Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Robienie zdjęć podczas liturgii

Tematy związane ze sprawowaniem sakramentów i sakramentaliów: ich struktura, posługi w zgromadzeniu liturgicznym, prawo liturgiczne
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Robienie zdjęć podczas liturgii lub jak w tym przypadku przed trumną stało się już plagą.
Widać to było przed i podczas uroczystości pogrzebowych papieża Franciszka. Zero wyczucia i kultury.
takie coś można tez niestety zaobserwować zarówno u polityków, prominentnych osób jak i duchownych.
https://deon.pl/kosciol/kontrowersyjne- ... or,3133922
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Zaglądałam kilka razy na transmisję z Watykanu, gdy zmarły Franciszek był wystawiony i niestety wyłączałam z niesmakiem... raziło mnie właśnie zachowanie tłumu...nie wiedziałam, czy zwiedzają czy oddają hołd... mój mam starał się bronić ludzi i mówił, że pewnie są pierwszy raz w bazylice i chcą ją także zwiedzić...
ale myślę, ze to właśnie kwestia samego zjawiska tłumu, który nie służy zadumie i refleksji, tylko trzeba iść jak wszyscy idą, robić co wszyscy robią...
Może w samej bazylice nie widziałam telefonów w rękach ale na płacy św Piotra, gdy ciało Franciszka było przenoszone to było nagminne, niestety...
zastanawiałam się po co komu takie zdjęcie?!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Mam pewien margines tolerancji kiedy "zwykli" uczestnicy liturgii robią zdjęcia, choć obowiązkiem księży byłoby grzecznie zwrócić uwagę przed liturgią, żeby skupić się na modlitwie a nie na robieniu zdjęć.
Ciśnienie mi się podnosi jak księża koncelebrujący pstrykają sobie focie i już parę razy zwracałem na to uwagę, niektórzy przeprosili, inni robili to dalej nie widząc problemu.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11