@bramin nie znajduję wątku tzw. organizacyjnego, więc spytam tutaj .
Co do regulaminu.
1. Gdzie przebiega granica między propagowaniem i wzmiankowaniem i kto ją ustala?
2. Gdzie leży granica między ideologią i poglądem i kto ją ustala?
Pytam z różnych powodów, np. mam luki w wierze i nie wiem, czy gdy o nich wspomnę podpadnę pod regulamin ?
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Pytania do moderacji
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Ad 1. Jeśli ktoś zadaje pytania i przyjmuje odpowiedź, bo szuka prawdy to prowadzimy dyskusję merytoryczną, Czyli podajemy argumenty aż do wyczerpania tematu. jeśli ktoś poczuje się przekonany to fajnie, jeśli nie przekonują go argumenty to pozostaje przy swoim przekonaniu, ale dyskusja się kończy.Szukający pisze: 11 paź 2024, 8:25 @bramin nie znajduję wątku tzw. organizacyjnego, więc spytam tutaj .
Co do regulaminu.
1. Gdzie przebiega granica między propagowaniem i wzmiankowaniem i kto ją ustala?
2. Gdzie leży granica między ideologią i poglądem i kto ją ustala?
Pytam z różnych powodów, np. mam luki w wierze i nie wiem, czy gdy o nich wspomnę podpadnę pod regulamin ?
natomiast propagowanie uważam jest wtedy gdy ktoś nie przyjmuje argumentów, wręcz je lekceważy, pomija milczeniem, a cięgle powtarza jedno i to samo. Czyli nie szuka odpowiedzi a raczej stara się przeforsować swoje przekonania.
Ad 2. Każdy ma jakieś swoje poglądy, ale forum jest dyskusyjne, czyli mamy wymieniać się argumentami, skupić na udowadnianiu swoich tez, przekonań. To wymaga postawy otwartości.
Gdy postawa jest zamknięta, a pogląd jest głoszony w sposób natarczywy to chyba można mówić o próbie indokrynacji, czy implantowania określonego światopoglądu.
Czy ktoś łamie regulamin ocenia administracja z moderacją. Mamy ponad 10 letnie doświadczenie pisania na forum (na różnych forach) więc potrafimy rozróżnić kto szuka a kto "głosi". Poza tym są różne formy upomnień, więc dajemy czas na podjęcie refleksji, albo opadnięcie emocji.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Szukający
- Podziękował/a: 32
- Podziękowano: 16
Ad 1. Ależ to naturalne i częste w każdej dyskusji. Do "propagowania" jeszcze szmat drogi.
Wg definicji " propagowanie" to rozgłaszanie by uczynić powszechnie znanym.
Ad 2. Ideologia to nie odosobniony pogląd , a pewna całościowa konstrukcja pojęciowa.
Tak czy tak, chyba przydałoby się doprecyzowanie dla jasności kryteriów i uniknięcia rozszerzających interpretacji.
Wg definicji " propagowanie" to rozgłaszanie by uczynić powszechnie znanym.
Ad 2. Ideologia to nie odosobniony pogląd , a pewna całościowa konstrukcja pojęciowa.
Tak czy tak, chyba przydałoby się doprecyzowanie dla jasności kryteriów i uniknięcia rozszerzających interpretacji.
-
bramin
- Ksiądz
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
@Magnolia dość dobrze doprecyzowała te kryteria i są one jasne.Szukający pisze: 11 paź 2024, 9:34 Tak czy tak, chyba przydałoby się doprecyzowanie dla jasności kryteriów i uniknięcia rozszerzających interpretacji.
Oczywiście pole do interpretacji może być nieraz szerokie i wtedy administracja/moderacja podaje ostateczną wykładnię.
Twórcy forum i jego właściciele mają prawo wymagać od użytkowników aby pewne zasady, które są dla nich ważne były tu przestrzegane.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Jerycho
- Podziękował/a: 9
- Podziękowano: 18
Czytaj "jeśli nie jesteś z nami i nie masz takiego zdania jak my, to jesteś przeciwko nam"Szukający pisze: 11 paź 2024, 18:01 Wygodna interpretacja. No ale skoro taka jest i innej nie ma....
"Wszyscy mamy milion dróg, każda zbliża nas do śmierci"
-
Dominik
- Podziękował/a: 650
- Podziękowano: 1777
Blokadę dostałeś za
Blokadę dostałeś za
Czy naprawdę wymaga to uzasadnienia?Jerycho pisze: 11 paź 2024, 11:16 Jak będę chciał z tobą dyskutować to dam ci prawo głosu, a na ten moment milcz jak do mnie mówisz @Magnolia
-
Szukający
- Podziękował/a: 32
- Podziękowano: 16
https://zapytaj.onet.pl/Category/019,00 ... quot_.html
Wypadałoby chyba choć trochę znać się na żartach?
Wypadałoby chyba choć trochę znać się na żartach?
-
bramin
- Ksiądz
@Szukający na forum nie gramy w szachy ani nie robimy propagandy dla treści, które nie są zgodne z tutejszym regulaminem ani z nauką Kościoła.
Kolega @Jerycho dostał za to ostrzeżenie i wszystko na ten temat.
Nie jest zadaniem moderacji "googlowac" i szukać czy to był zart czy nie.
Kolega @Jerycho dostał za to ostrzeżenie i wszystko na ten temat.
Nie jest zadaniem moderacji "googlowac" i szukać czy to był zart czy nie.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2024, 12:37 przez bramin, łącznie zmieniany 1 raz.
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
A ja to odebrałam jako bezczelność. Po pierwsze bo jestem kobietą, po drugie że jestem adminem i współwłaścicielem tego miejsca, po trzecie to jest forum publiczne, czyli każdy może rozmawiać z każdym kiedy chce, a o tym jak może rozmawiać decyduje regulamin i kultura osobista....
aż tu nagle ktoś mi każe milczeć...
Dodano po 46 sekundach:
Nie było emotikonki typu
, która miałby sugerować ze to jest żartobliwy ton
aż tu nagle ktoś mi każe milczeć...
Dodano po 46 sekundach:
Nie było emotikonki typu
mgr teologii,
-
bramin
- Ksiądz
@Szukający i @Jerycho, ten dział jest przeznaczony do zadawania pytań moderacji a nie pogawędek między użytkownikami!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11