Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com

post Eucharystyczny

Pragniemy stworzyć tu życzliwą i braterską atmosferę, chcemy wiedzieć, z kim piszemy - daj się poznać. Przedstaw się użytkownikom forum religijnego.
zatroskana

Szczęść Boże,
mam pytanie dotyczące postu eucharystycznego. Z powodu przyjmowanych leków pojawia się u mnie nieprzyjemny zapach z ust (sprawdzałam u dentysty od strony stomatologicznej wszystko jest w porządku).
Czy w takiej sytuacji przed Mszą świętą można w drodze wyjątku przyjąć cukierek miętowy lub coś odświeżającego oddech, aby nie przeszkadzać innym wiernym, czy narusza to post eucharystyczny?
To dla mnie poważny problem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.Bóg zapłać.
Awatar użytkownika
Magnolia
Wyznanie: katolicyzm
Podziękował/a: 3836
Podziękowano: 4101
Wg mnie nie ma problemu moralnego w tym przypadku. Cukierek to nie posiłek.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
zatroskana

Dziękuję, oby to nie był problem.
zatroskana

Witam jeszcze chcę dopisać że zadzwoniłam do kapłana ze strony pomoc duchowa, ponieważ pewna osoba napisała mi że mam grzech ciężki..na szczęście ksiądz rozwiał moje wątpliwości, powiedział że żaden grzech ciężki, bo przecież nie chce tego. Robię to z troski o komfort innych, moja intencja jest dobra, co dodatkowo oddala taką czynność od kategorii grzechu ciężkiego. To tyle.
Z Panem Bogiem.
Awatar użytkownika
Magnolia
Dlatego nie powinno się pytać w Internecie niekompetentnych osób bo sieją swoimi odpowiedziami zamieszanie. Nie rób sobie tego. Pytaj kapłana w czasie spowiedzi albo conajmniej teologa.
mgr teologii,
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Podziękował/a: 434
Podziękowano: 1160
Niemniej poszukałbym innych środków: na dziś - guma do żucia, a tak w ogóle to musi mieć jakąś przyczynę i od tego jest medycyna. Warto to zbadać (dentysta to nie wszystko), bo przy okazji może wyjść jakiś problem zdrowotny (prawdopodobnie niewielki) który warto "załatwić".
Awatar użytkownika
NeoArt
Podziękował/a: 8
Podziękowano: 15
Marek Piotrowski pisze: 21 lut 2026, 11:27 Niemniej poszukałbym innych środków: na dziś - guma do żucia, a tak w ogóle to musi mieć jakąś przyczynę i od tego jest medycyna. Warto to zbadać (dentysta to nie wszystko), bo przy okazji może wyjść jakiś problem zdrowotny (prawdopodobnie niewielki) który warto "załatwić".
Z powodu przyjmowanych leków
Powód został podany. Oczywiście że nie ma mowy o grzechu. Nie popadajmy w paranoję.
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Po prostu uważam tę reakcję (jedzenie cukierków) za niewłaściwą i nieadekwatną
Awatar użytkownika
NeoArt
Heh no tak, a żucie gumy byłoby ok..? :)
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
Nie, ale byłoby mniej "nie OK". Bowiem praktycznie nie ma spożywania niczego.
Awatar użytkownika
NeoArt
No jak nie ma, a syrop glukozowy, cukier, czy aromaty? Czy to nie to samo co ssanie cukierka..? Już nie mówiąc o samej czynności żucia gumy podczas Mszy, co wg niektórych może być uznane za, powiedzmy, nieco niestosowne..? A co z tą gumą później zrobić? Połknąć czy do kieszeni schować?
Awatar użytkownika
Marek Piotrowski
A kto mówił o żuciu podczas Mszy? Przecież cukierka też nie je podczas Mszy Świętej
Moim zdaniem nie to samo. ALe obie rzeczy uważam za niewłaściwe.
Tym bardziej, że można np.wypłukać usta płynem do ust (na pewno skuteczniejsze niż cukierek) albo nawet użyć sprayu do ust.
zatroskana

Marek Piotrowski pisze: 22 lut 2026, 22:52 A kto mówił o żuciu podczas Mszy? Przecież cukierka też nie je podczas Mszy Świętej
Moim zdaniem nie to samo. ALe obie rzeczy uważam za niewłaściwe.
Tym bardziej, że można np.wypłukać usta płynem do ust (na pewno skuteczniejsze niż cukierek) albo nawet użyć sprayu do ust.
Wstyd mi ale ssałam cukierka na Mszy - to się już nie powtórzy! Mycie zębów płukanie jamy ustnej to pomagało na krótko. Biję się w pierś bo mimo że według księdza nie ma grzechu ciężkiego mam poczucie winy.
Awatar użytkownika
Jockey
Podziękował/a: 44
Podziękowano: 73
Po pierwsze spytałbym lekarza czy to normalne po tym leku. I zaopatrzył się w odświeżacz do ust. Można psiknąć niezauważalnie nawet przed samą komunią albo przed wejściem do Kościoła.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
Awatar użytkownika
Magnolia
zatroskana pisze: 21 lut 2026, 9:34 Witam jeszcze chcę dopisać że zadzwoniłam do kapłana ze strony pomoc duchowa, ponieważ pewna osoba napisała mi że mam grzech ciężki..na szczęście ksiądz rozwiał moje wątpliwości, powiedział że żaden grzech ciężki, bo przecież nie chce tego. Robię to z troski o komfort innych, moja intencja jest dobra, co dodatkowo oddala taką czynność od kategorii grzechu ciężkiego. To tyle.
Z Panem Bogiem.
Kochana, proszę trzymaj się odpowiedzi kapłana i nie przejmuj się co ludzie w internetach piszą, masz żyć w zgodzie ze swoim sumieniem, a nie z sumieniami innych ludzi.

Dyskusję zamykam. bo odpowiedź padła od kapłana.
mgr teologii,