Szczęść Boże,
mam pytanie dotyczące postu eucharystycznego. Z powodu przyjmowanych leków pojawia się u mnie nieprzyjemny zapach z ust (sprawdzałam u dentysty od strony stomatologicznej wszystko jest w porządku).
Czy w takiej sytuacji przed Mszą świętą można w drodze wyjątku przyjąć cukierek miętowy lub coś odświeżającego oddech, aby nie przeszkadzać innym wiernym, czy narusza to post eucharystyczny?
To dla mnie poważny problem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.Bóg zapłać.
Jeśli potrzebujesz pomocy duchowej napisz email: pomocduchowaDM@gmail.com
post Eucharystyczny
-
zatroskana
Witam jeszcze chcę dopisać że zadzwoniłam do kapłana ze strony pomoc duchowa, ponieważ pewna osoba napisała mi że mam grzech ciężki..na szczęście ksiądz rozwiał moje wątpliwości, powiedział że żaden grzech ciężki, bo przecież nie chce tego. Robię to z troski o komfort innych, moja intencja jest dobra, co dodatkowo oddala taką czynność od kategorii grzechu ciężkiego. To tyle.
Z Panem Bogiem.
Z Panem Bogiem.
-
Magnolia
- Wyznanie: katolicyzm
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Dlatego nie powinno się pytać w Internecie niekompetentnych osób bo sieją swoimi odpowiedziami zamieszanie. Nie rób sobie tego. Pytaj kapłana w czasie spowiedzi albo conajmniej teologa.
mgr teologii,
„Bóg pragnie, aby wszyscy byli zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4)
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
Niemniej poszukałbym innych środków: na dziś - guma do żucia, a tak w ogóle to musi mieć jakąś przyczynę i od tego jest medycyna. Warto to zbadać (dentysta to nie wszystko), bo przy okazji może wyjść jakiś problem zdrowotny (prawdopodobnie niewielki) który warto "załatwić".
-
NeoArt
- Podziękował/a: 8
- Podziękowano: 15
Marek Piotrowski pisze: 21 lut 2026, 11:27 Niemniej poszukałbym innych środków: na dziś - guma do żucia, a tak w ogóle to musi mieć jakąś przyczynę i od tego jest medycyna. Warto to zbadać (dentysta to nie wszystko), bo przy okazji może wyjść jakiś problem zdrowotny (prawdopodobnie niewielki) który warto "załatwić".
Powód został podany. Oczywiście że nie ma mowy o grzechu. Nie popadajmy w paranoję.Z powodu przyjmowanych leków
-
NeoArt
- Podziękował/a: 8
- Podziękowano: 15
No jak nie ma, a syrop glukozowy, cukier, czy aromaty? Czy to nie to samo co ssanie cukierka..? Już nie mówiąc o samej czynności żucia gumy podczas Mszy, co wg niektórych może być uznane za, powiedzmy, nieco niestosowne..? A co z tą gumą później zrobić? Połknąć czy do kieszeni schować?
-
Marek Piotrowski
- Podziękował/a: 434
- Podziękowano: 1160
A kto mówił o żuciu podczas Mszy? Przecież cukierka też nie je podczas Mszy Świętej
Moim zdaniem nie to samo. ALe obie rzeczy uważam za niewłaściwe.
Tym bardziej, że można np.wypłukać usta płynem do ust (na pewno skuteczniejsze niż cukierek) albo nawet użyć sprayu do ust.
Tym bardziej, że można np.wypłukać usta płynem do ust (na pewno skuteczniejsze niż cukierek) albo nawet użyć sprayu do ust.
-
zatroskana
Wstyd mi ale ssałam cukierka na Mszy - to się już nie powtórzy! Mycie zębów płukanie jamy ustnej to pomagało na krótko. Biję się w pierś bo mimo że według księdza nie ma grzechu ciężkiego mam poczucie winy.Marek Piotrowski pisze: 22 lut 2026, 22:52 A kto mówił o żuciu podczas Mszy? Przecież cukierka też nie je podczas Mszy Świętej
-
Jockey
- Podziękował/a: 44
- Podziękowano: 73
Po pierwsze spytałbym lekarza czy to normalne po tym leku. I zaopatrzył się w odświeżacz do ust. Można psiknąć niezauważalnie nawet przed samą komunią albo przed wejściem do Kościoła.
Ps 23,1-3 Pan jest moim pasterzem, nie brak mi niczego. Pozwala mi leżeć na zielonych pastwiskach. Prowadzi mnie nad wody, gdzie mogę odpocząć: orzeźwia moją duszę.
-
Magnolia
- Podziękował/a: 3836
- Podziękowano: 4101
Kochana, proszę trzymaj się odpowiedzi kapłana i nie przejmuj się co ludzie w internetach piszą, masz żyć w zgodzie ze swoim sumieniem, a nie z sumieniami innych ludzi.zatroskana pisze: 21 lut 2026, 9:34 Witam jeszcze chcę dopisać że zadzwoniłam do kapłana ze strony pomoc duchowa, ponieważ pewna osoba napisała mi że mam grzech ciężki..na szczęście ksiądz rozwiał moje wątpliwości, powiedział że żaden grzech ciężki, bo przecież nie chce tego. Robię to z troski o komfort innych, moja intencja jest dobra, co dodatkowo oddala taką czynność od kategorii grzechu ciężkiego. To tyle.
Z Panem Bogiem.
Dyskusję zamykam. bo odpowiedź padła od kapłana.
mgr teologii,