Cytaty Świętego Jana Pawła II:
"Życie, czy krótkie czy długie, jest podróżą do raju: tam jest nasza ojczyzna i nasz prawdziwy dom; tam właśnie jesteśmy przeznaczeni, aby się spotkać. Chrystus czeka na nas w raju. Nigdy nie zapominajmy o tej najwyższej i pocieszającej prawdzie."
"Cierpienie w chorobie przyjmowane z wiarą nie może choremu już odebrać pokoju i szczęścia, albowiem opromienia je blask zmartwychwstania Odkupiciela świata".
"Żywy płomień miłości, o którym mówi św. Jan od Krzyża jest przede wszystkim oczyszczający. Mistyczne noce, o których ten wielki doktor Kościoła pisze z własnego doświadczenia, są poniekąd tym, czemu odpowiada czyściec. Bóg przeprowadza człowieka przez taki wewnętrzny czyściec całej jego zmysłowej i duchowej natury, ażeby go doprowadzić do zjednoczenia z sobą".
"Matka Bożego Syna zwraca swe miłosierne oczy ku troskom człowieka strapionego” i wyprasza potrzebne łaski".
" Czyściec oznacza nie miejsce lecz stan życia. Ci, którzy po śmierci żyją w stanie oczyszczenia, znajdują się już w miłości Chrystusa, który ich podnosi z resztek niedoskonałości”.
"Przez wasze cierpienie pomagacie Jezusowi w Jego dziele zbawienia. Cierpienie jest po to aby wyzwalało miłość".
"Chrystus jest z wami podczas waszej wędrówki. Zwracajcie się do niego w modlitwie i miłości. Proście Go, by obdarzył was odwagą i siłą".
"Cierpienie nie jest karą Bożą... Kościół wskazuje Chrystusa, który - poprzez Krzyż i Zmartwychwstanie - odkupił całe ludzkie cierpienie i w ten sposób nadał sens tej tajemnicy ludzkiego istnienia".
"Pamiętajcie, że nigdy nie jesteście sami, Chrystus jest z wami podczas waszej wędrówki w każdym dniu waszego życia".
"Ze wszystkich rzeczy nieważnych piłka nożna jest najważniejsza”.
"Kocha się naprawdę i do końca tylko wówczas, gdy kocha się zawsze w radości i smutku bez względu na dobry czy zły los.”
"Krzyż stanowi najgłębsze pochylenie się Bóstwa nad człowiekiem, nad tym, co człowiek – zwłaszcza w chwilach trudnych i bolesnych – nazywa swoim losem. Krzyż stanowi jakby dotknięcie odwieczną miłością najboleśniejszych ran ziemskiej egzystencji człowieka”.
"Różaniec - skarb który trzeba odkryć".
"Szkaplerz jest przewodnikiem czułej i synowskiej pobożności maryjnej, poprzez który czciciele Maryi (...) wyrażają pragnienie kształtowania swojego życia w oparciu o Jej przykład jako Matki, Opiekunki, Siostry, Przeczystej Dziewicy, przyjmując z czystym sercem Słowo Boże i oddając się służbie braciom".
"Nie lękajcie się tajemnicy Boga, nie lękajcie się Jego miłości i nie lękajcie się słabości człowieka, ani też jego wielkości! Człowiek nie przestaje być wielkim nawet w swojej słabości".
"Odmawiając różaniec rozmawiamy z Maryją, powierzamy Jej ufnie wszystkie nasze troski i smutki, radości i nadzieje".
"Noście zawsze święty szkaplerz. Ja zawsze mam szkaplerz na sobie i odniosłem wiele dobra z tego nabożeństwa. Jest moją siłą".
"Powstań, ty, który już straciłeś nadzieję. Powstań, ty, który cierpisz. Powstań, ponieważ Chrystus objawił ci swoją miłość i przechowuje dla ciebie nieoczekiwaną możliwość realizacji".
"Różaniec to moja ulubiona modlitwa. Z głębi mojego serca zachęcam do jej odmawiania".
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com