Czy wiadomo Wam o Uczelniach, na których można i warto studiować teologię lub biblistykę online? Podzielcie się informacją i koniecznie opiniami. Ja ostatnio natknąlem się na następującą:
https://www.domuni.eu/en/university/about/
Jest to uczelnia prywatna rzymsko-katolicka. Studia odbywają się calkowicie zdalnie. Prowadzą tę uczelnię Dominikanie. Siedziba Uczelni znajduje się we Francji. Studia można odbywać w języku francuskim (najszersza oferta), angielskim i hiszpańskim.
AI podpowiada, że (cytuję):
"Domuni Universitas to niekonwencjonalna instytucja edukacyjna, która nie jest wymieniana w tradycyjnych rankingach uniwersyteckich. O ile nie jest wymieniona w głównej bazie danych rankingów Web of Universities, rankingach światowych.
Jednakże Domuni Universitas prezentuje się jako uniwersytet działający na całym świecie, którego stopnie naukowe są akredytowane przez Państwo Francuskie (teologia i filozofia) oraz Watykan (nauki religijne). To może wskazywać na jej unikalny charakter i fokus na katolickim szkolnictwie wyższym, co niekoniecznie jest mierzone tradycyjnymi rankingami. " (koniec cytatu)
Można tu uzyskać zarówno Bachelor Degree (licencjat) Master Degree i Doctor Degree. Kierunki: teologia, filozofia i na tym nie koniec. Znakomita opcja dla osób zaganianych lub mieszkających w krajach, gdzie edukacja jest utrudniona, ale dziala Internet.
Są tutaj też organizowane kursy. Cena za rok akademicki, który można zrealizować w okresie dwóch lat bez dodatkowych oplat to 1800 euro. Sporo, ale czy warto? Może coś wiecie, albo wiecie jak się dowiedzieć? Uczelnia jest na pewno legalna, ale jaka jest wartość tych tytulów magistra lub doktora filozofii bądź teologii? Będę wdzięczny za uwagi oraz za informacje o podobnych Uczelniach.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Uczelnie, na których można studiować teologię lub biblistykę zdalnie lub hybrydowo.
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Ja słyszałam jedynie o studiach na Akademii Katolickiej
https://akademiakatolicka.pl/jedyne-w-p ... -learning/
ale bez tytułu można pogłębiać wiedze biblijną tu:
https://narzedziownia-biblijna.youmygod.pl
https://akademiakatolicka.pl/jedyne-w-p ... -learning/
ale bez tytułu można pogłębiać wiedze biblijną tu:
https://narzedziownia-biblijna.youmygod.pl
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Teofilos
- Wyznanie: inne wyznanie
- Podziękował/a: 35
- Podziękowano: 26
Tak, dziękuję. Oczywiście, te strony też warto polecić. Akademia Katolicka to wspaniała Uczelnia. Będę jednak wdzięczny za opinię na temat Domuni. Ja, póki co, uzyskałem jedną opinię i jest to opinia pozytywna, Opinię wystawiła osoba mieszkająca we Francji.
Przy okazji jeszcze w Krakowie ruszyły studia podyplomowe:
https://studiapodyplomowe.upjp2.edu.pl/ ... ne-13.html
Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
Przy okazji jeszcze w Krakowie ruszyły studia podyplomowe:
https://studiapodyplomowe.upjp2.edu.pl/ ... ne-13.html
Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
Ostatnio zmieniony 18 maja 2025, 21:25 przez Teofilos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
abi
omawiają kolejne księgi biblii, ukazują losy narodu wybranego od czasów patriarchów, są uczelnia różnych wyznań, ale nie faworyzują żadnego
zawsze słyszymy - bądź bardziej gorliwym członkiem SWOJEGO zboru, kościoła, wspólnoty ...
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
można traktować jako podyplomowe albo w formie uniwersytetu otwartego
zawsze słyszymy - bądź bardziej gorliwym członkiem SWOJEGO zboru, kościoła, wspólnoty ...
Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
można traktować jako podyplomowe albo w formie uniwersytetu otwartego
-
Teofilos
Widzę, że zatrudnieni tam są także katoliccy wykładowcy. Na przykład Prof. dr hab. s. Joanna Nowińska czy prof. dr hab. Marcin Majewski, Ks. dr Eligiusz Piotrowski i nie na tym nie koniec. Są zajęcia z hebrajskiego i greki. Ciekawe.
Wciąż czekam na opinię na temat Domuni Universitas, o ile ktoś coś może dodać.
Wciąż czekam na opinię na temat Domuni Universitas, o ile ktoś coś może dodać.
-
Teofilos
Postanowiłem podzielić się świeżo zdobytą wiedzą. Otóż dotarłem do kogoś kto studiuje na Domuni. Uczelnia jest szczególnie doceniana przez osoby, które nie mają możliwości studiować tradycyjną metodą z uwagi na liczne obowiązki. Sporo tam studiuje misjonarzy i misjonarek. A oto świadectwo pewnej Siostry, która akurat mówi po angielsku.
Dodam jeszcze, że płacąc za jeden rok studiów, ma się w zasadzie czas dwa lata na jego zrealizowanie. Do każdego egzaminu jest tylko jedno podejście. Oprócz egzaminu na koniec każdego semestru są quizy, które uruchamiając od razu włącza się stoper i trzeba je wykonać w określonym czasie, co u niektórych może powodować mały stresik. Oprócz quizów trzeba napisać esej i to konkretny. Do każdego eseju, quizu i egzaminu jest tylko jedno podejście. Ocena z całego roku jest wystawiana na podstawie wszystkich osiągnięć. Można więc oblać dany egzamin a i tak zaliczyć rok. Powoduje to, że studenci traktują Uczelnię poważnie. Pomimo też tego co napisałem, Uczelnia wspiera wszystkich i również studenci nawzajem siebie. Nie ma tam anonimowości. Każdy musi się przedstawić, uploadować aktualne zdjęcie, osoba, która tam studiuje wystawiła bardzo pozytywną ocenę. No i ta Siostra na filmiku też, choć przyznaje, że jest trudno. I chyba o to na studiach chodzi, żeby podjąć pewien wysiłek. Jednak potwierdza się, że Dominikanie to solidna firma w zakresie edukacji.
Dodam jeszcze, że płacąc za jeden rok studiów, ma się w zasadzie czas dwa lata na jego zrealizowanie. Do każdego egzaminu jest tylko jedno podejście. Oprócz egzaminu na koniec każdego semestru są quizy, które uruchamiając od razu włącza się stoper i trzeba je wykonać w określonym czasie, co u niektórych może powodować mały stresik. Oprócz quizów trzeba napisać esej i to konkretny. Do każdego eseju, quizu i egzaminu jest tylko jedno podejście. Ocena z całego roku jest wystawiana na podstawie wszystkich osiągnięć. Można więc oblać dany egzamin a i tak zaliczyć rok. Powoduje to, że studenci traktują Uczelnię poważnie. Pomimo też tego co napisałem, Uczelnia wspiera wszystkich i również studenci nawzajem siebie. Nie ma tam anonimowości. Każdy musi się przedstawić, uploadować aktualne zdjęcie, osoba, która tam studiuje wystawiła bardzo pozytywną ocenę. No i ta Siostra na filmiku też, choć przyznaje, że jest trudno. I chyba o to na studiach chodzi, żeby podjąć pewien wysiłek. Jednak potwierdza się, że Dominikanie to solidna firma w zakresie edukacji.
-
Magnolia
A dlaczego wymyśliłeś sobie prawie tamta uczelnię, w końcu uczelnie dominikańskie są również w Polsce?
mgr teologii,
-
Magnolia
Może i nie ma, ale może warto napisać do władz uczelni w Polsce i poprosić o zorganizowanie takiego kierunku?
mgr teologii,
-
esperanza
- Podziękował/a: 1264
- Podziękowano: 777
Dawno mnie tu nie było, ale loguję się specjalnie dla Ciebie.
Studiuję na studium dominkańskim w Krakowie. Jest to studium 4letnie i można się uczyć stacjonarnie i online. Forma online daje też możliwość odsłuchania wykładów przez 3 tyg.
Bardzo polecam!
https://dsft.dominikanie.pl/
Studiuję na studium dominkańskim w Krakowie. Jest to studium 4letnie i można się uczyć stacjonarnie i online. Forma online daje też możliwość odsłuchania wykładów przez 3 tyg.
Bardzo polecam!
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
-
Teofilos
Hej Robaczku Boży. Bardzo dziękuję za ten link. Od razu mam parę pytań, dzwoniłem tam, ale nikt nie odbierał więc napiszę maila. Może jednak w międzyczasie Ty podzielisz się informacjami. Pytania:
1) To jest studium, czyli nie można tutaj uzyskać tytułu magistra teologii?
2) Czy zajęcia online wymagają obecności na żywo przed kamerką itd. czy też aby ukończyć studium wystarczy skorzystać odsłuchując je. Chodzi mi o sytuację, gdy nie możesz się pojawić online w stosownym czasie z uwagi na inne obowiązki.
Tak, czy inaczej, dziękuję za ten wpis i informację. O to właśnie chodzi w tym wątku, aby zbudować "bazę danych" na temat tego rodzaju form kształcenia. Przejrzałem listę wykładowców, robi wrażenie.
Może dodam, że w Domuni można uzyskać nie tylko stopnie licencjata i magistra ale także doktora filozofii. Nie ma wykładów na żywo, ale jest bardzo dużo pracy samodzielnej wymagającej ogromnego wysiłku i motywacji.
2) Czy zajęcia online wymagają obecności na żywo przed kamerką itd. czy też aby ukończyć studium wystarczy skorzystać odsłuchując je. Chodzi mi o sytuację, gdy nie możesz się pojawić online w stosownym czasie z uwagi na inne obowiązki.
Tak, czy inaczej, dziękuję za ten wpis i informację. O to właśnie chodzi w tym wątku, aby zbudować "bazę danych" na temat tego rodzaju form kształcenia. Przejrzałem listę wykładowców, robi wrażenie.
Może dodam, że w Domuni można uzyskać nie tylko stopnie licencjata i magistra ale także doktora filozofii. Nie ma wykładów na żywo, ale jest bardzo dużo pracy samodzielnej wymagającej ogromnego wysiłku i motywacji.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2025, 12:39 przez Teofilos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
esperanza
- Podziękował/a: 1264
- Podziękowano: 777
tak to jest studium, bez tytułów, bez magistra.Teofilos pisze: 29 maja 2025, 12:35
Mozna pojawić sie online w dniu zjazdu albo można po zjeździe odsłuchać wykłady. Są dostepne po zalogowaniu przez 3 tyg. po zjedździe. Także jest to bardzo wygodne.2) Czy zajęcia online wymagają obecności na żywo przed kamerką itd. czy też aby ukończyć studium wystarczy skorzystać odsłuchując je. Chodzi mi o sytuację, gdy nie możesz się pojawić online w stosownym czasie z uwagi na inne obowiązki.
Ta szkoła oferuje e-learning i możliwość zdobycia tytułu magistra:O to właśnie chodzi w tym wątku, aby zbudować "bazę danych" na temat tego rodzaju form kształcenia.
https://e-akademiakatolicka.pl/onas.html
Wykładowcy są świetni, wykłady bardzo ciekawe. Osobiście jestem na 3 roku i już wiem, że w przyszłości będzie mi tych studiów brakować...Przejrzałem listę wykładowców, robi wrażenie.
"Wystarczy ci mojej łaski. Moc, bowiem w słabości się doskonali”. (2Kor 12, 9).
-
Teofilos
Oczywiście, że warto. Nie jestem tylko pewien, czy w Polsce uznawane byłyby dyplomy ze studiów na kierunkach realizowanych wyłącznie zdalnie. Natomiast we Francji jest to uznawane.Magnolia pisze: 29 maja 2025, 11:35 Może i nie ma, ale może warto napisać do władz uczelni w Polsce i poprosić o zorganizowanie takiego kierunku?
Natomiast tutaj:
https://e-akademiakatolicka.pl/onas.html
Robaczku Boży, ten link już był na tym forum podany i tutaj mamy studia e-learningowe ale w systemie blended-learning. Czyli obecność na zajęciach fizycznie też jest wymagana, choć pewnie nie tak często jak w ramach tradycyjnych studiów. Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.
SIB, o którym już też rozmawialiśmy, tam są zajęcia sto procent online, ale jest obowiązkowa obecność raz w miesiącu online przed kamerką. No i to są tylko studia podyplomowe. Tylko i aż.
Wracając natomiast do DSFT - to studium warto zrealizować równolegle do studiów teologicznych. To pięknie koreluje.
-
Teofilos
Chciałbym wszystkim bardzo podziękować za udział w tej dyskusji. Wszystkie podane przez Was linki są bardzo przydatne. O niektórych wiedziałem, ale na przykład nie wiedziałem o Studium Dominikańskim w Krakowie. Rewelacja! Szczęść Boże!
-
Teofilos
Ostatnio odkryłem, ostatnio tzn. przed kwadransem, że Dominikanie utworzyli podobne studium do tego wspomnianego przez Robaczka Bożego: https://dsft.dominikanie.pl/
Sami zobaczcie:
https://sd.dominikanie.pl/
Idea wydaje się bardzo podobna, choć drobne różnice istnieją w zakresie organizacji zajęć. Czyli nie tylko Kraków, ale także Warszawa.
Sami zobaczcie:
https://sd.dominikanie.pl/
Idea wydaje się bardzo podobna, choć drobne różnice istnieją w zakresie organizacji zajęć. Czyli nie tylko Kraków, ale także Warszawa.
-
Magnolia
Zgadza się, ale w warszawskim studium nie ma egzaminów ergo nie ma tytułu magistra... jest wiedza dla siebie.
mgr teologii,
-
Teofilos
To prawda, ale podobnie jest w krakowskim oddziale. Rozmawiałem telefonicznie i uzyskałem wyczerpujące informacje. Ale wiedza jest też cenna, wręcz najcenniejsza. Otrzymuje się certyfikat po ukończeniu studium, ten certyfikat do niczego nie upoważnia, ale jest miłą pamiątką. Naturalnie, w kontekście mojego pytania na początku, chodziło mi o miejsca, gdzie można taki tytuł uzyskać, ale dobrze chociaż, że można w taki sposób bez tytułu w wiedzę się wyposażać. Zauważyłem też, że wielu wykładowców z Krakowa wykłada też w Warszawie, albo odwrotnie.Magnolia pisze: 15 cze 2025, 19:01 Zgadza się, ale w warszawskim studium nie ma egzaminów ergo nie ma tytułu magistra... jest wiedza dla siebie.
-
Teofilos
Właśnie zostałem tu słuchaczem.esperanza pisze: 29 maja 2025, 11:52 Hej @Teofilos,
Bardzo polecam!