Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

została uznana za opętaną...

Życie Kościoła, dokumenty, encykliki, wydarzenia
Paweł
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 69
Podziękowano: 72
Pamięta piwnice. Drzwi zamykane na klucz. Pasy, którymi ją przywiązywano. I słowa, które miały „ratować”, a w rzeczywistości niszczyły. Irena miała kilkanaście lat, gdy — jak opowiada Natalii Ziółkowskiej w nowym odcinku „Nagiego Kadru” — została uznana za opętaną. Zamiast pomocy psychologicznej były egzorcyzmy. Zamiast leczenia — przemoc. Duszenie, unieruchamianie, wielogodzinne rytuały, które kończyły się krwią, utratą przytomności i całkowitym rozpadem psychicznym. Irena mówi o księżach egzorcystach jako o zamkniętym środowisku, w którym przemoc wobec osób w kryzysie była usprawiedliwiona wiarą. Jednym z duchownych, których wymienia, jest ksiądz Olszewski — jak relacjonuje, podczas indywidualnej rozmowy miał jej grozić. Ile takich historii zostało zamkniętych w piwnicach Kościoła?
Jej „spowiedź” pojawia się także w książce Szymona Piegzy „Mieli nas za opętanych”, która dokumentuje nadużycia i mechanizmy przemocy wokół egzorcyzmów w Polsce.

Dodano po 1 godzinie 23 minutach 59 sekundach:
tutaj
https://egzorcyzmypolskie.pl/
jest wersja "pisana" tej historii w formie listu do Abp. Wojciecha Polaka
- Delegata KEP ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
@Paweł w jakim celu zamieściłeś ten film i artykuł? Brakuje komentarza z twojej strony.
O czym mamy dyskutować?
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Paweł
Podziękował/a: 69
Podziękowano: 72
Czy ta historia jest dla Ciebie wiarygodna?

24.06.2022 abp Polak przekierował otrzymany list „zgodnie z kompetencjami” do metropolity warszawskiego
W grudniu 2022 r. na stronie archidiecezjalnej ukazała się informacja dotycząca posługi egzorcystów w diecezji warszawsko-praskiej
https://diecezja.waw.pl/informacja-doty ... -praskiej/

Jak dla mnie historia opowiedziana przez tę dziewczynę brzmi wiarygodnie i może być wskazówką dla osób borykających się z podobnymi problemami, by niebezkrytycznie przyjmować to co mówi jakiś autorytet. Matka nie uwierzyła własnej córce, tylko uwierzyła zwiedzionemu księdzu, który wszędzie widział diabelskie tropy.
Ksiądz egzorcysta powinien fascynować się Bogiem, a nie diabłem.
A wy co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2025, 17:44 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Kilka spraw:
  1. Myślę, że kanał który przytoczyłeś nie zasługuje na zaufanie.
    Może tym razem napisali prawdę i niestronniczo, ale nie widzę powodów, by tak zakładać.
    Nie przesądzając sprawy, warto byłoby poszukać źródeł... bo ja wiem... bardziej wiarygodnych.
    .
  2. Tym bardziej, że narracja osób po prostu niewierzących, zawsze będzie taka, ze to zabobon itd. Taka perspektywa już na wyjściu jest fałszywa.
  3. niezależnie od powyższego, rzeczywiście istnieje pewien problem z egzorcystami
    • z jednej strony są niezbędni i dobrze, że ta posługa został przywrócona
    • z drugiej niestety niektórzy z nich wychodzą poza kompetencję swojej posługi. Istniejącym zjawiskiem są niestety "nauczający egzorcyści" którzy niejako w centrum stawiają (ważny, ale jednak marginalny) problem opętań a także zasypują nas różnymi "zagrożeniami prowadzącymi do opętania" i proponują różne parasakramentalia (w rodzaju zamurowywania słoiczków z solą egzorcyzmowaną w ścianach domu).
      Skrajnym nieporozumieniem jest, gdy wykorzystują swoją posługę (być może sądząc, że w ten sposób popularyzują wiedzę) do bycia celebrytami, nierzadko ujawniając przebieg egzorcyzmów czy epatując słowami przekazanymi przez szatana.
    .
  4. oczywiście nikt z nas nie jest w stanie sprawdzić podanych "rewelacji". Przypadki krzywdzenia w trakcie egzorcystów są znane, ale dotyczą raczej dość skrajnych grup ewangelickich (w dwu - zupełnie odmiennych - profilach skrajności - "ultracharyzmatycznym" i "ultrakonserwatywnym", zwłaszcza jeśli idzie o purytanów w tzw, "pasie biblijnym" w USA).
    Nie znaczy to, że i wśród katolickich egzorcystów takie przypadki nie mogą się zdarzać, ale jednak z reguły egzorcyści katoliccy podlegają pewnej dyscyplinie.
Quinque
Podziękował/a: 3
Podziękowano: 5
Czy w ogóle opętania sś prawdziwe? Szczerze, to chciałbym na własne oczy zobaczyć czy możliwe jest mówienie językami których się nie zna. Mam na myśli mówienie, a nie bełkot w rzekomo obcym języku
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Nie chciałbyś... ani językami ani w ogóle.
Raz w życiu, dzięki Bogu, miałem kontakt z osobą opętaną podczas trwania manifestacji (spotkałem ją wcześniej osobiście w normalnych warunkach) i to tylko przez telefon.
Było to tak mocne, że nie miałem chwili wątpliwości, że to manifestacja....

Nie jest dobrym pomysłem budowanie wiary na tym, że zobaczy się opętanie.
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Wiarę powinno się budować na doświadczeniu Boga a nie jego przeciwnika. Na lekturze Pisma Świętego na spotkaniach z dobrą książką czy na adoracji Boga. I po co chciałbyś tego kontaktu z opętanym. Czy nie lepiej z napełnionym Duchem Świętym?
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.