Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Konieczne kroki

Pragniemy stworzyć tu życzliwą i braterską atmosferę, chcemy wiedzieć, z kim piszemy - daj się poznać. Przedstaw się użytkownikom forum religijnego.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Nie wiedziałem, gdzie to umieścić, dlatego umieszczam tu.
Przychodzę tu, by rozmawiać o konkretach. Mam sprecyzowane poglądy, ale nie widzę powodu, by rozmawiać w atmosferze agresji.
Zwłaszcza, że takie rozmowy nie przynoszą nic dobrego nikomu.

Dlaczego to piszę? Ponieważ pragnę wytłumaczyć, dlaczego od tej chwili do końca stycznia (potem zobaczę, jak się sytuacja rozwinie) nie odpowiem na żaden post @KrystynaS.
Próbowałem racjonalnie wytłumaczyć, że możemy rozmawiać bez - co tu ukrywać - pyskówki, ale poniosłem klęskę - nie udało mi się przekonać mojej Adwersarki.

To nie ma być sankcja - tylko metoda przerwania biegu wydarzeń.
Innej metody mitygacji tej sytuacji nie widzę.
KrystynaS
Podziękował/a: 18
Strach dobrą radę niesie. Dobry znak. Wprawdzie wiele moich znajomych zagląda poczytać sobie to forum, ale ja osobiście zapewniam, że hitlerowskich oszczerstw Marka wobec WOŚP nigdzie na zewnątrz nie wyniosę licząc na ustąpienie wzmożenia i powrót do rzeczywistości.
Give me that old time religion
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Oto post który komentujesz i który cię tak oburza.
Marek Piotrowski pisze: 12 sty 2026, 12:15 Jasne, każdy może (i chyba powinien) postąpić według swojego rozeznania.

A propos wspierania "mimo wszystko) - w zalinkowanym wcześniej filmie omawiam bardzo podobną akcję, realizowaną - niewątpliwie w celach propagandowych - przez nazistów w latach 30-tych.
Nie, nie chodzi o porównywanie Owsiaka z Hitlerem (to byłoby absurdalne) ale o zademonstrowanie ekstremalnej sytuacji, w której niewątpliwie dobre rzeczy (naprawdę wspierali potrzebujących, zebrane pieniądze może nawet w większym procencie niż WOŚP lądowały tam, gdzie trzeba) ktoś robi w zamiarach propagandowych.
Czy i wówczas należałoby wspierać?
Wyraźnie autor napisał, że nie porównuje osób tylko modele zbiórek.

@KrystynaS za oszczerstwo wobec Marka otrzymujesz kolejne ostrzeżenie. Trzecie ostrzeżenie skutkuje blokadą konta.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
Awatar użytkownika
daniel
Podziękował/a: 500
Podziękowano: 948
Magnolia pisze: 13 sty 2026, 6:59 Wyraźnie autor napisał, że nie porównuje osób tylko modele zbiórek.
Zgadza się. Niewątpliwie jednak autor, jak mniemam, jest świadomy, że takie skrótowe myślenie może się pojawić. Dodatkowo nazizm nie jest bezpiecznym polem argumentacji. Pojawiają się emocje, a komunikacja staje się utrudniona.
„Marto, Marto, martwisz się i niepokoisz o wiele, a potrzeba tylko jednego.” Łk 10.41-42
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
daniel pisze: 13 sty 2026, 8:08 Niewątpliwie jednak autor, jak mniemam, jest świadomy, że takie skrótowe myślenie może się pojawić.
Wygląda na to, że "skrótowe myślenie" pojawia się wyłącznie tam, gdzie ktoś chce dołożyć autorowi i niezbyt dokładnie czyta (lub zachowuje się, jakby niezbyt dokładnie czytał), co autor napisał. Od lat istnienia tekstu nie spotkałem się - po stronie osób akceptujących tekst - z reakcją na zasadzie "o, Owsiak to nazista" (natomiast wielu, którym nie pasował tak pisało oskarżając tamtych ;) ).

A przykład "Zimowej Pomocy" jest bardzo dobry - o czym nieźle świadczy brak odpowiedzi na moje pytanie, czy i tam moi Adwersarze wpłacaliby pieniądze "bo jednak jakiejś części dzieci Niemcy pomogli".

Nie jest to pierwszy atak na ten tekst (w szerszej wersji ma już chyba 9 lat) - był wielokrotnie zgłaszany do różnych instancji - i za każdym razem, nawet dość stronnicza cenzura przyznawała, że nie ma się do czego przyczepić.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 8:36 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
KrystynaS
KrystynaS pisze: 12 sty 2026, 23:11 Strach dobrą radę niesie. Dobry znak. Wprawdzie wiele moich znajomych zagląda poczytać sobie to forum, ale ja osobiście zapewniam, że hitlerowskich oszczerstw Marka wobec WOŚP nigdzie na zewnątrz nie wyniosę licząc na ustąpienie wzmożenia i powrót do rzeczywistości.
Wycofuje moje zapewnienie.
It is good enough for me
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nie tak wyobrażam sobie relacje i dyskusje na forum internetowym, ale...
w takim razie zmuszony jestem do ostrzeżenia o charakterze prawnym: żądam podania całości tekstu wraz z linkiem.
Jeśli przy okazji zasugerujesz coś, co nie miało miejsca (na przykład zrównywanie WOŚP z nazistami), wyciągnę konsekwencje prawne za oszczerstwo.
Nie będę z Tobą na ten temat (i na razie na żaden inny) dyskutował.
Zostałaś ostrzeżona.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2026, 10:53 przez Marek Piotrowski, łącznie zmieniany 3 razy.
KrystynaS
To juz minal miesiac? Czas plynie. Nie strasz nie strasz. ...Sugerujesz TYLKO ze Owsiak JAK hitlerowcy uzywa zbiorki jako przykrywki dla swej propagandy. Napisanego nie cofniesz. Bylo myslec.
It is good enough for me