Pamięta piwnice. Drzwi zamykane na klucz. Pasy, którymi ją przywiązywano. I słowa, które miały „ratować”, a w rzeczywistości niszczyły. Irena miała kilkanaście lat, gdy — jak opowiada Natalii Ziółkowskiej w nowym odcinku „Nagiego Kadru” — została uznana za opętaną. Zamiast pomocy psychologicznej były egzorcyzmy. Zamiast leczenia — przemoc. Duszenie, unieruchamianie, wielogodzinne rytuały, które kończyły się krwią, utratą przytomności i całkowitym rozpadem psychicznym. Irena mówi o księżach egzorcystach jako o zamkniętym środowisku, w którym przemoc wobec osób w kryzysie była usprawiedliwiona wiarą. Jednym z duchownych, których wymienia, jest ksiądz Olszewski — jak relacjonuje, podczas indywidualnej rozmowy miał jej grozić. Ile takich historii zostało zamkniętych w piwnicach Kościoła?
Jej „spowiedź” pojawia się także w książce Szymona Piegzy „Mieli nas za opętanych”, która dokumentuje nadużycia i mechanizmy przemocy wokół egzorcyzmów w Polsce.
Dodano po 1 godzinie 23 minutach 59 sekundach:
tutaj
https://egzorcyzmypolskie.pl/
jest wersja "pisana" tej historii w formie listu do Abp. Wojciecha Polaka
- Delegata KEP ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
została uznana za opętaną...
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
@Paweł w jakim celu zamieściłeś ten film i artykuł? Brakuje komentarza z twojej strony.
O czym mamy dyskutować?
O czym mamy dyskutować?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Paweł
- Podziękował/a: 69
- Podziękowano: 72
Czy ta historia jest dla Ciebie wiarygodna?
24.06.2022 abp Polak przekierował otrzymany list „zgodnie z kompetencjami” do metropolity warszawskiego
W grudniu 2022 r. na stronie archidiecezjalnej ukazała się informacja dotycząca posługi egzorcystów w diecezji warszawsko-praskiej
https://diecezja.waw.pl/informacja-doty ... -praskiej/
Jak dla mnie historia opowiedziana przez tę dziewczynę brzmi wiarygodnie i może być wskazówką dla osób borykających się z podobnymi problemami, by niebezkrytycznie przyjmować to co mówi jakiś autorytet. Matka nie uwierzyła własnej córce, tylko uwierzyła zwiedzionemu księdzu, który wszędzie widział diabelskie tropy.
Ksiądz egzorcysta powinien fascynować się Bogiem, a nie diabłem.
A wy co o tym myślicie?
24.06.2022 abp Polak przekierował otrzymany list „zgodnie z kompetencjami” do metropolity warszawskiego
W grudniu 2022 r. na stronie archidiecezjalnej ukazała się informacja dotycząca posługi egzorcystów w diecezji warszawsko-praskiej
https://diecezja.waw.pl/informacja-doty ... -praskiej/
Jak dla mnie historia opowiedziana przez tę dziewczynę brzmi wiarygodnie i może być wskazówką dla osób borykających się z podobnymi problemami, by niebezkrytycznie przyjmować to co mówi jakiś autorytet. Matka nie uwierzyła własnej córce, tylko uwierzyła zwiedzionemu księdzu, który wszędzie widział diabelskie tropy.
Ksiądz egzorcysta powinien fascynować się Bogiem, a nie diabłem.
A wy co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2025, 17:44 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
- Myślę, że kanał który przytoczyłeś nie zasługuje na zaufanie.
Może tym razem napisali prawdę i niestronniczo, ale nie widzę powodów, by tak zakładać.
Nie przesądzając sprawy, warto byłoby poszukać źródeł... bo ja wiem... bardziej wiarygodnych.
. - Tym bardziej, że narracja osób po prostu niewierzących, zawsze będzie taka, ze to zabobon itd. Taka perspektywa już na wyjściu jest fałszywa.
- niezależnie od powyższego, rzeczywiście istnieje pewien problem z egzorcystami
- z jednej strony są niezbędni i dobrze, że ta posługa został przywrócona
- z drugiej niestety niektórzy z nich wychodzą poza kompetencję swojej posługi. Istniejącym zjawiskiem są niestety "nauczający egzorcyści" którzy niejako w centrum stawiają (ważny, ale jednak marginalny) problem opętań a także zasypują nas różnymi "zagrożeniami prowadzącymi do opętania" i proponują różne parasakramentalia (w rodzaju zamurowywania słoiczków z solą egzorcyzmowaną w ścianach domu).
Skrajnym nieporozumieniem jest, gdy wykorzystują swoją posługę (być może sądząc, że w ten sposób popularyzują wiedzę) do bycia celebrytami, nierzadko ujawniając przebieg egzorcyzmów czy epatując słowami przekazanymi przez szatana.
- oczywiście nikt z nas nie jest w stanie sprawdzić podanych "rewelacji". Przypadki krzywdzenia w trakcie egzorcystów są znane, ale dotyczą raczej dość skrajnych grup ewangelickich (w dwu - zupełnie odmiennych - profilach skrajności - "ultracharyzmatycznym" i "ultrakonserwatywnym", zwłaszcza jeśli idzie o purytanów w tzw, "pasie biblijnym" w USA).
Nie znaczy to, że i wśród katolickich egzorcystów takie przypadki nie mogą się zdarzać, ale jednak z reguły egzorcyści katoliccy podlegają pewnej dyscyplinie.
-
Quinque
- Podziękował/a: 3
- Podziękowano: 5
Czy w ogóle opętania sś prawdziwe? Szczerze, to chciałbym na własne oczy zobaczyć czy możliwe jest mówienie językami których się nie zna. Mam na myśli mówienie, a nie bełkot w rzekomo obcym języku
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Nie chciałbyś... ani językami ani w ogóle.
Raz w życiu, dzięki Bogu, miałem kontakt z osobą opętaną podczas trwania manifestacji (spotkałem ją wcześniej osobiście w normalnych warunkach) i to tylko przez telefon.
Było to tak mocne, że nie miałem chwili wątpliwości, że to manifestacja....
Nie jest dobrym pomysłem budowanie wiary na tym, że zobaczy się opętanie.
Raz w życiu, dzięki Bogu, miałem kontakt z osobą opętaną podczas trwania manifestacji (spotkałem ją wcześniej osobiście w normalnych warunkach) i to tylko przez telefon.
Było to tak mocne, że nie miałem chwili wątpliwości, że to manifestacja....
Nie jest dobrym pomysłem budowanie wiary na tym, że zobaczy się opętanie.
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Wiarę powinno się budować na doświadczeniu Boga a nie jego przeciwnika. Na lekturze Pisma Świętego na spotkaniach z dobrą książką czy na adoracji Boga. I po co chciałbyś tego kontaktu z opętanym. Czy nie lepiej z napełnionym Duchem Świętym?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.