Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
Halloween
Regulamin forum
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
W tym dziale użytkownik zadaje pytania na które udzielają odpowiedzi kapłani
-
Liaqua
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 18
- Podziękowano: 2
Co ksiądz myśli na temat Halloween? Jak czytam w internecie to jest mowa o przebieraniu się np. za kosciotrupy i że to jest złe z różnych powodów. A co jak ktoś się przebiera za jakąś postać z bajki czy filmu, który nie jest straszny? Wiem że Halloween bierze się z celtyckiego, czyli pogańskieskiego święta Samhain, które jest podobne do Dziadów i obchodzenie Halloween jest odradzane przez właśnie pogańskie korzenie, ale wydaje mi się, że są katolickie święta czy tradycje które też są pogańskie? Jak mam wytłumaczyć komuś dlaczego nie obchodzę Halloween, gdy tak na prawdę też chciałabym się przebrać za kogoś i się zabawić?
-
bramin
- Ksiądz
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 92
- Podziękowano: 332
Osobiście uważam, ze Halloween to kicz najwyższych lotów, komercja i przykład bezmyślnego przejmowania różnych głupich zwyczajów przez zakompleksionych "europejczyków".
Dziwi mnie nieraz histeryczna reakcja wielu polskich księży, którzy zamiast zajmować się głoszeniem Jezusa i Dobrej Nowiny marnują czas na wyrażanie swojego oburzenia i widzenia wszędzie diabla.
Halloween trzeba wyśmiewać, nie podchodzić do tego poważnie. Sa już alternatywy do Halloween jak np. "bale Wszystkich Świętych".
A ze pochodzi to z pogaństwa? Wiele rzeczy w kościelnej rzeczywistości pochodzą z pogaństwa, zostały w jakiś sposób zaadaptowane, zmienione i funkcjonują.
Ja już parę razy z dzieciakami 31 października o północy szedłem na cmentarz, nie były one przebrane. Zabraliśmy świeczki, znicze, pomodliliśmy sie za zmarłych spoczywających na cmentarzu a później w domu parafialnym była impreza na całego ale bez kiczowatych kościotrupów.
Dziwi mnie nieraz histeryczna reakcja wielu polskich księży, którzy zamiast zajmować się głoszeniem Jezusa i Dobrej Nowiny marnują czas na wyrażanie swojego oburzenia i widzenia wszędzie diabla.
Halloween trzeba wyśmiewać, nie podchodzić do tego poważnie. Sa już alternatywy do Halloween jak np. "bale Wszystkich Świętych".
A ze pochodzi to z pogaństwa? Wiele rzeczy w kościelnej rzeczywistości pochodzą z pogaństwa, zostały w jakiś sposób zaadaptowane, zmienione i funkcjonują.
Ja już parę razy z dzieciakami 31 października o północy szedłem na cmentarz, nie były one przebrane. Zabraliśmy świeczki, znicze, pomodliliśmy sie za zmarłych spoczywających na cmentarzu a później w domu parafialnym była impreza na całego ale bez kiczowatych kościotrupów.
Nie masz chęci obchodzić Halloween to nie obchodzisz a jak masz ochotę to przebierz sie za kogoś.Liaqua pisze: 30 paź 2025, 22:47 Jak mam wytłumaczyć komuś dlaczego nie obchodzę Halloween, gdy tak na prawdę też chciałabym się przebrać za kogoś i się zabawić?
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
1 Tes 3,11