Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Grzech nurtujące pytania

Tu omawiamy problemy w rozeznawaniu grzechów, problemy ze spowiedzią, skrupulatyzm
wojciech12
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 2
Mam takie nurtujące pytania:

1. poznałem dziewczynę na portalu randkowym po wymianie kilku wiadomości się zdzwoniliśmy przez telefon i pytała o moje relacje/związki powiedziałem jej, że nie byłem nigdy w długotrwałym związku i spytała kiedy ostatnio byłem w związku/relacji i jej odpowiedziałem że ok. 3 lat temu a tak naprawdę nie byłem w żadnym związku przez całe życie tylko ok. 3 lata temu się spotykałem się z dziewczyną 3 razy w ciągu miesiąca i były inne przypadki randkowania ale nigdy to nie była jakaś relacja czy można mówić że
to kłamstwo to był grzech lekki, bo nie dotyczy materii ciężkiej, bo tak uznałem i przyjmuje komunie świętą.
Kontaktu z tą dziewczyną już nie utzrymujemy oraz w jednej z wiadomosści całą sprawe wyprostowałem.

2. jeżeli podczas rachunku sumienia stwierdzamy, że dany czyn nie jest grzechem i się z tego człowiek nie spowiada, a później po jakimś czasie człowiek uzna że jednak był to np. grzech ciężki to w takim przypadku nie można mówić o celowym zatajeniu grzechu ciężkiego na spowiedzi?

3. jeżeli dany czyn uznamy za grzech lekki i przyjmujemy komunie świętą i np. uświadomimy sobie po pół roku że był to jednak grzech ciężki to nie można mówić wtedy o świętokradzkiej komunii świętej ponieważ nie było świadomości?

Z góry dziękuje za odpowiedź
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Odpowiedziałem na to pytanie w dziale "pytania do księdza".
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Quinque
Podziękował/a: 3
Podziękowano: 5
Jedna istotna rzecz. NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK LOSTA GRZECHÓW LEKKICH-CIĘZKICH. W pewnych określonych warunkach grzech lekki może być grzechem śmiertelnym, a grzech śmiertelny lekkim. Nie jest też tak, że duże zło jest z automatu grzechem ciężkim. Wszystko zależy od intencji, świadomości oraz wolności osoby która dokonuje czynu
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 20:25 przez Quinque, łącznie zmieniany 1 raz.