Robienie zdjęć podczas liturgii lub jak w tym przypadku przed trumną stało się już plagą.
Widać to było przed i podczas uroczystości pogrzebowych papieża Franciszka. Zero wyczucia i kultury.
takie coś można tez niestety zaobserwować zarówno u polityków, prominentnych osób jak i duchownych.
https://deon.pl/kosciol/kontrowersyjne- ... or,3133922
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Robienie zdjęć podczas liturgii
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Zaglądałam kilka razy na transmisję z Watykanu, gdy zmarły Franciszek był wystawiony i niestety wyłączałam z niesmakiem... raziło mnie właśnie zachowanie tłumu...nie wiedziałam, czy zwiedzają czy oddają hołd... mój mam starał się bronić ludzi i mówił, że pewnie są pierwszy raz w bazylice i chcą ją także zwiedzić...
ale myślę, ze to właśnie kwestia samego zjawiska tłumu, który nie służy zadumie i refleksji, tylko trzeba iść jak wszyscy idą, robić co wszyscy robią...
Może w samej bazylice nie widziałam telefonów w rękach ale na płacy św Piotra, gdy ciało Franciszka było przenoszone to było nagminne, niestety...
zastanawiałam się po co komu takie zdjęcie?!
ale myślę, ze to właśnie kwestia samego zjawiska tłumu, który nie służy zadumie i refleksji, tylko trzeba iść jak wszyscy idą, robić co wszyscy robią...
Może w samej bazylice nie widziałam telefonów w rękach ale na płacy św Piotra, gdy ciało Franciszka było przenoszone to było nagminne, niestety...
zastanawiałam się po co komu takie zdjęcie?!
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Mam pewien margines tolerancji kiedy "zwykli" uczestnicy liturgii robią zdjęcia, choć obowiązkiem księży byłoby grzecznie zwrócić uwagę przed liturgią, żeby skupić się na modlitwie a nie na robieniu zdjęć.
Ciśnienie mi się podnosi jak księża koncelebrujący pstrykają sobie focie i już parę razy zwracałem na to uwagę, niektórzy przeprosili, inni robili to dalej nie widząc problemu.
Ciśnienie mi się podnosi jak księża koncelebrujący pstrykają sobie focie i już parę razy zwracałem na to uwagę, niektórzy przeprosili, inni robili to dalej nie widząc problemu.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11