Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

Dzień dobry, dobry wieczór :-)

Pragniemy stworzyć tu życzliwą i braterską atmosferę, chcemy wiedzieć, z kim piszemy - daj się poznać. Przedstaw się użytkownikom forum religijnego.
Awatar użytkownika
NeoArt
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 8
Podziękowano: 15
Witajcie,

dołączyłem tu do Was, gdyż mam nadzieję na ciekawe i pouczające konwersacje :) Jestem prawie pięciodekadowym facetem, grzesznikiem jakich mało :-SS . Od jakiegoś czasu próbuję głębiej zrozumieć Biblię, w jaki sposób Pan Bóg się w Niej przedstawia. To tak bardzo w skrócie.

Szczęść Boże :)
Awatar użytkownika
Koss
Podziękował/a: 245
Podziękowano: 224
Witamy:)
.................
Awatar użytkownika
Magnolia
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Witaj serdecznie, w sprawie dyskusji: jesteśmy do dyspozycji.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
ifiprzybysz
Wyznanie: ateizm
Cześć, być może ja również będę lepiej zgłębiać Biblię, choć z ust ateisty brzmi to dość dziwnie.
Awatar użytkownika
bramin
Ksiądz
Podziękował/a: 92
Podziękowano: 332
Dlaczego brzmi dziwnie? Znam ateistów, którzy czytają Biblię bo jest to dla nich starożytny poradnik życiowy i dzieło literatury światowej.
Drogę moją do was niech utoruje sam Bóg, Ojciec nasz, i Pan nasz Jezus!
1 Tes 3,11
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Kiedyś w szkole średniej przerabiano niektóre fragmenty Biblii. Więc dziwne to nie jest.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Michal07
Zgadzam się, żew szkole nie tylko średniej omawiano fragmenty Pisma jako skarbnicę zachowań ludzkich, które są ponadczasowe.Potem na studiach pamiętam, że analizowaliśmy pod wzgledem poetyki i rodzajów literackich, jakie w niej występują, ale nakładając na to warstwę wiary nabiera ona jeszcze głębszego znaczenia. Myślę, że to wielowarstwowe dzieło, z którego można nieprzerwanie czerpać. Niektórzy uważają, że będą czytać Biblię tak, by otworzyć na przypadkowej stronie i "co mi ona dzisiaj powie" ale to nie o to chodzi.Jeśli czytać to najlepiej zacząć od początku. Moja jest pooznaczana w milionie miejsc, które mówią do mnie, z którymi po przecyztaniu chodzę przez caly dzień i rozkminiam. Dodatkowo czytam rozważania, to pozwala na większe jej zgłebianie
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Warto przeczytać całą biblię. Warto zacząć od Ewangelii i listów
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.