałam. Nadal podtrzymuję co napisałam
mgr teologii,
Quinque
A jak chciałem coś powiedzieć, chociaż z tego co wiele razy czytałem nie muszę do ważności spowiedzi (chociaż nie chce się tym tłumaczyć), ale ksiądz zaczął do mnie mówić coś i jak skończył to dał mi rozgrzeszenie odrazu (w sensie nie miałem nawet czasu powiedzieć "więcej grzechów nie pamiętam")
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2024, 15:40 przez Quinque, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Quinque pisze: 08 wrz 2024, 15:39 ksiądz zaczął do mnie mówić coś i jak skończył to dał mi rozgrzeszenie od razu
Uznał, ze wszystko powiedziałeś i sprawa zakończona. Nad czym tu jeszcze dyskutować?
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Quinque
@bramin Bo to dla mnie ważne. Tak samo to że mimo iż pytałem się "mam się spowiadać z grzechu który 2 razy spowiadałem ale nie wiem czy ksiądz mnie dobrze zrozumiał", i ksiądz mi nie kazał. Wciąż mam potrzebę wyspowiadać się z tego tylko lepiej
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2024, 19:17 przez Quinque, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magnolia
@Quinque
a nie uważasz, że jesteś surowszy niż sam Pan Bóg? Raz się należy spowiadać z jednego grzechu a potem przyjąć Boże miłosierdzie.
mgr teologii,
Quinque
Tylko należy się dobrze wyspowiadać