Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Cudowny Medalik św. Katarzyny Labouré jest darem Nieba dla Kościoła i świata

Matka Jezusa, Matka Kościoła, nasza Matka. Rozmowy o Maryi
hagonbc
Wyznanie: katolicyzm
Cudowny Medalik św. Katarzyny Labouré jest darem Nieba dla Kościoła i świata — kluczem do skarbnicy łask Bożych i potężnym narzędziem wybawienia z sideł szatana.

Jego moc nie polega na magii, lecz na żywej więzi z Tą, która jest Matką Łaski Bożej, Ucieczką grzeszników, Pogromczynią szatana. Noszony z wiarą i ufnością, połączony z modlitwą i życiem sakramentalnym, medalik staje się kanałem łask, znakiem przynależności do Maryi, tarczą chroniącą przed atakami złego ducha.

Historia niemal dwustu lat od objawień przy Rue du Bac potwierdza niezmienną aktualność przesłania Maryi. Miliardy medalików rozprowadzonych na wszystkich kontynentach, niezliczone świadectwa cudów, nawróceń i łask — wszystko to świadczy o potędze tego prostego, a zarazem tak głębokiego środka pobożności.

W czasach szczególnie trudnych dla wiary, gdy szatan zdaje się rozpętywać ostateczny atak na Kościół i dusze, Cudowny Medalik pozostaje aktualny bardziej niż kiedykolwiek. Jest odpowiedzią Nieba na czasy zamętu, oporą dla słabych, nadzieją dla zdesperowanych, drogowskazem dla zagubionych.
Wezwanie

Niech każdy, kto czyta te słowa, weźmie do ręki Cudowny Medalik, ucałuje go z czcią i zawierzy się Matce Bożej. Niech nosi go na szyi jako znak swojej wiary i jako prośbę o nieustającą opiekę Niepokalanej.

Niech dzieli się tym darem z innymi — z rodziną, przyjaciółmi, z tymi, którzy potrzebują nawrócenia. Medalik rozdany z miłością i modlitwą może stać się narzędziem łaski, która odmieni czyjeś życie na wieki.

A przede wszystkim — niech żyje tak, by być godnym dzieci Niepokalanej: w czystości serca, w posłuszeństwie Bogu, w miłości do bliźnich. Bo największym cudem, jaki może sprawić Cudowny Medalik, jest przemiana ludzkiego serca na wzór Niepokalanego Serca Maryi.

O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy!
Zapraszam na stronę poświęconą Cudownemu Medalikowi: https://www.cudownymedalik.ovh
hagonbc
CZĘŚĆ IV: CUDOWNY MEDALIK JAKO ORĘŻ W WALCE DUCHOWEJ
Rozdział 11. Rzeczywistość walki duchowej

Pismo Święte jasno naucza o realności walki duchowej. Święty Paweł ostrzega: „Nie toczymy bowiem walki przeciw krwi i ciału, lecz przeciw Zwierzchnościom, przeciw Władzom, przeciw rządcom świata tych ciemności, przeciw pierwiastkom duchowym zła na wyżynach niebieskich” (Ef 6,12).

Święty Piotr dodaje: „Bądźcie trzeźwi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący krąży szukając kogo pożreć” (1 P 5,8).

Szatan i jego demony są realnymi istotami duchowymi, które aktywnie działają przeciwko zbawieniu ludzi. Ich działanie może przybierać różne formy:

Pokusy — podsuwanie grzesznych myśli i pragnień
Obsesja — natrętne ataki duchowe powodujące niepokój, lęk, rozdrażnienie
Opętanie — najrzadsze i najcięższe, bezpośrednie przejęcie kontroli nad ciałem człowieka
Działanie pośrednie — przez ludzi, okoliczności, struktury grzechu

Rozdział 12. Maryja — pogromczyni szatana

Od zarania dziejów zbawienia Bóg zapowiedział szczególną rolę Niewiasty w walce z wężem — szatanem. Słowa z Księgi Rodzaju: „Ona zmiażdży ci głowę” (Rdz 3,15 w przekładzie Wulgaty) wskazują na Maryję jako tę, która odniesie ostateczne zwycięstwo nad mocami ciemności.

Maryja pokonała szatana na kilka sposobów:
12.1. Przez swoje Niepokalane Poczęcie

Jako jedyna z ludzi Maryja nigdy nie podlegała władzy grzechu pierworodnego, a więc i władzy szatana. Od pierwszego momentu swojego istnienia była pełna łaski, całkowicie zjednoczona z Bogiem. Szatan nie ma w Niej nic swojego — żadnego punktu zaczepienia, żadnej słabości do wykorzystania.
12.2. Przez swoje doskonałe posłuszeństwo

Tam, gdzie Ewa uległa pokusie i okazała nieposłuszeństwo, Maryja odpowiedziała doskonałym „fiat” — „Niech Mi się stanie według słowa Twego” (Łk 1,38). Jej posłuszeństwo woli Bożej było całkowite i nieodwołalne.
12.3. Przez swoje macierzyństwo

Rodząc Jezusa Chrystusa — Boga-Człowieka, Maryja dała światu Tego, który ostatecznie pokonał szatana przez swoją mękę, śmierć i zmartwychwstanie. Szatan został zwyciężony przez Potomstwo Niewiasty.
12.4. Przez swoją obecną rolę w Kościele

Jako Królowa Nieba i Ziemi, Maryja kontynuuje walkę z szatanem na rzecz swoich dzieci. Jej wstawiennictwo jest potężne, Jej ochrona skuteczna. Szatan drży przed Niepokalaną, bo wie, że został przez Nią pokonany.
Rozdział 13. Cudowny Medalik jako tarcza i oręż

W świetle powyższego Cudowny Medalik jawi się jako potężne narzędzie w duchowej walce z szatanem. Jego skuteczność w tym względzie wynika z kilku elementów:
13.1. Symbolika węża pod stopami Maryi

Sam wizerunek Maryi miażdżącej węża jest dla szatana nieznośny. Przypomina mu o jego klęsce, o triumfie Niepokalanej, o jego własnej bezsilności wobec Niej. Noszący medalik nosi na sobie znak zwycięstwa nad złem.
13.2. Wezwanie Niepokalanego Poczęcia

Słowa „O Maryjo bez grzechu poczęta…“ są dla szatana szczególnie bolesne, gdyż przypominają o największym Bożym dziele — zachowaniu Maryi od wszelkiej zmazy grzechu. Grzech jest domeną szatana; Niepokalane Poczęcie jest zaprzeczeniem jego władzy.
13.3. Wezwanie do modlitwy

Modlitwa jest bronią, której szatan najbardziej się boi. Cudowny Medalik nieustannie zachęca do modlitwy, do wzywania pomocy Maryi. Każde wezwanie „módl się za nami” jest ciosem zadanym mocom ciemności.
13.4. Związek z krzyżem

Rewers medalika ukazuje krzyż — narzędzie zbawienia i ostatecznego pokonania szatana. Krzyż Chrystusa jest źródłem wszelkiego zwycięstwa nad złem; medalik łączy noszącego z tą zbawczą mocą krzyża.
Rozdział 14. Świadectwa ochrony i wybawienia

Historia Cudownego Medalika obfituje w świadectwa szczególnej ochrony przed działaniem szatana:
14.1. Nawrócenie Alfonsa Ratisbonne’a (1842)

Jednym z najbardziej spektakularnych cudów związanych z Cudownym Medalikiem jest nawrócenie Alfonsa Ratisbonne’a — młodego żydowskiego bankiera z zamożnej rodziny strasburskiej.

Alfons był człowiekiem zdeklarowanie wrogim religii katolickiej. Jego brat Teodor nawrócił się z judaizmu na katolicyzm i został kapłanem, co wywołało w Alfonsie głęboką niechęć. Alfons żywił szczególną awersję do wszystkiego, co katolickie, szydzil z dogmatów i praktyk Kościoła.

W styczniu 1842 roku, podczas podróży do Włoch, Alfons niechętnie znalazł się w Rzymie. Tam spotkał barona Teodora de Bussières, który zaproponował mu pewien „eksperyment” — noszenie Cudownego Medalika i odmawianie modlitwy „Memorare”. Alfons, pewny swojego ateizmu, przyjął wyzwanie jako dziecinne i niegroźne.

20 stycznia 1842 roku Alfons wszedł do kościoła Sant’Andrea delle Fratte, by poczekać na przyjaciela. To, co nastąpiło, sam opisał tak:

„Wzniosłem oczy ku kaplicy skąpanej w blasku i ujrzałem na ołtarzu Najświętszą Maryję Pannę, stojącą, żywą, wielką, majestatyczną, prześliczną i miłosierną — dokładnie taką, jak jest przedstawiona na Cudownym Medaliku. Nie powiedziała do mnie ani słowa, ale ja wszystko zrozumiałem.”

W jednej chwili światłość wiary zalała jego duszę. Alfons wpadł na kolana, zalewając się łzami. Wszystkie jego uprzedzenia, nienawiść, sceptycyzm — wszystko zniknęło jak mgła pod promieniami słońca. Z kościoła wyszedł jako żarliwy katolik.

„Wszedłem jako Żyd, wyszedłem jako katolik” — powiedział później.

Alfons przyjął chrzest, wstąpił do jezuitów, a następnie został kapłanem w zgromadzeniu Sióstr Syjońskich założonym przez jego brata. Resztę życia poświęcił nawracaniu Żydów w Ziemi Świętej. Zmarł świątobliwie w 1884 roku.

To nawrócenie jest szczególnie wymowne, gdyż dokonało się u osoby skrajnie wrogiej łasce. Cudowny Medalik okazał się zdolny przebić najtwardszą zbroję duchową, pokonać opór, który zdawał się nie do pokonania.
14.2. Nawrócenie Claude’a Newmana (1944)

Claude Newman był amerykańskim więźniem skazanym na karę śmierci za morderstwo. W celi śmierci, z ciekawości, włożył na szyję Cudowny Medalik, który znalazł. Wkrótce doświadczył objawienia Maryi, która wezwała go do nawrócenia.

Claude poprosił o kapłana, wyznał grzechy całego życia, przyjął chrzest i Komunię Świętą. Tuż przed wykonaniem wyroku powiedział: „Nie boję się. Umrę spokojny. Ona czeka na mnie.” Jego twarz jaśniała pokojem, który zadziwiał wszystkich świadków.
14.3. Nawrócenie wielkiego mistrza loży masońskiej

Święty Maksymilian Maria Kolbe osobiście wręczył Cudowny Medalik Stanisławowi Stempowskiemu, wielkiemu mistrzowi Wielkiej Loży Narodowej Polski. Przez lata medalik spoczywał w szufladzie, ale w 1952 roku, na łożu śmierci, Stempowski poprosił o kapłana, wyznał grzechy i zmarł pojednany z Bogiem. Medalik, dany mu przez świętego męczennika z Auschwitz, okazał się narzędziem łaski nawrócenia.
14.4. Ochrona w czasach wojen i prześladowań

Liczne świadectwa mówią o cudownej ochronie osób noszących Cudowny Medalik podczas wojen światowych, bombardowań, obozów koncentracyjnych. Żołnierze, którzy przeżyli śmiertelne niebezpieczeństwa, wielokrotnie przypisywali swoje ocalenie wstawiennictwu Niepokalanej przez jej medalik.
Awatar użytkownika
Koss
Podziękował/a: 245
Podziękowano: 224
Piękne swiadectwa.

Noszę medalik ❤️❤️❤️❤️
.................