Źródło w greckim oryginale: https://biblia.oblubienica.eu/interline ... version/TR

Dlaczego więc niektóre tłumaczenia mówią "pośród was"?
Otóż Jezus mówił te słowa do faryzeuszy (Łk 17,20), którzy nie przyjmują Jezusa ani Jego nauki. Trudno byłoby przyjąć, że Jezus mówi im: "Królestwo Boże jest w was", w sensie duchowym czy wewnętrznym, bo to by nie pasowało do reszty Jego wypowiedzi o faryzeuszach. Dlatego wielu tłumaczy uznało, że Jezus miał na myśli raczej: "Królestwo Boże jest pośród was" – tzn. obecne w Jego osobie i Jego działalności tu i teraz.
Greckie „ἐντός” (entos): może oznaczać "w środku, wewnątrz" albo "pośród was", ale zależnie od kontekstu.
Ktoś może powiedzieć, ale jeżeli wybrano wersję tłumaczenia "pośród was", to stracono drugą formę tłumaczenia.
Nie ma się co martwić, bo Biblia jest tak wspaniała, że jak nie w jednym, to w drugim miejscu znajdziemy odpowiedź! W Biblii jest wiele miejsc, które mówią o Królestwie w nas:
Rz 14,17 "Królestwo Boże to nie sprawa tego, co się je i pije, lecz to sprawiedliwość, pokój i radość w Duchu Świętym"
(Św. Paweł mówi, że Królestwo Boże nie polega na zewnętrznych rytuałach, ale na tym, co dzieje się wewnątrz człowieka, w sercu i sumieniu w relacji z Bogiem)
1 Kor 6,19-20 "Czyż nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią Ducha Świętego?"
Gal 4,6-7 "Na dowód tego, że jesteście synami, Bóg wysłał do serc naszych Ducha Syna swego, który woła: Abba, Ojcze!"
J 14,23 "Jeśli Mnie kto miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go i przyjdziemy do niego, i będziemy u niego przebywać"
2 Tym 1,14 "Tego szlachetnego depozytu strzeż z pomocą Ducha Świętego, który w nas mieszka"