Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Nauka o Trójcy w ujęciu św. Augustyna.

Bóg Ojciec, Syn Boży - Jezus Chrystus, Duch Święty
Awatar użytkownika
Teofilos
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 35
Podziękowano: 26
Hej, trochę się nie odzywałem. Nie zauważyłem takiego tematu, więc zakładam. W szczególności interesuje mnie bibliografia. Byłbym wdzięczny gdybyście coś zapodali. Mogą też być przemyślenia Tomasza z Akwinu, ale szczególnie mi zależy na Augustynie. Nie muszą być tylko polskie pozycje, mogą też być teologiczne periodyki - artykuły.
Czyli nie chodzi mi o przemyślenia, ale o bibliografię. Jeśli to niewłaściwe miejsce, to na pewno Admin zadziała :-)
Na początek coś podam jako przykład:
Małachowski Andrzej, Ślady Trójcy w stworzeniu -poszukiwania św. Augustyna. (Wrocławski Przegląd Teologiczny 13/2, 81-91, 2005).
Awatar użytkownika
Teofilos
Wyznanie: inne wyznanie
Podziękował/a: 35
Podziękowano: 26
Widzę, że nie udało mi się nikogo zainteresować. Mój kolega, przed wielu laty. napisał pracę doktorancką na ten temat, więc sama bibliografia, którą podał jest imponująca. A i sama praca jest bardzo ciekawa. Tymczasem podaję coś na początek:
https://www.logoslibrary.org/augustine/ ... index.html
Awatar użytkownika
stevenW66
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 2
Podziękowano: 1
Nadal trudno mi poruszać się po tej stronie, ale widząc Twoją dyskusję o Trójcy Świętej, poczułem, że chcę wziąć w niej udział. Wiesz, skoro mowa o Biblii, nie sądzę, aby istniało w niej potwierdzone wyjaśnienie dotyczące Trójcy Świętej, a będąc katolikiem, nie mogę zaprzeczyć istocie Boga Ojca, Syna i Ducha Świętego. Osobiście uważam, że obaj są jedną osobą w trzech postaciach, tak jak Bóg jest duchem i nie może ukazać się ludziom w pełni, co sprawiło, że przyjął ciało i stał się człowiekiem w osobie Jezusa. Fakt, że stał się człowiekiem, nie oznacza, że ​​nie jest już Bogiem, ani że nie był człowiekiem. Myślę, że najlepszym pytaniem jest to, że te rzeczy wykraczają poza ludzkie pojmowanie, a mądrość Boga jest większa, niż jesteśmy w stanie pojąć.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Obawiam się, że pogląd że to jedna osoba w trzech postaciach to... herezja. Nasi przodkowie w wierze w pierwszych wiekach nazwali ją modalizmem (względnie - zależnie od szczegółów - sabelianizmem).
Wbrew pozorom sporo jest nawiązań do Trójcy w Piśmie Świętym - trochę o tym pisałem, zapraszam , może CI się do czegoś przyda http://analizy.biz/marek1962/trojca.pdf