Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Medjugorie, miejsce, które wzbudza wiele emocji

Matka Jezusa, Matka Kościoła, nasza Matka. Rozmowy o Maryi
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
O Medjugorie słyszymy różne opinie.
Jedni mówią o miejscu, gdzie dokonują się liczne nawrócenia, panuje tam atmosfera modlitwy. Inni uważają je za oszustwo.
Stolica Apostolska przez długie lata była bardzo ostrożna w wypowiedziach na ten temat.
Dokument dykasterii wyjaśnia oficjalne stanowisko Kościoła w tej sprawie.

https://deon.pl/kosciol/medjugorie-czy- ... ek,2925266
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Tak się zastanawiam,, czy da się odseparować od siebie objawienia i pobyt w sanktuarium?
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Dominik pisze: 26 wrz 2024, 17:18 Tak się zastanawiam,, czy da się odseparować od siebie objawienia i pobyt w sanktuarium?
Osobiście ja chyba nie umiem... jeśli objawienia nie są prawdziwe... a jest duże prawdopodobieństwo że nie są, bo lista wątpliwości teologicznych jest naprawdę długa... to dlaczego miałabym właśnie tam pojechać np się wyspowiadać?

Acz rozumiem, że skoro tak właśnie ludzie robią to należy zadbać by tam byli kapłani.
Ale z drugiej strony co ludźmi kieruje? szukanie nadprzyrodzoności? czy autentyczna wiara?
jak myślicie?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
Dominik
Podziękował/a: 650
Podziękowano: 1777
Magnolia pisze: 27 wrz 2024, 12:16 Ale z drugiej strony co ludźmi kieruje? szukanie nadprzyrodzoności? czy autentyczna wiara?
jak myślicie?
Raczej to samo co w przypadku Lourdes czy Fatimy. Medjugorie jest aktualnym wydarzeniem, pewnie dlatego ludzi tam ciągnie.
Ciekaw jestem jaka część osób udająca się tam ma świadomość, że objawienia budzą dużo wątpliwości, a wystarczy jedna by je odrzucić.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Myślę, ze można oddzielić objawienia i pobyt w sanktuarium.
Dużą rolę grają emocje, z relacji ludzi, którzy byli w Medjugorie wynika, ze panuje tam atmosfera modlitwy, czegoś nadzwyczajnego, tłumy ludzi, co sprawia, ze ludzie jadą tam początkowo nawet bez religijnych motywacji, często z ciekawości.
Owoce są jednak widoczne w postaci spowiedzi, licznych nawróceń. To daje do myślenia.
Moim zdaniem Bog może posługiwać sie także ułomnymi narzędziami (np. treści wątpliwych objawień), jeśli ludzie czują sie tam dobrze, jeśli nie ma przegięć i miejscowy biskup kontroluje to miejsce to raczej nie widzę problemu.
Reakcja Stolicy Apostolskiej jest wyważona, gdyby to wszystko zamknąć mogłoby dojść do schizmy.
Zatem lepiej pozwolić na modlitwę ale krytycznie odnosić się do prywatnych objawień.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Wysłuchałam do tej pory 3 komentarzy, bardzo różnych teologów, co do tego dokumentu Dykasterii, przytoczę tylko analizę i opinię Pani dr teologii Moniki Białkowskiej, (od 15 minuty) krok po kroku analizuje dokument wraz z porównaniem dokumentu z maja br o kryteriach rozeznawania objawień.
Warto posłuchać, bo wprawdzie oba dokumenty wydała ta sama Dykasteria, to jakby brakuje w nich spójności i konsekwencji:

https://www.youtube.com/live/RUrXkubWkj ... cwVeRtbMrj
mgr teologii,
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Kolejność była taka :
Zamieszczamy dokument, promulgowany 25 lutego 1978 r. przez ówczesną Świętą Kongregację Nauki Wiary, ustalający normy postępowania w rozeznawaniu domniemanych objawień i przesłań. Został on oficjalnie opublikowany przez Kongregację Nauki Wiary w maju br., a wstęp do niego — opracowany przez dykasterię — podpisał 14 grudnia 2011 r. jej prefekt kard. William Joseph Levada.
https://www.bing.com/ck/a?!&&p=0bb497a8 ... XFhA&ntb=1

Natomiast najnowszy dokument, do którego podałem link na początku tego wątku o Medjugorie pochodzi z sierpnia br.
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Ja wspomniałam ten dokument z maja tego roku:
https://www.vaticannews.va/pl/watykan/n ... waniu.html
mgr teologii,