Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Spowiedź po 25 latach - kilka wątpliwości

Tu możesz zadać nurtujące Cię pytania księdzu, który postara się rozwiać Twoje wątpliwości.
Regulamin forum
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
Lukasz
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 1
Przygotowuję się do swojej pierwszej od 25 lat spowiedzi.

Na swojej drodze powrotu do Boga i Kościoła została mi już tylko jedna ostatnia przeszkoda i nie wiem jak ją pokonać. Sporo czasu poświęciłem na czytanie teologów (Rahner, Ratzinger i inni), poznanie ich pięknej wizji Boga i wiary bardzo mi na tej drodze pomogło i wyjaśniło wiele wątpliwości jakie miałem. Jeśli chodzi o sprawy naprawdę ważne (Bóg, Jezus, zbawienie, miłość bliźniego itd.) zgadzam się w 100%. Niestety mam problem z pewnymi elementami nauki KK, które po prostu nie mają dla mnie sensu lub uważam wręcz za szkodliwe i złe.

Dla kontekstu podam konkretne przykłady. Żeby nie było posądzenia o prywatę, wymienię kilka spraw, które mnie osobiście nie dotyczą:
- zakaz wyświęcania kobiet,
- podejście do rozwodów i rozwodników,
- przymusowy celibat księży (który moim zdaniem przynosi więcej szkody niż pożytku, lepiej gdyby był opcjonalny),
- odrzucanie osób LGBT i w ogóle traktowanie homoseksualizmu jako grzech, ja np. nie mam nic przeciwko związkom partnerskim i gdyby było w tej sprawie referendum pewnie głosowałbym za,
- uważam aborcję za zło, ale dopuszczam, że w pewnych ekstremalnych przypadkach może być mniejszym złem (np. ciąża, z której nie ma szansy urodzić się żywe dziecko, zmuszanie kobiety do donoszenia takiej ciąży do końca uważam za pastwienie się nad nią),
- eutanazja - uważam, że każdy powinien mieć opcję skrócenia cierpienia na własne życzenie, jeśli przed nim jest już tylko cierpienie i ból, bez nadziei na poprawę, a środki przeciwbólowe już nie pomagają.

Jak widać jest tu mix rzeczy, które pewnie nie stanowią problemu (celibat, święcenia kobiet) i rzeczy grubszego kalibru (homoseksualizm, aborcja, eutanazja), czyli spraw które są uznawane przez KK za grzech i to ciężki.

O wszystkich tych sprawach dużo myślałem i czytałem, ale im więcej się zastanawiam tym, bardziej dochodzę do wniosku, że nie jestem w stanie, tak by pozostać w zgodzie ze sobą i swoim sumieniem, ot tak po prostu zmienić zdania na zgodne z nauczaniem Kościoła. Jestem już człowiekiem niemłodym (czwórka z przodu), mam swoje doświadczenie życiowe, wieloletnie przemyślenia i przekonania. Dodatkowo jestem przekonany, że Kościół, przynajmniej w części tych spraw (homoseksualizm, celibat, święcenia kobiet, rozwody), w przyszłości zmieni swoje podejście na bardziej życiowe, zgodne z wiedzą naukową i zdrowym rozsądkiem.

Jak z dobrą wolą i szczerością podejść do tego typu dylematów, zwłaszcza w kontekście spowiedzi. W kilku przykładowych rachunkach sumienia, które znalazłem w sieci stoi, że powinienem spowiadać się z nich jako negowania nauki KK. Ale po co jeśli nie zanosi się na zmianę mojego zdania? Spowiedź bez postanowienia poprawy to nie spowiedź. Czy należy wspomnieć o tym spowiednikowi? Czy w ogóle nie poruszać tematu?

Z góry dziękuję Księdzu za radę lub wskazanie gdzie znaleźć odpowiedzi na moje rozterki.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Prawie Nasz forumowy kapłan jest na tygodniowym urlopie. Czy zaczekasz aż odpowie on czy ja mogę ci pomóc? Jestem teologiem.
Mamy na forum kilka wątków w poruszanych przez Ciebie kwestiach. Rozejrzyj się. Może tam odnowimy dyskusję albo założymy nowe wątki np eutanazji.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Lukasz
Chętnie przeczytam Twoją opinię. Ksiądz będzie mógł po powrocie dorzucić coś od siebie, jeśli uzna za stosowne.

Najbardziej zależałoby mi na radzie jak ugryźć te wątpliwości w kontekście spowiedzi. Nie wydaje mi się, żebym potrafił te sprawy definitywnie rozstrzygnąć i zamknąć w najbliższym czasie, a chciałbym się wyspowiadać.
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
W kontekście spowiedzi. Uważam, ze możesz się wyspowiadać już teraz nie mając jasności w tych tematach. bowiem one nie dotyczą prawd wiary. Nie negujesz prawd wiary, wiec w moim odczuciu spowiedź jest możliwa i będzie ważna.
Możesz również zacząć spowiedź od tego że masz wątpliwości w pewnych tematach z nauczania Kościoła, ale poszukujesz prawdy, zrozumienia... taka postawa jest ok.

Założę osobny wątek na dyskusję w tych tematach.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Lukasz
Dziękuję bardzo! Przeczytam tematy, które podlinkowałaś, a do spowiedzi udam się w najbliższym czasie, tak jak radzisz.

Księdza proszę o wypowiedź po powrocie z urlopu, jeśli chciałby dorzucić coś od siebie.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
@Lukasz, mysle ze @Magnolia wyczerpująco odpowiedziała na Twoje pytania.
Z mojej strony małe dopowiedzenie:
- choćbyś miał kontakt z Bogiem na wysokim poziomie tak jak wielu świętych, mistyków, ascetów to zawsze będziesz miał wątpliwości, rozterki, pytania, kryzysy wiary itp. od tego nie uciekniesz,
- w Kościele jest miejsce dla każdego, są różne grupy, trendy, poglądy, jeśli one nie wykraczają poza to co przekazało nam Objawienie to w porządku,
- zdrowa krytyka Kościoła nie wyklucza Cię z tej wspólnoty,
- nie możemy traktować Kościoła i tego co on nam przekazuje jak sklepu z różnymi towarami i promocjami czyli nie możemy sobie wybierać to co nam pasuje, są rzeczy które są dla nas niewygodne i niepopularne.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11